zdravim vas....mam v planu,poridit si par kraliku od pana Kocara....chci se zeptat,mate nekdo zkusenosti s odberem od nej?jinak,u nej se krmi jen granule,takze prechod asi chvili na seno u samic bude trvat ze?granule davam,ale zase ne jen je...prirustky budou pomalejsi,ale to mi zas tak nevadi......spis se chci zeptat na narocnost tohoto plemene....diky vsem za rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

Před dvěma lety jsem si pořídila 2samice a samce. Nijak jsem nerozlišovala péči o ně a ostatní králíky, jen jsem jim přidávala postupně k jejich granulím směs, co s ní krmíme a když ty jejich granule došly, tak už žrali normálně všechno. Upřímně nějak mě jejich chov neoslnil, králíci to určitě špatní nejsou, ale pokud chováte v malém není rozdíl až takový. Samce jsem nakonec prodala, jedna ze samic skoro od začátku trochu měla rýmu - mohla jsem ji reklamovat, ale jsem lajdák, tak dostala topůrkem. Zbyla mi jedna, ta je dobrá, ale upřímně co mám po ní kříženky s belgičákem, jsou lepší. Teď mám 3kříženky, jedna má 9mladých, druhá jich měla 14 a třetí se okotí během týdne. Už předtím jsem měla hylu f1 a byla lepší než ty co teď, ale třeba jsem jen měla smůlu a vy budete spokojený.
Nároky na ustájení ani stravu nejsou odlišné, ale mám pocit že v malochovu to není oproti jiným králíkům zas takový podstatný rozdíl.
napsal(a):
Před dvěma lety jsem si pořídila 2samice a samce. Nijak jsem nerozlišovala péči o ně a ostatní králíky, jen jsem jim přidávala postupně k jejich granulím směs, co s ní krmíme a když ty jejich granule došly, tak už žrali normálně všechno. Upřímně nějak mě jejich chov neoslnil, králíci to určitě špatní nejsou, ale pokud chováte v malém není rozdíl až takový. Samce jsem nakonec prodala, jedna ze samic skoro od začátku trochu měla rýmu - mohla jsem ji reklamovat, ale jsem lajdák, tak dostala topůrkem. Zbyla mi jedna, ta je dobrá, ale upřímně co mám po ní kříženky s belgičákem, jsou lepší. Teď mám 3kříženky, jedna má 9mladých, druhá jich měla 14 a třetí se okotí během týdne. Už předtím jsem měla hylu f1 a byla lepší než ty co teď, ale třeba jsem jen měla smůlu a vy budete spokojený.
Nároky na ustájení ani stravu nejsou odlišné, ale mám pocit že v malochovu to není oproti jiným králíkům zas takový podstatný rozdíl.
diky
Jak sem uz psal tady ve vice tematech, ne, zadne granule nekrmim, klasicky po staru😉😀 Krmim vojteskove seno, jecmen, a do vody pri kazdem napajeni davam Acidomid a Amivit pro kraliky 😉😀 a zhruba od kvetna az do konce zari krmim cerstvou zelenou vojtesku, to je nejhlavnejsi krmeni😉😀 jsem spokojeny 😉😀 a kralici taky. 😁 Granule jsou moc drahe, to se na prodej nevyplati, u nas stoji pytel 25kg, 288 Kc.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Na zeleném krmení určitě rychleji rostou!
ondra99
napsal(a):
zdravim vas....mam v planu,poridit si par kraliku od pana Kocara....chci se zeptat,mate nekdo zkusenosti s odberem od nej?jinak,u nej se krmi jen granule,takze prechod asi chvili na seno u samic bude trvat ze?granule davam,ale zase ne jen je...prirustky budou pomalejsi,ale to mi zas tak nevadi......spis se chci zeptat na narocnost tohoto plemene....diky vsem za rady
Musíte si uvědomit, že je to králík vyšlechtěný na příjem kvalitního energetického krmiva.
I když si pořídíte original( ne fx z burzy), budou Vám mláďata přibírat oproti faremním králíkům o něco pomaleji.
Jednak mají v králíkarně více prostoru, jiné podmínky ustájení a i když budete krmit jen granulemi a senem...přece jen granule pro drobnochov jsou jiné než pro farmy.
Jezeďák Mara má peníze na "Hyly" z burzy, ale granule jsou pro něho drahé.
Dříve choval směsku z vesnice, ale teď už ji nechová!
Nu což, každý "funguje" jinak.
Zdravicko 😀 nechapu cemu se smejete? 😀 i kdyz by to nebyli Hyly, tak jak mi bylo recenoze to jsou, tak stejne jsou granule drahe. U nas stoji 25 kg pytel 288 Kc. To se absolutne nevyplati. Kdyz muzu krmit, vojteskove seno, jecmen, a pres sezonu cerstvou zelenou vojtesku. 😉😀 Cetl sem, ze na 1 kg prirustku u kralika se pocita 3kg smesi. Ale je to vic, protoze jak rikate farmy maji presne vyladene a sestavene krmne smesi od svych krmivaru. Pro dane plemeno. U vsech hospodarskych zvirat.

