Uživatel s deaktivovaným účtem

Tak ak odstavujete 12tyždňove tak to je možné vybaviť všetko v jeden deň aj z mladými...
Nemocná není, ale potřebuji prázdný kotec pro odstávčata od jiné samice, má jich 11.
Téhle jsem odstavil jediné letošní odchované mládě. Dostala 2x žlutou kartu, tak teď už má červenou a nárok na ten dvoupatrový kotec. Zajímá mě spíš za jakou dobu jí zaschne mléčná žláza. Odstavuji po 8 týdnech. Pavel
Ja odstavuji asi 15tydnu, jsem radsi,kdyz mladi dele maji mamu,ale ne kazda ma jeste mleko, pridavam kozi..
Pokud nemate s odstavem problemy, samici zabit muzete, ale abyste mel jistotu, ze uz nekoji,musel byste ji mit nejaky cas samotnou,aby se "zasusila"
Ale jinak mlecna zlaza nevadi..
Take mam dve takove kadidatky do mrazaku😁
15 týdnů bych měl obavy aby synové neobskočili mámu, zvláště u burgunďáků. Mně v to věku se okotila samička Ča a to jsem v 95 dnech odděloval samice od samců. Ale proč zasušovat samici před porážkou? Mléčné žlázy zůstávají na kůži nikoliv na trupu a chuť masa to neovlivní, ono vlastně ze starších kusů je to stejně jen na sekanou. Popravdě já mám dostatek králíků a tak vysloužilé veterány neřeším. Po stažení a vykuchání jdou rovnou na zahradě do hrnce a po uvaření zpestří jídelníček slepicím a psovi.
V asi 15 týdnech už dostanou chorobu zvanou malíková hrana, kterou ještě žádný nepřežil. Neteř ji prý léčí knedlíkem a jeden známý říká, že dobrý lék je špenát.
Já způsob léčby nechávám na manželce. Knedlík, brambor, zelí, špenát, cibule,....
Ale letos je nějaký problém s činčilami, od 2 samic dohromady 1 mladé. Jednu už jsem vyléčil po třetí žluté kartě, ani jednou nezabřezla. Ještě že třetí (vesnická směska) má 9 teď 11, jinak by nebylo co dát dětem a vnoučatúm. Proto řeším i starou gardu. P.
Je pravda, že někdy i starší kus se podívá do kuchyně a obzvlášť pokud jsou třeba dva. První co jde na zpracování jsou břišní blány. Vždy odříznu i trochu té co je na žebrech. Nakrájím ji na 1 cm proužky a dám vařit v osolené vodě a je základ na dršťkovou polévku. Postup je pak stejný jako při vaření klasických drštěk, jenom s tím rozdílem, že se odvařená voda nevylévá. Je to výborná imitace, téměř k nerozeznání od pravé. Podobně se to dá udělat i ze slepičích kůží. U tech je ale potřeba sbírat při vaření tuk aby nebyla moc mastná. Zbytek králíka vykostím a maso jde kamarádit s bůčkem. Buď proběhnou mlýnkem a spojí se v již zmiňovanou sekanou, anebo na kostičky nakrájené a nakrouhanou kořenovou zeleninou, česnekem a cibulí si pohoví v troubě. Výpečky jsou na světě a pak je už jedno, jestli použijete způsob úpravy vaši neteře, známého či manželky. Hodí se to ke všemu, dokonce i k bramborové kaši. Ze zbytku vařím polévku. Po 4-5 hodinách pomalého vaření s domácími nudlemi je to pro mne druhý nejlepší vývar po vývaru z holubů hřivňáků. (divoký holub) Jinak mně se letos povedlo ze tří vrhů od tří samic 86 králičat. Počítal jsem se čtvrtými vrhy na srpen, aby bylo co do hrnce i na vánoce, ale příroda byla proti a ani jedna nezabřezla. Na vánoce se hold budu muset spokojit s králíkem z ledové bedny. Tak dobrou chuť.
horal
napsal(a):
15 týdnů bych měl obavy aby synové neobskočili mámu, zvláště u burgunďáků. Mně v to věku se okotila samička Ča a to jsem v 95 dnech odděloval samice od samců. Ale proč zasušovat samici před porážkou? Mléčné žlázy zůstávají na kůži nikoliv na trupu a chuť masa to neovlivní, ono vlastně ze starších kusů je to stejně jen na sekanou. Popravdě já mám dostatek králíků a tak vysloužilé veterány neřeším. Po stažení a vykuchání jdou rovnou na zahradě do hrnce a po uvaření zpestří jídelníček slepicím a psovi.
