Zuzana0303

XXX.XXX.167.75
ahojte. pôvodne som plánovala kúpit do králikarne ospevované niplové napájačky, ale potom som čítala viac a viac, ze sa zlozito umyvaju, cez zimu nipel zamrza, robi sa tam riasa a pod...a zacala som teraz skor rozmyslat nad zavesnými kovovými miskami. aku majú nevyhodu? preco ludia pouzivaju skor napájacky?
k mládatkam asi nie, tym by sa z toho zle pilo, ale dospelom by som ich rada dala...
lahsie sa umyvaju, cez zimu sa z nich lad len vyklopi, daju sa stopercentne umyt, ked budu vyssie, tak kralici tam hadam bordel nenanosia, su lacnejsie, viem do nich naliat vodu cez krhlicku bez otvarania dvierok...
dakujem pekne za postrehy
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hmm, naivná, neskúsená pekná aj bez rúška Slečna, králik je tvor aktivny a inteligentný, a nás nepotrebuje a vyžije v prírode bez problémov. No v klietke sa nudia a tak tie vaše vychytávky v podobe peknej misky su pre neho výzvou. Moji chovný samci bez zjavnej námahy prenesú betonovu misku a niektorý ju vyhodia do vzduchu ako loptu... Máte pravdu aj niple zamrzaju, no mám dve sady a tak mením a oni sa stihnu napiť. Sú to naozaj inteligentne zvieratá... A tie riasy sa dajú obmedziť aj tým že denne mením čistú vodu a používam len teplu z bojlera.... Všetko sa dá vychytať, len treba skúšať...
Zuzana0303

XXX.XXX.167.75
dakujem za reakciu. chystam sa chovat zakrslickov, tak tí tolko sili snad nemaju :-D ale asi to budem musit len osobne vyskusat, a uvidim co mne/kralickom bude viac vyhovovat :-)
Osobně mám zakrslého králíčka, a v kleci napáječku, keramickou/betonovou a závěsnou misku. Napáječku čistím max octem cca 1x za měsíc a vodu měním 1x za týden. do vrchní závěsné misky jsem zprvu vodu dávala, aby si vybral. když začal pít z napáječky, začala jsem vrchní misku používat už jen na zeleninu. přikládám cca měsíc staré fotky.
Nevíhodu misky vidím v snadném vyjmutí z držáku - 1x mi králík začal mlátit miskou až dokud jsem mu nenasypala granule.

Beatrice_hr4
napsal(a):
Osobně mám zakrslého králíčka, a v kleci napáječku, keramickou/betonovou a závěsnou misku. Napáječku čistím max octem cca 1x za měsíc a vodu měním 1x za týden. do vrchní závěsné misky jsem zprvu vodu dávala, aby si vybral. když začal pít z napáječky, začala jsem vrchní misku používat už jen na zeleninu. přikládám cca měsíc staré fotky.
Nevíhodu misky vidím v snadném vyjmutí z držáku - 1x mi králík začal mlátit miskou až dokud jsem mu nenasypala granule.
Super , týždňová voda to je isto pochúťka ... Pila by ste to sama ??? Inak ja používam na krmenie nerez misky z dráteným držiakom , ktorý ju zaisťuje. Je to takmer 100% riešenie, no semtam sa stane že temperamentnejší 6- tikilový jedinci si ju dokážu vybrať a hrať s ňou kolky

Kdysi jsem, čistě pro zajímavost, porovnávala kolik králíčat onemocní kokcidiozou, když při stejné péči, bude v jednom kotci miska na vodu a v druhém napaječka. Tam kde byla miska se vždy vyskytovaly problémy minimálně o 20% častěji, než v kotci s napaječkou. Ať děláte co chcete, vždycky se králíkům podaří vodu z misky cintat na podestýlku a mokrá podestýlka je jednou ze základních příčin dalších problémů. Jak říká Mišiko, prostě pořiďte víc napaječek a v zimě je měňte. To vymývání není nic tak strašného. Vezmu napaječku, rozeberu, niply hodím do octa, plasty vydrhnu saponátem. Práce na jedné cca 10min a je jak nová. Za zdravá zvířata vám to snad stojí.
Chovám zakrslíky venku a mám uzavřené kuličkové napaječky , mají je uvnitř kotce, nemám nejmenší roblém s hygienou či zdravím (zatím :)), výměnou vody, voda v litrovce vydrží asi tak na 4 dny, v zimě snesou teploty kolem 1C takže tuto zimu měli asi jen 14 dnů keramické misky dokud se teploty zas nezvedly a misky jsem dávala na cihlu,aby tolik do ní neházeli bordel a do večera byla voda jakž takž čistá. Myslím že nerez bude rychleji promrzat. Keramické misky v zime nahřejete horkou vodou a vydrží půl dne nezamrzlé, i když králíci si poradí a i v ledu si vylíží důlek, ale aby s těmi vašimi plechovými miskami nedopadli jak v Obecné škole
napsal(a):
Super , týždňová voda to je isto pochúťka ... Pila by ste to sama ??? Inak ja používam na krmenie nerez misky z dráteným držiakom , ktorý ju zaisťuje. Je to takmer 100% riešenie, no semtam sa stane že temperamentnejší 6- tikilový jedinci si ju dokážu vybrať a hrať s ňou kolky
Dobrý den, je mi 12 let, a o králíčka se starám sama, a nenapadlo mě že by ta voda mohla být probllém. Děkuji za upozornění, stejnou chybu už nedělám
rapotacka11
napsal(a):
Voda není problém.
Zkus si dát vodu do džbánu
a pij ji týden.
Chutnala by ti v těch vedrech co byly?
Bude pěkně slizká ... fuj ...
Odpověď jsem asi zformulovala špatně... nemělo to znít ironicky, a to s tou vodou jsem pochopila. Vážně jsem si neuvědomovala že bych ji měla měnit častěji...
Natsuki

XXX.XXX.224.132
Používám napáječky, a vodu vyměňuji každé dva dny(Pokud to již nemá dříve vypité :))
jarouj
napsal(a):
proč u nápáječek máte vodu někdo týden -nechápu já jí měním každý den myjeme jí obden octovou vodou kvůli řasám a misky na vodu ??? -já nepoužívám -nechávají v tom zbytky krmění,semo a močí do nich
Záleží na tom kolik napaječek máte, já mám 48 napaječek a vymývám je jednou týdně při kydání hnoje,,vody nalívám tak že při dalším dolití jsou téměř prázdné, vodu dolívám ráno a večer, že bych nalil jednomu králíkovi 1 litr vody a zkoušel, zda to dá na týden to mě nenapadlo, když ve vodě něco plave tak vodu vyliji, aby nekapala napaječka.
Já misky už téměř nepoužívám jenom na krmení. Misku je potřeba vymývat denně a napáječku jenom občas. V létě je to horší, že se v e flašce tvoří řasa. Stačí ale trochu pšenice a vody, chvilku s ní třepat a láhev je čistá. Vypláchnu láhev a pšenici vyzobou slepice. Vhodný je na to i grit nebo hrubší písek. Pokud krmím suchým tak neni problém pro králíka vypít za den i litr vody.