Dobrý den,
začnu od začátku. Můj děda chová králíky. Jedna micka měla králíčata a když měli asi 14 dní tak pošla. Vzala jsem si králíčky domů. Vše probíhalo normálně krmila jsem je sunarem, hezky přibírali byli spokojení. Za týden jsem zjistila, že dědovi pošli všichni králíci až na jednoho. No a dnes (když mám králíčky už 2 týdny doma) tak jeden ráno pošel a ráda bych zjistila proč. Nevím jestli nechytili to co ti všichni dědovi včetně jejich matky, ale zase už je mám 2 týdny doma a rikam si ze by to na ne prislo uz driv ta smrt. Večer jsem je šla krmit klasicky sunarem a už moc nechtěl papat snědl tak 3ml, ale byl v poradku a byl čilý...ostatní si dali normalně jako vždy(už mají 4 týdny) a po sunaru jsem jim dala 2 kolečka mrkve a malý lístek ledového salátu a ani to nechtěl moc jíst, ale trošku si dal. Takto jim to dávám už asi 4dny aby si postupne zvykli. Mají k dispozici i granulky Brit pro male kralicky a ovesne vlocky a vodu s přídavkem acidomidu. Ráno přijdu je nakrmit, ležel sám v koutě a byl takový slabý(napadlo me ze to je z toho ze vcera moc nejedl) to už králíček ani neotevřel pusinku a nedal si ani kapku sunaru. A najednou je všechny dokrmím a on začal vydávat zvlastni zvuk tak jakoby pištět a naříkat pak jakoby “spadl” na bok zacal Máchat předníma i zadníma nohama a za 5 sekund už nedýchal. Vůbec jsem to nechápala. Chci dodat, že toto je můj první pokus o odchov a pripadne zda delam neco spatne budu rada za radu, ale prosim nenadavejte mi. Jen nechci aby umřeli všichni a snazim se tomu nejak zabranit. Děkuji moc za rady a zkušenosti
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přestaňte jim dávat mrkev a salát. V mrkvi je moc cukru a salát má málo vlákniny. Vločky, seno a granule pro kojící samice, nic víc není třeba. Pokud chcete dávat zelené, dejte opatrně pampelišku, podporuje trávení a má mírné účinky proti kokcidioze. Pár lístky černobýlu nic nepokazíte, dobrý je taky chmel nebo kopřivy, ale všeho jen malonko. Naopak jim dejte neomezeně mladěé větve, nejlíp jabloň.
U králíků dědy tipnu mor, králíčata do určitého věku ho nedostanou, aspoň tu starší verzi.
Malí králíci chcípnou nejvíc na potíže s trávením.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Přestaňte jim dávat mrkev a salát. V mrkvi je moc cukru a salát má málo vlákniny. Vločky, seno a granule pro kojící samice, nic víc není třeba. Pokud chcete dávat zelené, dejte opatrně pampelišku, podporuje trávení a má mírné účinky proti kokcidioze. Pár lístky černobýlu nic nepokazíte, dobrý je taky chmel nebo kopřivy, ale všeho jen malonko. Naopak jim dejte neomezeně mladěé větve, nejlíp jabloň.
U králíků dědy tipnu mor, králíčata do určitého věku ho nedostanou, aspoň tu starší verzi.
Malí králíci chcípnou nejvíc na potíže s trávením.
Moc děkuji za odpovědi. K dědovi chodím, ale ne za kralíčkama, protože už má jen jednoho a také mám strach, že tu nemoc může mit taky a nechci ji dotahnout na malé. Takže zadny salat ani mrkvicku uz jim davat nebudu. Mrkev začnu až budou větší. Maji jen mleko+seno+granule+vlocky a vodu. A tu pampelišku myslíte listy pampelišky? :)