Verim, mladi samecci jdou ciperni,ale zatim se mi to nestalo..jednou jsem prehledla v odstavu samcu samicku,ale vsimla jsem si toho zavcasu, samicku dala do sveho kotce a za par dni porodila asi ve 4 plus par dni,mlade..bylo jich,tusim,7, nechala jsem ji dlouho v chovu,rodila pravidelne 7-8mladych :)..cista Bu..
Jinak samce odstavuji hned,jak zacnou mit zajem o samicky, samicky jeste necham chvili dele u matky,taky podle toho,jak mam pro ne misto,tam uz nic nehrozi:)..
Jeste..starou samici uvarim,sul,koreni,pote oberu maso a pomelu..pridam 1/2 - 1kg mlete vepro.plece, par vajec,koreni,cesnek ,cibuli..atd,co mate radi a usmazim karbanatky..maji velkou oblibu😀..vyvar na polevku,omacku..
Poprve jsem letos koupila 1/1 Nb od
dobrych chovatelu, samicka ma prave 6 --tri tydennich, malych bilych medvidku😇musim vyfotit a poslat foktu😀
horal
napsal(a):
Je pravda, že někdy i starší kus se podívá do kuchyně a obzvlášť pokud jsou třeba dva. První co jde na zpracování jsou břišní blány. Vždy odříznu i trochu té co je na žebrech. Nakrájím ji na 1 cm proužky a dám vařit v osolené vodě a je základ na dršťkovou polévku. Postup je pak stejný jako při vaření klasických drštěk, jenom s tím rozdílem, že se odvařená voda nevylévá. Je to výborná imitace, téměř k nerozeznání od pravé. Podobně se to dá udělat i ze slepičích kůží. U tech je ale potřeba sbírat při vaření tuk aby nebyla moc mastná. Zbytek králíka vykostím a maso jde kamarádit s bůčkem. Buď proběhnou mlýnkem a spojí se v již zmiňovanou sekanou, anebo na kostičky nakrájené a nakrouhanou kořenovou zeleninou, česnekem a cibulí si pohoví v troubě. Výpečky jsou na světě a pak je už jedno, jestli použijete způsob úpravy vaši neteře, známého či manželky. Hodí se to ke všemu, dokonce i k bramborové kaši. Ze zbytku vařím polévku. Po 4-5 hodinách pomalého vaření s domácími nudlemi je to pro mne druhý nejlepší vývar po vývaru z holubů hřivňáků. (divoký holub) Jinak mně se letos povedlo ze tří vrhů od tří samic 86 králičat. Počítal jsem se čtvrtými vrhy na srpen, aby bylo co do hrnce i na vánoce, ale příroda byla proti a ani jedna nezabřezla. Na vánoce se hold budu muset spokojit s králíkem z ledové bedny. Tak dobrou chuť.
Taky děláme drštkovou z pupků, od doby co skončil výkup králíků Chalupa z Kolína, musel jsem zpracovat kolem 100 kusů v krátké době, tak jsme to vykostili a udělali vývar. Neměli jsme tak velký mražák aby tam vešlo tolik králíků. Na jaře jsem porazil 2 samice a ty jsme upekli s vepřovým kolenem a dali do sklenic, už máme poslední a tak budu muset zase něco vyřadit aby byla zásoba.
levaPV
napsal(a):
V asi 15 týdnech už dostanou chorobu zvanou malíková hrana, kterou ještě žádný nepřežil. Neteř ji prý léčí knedlíkem a jeden známý říká, že dobrý lék je špenát.
Já způsob léčby nechávám na manželce. Knedlík, brambor, zelí, špenát, cibule,....
