Dobrý deň,
mám prosbu ohľadom čerstvého sušeného sena, môže škodiť čerstvé sušené seno pri skrmovaní, stalo sa mi, že dávam čerstvé sušené seno a králici majú problém zo zažívaním a nakoniec aj úhynom,
Prosím skúsených chovateľov o ich radu,ďakujem za všetky slušné informácie a skúsenosti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

samozřejmě že škodí. musí vydýchat. minimálně měsíc.

napsal(a):
samozřejmě že škodí. musí vydýchat. minimálně měsíc.
Tak tak. Pamatuju si, jak nám babička coby dětem zakazovala na čerstvém seně i spát. Škoda, že některé znalosti a zkušenosti našich předků pomalu mizí.
napsal(a):
Tak tak. Pamatuju si, jak nám babička coby dětem zakazovala na čerstvém seně i spát. Škoda, že některé znalosti a zkušenosti našich předků pomalu mizí.
Tak, tak. Jenomže dnes EU tvrdí, že moudra starých jsou lži a nostalgie kazí morálku nejmladší generace. Už nebude, moje babička říkala, můj děda říkal, ale říká to EU.
horal
napsal(a):
Tak, tak. Jenomže dnes EU tvrdí, že moudra starých jsou lži a nostalgie kazí morálku nejmladší generace. Už nebude, moje babička říkala, můj děda říkal, ale říká to EU.
Tak moje babička, abychom byli naprosto korektní, říkala koním od čtyř, kravám a kozám od šesti a králíkům a mladým (hříbatům, kůzlatům, telatům) od osmi týdnů. Takže bodlinčin zmíněný jeden měsíc je naprosté minimum.
Ona i ta EU vydala směrnice, které usměrňují krmení sena. Co tam přesně psali, už si nepamatuju, ale celkem to odpovídalo babiččině poučce.
zosrnia
napsal(a):
Dobrý deň,
mám prosbu ohľadom čerstvého sušeného sena, môže škodiť čerstvé sušené seno pri skrmovaní, stalo sa mi, že dávam čerstvé sušené seno a králici majú problém zo zažívaním a nakoniec aj úhynom,
Prosím skúsených chovateľov o ich radu,ďakujem za všetky slušné informácie a skúsenosti.
Nemôžete davat seno hneď ako ho usušíte. Treba ho uskladniť a pockať 2 až 3 dni.
Janae1

XXX.XXX.160.6
A jaký je důvod?

Janae1
napsal(a):
A jaký je důvod?
je to jednoduchý.
než se z trávy stane seno, to je celý řetězec chemických pochodů.
a to prostě trvá, potřebuje to svůj čas.
a ve chvíli, kdy to na první pohled už třeba vypadá suché, to prostě ještě seno není. není, minimálně ten měsíc. nebo spíš šest až osm týdnů.
I přes všechny tyto rady jsem porušil pravidlo ( předloni taky ) a krmil cca 14 starým senem, protože loňské došlo.
Předloni se nic nestalo.
Letos brutální průjmy odstávčat.
Je zvláštní, že samicím a mláďatům u samic to seno nic neudělalo.
Není seno jako seno a tím letošním, posledním co šlo na půdu se tedy chválit nedá.
Nu což.
Vše už je o.k. a já jsem ponaučený.

borax
napsal(a):
I přes všechny tyto rady jsem porušil pravidlo ( předloni taky ) a krmil cca 14 starým senem, protože loňské došlo.
Předloni se nic nestalo.
Není seno jako seno a tím letošním, posledním co šlo na půdu se tedy chválit nedá.
Nu což.
Nemusí to byť len senom, Minulu sezonu som riešil podobný prípad. Mám chov rozdelený na dvoch miestach vzdialených od seba pár desiatok metrov. V jednom všetko Ok , no v druhom takmer každý odstav " posratý " Senom to isto nebolo, priklaňam sa pri odstavoch k stresovemu faktoru , istej dedičnej predispozici a viroze .
Mám seník 8m x 1,8m x 3m v, takový průlezák. Seno odeberu ze strany od králičince a navážím z druhé strany od zahrady, staré seno před sečením nanosím do králičince a navezu nové, letos už jsem přeházel 27 balíků nového sena do králičince, jsou to ty z přelomu května - června a ještě mám 10 balíků loňského, dájí tak na tři týdny krmení. Loni jsem taky krmil 4 týdny staré seno, ale to bylo suché před posečením, letos je holt jiné počasí. Pár mladých odstavených mi teď taky pošlo, utekla mi samice co jsem koupil v březnu ,samec co mám puštěnýho se nenechal přemlouvat a 5 měsíců stará samička byla připuštěná, měla 8 mladých, mladý jsem odstavil na 48 dnech, včera tomu bylo 14 dní a už uhynula 4 mladata, nevím zda tuto samici nechat dále v chovu, nebo vyřadit.

