Uživatel s deaktivovaným účtem

Dá sa pridať do KD kukurica , slnečnica , alebo zelené krmenie lucerka a ovos na zeleno... Kozie mlieko alebo sušené ... Podľa možností a chuti....
bonaventur
napsal(a):
Dobrý deň,
poprosím o radu ako zvýšiť produkciu mlieka u samíc.
Počas kojenia kŕmim jačmeň, ovos, kŕmna repa a ovsené vločky.
Samozrejme seno a voda.
Môžem pre zvýšenie produkcie mlieka kŕmiť ešte niečím iným?
Já bych do toho nezasahoval.
Krmivo máte složené dobře.
Jakmile se začne experimentovat, není to vždycky ku prospěchu.
Množství mléka je dáno hodně genetikou.Každá samice má svůj limit.Přeženete to s krmivem samice dostane parézu a jde do kytek.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Souhlasím s boraxem mléčnost je geneticky daná.Krmení je dostatečné.Nedělejte chybu kterou jsem udělal , když jsem s králíky začínal.,,Přilepšoval jsem" čím jsem mohl a samice do šesti dnů uhynula.Méně je někdy více.

No , páni potom je tu možnosť "Redukcie počtu mláďat. Sú chovatelia čo bežne redukujú počet mlaďat výstavných králikov... Georgi bezhlavé prilepšovanie a postupný navyk na určité krmenie je uplne niečo iné... borax genetika je určite dedičná, no ked nevieme aký tam je problem a cieľ= je to jedno ... Pán nám to isto osvetlí.Ja osobne pridavam slnečnicu a aj zelenu hrstku vojtešky denne v sezone a mimo sezonu samozrejme krmnu repu , mrkev, jabko , denne .No jo de to do penez
Georgi

XXX.XXX.168.10
S krmením jablek mám zkušenost že pokud jsem denně krmil půlku nebo celé vedlo to ke zvýšení tučnosti zvláště u chovných králíků.Na to aby mi králík přibíral na mase jsou nejlepší granule doplněné jádrem (u mě oves nebo kukuřice).Mrkví,krmnou řepou ,jablkem nebo suchým chlebem je možné někdy přilepšit.Samozřejmě v zimě dostatek kvalitního sena v létě zelené píce a vody.

Mláďata kontroluji 3-4 den po porodu a to už je vidět zda jsou všechna dobře živená či některá zaostávají,nedostává se jim mléko.Zaostávající mláďata podložím k samici která má méně mladých nebo,pokud není kam, si pochutná kočka.Možná se to někomu bude zdát kruté,ale s takovýchto mláďat už nic kvalitního nevyroste a ještě ubírají mléko těm silnějším.Naposled jsem měla u prvničky Tč 6 mláďat.Po 4 dnech bylo vidět,že dvě zaostávají,tak jsem je dala k Al která měla 2 denní 4 mláďata.Ani jsem moc nečekala,že se ty dvě žížalky chytnou.Teď je jim měsíc a jsou stejně velcí jako sourozenci u maminky.Lze si takto vypozorovat,jak je která samice mléčná a podle toho upravit vrh.
hokrví
napsal(a):
12.října se konalo setkání chovatelů na zámku Valeč a tam se toto téma též prezentovalo, že se tím urychlí růst brojlerových králíků, kteří mívají porody dost často přes deset kusů tak redukovat na 6 - 8 kusů, dle formy samice, prvničky a pak si chovatel pohlídá jak která kojí.
Seminář je sice poučný, člověk se tam dozví spoustu nových věcí...proti tomu vůbec nic nenamítám.
No nicméně v drobnochovu je realizace postupů výrkmu, připouštění, odstavu nerealizovatelná.
Byl jsem na zámku Valeč předloni.
Akce skvěle připravená, cítil jsem se tam dobře.
Byl jsem mezi"svými".
Víte ona selekce se provádí hlavně z toho důvodu, aby se dalo častěji připouštět.
Jinak Hylačky v drobnochouvu mi ukojili i 12 mláďat( což je maximum ).
Idelálně 8-10 v hnízdě.Doplňuji hnízda dle potřeby, protože připouštím víc samic najednou.
Ja považuji za ideální počet 6, přesto nikdy hnízda nijak neredukuji (taky je to tím, že do nich nelezu tak ani nevím, kolik jich hned je).
Sousedé vždycky s očima na vrch hlavy hlásí, že ta nebo ta samice má 10!!! 11!!! 12!!! mláďat, jsou z toho nadšení, já jsem nenadšená když zjistím, že jich je "jen" osm... Při vyšším počtu nikdy nejsou mláďata stejně velká a celkově je růst vrhu zpomalen. Takže radši porazím 6 králíků ve 4 měsících, než jich 8-10 krmit o měsíc déle (a stejně je nakonec porazit v nižší váze než ty, co jich bylo méně..)
Každý má svoji představu o chovu a své přednosti, já považuji za optymální váhu mezi 1,8 - 2,2 kg u poraženého králíka s hlavou + poživatelné vnitřnosti a neřeším porážku 100 - 120 dní, místo mám tak si počkám. Jsou li králíčci tak nějak stejně velcí je mi líto je zabíjet, je li tam paskvil tak s tím bouchnu a pes ho smlsne. Taky připouštím více samic, tento víkend rodí 3, první 2 už rodily včera a třetí snad dnes.
hokrví
napsal(a):
Každý má svoji představu o chovu a své přednosti, já považuji za optymální váhu mezi 1,8 - 2,2 kg u poraženého králíka s hlavou + poživatelné vnitřnosti a neřeším porážku 100 - 120 dní, místo mám tak si počkám. Jsou li králíčci tak nějak stejně velcí je mi líto je zabíjet, je li tam paskvil tak s tím bouchnu a pes ho smlsne. Taky připouštím více samic, tento víkend rodí 3, první 2 už rodily včera a třetí snad dnes.
Georgi

