Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.8.2020 12:57
spavelkomichal

XXX.XXX.159.187

Dobrý den,
Chci se zeptat. Může se králík po zabití hned dávat do mrazáku nebo se má nechat nějakou dobu v ledničce a až pak dát do mrazáku ?
Předem děkuji za vaše rady 😉

15.8.2020 13:02
samec

XXX.XXX.96.58

Jakékoliv zvíře v jateční úpravě musí pořádně vychladit, potom až mrazák....klidně králíka po zabití vyperte a dejte do lednice a druhý den do mrazáku...

15.8.2020 14:48
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Zdravim☺️ po zabiti kralika poradne aspon zedvakrat vyprat v ciste vode a vydrhnout hlavu i ranu kartackem od srazene krve do cista ( nevymoci se, pak smrdi). Potom ponorit aspon na pul dne do studene vody. Potom po vytazeni kdyz je kralik cely krasne bili ( vymoceny) muzete klidne dat do mrazaku 😉 maso je vychladle. Kralik se musi namacet aby se vymocily zbytky krve a necistot.

15.8.2020 15:38
ančovička1

XXX.XXX.0.217

..a chutna jeste taky jako kralik,kdyz je tak vymoceny?..😁

15.8.2020 15:47
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

ančovička1 napsal(a):
..a chutna jeste taky jako kralik,kdyz je tak vymoceny?..😁

Ano, samozrejme, proc by ne? Ba i lip protoze se vymoci zbytky krve a taky kralici pach ( hlavne u samcu)

15.8.2020 15:53
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Kralici krev totiz smrdi a je potreba ji dostat kompletne pryc. Ja chovam kraliky i na kseft a moji zakaznici jsou hodne spokojeni sami me to rekli. Ze mam krasne ciste kraliky. ☺️ kdo chce at si kraliky na pul dne nebo pres noc necha namoceneho v ciste studene vode a potom uvidi jak moc bude cista ta voda po vytazeni kralika z ni. 😉☺️

15.8.2020 16:22
ančovička1

XXX.XXX.0.217

No,ja nevim..takto vymocit jakekoliv maso, jiste, vymoci se krev, ale I mozna jine..bilkoviny,mineraly...neznehodnoti se kvalita masa?..

15.8.2020 16:54
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Neee, to vubec😉 to se nemusite bat, bilkoviny atd se nici prave varem ale bohuzel maso syrove asi malo kdo z nas by jedl zejo☺️ tohoto se bat nemusite, namaceni je stara vec 😉☺️

15.8.2020 16:59
Jezedak Mara

XXX.XXX.174.1

Zitra budu zabijet 5 ks na prodej, poslu foto😉☺️

15.8.2020 17:08
hokrví

XXX.XXX.105.226

Dnes ráno jsem si vzpoměl, že tu dlouho nepsal Jezedak Mara a je to tady. Já nechávám králíka ve vodě 2 - 4 hodiny, ale dřív jsem je nechával 6 - 8 hodin, po konzultaci s panem Kočárem jsem to snížil, on mi doporučil 2 hod. Máte li zájem tak 3.10.2020 bude opět seminář na zámku Valeč, více se dozvíte na jeho stránkách.