Ale letos je nějaký problém s činčilami, od 2 samic dohromady 1 mladé. Jednu už jsem vyléčil po třetí žluté kartě, ani jednou nezabřezla. Ještě že třetí (vesnická směska) má 9 teď 11, jinak by nebylo co dát dětem a vnoučatúm. Proto řeším i starou gardu. P.
Letos je chov králíků ....Měl jsem také zkušené starší samice a měly hodně početné vrhy, ale buď nechaly vše , nebo po čase ....Je to zajímavé, ostatní samice OK , ale jen ty co píši , jsem také musel vyřadit..u nás také někteří chovají směsky a ty mají od 9 do 15 mladých...občas jim něco poradím a sám mám h....., ale to je prostě chov zvířat, jednou je jich mnoho potom je to horší, vzhledem k tomu , že nechávám víc samic, tak králíky na výstavu mám....
Samice mi 9.8. vrhla 7 mladých, zrovna do těch veder, za 4 dny bylo po nich. Neudělala ani hnízdo, neměla zájem, lezli po kotci, já jsem ráno nakrmil a dal je do hnízda, odjel do práce a vracel se až navečer, opakoval to co ráno, ruční dokrmování u takto malých nemá smysl. Dnes jsem samičku opět zapustil. Další mají mít mladé 22, 25, 27 - 8. , to už snad takové vedra nebudou.
Manžel si vždy se starým králíkem hraje, naloží do láku na svíčkovou, přidá zeleninu, bobkový list, pepř, nové koření a za 24 hodin maso dusí v láku, pak zvlášť zeleninu, maso se dá do trouby na změknutí na koustky špeku. Zelenina po uvaření se rozmixuje, přidá se smetana, trochy mouky do mléka, povaří. Někdy používá i víno na podletí.
Nikdy jsme neřešili samici mléčnou žlázu, zabili jsme ji po odstavu.
horal
napsal(a):
Při té první větě ve mne trochu hrklo, ale u nás svíčková pouze z králíka. Většinou vaří manželka, ale příprava je vždy na mně. Králičí maso pořád není doceněno a lidi se začnou po něm pídit až malí chovatelé vymizí a zůstanou pouze velkofarmy.
Kdyby stálo kg 50 kč tak, hned by zájem byl někde jinde, už jsem mnohokrát slyšel - to si radši koupím kuře.
Uživatel s deaktivovaným účtem

hokrví
napsal(a):
Kdyby stálo kg 50 kč tak, hned by zájem byl někde jinde, už jsem mnohokrát slyšel - to si radši koupím kuře.
Tak, ono aj to kurča od bio farmára má krapet inu cenu a aj kvalitu.... Na tuto temu by sa dalo slušne povedať asi toto: Ked poznáš chuť dobrého mäsa len sa pousmeješ.... Tak jak je dokonalý gulaš z diviny, steak z býka je aj králik na smetane mňamka...
hokrví
napsal(a):
Tak určitě, králík přece jen je savec a nedokáže vyprodukovat tolik mladých jako slepice. Ono kdyby se nepřišlo na to jak vytvořit broilerové kuřata, těžko by ty kuřata stály tolik jak stojí dnes.
Dnešní populace ví velké kulové jak se získává to balené maso v marketu. Oni si prý opravdu myslí, že to maso se vyrobí někde v obchodě, krává produkuje mléko přímo v krabici.
Ale i to kuře je dnes někde jinde než byly kuřata dřív. Nacpané bůhví čím, díky genetice je to háklivý tvor, který se musí léčit aby byl zisk, záleží pochopitelně na zemi původu. Kuřata okolo 1kg už jsou vzácností, běžně se objevují daleko větší kusy. Doba výkrmu se asi moc neprodloužila, ale ať mi nikdo nevykládá, že je normální aby to kuře nabralo tolik svalové hmoty za 6 týdnů.
https://fvl.vfu.cz/files/zdravotnx_problematika_vxkrmu_brojlerx.pdf
Musí se to někde projevit. Někde jsem četla, že dnešní doba je doba založená na drůbežím mase a také se hodně píše, že je v populaci více rakoviny. Vše se vším souvisí.