Dobrý den ,chci se zeptat jestli má někdo zkušenost s úhynem celého vrhu den po porodu.Samice včera porodila 7 králičat,vše živé starala se ,měla pro ně postavené krásné hnízdo vše super.Večer hnízdo zakryla,ráno jsem se šla podívat a našla sem všechny v hnízdě mrtvé.Samice mlíko má ,králičatům nic není nejsou pokousaní akorát mají fialové fleky pod krkem jakoby se zadusili což nepředpokládám.Samice je zkušená vždy početné vrhy a bez problému,vše očkováno a dlouhodobě bez úhynu.Přikládám foto,ve skutečnosti ty fialové fleky jsou tmavší než na fotu
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vypadá to,že králíčata nejsou napitá a nejspíš ustydla.To jste samice rušil při porodu natáčením?
Samice je na mě zvyklá ,kontroluji hnízda běžně po porodu,na vlastní oči jsem vyděla jak je očišťuje a oni u toho od ni pijí,všichni byli v hnízdě vystlané slámou a spoustou chlupů,když jsem je dneska tahala ven místy byli ještě teplé.Mám zkušenosti se samicema které neměli mléko vrh postupně umíral po 3 dnech hlady ale ne naráz a po cca12hodinách.

Právě že naráz nejčastěji uhyne vrh tím,že se podchladí.Spousta chlupů neznamená,že byli mladí dostatečně přikrytí.Ikdyž na tom videu zase tolik chlupů není.Ano bez napití vydrží i 3 dny,ale na podchlazení uhynou velice brzy.Mě samice také znají,ale při porodu je neruším.Jinak mladé také po porodu kontroluji.
Promiňte, ale ty králíčky jste si zabila sama. Už na videu je vidět jak je samice vystresovaná. Nemá zájem o králíčata a pouze sleduje co se kolem děje. Za normálních okolností by měla králíčata před sebou pod břichem a neseděla by na nich. I když je pak do hnízda dostala stačil jakýkoliv podnět (jindy bezvýznamný ) jako zaštěkání psa třeba i v dáli, bouchnutí dveří, dupnutí jiného králíka, prostě cokoliv co jindy ani nevnímá a nyní se okamžitě vrhá na hnízdo, jak se říká brání své potomstvo vlastním tělem. Někdy dokonce ještě na hnízdě dupne. Je to důsledek stresu do kterého jste ji dostala rušením při porodu. Jinak králíče vydrží i 4-5 dní bez jídla. Stane se mi občas při krmení kdy otevřu dvířka kotce tak samice vletí na hnízdo až malé zapiští. Samici se doporučuje vytvořit při porodu šero a ne na ní svítit kamerou.