16.8.2020 04:24
horal

XXX.XXX.13.28

Namáčení masa je opravdu stará věc, jenomže uchovávání zmraženého masa až tak ne. A je rozdíl v mražení průmyslovém a domácím. Průmysl mrazí na -60°C i nižší, kdežto doma pouze -18°C. Při této teplotě se rozklad potravin nezastaví, pouze zpomalí. Popravdě já mám rád z mrazáku akorát nanuky a i ty tam nemůžete mít pět let. Obsahují totiž smetanu a některé zmrzliny i vajíčka. Smetana je však tuk a tuky nejdříve podléhají zkáze. Dokonce i štítky na dveřích mrazáků jsou občas zavádějící. Už jenom když si vezmete uspořádání ledničky. Šuplíky na zeleninu v nejnižším patře, držáky vajíček ve dveřích.
Maso před vkládáním do mrazáku se nedoporučuje ani omývat vodou natož ho máčet. Zvláště králíka, králičí maso má totiž tendenci nasávat vodu. Ta v mase zmrzne a víme, že led znásobuje svůj objem. Tím naruší strukturu svaloviny a z vodou po rozmrazení odchází i bílkovina čímž maso ztrácí hodnotu i chuť. Pak čím je starší králík tím má víc tuku a to ne jenom ten vnitřní tuk, ale i v masu. Tuk a vnitřnosti se doporučuje skladovat ve zmrazeném stavu snad jenom 4 týdny (přesné termíny si už nepamatuji). Samotné králičí maso, které se považuje za maso bílé by mohlo být v mrazáku až půl roku, ale podstatné je to jaký má obsah tuku, ten zešedne a dostává pachuť rozkladu. Obdobně je to i z vepřovým masem kdy jsou rozdílné doby uskladnění bůčku, krkovičky nebo kýty. To není z mé hlavy, ale z odborných zdrojů a můžete si to ověřit.

16.8.2020 07:54
kosta

XXX.XXX.105.13

Vždy jsme králíky po zabití namáčeli do studené vody.Tou vodou jsme pak zalévali kytky.

16.8.2020 09:50
samec

XXX.XXX.96.58

horal napsal(a):
Namáčení masa je opravdu stará věc, jenomže uchovávání zmraženého masa až tak ne. A je rozdíl v mražení průmyslovém a domácím. Průmysl mrazí na -60°C i nižší, kdežto doma pouze -18°C. Při této teplotě se rozklad potravin nezastaví, pouze zpomalí. Popravdě já mám rád z mrazáku akorát nanuky a i ty tam nemůžete mít pět let. Obsahují totiž smetanu a některé zmrzliny i vajíčka. Smetana je však tuk a tuky nejdříve podléhají zkáze. Dokonce i štítky na dveřích mrazáků jsou občas zavádějící. Už jenom když si vezmete uspořádání ledničky. Šuplíky na zeleninu v nejnižším patře, držáky vajíček ve dveřích.
Maso před vkládáním do mrazáku se nedoporučuje ani omývat vodou natož ho máčet. Zvláště králíka, králičí maso má totiž tendenci nasávat vodu. Ta v mase zmrzne a víme, že led znásobuje svůj objem. Tím naruší strukturu svaloviny a z vodou po rozmrazení odchází i bílkovina čímž maso ztrácí hodnotu i chuť. Pak čím je starší králík tím má víc tuku a to ne jenom ten vnitřní tuk, ale i v masu. Tuk a vnitřnosti se doporučuje skladovat ve zmrazeném stavu snad jenom 4 týdny (přesné termíny si už nepamatuji). Samotné králičí maso, které se považuje za maso bílé by mohlo být v mrazáku až půl roku, ale podstatné je to jaký má obsah tuku, ten zešedne a dostává pachuť rozkladu. Obdobně je to i z vepřovým masem kdy jsou rozdílné doby uskladnění bůčku, krkovičky nebo kýty. To není z mé hlavy, ale z odborných zdrojů a můžete si to ověřit.

Dobře jste to napsal, já jsem to psát raději nechtěl. Jinak mám kamaráda, který občas staré kusy, nebo i zajíce právě dá namočit do vody na jeden den, potom jej nechá vykapat, opět jej namočí, ale do VÍNA, na 2-3 dny , víno přilévá....potom jej hned upeče, přidá nějaké dobroty ....údajně lepší maso nejedl..JOJO, PÁN JE GURMÁN...

16.8.2020 10:43
mini

XXX.XXX.243.77

Počul som viac odborníkov na spracovávanie mäsa a každý hovoril, že skoro žiadne mäso sa pred mrazením nesmie umývať, iba ak sa hneď spracuje.