XXX.XXX.168.10
Pro mne je nejlepší počet mladých v hnízdě 9ks,minimum 8ks mladých.Hnízda nikdy neredukuji.Vychází mi kocení samic po dvou měsících.Připouštím vždy jednu.Ono vždycky bude jedno nejslabší a dobrá samice se postará i o početnější hnízdo.Stalo se mi že jsem měl připuštěné dvě samice.Jedna měla v hnízdě 9ks a druhá 3ks.Po dvou měsících byl rozdíl váhy u nejslabšího kusu z silnějšího hnízda proti kusu ze slabšího hnízda zanedbatelný.
V současné době mám jenom dvě registrované samice ČA a jednu kříženku. Jedna albínka mi čtyři týdny po porodu uhynula. Byla to prvnička a měla 12 mladých, ale sama si to zredukovala na deset. Kříženka už po třetí měla kolem patnácti, ale poslední dva vrhy si také zredukovala na šest. Jinak nezasahuji do vrhů. Většina roste v pohodě a těch pár menších buď porážím déle anebo menší. Co na tom záleží jestli mám v pekáči králíka 1,5 anebo 2 kg. Pokud má samice málo mléka tak začínají králičata dříve brát pevnou potravu. Po odstavu ale vše dohoní správnou výživou. Někteří chovatelé odstavují v době kdy já porážím a domnívají se jak to svědčí jak samici tak mladým. Laktace samic trvá tak 40 až 50 dní a největšího vrcholu dosahuje kolem čtvrtého týdne. Proto je dobré v téhle době odstavovat. Dřívější odstav je stres pro králíčata, pozdější zase pro samici. Pro původní dotaz dávám článek od Králíkář.cz
https://www.kralikar.cz/l/vyziva-a-krmeni-kojicich-samic/
Dobrý večer,
Úprimne sa priznám, že som tu dlhšie nebol.Samotného ma prekvapilo koľko reakcii vyvolal môj príspevok, Ďakujem všetkým, ktorí sa mi snažili poradiť.
Asi som Vám dlžný vysvetlenie.
Jedná sa o jednú samicu. Kúpil som ju na jeseň 2017 na výstave v Nitre. V 2018 mala tri vrhy. Prvý krát 8 vrhla 8 odchovala, potom dva krát 8 vrhla 5 odchovala. Tri vytiahnuté z hniezda ( používam kotiace budky). V 2019 ako cez kopírak dva krát 8/5.
Piatý krát sa okotila päť dni pred termínom. Mladé som ani nevidel, iba obžraté zbytky rozťahané po zajačniku. A tu som asi spravil chybu, že som nedal samici vŕbové prútie na zastavenie laktácie. Zabudol som. Nasledujúci vrh opäť 8 a 3 výťáhane. Ale tento krát uhynulo aj ostatných 5 v hniezde. Evidentné boli chudé a podvyživené. Usúdil som, že samica má málo mlieka a z toho vzišla aj moja otázka. Zajtra sa má opäť kotiť, chcel som iba vedieť čo viac môžem pre to spraviť aby to dobré dopadlo.
Ďakujem.
Georgi

XXX.XXX.168.10
U Vás si ,myslím že chyba je v samici.Jestli má problémy které bonaventur popisoval už bych jí z chovu vyřadil.Výstavní nebo nevýstavní králík je to jedno.I já jsem musel dva králíky přivezené z výstavy z chovu vyřadit.Uvědomte si, že minimálně se stejným nebo větším problémem, se nejspíš budete potýkat v další generaci.