Podle mě je to kombinace toho, že jste ji nenechala na pokoji a výběru samice do chovu. Králíci se množí rychle a výměna samic není problém, pokud samice reagují přehnaně bázlivě, dupou po hnízdě z nicotných důvodů, vyřadíme je. Taky je to o velikosti kotce, já když koukám na králíkárny, co se nabízí na chov, přijdou mi kotce strašně malé. To se pak nedivím, že králice do hnízda dupne.
Samice je velmi klidná 3 leta s pravidelnými vrhy zvyklá na manipulaci v hnízdě ,první u dvířek čeká na dobrotu a podrbání kdo chová francouzské berany ví že jsou to velmi klidní flegmatici i když mají hnízda,chovám 7 let tak vím co nechat.Kotec na kotění má 1m na šířku a 90cm na hloubku,posléze přecházejí do kotce o šířce 1,4m,stavěl ji manžel na mé přání aby měli berani prostor.Samici jsem nijak neobtěžovala nesvítila na ni kamerou jen jsem si přes pletivo kousek natočila mobilem dopoledne kdy po očištění a nakrmení mláďat upravovala hnízdo aby je mohla uložit ,to že se na mě v jednu chvíli podívala a pak si staví vesele dál je vidět.Mláďata večer zakryla senem aby neuchladla a dopoledne sem našla hnízdo neporušené načechrané tudíž kdyby je udupala bylo by poškozené a ze sedmi králičat by bylo něco roztahané okousané ale vše bylo v pořádku akorát tam leželi mrtví.
Mám s tím taky zkušenost. Samice před tím i potom odchovávala bez problému a jednou se stalo, že mládata v upraveném hnízdě byla včechna mrtvá. Jeden den v pořádku, druhý den mrtvá. Určitě, pokud byly v hnízdě s chlupy, neprochladla a ani samici by neměl rozhodit namířený mobil přes pletivo. I u králíků jsou věci, které vysvětlit nejdou, ale ve Vašem (i mém) případě je na 99,9% zabila nějaká infekce.
To je to co si právě myslím a nechtěla bych něco zanedbat čekám více vrhů a nerada bych aby se mi tu něco potulovalo,letos se mi nedaří 2 nezabřezly u jedné faleška a když se člověk konečně dočká tak tohle a jelikož roztahané hnízdo i uchladlé hnízdo vím jak vypadá tohle mi prostě hlava nebere a taky se přikláním k nějaké bakterii,proto sem tady ten příspěvek dala že třeba někdo bude moudřejší.
Já moc moudrý nejsem, me na to navedl muj veterinář a je to asi jediné vysvětlení. Asi bych vydesinfikoval připustil znovu a pokud by se to opakovalo samici vyřadil. Muže to mít v sobě, mohlo být něco v seně. Těch možnosti je moc. U me další vrhy byly u ní i ostatních samic v pořádku.
Každý rok je jiný, mi se letos zatím daří
PS: pokud jste z okr. Vsetín, mám od Vás samce a jsem s ním moc spokojený
Víte on i jinak klidný člověk se snadno dostane do stresu a čím je starší tím je to horší.
To samé u zvířat a ti jsou na to náchylnější. Člověk udělá snadno chybu, dělal jsem je a dělám je i já. Jako i letos, mám čtyřletou zkušenou kříženku Fb x Bu a ta týden před porodem všechnu podestýlku rozkousala a nahrnula do jednoho rohu, dokonce i všechno seno z jeslí k tomu použila. Já jsem jí to vyhodil a nastlal nanovo a méně. Hnízdo si postavila, vše v pohodě, ale ráno když rodila měla králíčata roztahané po králikárně. Naštěstí chodím krmit brzy ráno a tak jsem je naskládal do hnízda. Bohužel tři už byly studené, bez známek života. Nikdy to neudělala, v roce 2018 měla 7 a 12 v 2019 - 10, 10, 14, a 12 letos letos v lednu i ten poslední vrh v březnu po deseti. Tím chci naznačit, že nemůžete u zvířat brát v úvahu, že to nikdy neudělala. Kolik už bylo případů kdy jinak mírumilovný pes napadl dítě majitele se který to dítě vyrůstalo. Prostě ty podněty jsou různé. Poku jde o to načechrané hnízdo, tak ona netuší, že potomstvo udupala a tak hnízdo upravuje jakoby bylo vše v pořádku. Samici není třeba vyřazovat a zvláště pokud je to dobrá máma. Radši hned připustit, je to tak lepší i pro ni. Věřím, že pokud bude v klidu tak příště to už neudělá. Chovu zdar.

sašaa
napsal(a):
Každý může mít svůj názor, od toho je diskuze. Pokud by je opustila, pošli by za tři dny, pokud by prochladli (což je v tomto počasí v upraveném hnízdě nepravděpodobné) netahala by paní mrtvoly ven ještě teplé.
Nečetla jsem nikde,že by byli králíčci teplí,ale on i uhynutý králíček na podchlazení není hned úplně tuhý a studený.Na podchlazení mohou mláďata uhynout i v létě,natož nyní,kdy třeba včera u nás i mrzlo.Pokud nemají mláďata dostatek chlupů pod sebou a nad sebou,mohou uhynout na podchlazení,ale vždy je lepší hledat neznámou infekci,než si přiznat vlastní chybu.
Králičata byla z části ještě teplá,měli pod sebou hutnou asi 10 cm podestýlku kombinaci čerstvá sláma a seno co vytahala z jeslí stavěla to několik dní a 3 dny před porodem naškubala hromadu chlupů opravdu jak čapí hnízdo,mám samice které tak dokonalé hnízdo nestaví a mladí jsou v pořádku ale tahle samice je opravdu stavařka ,navíc v 11 večer jsem se tam byla podívat a byly až po vrch jeslí zaházeni senem aby neuchladli.U nás tu noc bylo celkem teplo 7-10 takže určitě neuchladla.Porod jsem neviděla přišla jsem tam kolem poledne krásný slunný den teplota kolem 20 i víc samice očišťovala všechna mláďata kousek od hnízda a zároveň ty od ní pili,starala se byla klidná i když věděla že tam jsem ,pak jsem odešla a když jsem se vrátila upravovala hnízdo a všimla jsem si že je natahuje do hnízda vždycky se posunula kousek blíž k hnízdu když pod ní zalézali jako by jim ukazovala směr měla hnízdo do vrchu takže museli překonat kopeček ,pokud by je udupala předpokládám že by se rozlízali měli na sobě šrámy a neleželi tam vzorně jako šípkové Růženky.Samice sice může upravit hnízdo ale mrtvoly do hnízda nesbírá a neupravuje je není pohřební ústav.Vím jak vypadá hnízdo po stresu samice ,manžel kdysi po porodu samice řezal na dvoře dřevo na cirkulárce a tu spoušť v králikárně jsem tenkrát zažila.

když vás vyhodím nahou v noci ven, tak věřte, že i vy se při sedmi stupních podchladíte.
Samozřejmě proto jsem byla v noci hnízdo kontrolovat a venku nebylo nic ,dělám to tak po každé když rodí samice už se mi to párkrát vyplatilo.Pokud by se králiče dostalo ven a uchladlo už se do hnízda nevrátí a samice ho tam nedá není pes aby svá mláďata sbírala po kotci..A mrtvá králičata byla z části teplá a nezlobte se na mě ale teplé králiče asi neuchladlo to fakt ne.