Jezedak Mara
napsal(a):
Ja jsem se svimi prirustky kraliku spokojeny, a taky vim cim krmim a poctive. Zelena vojteska je to nejlepsi co kralikovy muzete dat. Akorat je to pracnejsi, no. Ale me to bavi. 😉😀
Ked je človek spokojný tak to je prvoradé... Osobne , som Hybridných králikov, postupne z chovu "Vyradil"... Mal som obdobie kedy som robil len mäso , na to sú fajn. Ako píše borax, treba si to uvedomiť a prispôsobiť tomu aj chov a stravu...je to tak že ak máte porážať na váhe 2,5 kila za cca 80 dni je to ine ako sused čo takúto váhu má za 6 mesiacov chovu na tráve a chlebe.. Neviem , ja mám kvalitne granule , 25/ 10Eur to je cca 270 kč... No či je to veľa , neviem? Určite je to výhodné, preto že mi to vyhovuje a cena za kg je 0,4 Eur. Pre porovnanie 1kg ovsa je u nás 0,5Eur.. Tak podľa mojich skúseností na kilo živej váhy treba u mňa ,4Kg granulí.Tak ked to porátame na 2,5 kg váhy sme na 10 kg =4Eur . Kontrolna otázka,koľko je cena za ktorú takehoto králika predam???

králíky chovám zčásti pro zdravé maso, ale taky proto, že nás to baví. Beru to tak, na co budu chovat hyly, když se mi moc nelíbí a pokud je chovám v menších počtech, stejně tam nějaká úspora díky lepšímu zhodnocování krmiva není znát. Co se mi na nich líbí, je že jsou to opravdu dobré matky a mají hodně mladých, které uživí a snadno zabřeznou. Na druhou stranu jsme originál hyly měli doma jen jednou a to co jsem psala platí o originálech od p.Kočára platí na f1 zrovna tak. Pokud si je někdo koupí a čeká zázraky, může být zklamaný, jsou to králíci jako ostatní.
Ale určitě bych se nebála toho, že nevydrží v normální králíkárně a musí se krmit jen granulemi. Navíc musím pochválit přístup p.Kočára k zákazníkům. My jsme z daleka a když jsem mu zavolala a objednala si králíky, dohodl se že mi je pošle, po jiném zákazníkovi - jeho známém, který jel naším směrem. Králíky nám dopravil a nic si za to navíc nevzal. Poskytuje na zvířata záruku, je to solidní člověk.
Možná, až budu měnit samice, zas si od nějakou koupím, ale samce už ne, chci mít vždycky nějakýho fešáka.
Nahý oves-granule ( 10kč ).
Zpočátku granule*oves.
Později granule*oves*ječmen.
Tím se celá směs " slevní "
Nechci Vám brát iluze o zdravém mase.
Není moc chovatelů, kteří dělají i rostlinnou výrobu.Takže různě nakupují obiloviny i granule z různých zdrojů.
Někdo jde po ceně, někdo po kvalitě a zuby nehty se drží svého sedláka -dodavatele...a že jich dnes moc není!.tedy těch sedláků.
Jednak podporujete českého zemědělce, který se stará o krajinu. A proč taky převážet krmivo z druhého konce republiky?
Chovat křížence se vyplatí pokud jsou matka i otec tetovaní a jsou to masná plemena.Pokud tedy uvažujete jen o mase a nemáte nějaké vyšsí cíle.
Hyla jde i F1.Sám jsem si pro svoje účely nějaké nechal a není to propadák.
Nemylte se i originál se nemusí vydařit...viz.rýma a králík jde do kytek.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Hyla mi nedala klid a tak jsem si našel jeho původ.Je to kříženec hlavně tří plemen novozelandský býlý,kalifornský a belgický obr bílý.Jsou šlechtění pouze na maso a pro přírůstky musí mít svoje podmínky.Je otázka co je jim chovatel schopen vytvořit.
Georgi
napsal(a):
Hyla mi nedala klid a tak jsem si našel jeho původ.Je to kříženec hlavně tří plemen novozelandský býlý,kalifornský a belgický obr bílý.Jsou šlechtění pouze na maso a pro přírůstky musí mít svoje podmínky.Je otázka co je jim chovatel schopen vytvořit.
No s tím křížením-šlechtěním nebude to tak jednoduché a přímočaré jak píšete.
I brojlerového králíka lze adaptovat na normální chovatelské prostředí.Králíkárny, stáje.
Stačí jim čistý vzduch a podestýlka.
A lze se přiblížit papírovým přírustkům farem.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Souhlasím s boraxem že jsem původ plemena hyla trochu zjednodušil.Výhodou u nich bylo že dokázali vytvořit množství linií a ty pak přesně sledovat.S brojlerovými králíky typu hyla nemám zkušenosti.Myslím si že když vytvoříte dobré podmínky můžete se přiblížit papírovým přírůstkům. Záleží na jedinci.