16.8.2020 11:34
hokrví

XXX.XXX.105.226

Králíka do mrazáku nedávám, lidem kteří si chodí pro maso říkám, nejlepší mrazák pro králíka je králíkárna, když neuděláme celého, tak co zbyde v lednici týden vydrží. Namočení králíka do vína to zkusíme, děláme králíka na zelenině a podléváme vínem, taky dobrý.

16.8.2020 14:01
horal

XXX.XXX.13.28

Já také namáčím králíky do vody a to hned jak ho stáhnu a vyvrhnu jde do kbelíku se studenou vodou. Je to proto, aby nezaschly blány a krev. Doma je přendám do dřezu abych spláchnul případné nečistoty a zbytky krve. Poté je nechám chvíli okapat a vložím do Sáčků. Uskladním je v lednici, nikoliv v mrazáku. Pokud se chci zbavit králičího pachu, namočím utěrku do vody s trochou octa a do ni králíka zabalím a uložím v lednici. O tom víně jsem to už slyšel, jenomže já radši králíka upeču a dám si ho třeba s chlebem k tomu pak to vínko.

16.8.2020 14:57
akaš

XXX.XXX.109.3

Nedávno jsem si přečetl pěkný článek o zrání masa ve vakuu. https://www.zemedelske-potreby.cz/zpracovani-mleka-a-masa/vakuovacky/zrani-veproveho-masa
Píšou tam, že hovězí maso by mělo po porážce zrát 10-14 dnů, vepřové 5-7 dnů, drůbeží 1-2 dny a ryby několik hodin. Nikde jsem nenašel, jak dlouho by mělo zrát králičí maso. Respektive našel nějaký gurmánský servis, kde píšou, že králičí maso by mělo být zralé za 3-6 dní při teplotě 1-5°C nebo za 48 hodin při teplotě 18-20°C (to bych měl teda strach), ale nikde nepíšou o kolik se ta doba zkrátí vakuováním.
https://www.gurmanservis.cz/priprava-kraliku-pred-prodejem.html

16.8.2020 15:28
hokrví

XXX.XXX.105.226

Jedna paní se mě ptala jestli nechávám králíka viset, že její manžel ho nechával 2 dny ve špajzu a pak teprve vařil, ona to zkusila a smrdělo to, řekl jsem jí že manžel asi králíka neoplachoval a že jí zabiju jiného, ale nechtěla pokoušet osud, že prý jednou stačilo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2020 16:22
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás se králík nikdy nemáčel.Králíky omráčím,vykrvím,stáhnu,vyperu,nechám okapat,osuším,dám do druhého dne do sklepa,pak na 2-3 dny do lednice a teprve potom porcuji do mrazáku.Pokud ho nechci dávat do mrazáku vydrží i týden v lednici.Tedy v té nulové zóně.Pokud se králík( ne jenom králík) dobře zabije a vykrví,tak na něm není co vymáčet,to už se vymočí štáva z masa a králík se vodou nasákne.
Také jeden zajímavý odkaz.

https://www.receptarium.cz/793-uskladneni-masa

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2020 17:20
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U nás se králík nikdy nemáčel.Králíky omráčím,vykrvím,stáhnu,vyperu,nechám okapat,osuším,dám do druhého dne do sklepa,pak na 2-3 dny do lednice a teprve potom porcuji do mrazáku.Pokud ho nechci dávat do mrazáku vydrží i týden v lednici.Tedy v té nulové zóně.Pokud se králík( ne jenom králík) dobře zabije a vykrví,tak na něm není co vymáčet,to už se vymočí štáva z masa a králík se vodou nasákne.
Také jeden zajímavý odkaz.