Jednoducho, tak efektívne a rýchlo dokáže zabíjať iba jed alebo vírus... Kedže sme pri +1 denných králičatach ja by som to hodil na RHDV2 ???

napsal(a):
Jednoducho, tak efektívne a rýchlo dokáže zabíjať iba jed alebo vírus... Kedže sme pri +1 denných králičatach ja by som to hodil na RHDV2 ???
tak to nemáte pravdu.
mor druhého typu sice dokáže způsobit onemocnění i u králíčat v hnízdě, ale není typický ani perakutním průběhem, ani 100% mortalitou.
a takhle perakutně dokáže zároveň mládě zabít spoustu věcí kromě viru, třeba i e.coli.

napsal(a):
tak to nemáte pravdu.
mor druhého typu sice dokáže způsobit onemocnění i u králíčat v hnízdě, ale není typický ani perakutním průběhem, ani 100% mortalitou.
a takhle perakutně dokáže zároveň mládě zabít spoustu věcí kromě viru, třeba i e.coli.
A čo je dnes pravda, ani mimozemšťana nikto vraj nepitval... Pri kralikoch to buď ide lebo nejde . Straty máme všetci, tak to už chodí.

sašaa
napsal(a):
At to bylo cokoliv, malí neuchladli, nezdechli hladem ani je nezakousla. Mor II mi tu kdysi proběhl a králičata v hnízdě všechny mrtvé, dorostenci asi 70% a z dospělých asi jedna. To ještě vakcina nebyla.
Ještě jsem nikde nečetla ani neslyšela na různých přednáškách, že by na mor uhynula mláďata po narození.U RHD2 byly úhynu u mladých po neočkovaných rodičích ve věku 25-30 dní u očkovaných rodičů až po 6 týdnu.Pokud se správně,včas a alespoň 2x očkuje klasický mor úhyny na mor2 byly minimální.Sama očkuji klasický mor 3x a s morem,ani s jedním, jsem se nesetkala i přesto,že pravidelně a často vystavuji.Vloni jsem morem2 naočkovala výstaváky,ale jen proto,že jsem chtěla vyzkoušet vakcínu.Očkuji ale monovalentní vakcínou.Po kombinované vakcíně jsem se setkala jak s morem,tak s MXT.

petullicek
napsal(a):
Mám je očkované mono vakcinou dvakrát ročně naposledy vše 16.2 2020, myxu očkuji v květnu zvlášť.Ať už to bylo cokoli doufám že už mě to nepotká.Dnes se mi narodili dvě krásnéjehňátka dvojčata tak aspoň něco
Očkuji mladé na mor 3x.V 6,9,a 12 týdnech a výstaváky i vícekrát.Chovné očkuji 1x.
My máme od středy toto.
Králíci to je alfa a omega, když myslíte, že to máte vychytaný tak něco přijde. Mě v roce 2018 chcípalo od malých až po staré, posílal jsem to na pitvy a nikdy nic konkrétního mi nezdělili. Loňský rok byl celkem v pořádku, ale ke konci roku - listopad - prosinec, něco zase uhynulo. Letos je zatím relatyvně klid, ale zase už mají nasetou kukuřici, mám zato, že mi vítr zanese jejich postřik na posekané seno a pak králíci uhynou. Je to jenom moje doměnka, dokázat to nemohu.

nechce se mi to hledat, ale vzpomínám si že tu psali chovatelé brojlerových králíků, že sypou na králíčky v hnízdě práškovbou desinfekci, protože jim v hnízdech na nějaké svinstvo chcípali. Vzpomenete si někdo, co to bylo?
hokrví
napsal(a):
Králíci to je alfa a omega, když myslíte, že to máte vychytaný tak něco přijde. Mě v roce 2018 chcípalo od malých až po staré, posílal jsem to na pitvy a nikdy nic konkrétního mi nezdělili. Loňský rok byl celkem v pořádku, ale ke konci roku - listopad - prosinec, něco zase uhynulo. Letos je zatím relatyvně klid, ale zase už mají nasetou kukuřici, mám zato, že mi vítr zanese jejich postřik na posekané seno a pak králíci uhynou. Je to jenom moje doměnka, dokázat to nemohu.
Máme za barákem drůbežárnu tak kdo ví🤔