Osobne by som ju pripustil iným samcom a ak budu aj v tom vrhu problémy tak to nesie ta samica. / Vyradiť/
borax
napsal(a):
Předloni se nic nestalo.
Nu což.
Taky se mi stalo,že mi docházelo loňské seno.Měl jsem ho tak na 14dní a začal jsem ho půl na půl míchat s čerstvým.Vše proběhlo naštěstí v poklidu.K.
hokrví
napsal(a):
Mám seník 8m x 1,8m x 3m v, takový průlezák. Seno odeberu ze strany od králičince a navážím z druhé strany od zahrady, staré seno před sečením nanosím do králičince a navezu nové, letos už jsem přeházel 27 balíků nového sena do králičince, jsou to ty z přelomu května - června a ještě mám 10 balíků loňského, dájí tak na tři týdny krmení. Loni jsem taky krmil 4 týdny staré seno, ale to bylo suché před posečením, letos je holt jiné počasí. Pár mladých odstavených mi teď taky pošlo, utekla mi samice co jsem koupil v březnu ,samec co mám puštěnýho se nenechal přemlouvat a 5 měsíců stará samička byla připuštěná, měla 8 mladých, mladý jsem odstavil na 48 dnech, včera tomu bylo 14 dní a už uhynula 4 mladata, nevím zda tuto samici nechat dále v chovu, nebo vyřadit.
V samici chyba neni! ..ale vy jste odstavil mlade v 48 dnech,to je moc brzo,zvlast, kdyz jich samicka mela 8..moje samicka ma 9 mladych,uz maji 3 mesice a teprve vcera jsem oddelila 3 samecky,.samicky jeste zustaly s matkou..
Za uhyn mladych samicka urcite nemuze a jak by mohla?..budte rad,ze je tak dobra a dava tolik mladych..chyba bude jinde..
48 den odstavu není málo, já pořád odstavuji kolem 45 dne. Protože dělám čtyři vrhy ob měsíc, má tak samice dva týdny ne regeneraci do porodu. Také si ale myslím, že za ten úhyn nemůže samička, pokud nemá jaterní kokcidiózu a je přenašečem. Většinou to však bývá tím že člověk jim chce přilepšit, když nemají mléko od matky. A to je kámen úrazu. Je třeba mít na paměti, že minimálně třetinu krmení brala matka a tak při odstavu snížit krmnou dávku o toto množství a pomalu přidávat. Seno je potřeba aby měli založené pořád, anebo alespoň přistlanou slámu kterou také berou. Pokud to nemají a je v krmítku co požírat tak si dopřávají. Jenomže všechno je o vláknině a o celém zažívacím ústrojí které aby fungovalo musí králík pořád žrát.
Jj,tak, tak, zkusenosti nekoupis..mate pravdu..ja mam vyhodu,ze mam mleko od koz,tak pocetne vrhy prikrmuji denne kozim mlekem, denne tato rodinka o deviti mladych vypije 1,5litu mleka, neni videt rozdil ve velikosti kraliku, ve srovnani s vrhem, o peti mladych..mladi mi po odstavu nechcipou..ale take chodim a dosypavam krmitka,sena maji stale dost☺
ančovička1
napsal(a):
V samici chyba neni! ..ale vy jste odstavil mlade v 48 dnech,to je moc brzo,zvlast, kdyz jich samicka mela 8..moje samicka ma 9 mladych,uz maji 3 mesice a teprve vcera jsem oddelila 3 samecky,.samicky jeste zustaly s matkou..
Za uhyn mladych samicka urcite nemuze a jak by mohla?..budte rad,ze je tak dobra a dava tolik mladych..chyba bude jinde..
Odstavuji mladé v týdnu mezi 42 - 49 dnem a to samice Kvm, Bu, Kal, Ca - mam teď mladé 2 samičky narozené 18.2.2020 a ty chci připustit na přelomu září - říjen. Včera jsem byl u pana Kočára pro Hyly, ty odstavuji 35-42 dnů. Mladou Kal nechám teď odpočinout aby se zotavila a pak ji ještě zkusím asi tak v září, 4 mladí zatím žijí a jsou poměrně čilí.
hokrví
napsal(a):
Odstavuji mladé v týdnu mezi 42 - 49 dnem a to samice Kvm, Bu, Kal, Ca - mam teď mladé 2 samičky narozené 18.2.2020 a ty chci připustit na přelomu září - říjen. Včera jsem byl u pana Kočára pro Hyly, ty odstavuji 35-42 dnů. Mladou Kal nechám teď odpočinout aby se zotavila a pak ji ještě zkusím asi tak v září, 4 mladí zatím žijí a jsou poměrně čilí.
To je odstavujete dost brzo, ja je radsi nechavam u matky dele,protoze nespecham, samice pripoustim dvakrat do roka,na zimu uz mlade nechci, nelepe,kdyz zustanou jen chovni kralici..odpocineme si my i oni😁..
V cervnu jsem si udelala radost a koupila si samicku a samce Nb a dneska do rana mi samicka porodila 6-7?mladych, zitra se ji podivam do hnizda😀..prvnicka,snad bude vsechno v poradku..jeste mi maji rodit dve Bu😀...tak at se dari☺
28 až 32 den dosahuje samice vrchol laktace a pak prudce klesá. Proto vychází odstav kolem 45 dne jako ideální. Tím že necháváte králíčata déle u samice vlastně ničemu neprospíváte. Samice se nemůže pořádně zasušit jelikož mláďata využijí každou chvilku, aby si mohli cucnout. Samice jim musí pořád odolávat a nemá kam zalézt nebo vyskočit aby za ni nemohly. Když je sama tak si pohodě odpočívá a regeneruje na další vrh.
migeic
napsal(a):
Seno musí být nejméně šest týdnů uležené.Takovou radu jsem dostal od starých chovatelů, údajně tam je
plíseň která králíkům vadí.
V čerstvě usušeném seně je plíseň, a ta za šest týdnů zmizí? Tak podobný nesmysl jsem už dlouho neslyšela / nečetla. Pokud je seno plesnivé, bude plesnivé i za měsíc.. dva.. A tím bych rozhodně nekrmila