https://www.receptarium.cz/793-uskladneni-masa

Moja reč, robí sa to u nas rovnako tak čo si pamätám

16.8.2020 18:54
ančovička1

XXX.XXX.0.217

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U nás se králík nikdy nemáčel.Králíky omráčím,vykrvím,stáhnu,vyperu,nechám okapat,osuším,dám do druhého dne do sklepa,pak na 2-3 dny do lednice a teprve potom porcuji do mrazáku.Pokud ho nechci dávat do mrazáku vydrží i týden v lednici.Tedy v té nulové zóně.Pokud se králík( ne jenom králík) dobře zabije a vykrví,tak na něm není co vymáčet,to už se vymočí štáva z masa a králík se vodou nasákne.
Také jeden zajímavý odkaz.

https://www.receptarium.cz/793-uskladneni-masa

Jivo,ja to delam presne,jako vy, nic nevymacim, I naporcovaneho kralika ukladam do mrazaku, pekne naplocho polozene maso 😀...ale kazdy to dela jinak,kazdeho vec..😀

16.8.2020 21:39
horal

XXX.XXX.13.28

Jivo, jak mám rozumět, nenamáčím, vyperu. Když ho perete musíte ho přeci namočit. Já nikdy nezabíjím jeden kus, ale pokaždé je jich několik. Aby neoschli na povrchu tak je ponořím do vody. Také krev v ranách na hlavě po vstřelu a na krku po vykrvení okamžitě zasychá a pak s špatně smývá, navíc při dnešním počasí by byl ten první plný muších vajíček. Když je donesu domů (je to téměř kilometr) tak jdou do dřezu pod sprchu, aby se spláchly všechny nečistoty. Pak odkapat na utěrce nebo lehce osušit utěrkou a šup do pytlíku na mražení opět aby neoschli na povrchu. Do mrazáku ale nejdou, zabíjím den dva před zpracováním a i zákazníci mají rádi čerstvé. Zmražené si mohou koupit v tesku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2020 21:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

horal napsal(a):
Jivo, jak mám rozumět, nenamáčím, vyperu. Když ho perete musíte ho přeci namočit. Já nikdy nezabíjím jeden kus, ale pokaždé je jich několik. Aby neoschli na povrchu tak je ponořím do vody. Také krev v ranách na hlavě po vstřelu a na krku po vykrvení okamžitě zasychá a pak s špatně smývá, navíc při dnešním počasí by byl ten první plný muších vajíček. Když je donesu domů (je to téměř kilometr) tak jdou do dřezu pod sprchu, aby se spláchly všechny nečistoty. Pak odkapat na utěrce nebo lehce osušit utěrkou a šup do pytlíku na mražení opět aby neoschli na povrchu. Do mrazáku ale nejdou, zabíjím den dva před zpracováním a i zákazníci mají rádi čerstvé. Zmražené si mohou koupit v tesku.

Jenom vyperu,ale nenechávám namočené ve vodě.Ikdyž zabíjím víc králíků,tak je zabíjím většinou po dvou.Ty vyperu,dám na tác a pak dalšího.Také do mrazáku moc nedávám,ale někdy to prostě jinak nejde.Ty co prodávám,jdou pryč hned v den zabití.
Ať si je kupující zpracuje podle svého.Králíka pro nás na víkend zabíjím tak v úterý a nechám vyzrát v lednici.Vzhledem k tomu,že králíky neomračuji pistolí,ale rukou a pak vpichem do srdce vykrvím,není na králíkovi skoro žádná krev,jen trošku v místě vpichu a králíky mám hned u baráku.

16.8.2020 23:01
hokrví

XXX.XXX.105.226

Tak jak popisujete porážku to dělal můj soused, ale já se to nikdy nenaučil, prořezávám krk jako mnoho dalších chovatelů.

Martina40

17.8.2020 07:28
Martina40

XXX.XXX.243.254

samec napsal(a):
Dobře jste to napsal, já jsem to psát raději nechtěl. Jinak mám kamaráda, který občas staré kusy, nebo i zajíce právě dá namočit do vody na jeden den, potom jej nechá vykapat, opět jej namočí, ale do VÍNA, na 2-3 dny , víno přilévá....potom jej hned upeče, přidá nějaké dobroty ....údajně lepší maso nejedl..JOJO, PÁN JE GURMÁN...