Už jsem to našla. Jednalo se o stafylokoka, který se může vyskytovatl ve slámě, která nebyla původně dobře usušená. Jestli to dobře chápu, v hnízdě po jejím zvhlčení, dojde k uvolnění spór z vnitřku stébel, přez kůži mláďat pronikne infekce a ta následně poměrně rychle uhynou. Sláma přitom může vypadat zdánlivě dobře. Zmiňujete, že hnízdo bylo pěkné, velké, možná by to mohlo být ono, ale je to jen teorie, mě se to nikdy u králíků nestalo.

http://kralici-hyla.cz/cz/informace/chov-hybridnich-kraliku-4.html
Psalo se o tom i jinde, ale narychlo jsem toho víc nenašla.

Na stafylokoka,ale neuhynou přes noc,ale až a po několika dnech a ještě se jim tvoří puchýřky.Takže to určitě nebylo.

Jak, píšu, nikdy jsem to naživo neviděla, tak děkuji za upřesnění. Jenom doufám že se nám tu neobjevil nějaký nový fujtajxl.

napsal(a):
Jak, píšu, nikdy jsem to naživo neviděla, tak děkuji za upřesnění. Jenom doufám že se nám tu neobjevil nějaký nový fujtajxl.
Sama na nějaké náhlé fujtajbly nevěřím.Mně se včera stalo,neúmyslně a nadšená z toho také nejsem,ale stalo se.Odpoledne jdu dávat vodu králíkům a koukám jedna mladá kříženka na pekáč,dělá hnízdo.Nejdříve jsem si myslela,že se remluje,ale pak jsem ji chytla a ano skotná.V malém kootci,vedle samec.Tak jsem samce rychle přestěhovala,vyndala přepážku,navalila slámu,zatemnila dvířka a ani nečekala,že z toho něco bude.Za dvě hodiny jsem šla krmit a samice hnízdo a v něm 7 mladých. Přidala jsem tam chlupy,co mám schované v pytli a říkali si,že ráno bude po nich.No není,mladý nakrmený,živý.Samici a samce sídlící vedle sebe v kotci,ale mají jedny dvířka,asi děti špatně zavřely a oni utekli.Samce jsme zabily a samici nechali na potom a takhle to dopadlo.Samici je necelých 6 měsíců .
napsal(a):
Sama na nějaké náhlé fujtajbly nevěřím.Mně se včera stalo,neúmyslně a nadšená z toho také nejsem,ale stalo se.Odpoledne jdu dávat vodu králíkům a koukám jedna mladá kříženka na pekáč,dělá hnízdo.Nejdříve jsem si myslela,že se remluje,ale pak jsem ji chytla a ano skotná.V malém kootci,vedle samec.Tak jsem samce rychle přestěhovala,vyndala přepážku,navalila slámu,zatemnila dvířka a ani nečekala,že z toho něco bude.Za dvě hodiny jsem šla krmit a samice hnízdo a v něm 7 mladých. Přidala jsem tam chlupy,co mám schované v pytli a říkali si,že ráno bude po nich.No není,mladý nakrmený,živý.Samici a samce sídlící vedle sebe v kotci,ale mají jedny dvířka,asi děti špatně zavřely a oni utekli.Samce jsme zabily a samici nechali na potom a takhle to dopadlo.Samici je necelých 6 měsíců .
To je ta lepší varianta v chovu,budete mít na zimu plný mrazák😂

petullicek
napsal(a):
To je ta lepší varianta v chovu,budete mít na zimu plný mrazák😂
Momentálně jich tu mám asi 180 a jelikož nikdo neví,jak to bude s výstavami,zatím jsem ani neregistrovala.Takže mrazák a všichni zájemci o králíka na maso budou mít dost.

Já bych se toho nebála, že je neudáte. Dělám v zahradnictví a tak šílenou sezonou jsem ještě nezažila. Letos bychom snad prodali i koště v květináči. Lidi nemají co dělat, na dovolenou v létě nejedou a všichni se vrhli na pěstování všeho možného, opravují chaty, takže určitě začne část lidí chovat i králíky. Delte inzerát a uvidíte.

Momentálně je prodávám na maso,zájemců mám dost.Vždycky jsem si psala pořadník na odběratele na králíky na maso,protože výstavy byly přednější,tak museli čekat co zbude.Teď tak dlouho čekat nemusí,ale také se na všechny nedostane.Jsme velká rodina a ta má přednost.Ale něco zaregistruji,věřím,že na podzim výstavy budou.