Ano souhlas, protože maso, které se naloží do "kyselého", což víno vlastně je, krásně zkřehne. To my kuchařky víme . No a o moc dobré chuti pokrmů upravovaných s vínem už nemluvím.....................mňam.

Jinak s tím namáčením do vody to vypadá, že co chovatel, to názor. který niíkomu neberu. Já teda na chvíli taky namáčím, a několikrát vyměním, dokud není voda čistá.

Ale pamatuju si informaci od kamaráda sokolníka, která se celá staletí praktikuje. Když potřebujete, aby dravec trochu zhubl a nechcete ho trápit hladem (on pak může být i zbytečně dost protivný), tak mu podáte méně tučné maso (třeba králíka), které necháte 24 hodin vymáčet ve vodě.
Dravec se pocitově zasytí, ale přitom hubne. Takže s těma zbytečně ztracenýma živinama, jak psal horal na tom něco bude.
A věřte, že sokoloníci jsou alchymisti, který to mají zmáknutý a dravce váží každý den a hlídají každé deko nebo i gram.

Hezký den.

17.8.2020 08:36
xchipsy

XXX.XXX.27.37

Králíky zásadně nedávám do vody, ani na hodinu, natož natož na půl dne..
Pod tekoucí vodou opláchnu, nechám chvíli stydnout, pak pověsím do chlaďáku (teplota cca 8 stupňů). Druhý nebo třetí den vykostím a dám do mrazáku.
Výmluvy na "králičí pach" vznikly v době, kdy se králíci chovali na čtvrt metru hnoje (a mnozí tak chovají dodnes..) Porážím nejpozději ve 4 měsících, to nejsou samci ničím cítit. A u správně vykrveného není třeba nic "vymáčet" - nebo jste snad viděli, že by na jatkách házeli prasata a bejky do bazénu?

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.8.2020 09:12
Uživatel s deaktivovaným účtem

hokrví napsal(a):
Tak jak popisujete porážku to dělal můj soused, ale já se to nikdy nenaučil, prořezávám krk jako mnoho dalších chovatelů.

Mě to učil děda už jako holku,také mně to chvíli trvalo,ale ani jeden ze synů se to také nanaučil.

17.8.2020 11:13
horal

XXX.XXX.13.28

A vykrví se pořádně když většina krve zůstává v hrudní dutině ? Jaká je technika, přes krk nebo mezi žebry ? S tímhle jsem se setkal akorát u prasat. Strejda na Slovensku píchal prase vojenským bajonetem do srdce přes krk. Sousedi původem z Rumunska zase za přední lopatkou mezi žebry propichovali srdce. V západních Čechách se prořezávají pouze cévy na krku. Ať je to tak nebo onak, myslím si, že je to dost složité, ale pokud máte v tom praxi tak to bývá brnkačka. No popsali jsme toho dost a opravdu je na každém jak si kdo maso uchovává. Mně také nezbude někdy než dát králíka do mrazáku. Jenom jsem chtěl upozornit na některé doporučení (samozřejmě že ne moje) jak uchovávat králičí maso. Hlavně aby bylo co tam dávat.
Ještě přidám fotky jak porážím a napínám kůže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.8.2020 17:49
Uživatel s deaktivovaným účtem

No nevím jestli to popíšu srozumitelně.Králíka si chytnu mezi nohy,zvrátím hlavu a úzkým delším nožem píchnu,u nás se tomu říká trojúhelník,od krku kde končí žebra a začíná krk.Pokud se dobře píchne,vyteče všechna krev.Nevím,jestli je to k pochopení.

17.8.2020 21:34
horal

XXX.XXX.13.28

Ano to chápu, tak píchal strýc prasata, samozřejmě že je nedržel mezi nohama, ale povalil na pravý bok a zaklekl. Díky za vysvětlení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík