Zdravim☺️ po zabiti kralika poradne aspon zedvakrat vyprat v ciste vode a vydrhnout hlavu i ranu kartackem od srazene krve do cista ( nevymoci se, pak smrdi). Potom ponorit aspon na pul dne do studene vody. Potom po vytazeni kdyz je kralik cely krasne bili ( vymoceny) muzete klidne dat do mrazaku 😉 maso je vychladle. Kralik se musi namacet aby se vymocily zbytky krve a necistot.
Kralici krev totiz smrdi a je potreba ji dostat kompletne pryc. Ja chovam kraliky i na kseft a moji zakaznici jsou hodne spokojeni sami me to rekli. Ze mam krasne ciste kraliky. ☺️ kdo chce at si kraliky na pul dne nebo pres noc necha namoceneho v ciste studene vode a potom uvidi jak moc bude cista ta voda po vytazeni kralika z ni. 😉☺️
Dnes ráno jsem si vzpoměl, že tu dlouho nepsal Jezedak Mara a je to tady. Já nechávám králíka ve vodě 2 - 4 hodiny, ale dřív jsem je nechával 6 - 8 hodin, po konzultaci s panem Kočárem jsem to snížil, on mi doporučil 2 hod. Máte li zájem tak 3.10.2020 bude opět seminář na zámku Valeč, více se dozvíte na jeho stránkách.
Namáčení masa je opravdu stará věc, jenomže uchovávání zmraženého masa až tak ne. A je rozdíl v mražení průmyslovém a domácím. Průmysl mrazí na -60°C i nižší, kdežto doma pouze -18°C. Při této teplotě se rozklad potravin nezastaví, pouze zpomalí. Popravdě já mám rád z mrazáku akorát nanuky a i ty tam nemůžete mít pět let. Obsahují totiž smetanu a některé zmrzliny i vajíčka. Smetana je však tuk a tuky nejdříve podléhají zkáze. Dokonce i štítky na dveřích mrazáků jsou občas zavádějící. Už jenom když si vezmete uspořádání ledničky. Šuplíky na zeleninu v nejnižším patře, držáky vajíček ve dveřích.
Maso před vkládáním do mrazáku se nedoporučuje ani omývat vodou natož ho máčet. Zvláště králíka, králičí maso má totiž tendenci nasávat vodu. Ta v mase zmrzne a víme, že led znásobuje svůj objem. Tím naruší strukturu svaloviny a z vodou po rozmrazení odchází i bílkovina čímž maso ztrácí hodnotu i chuť. Pak čím je starší králík tím má víc tuku a to ne jenom ten vnitřní tuk, ale i v masu. Tuk a vnitřnosti se doporučuje skladovat ve zmrazeném stavu snad jenom 4 týdny (přesné termíny si už nepamatuji). Samotné králičí maso, které se považuje za maso bílé by mohlo být v mrazáku až půl roku, ale podstatné je to jaký má obsah tuku, ten zešedne a dostává pachuť rozkladu. Obdobně je to i z vepřovým masem kdy jsou rozdílné doby uskladnění bůčku, krkovičky nebo kýty. To není z mé hlavy, ale z odborných zdrojů a můžete si to ověřit.
horal
napsal(a):
Namáčení masa je opravdu stará věc, jenomže uchovávání zmraženého masa až tak ne. A je rozdíl v mražení průmyslovém a domácím. Průmysl mrazí na -60°C i nižší, kdežto doma pouze -18°C. Při této teplotě se rozklad potravin nezastaví, pouze zpomalí. Popravdě já mám rád z mrazáku akorát nanuky a i ty tam nemůžete mít pět let. Obsahují totiž smetanu a některé zmrzliny i vajíčka. Smetana je však tuk a tuky nejdříve podléhají zkáze. Dokonce i štítky na dveřích mrazáků jsou občas zavádějící. Už jenom když si vezmete uspořádání ledničky. Šuplíky na zeleninu v nejnižším patře, držáky vajíček ve dveřích.
Maso před vkládáním do mrazáku se nedoporučuje ani omývat vodou natož ho máčet. Zvláště králíka, králičí maso má totiž tendenci nasávat vodu. Ta v mase zmrzne a víme, že led znásobuje svůj objem. Tím naruší strukturu svaloviny a z vodou po rozmrazení odchází i bílkovina čímž maso ztrácí hodnotu i chuť. Pak čím je starší králík tím má víc tuku a to ne jenom ten vnitřní tuk, ale i v masu. Tuk a vnitřnosti se doporučuje skladovat ve zmrazeném stavu snad jenom 4 týdny (přesné termíny si už nepamatuji). Samotné králičí maso, které se považuje za maso bílé by mohlo být v mrazáku až půl roku, ale podstatné je to jaký má obsah tuku, ten zešedne a dostává pachuť rozkladu. Obdobně je to i z vepřovým masem kdy jsou rozdílné doby uskladnění bůčku, krkovičky nebo kýty. To není z mé hlavy, ale z odborných zdrojů a můžete si to ověřit.
Dobře jste to napsal, já jsem to psát raději nechtěl. Jinak mám kamaráda, který občas staré kusy, nebo i zajíce právě dá namočit do vody na jeden den, potom jej nechá vykapat, opět jej namočí, ale do VÍNA, na 2-3 dny , víno přilévá....potom jej hned upeče, přidá nějaké dobroty ....údajně lepší maso nejedl..JOJO, PÁN JE GURMÁN...
Já také namáčím králíky do vody a to hned jak ho stáhnu a vyvrhnu jde do kbelíku se studenou vodou. Je to proto, aby nezaschly blány a krev. Doma je přendám do dřezu abych spláchnul případné nečistoty a zbytky krve. Poté je nechám chvíli okapat a vložím do Sáčků. Uskladním je v lednici, nikoliv v mrazáku. Pokud se chci zbavit králičího pachu, namočím utěrku do vody s trochou octa a do ni králíka zabalím a uložím v lednici. O tom víně jsem to už slyšel, jenomže já radši králíka upeču a dám si ho třeba s chlebem k tomu pak to vínko.
Nedávno jsem si přečetl pěkný článek o zrání masa ve vakuu. https://www.zemedelske-potreby.cz/zpracovani-mleka-a-masa/vakuovacky/zrani-veproveho-masa
Píšou tam, že hovězí maso by mělo po porážce zrát 10-14 dnů, vepřové 5-7 dnů, drůbeží 1-2 dny a ryby několik hodin. Nikde jsem nenašel, jak dlouho by mělo zrát králičí maso. Respektive našel nějaký gurmánský servis, kde píšou, že králičí maso by mělo být zralé za 3-6 dní při teplotě 1-5°C nebo za 48 hodin při teplotě 18-20°C (to bych měl teda strach), ale nikde nepíšou o kolik se ta doba zkrátí vakuováním.
https://www.gurmanservis.cz/priprava-kraliku-pred-prodejem.html
Uživatel s deaktivovaným účtem

U nás se králík nikdy nemáčel.Králíky omráčím,vykrvím,stáhnu,vyperu,nechám okapat,osuším,dám do druhého dne do sklepa,pak na 2-3 dny do lednice a teprve potom porcuji do mrazáku.Pokud ho nechci dávat do mrazáku vydrží i týden v lednici.Tedy v té nulové zóně.Pokud se králík( ne jenom králík) dobře zabije a vykrví,tak na něm není co vymáčet,to už se vymočí štáva z masa a králík se vodou nasákne.
Také jeden zajímavý odkaz.
https://www.receptarium.cz/793-uskladneni-masa

napsal(a):
U nás se králík nikdy nemáčel.Králíky omráčím,vykrvím,stáhnu,vyperu,nechám okapat,osuším,dám do druhého dne do sklepa,pak na 2-3 dny do lednice a teprve potom porcuji do mrazáku.Pokud ho nechci dávat do mrazáku vydrží i týden v lednici.Tedy v té nulové zóně.Pokud se králík( ne jenom králík) dobře zabije a vykrví,tak na něm není co vymáčet,to už se vymočí štáva z masa a králík se vodou nasákne.
Moja reč, robí sa to u nas rovnako tak čo si pamätám
napsal(a):
Jivo,ja to delam presne,jako vy, nic nevymacim, I naporcovaneho kralika ukladam do mrazaku, pekne naplocho polozene maso 😀...ale kazdy to dela jinak,kazdeho vec..😀
Jivo, jak mám rozumět, nenamáčím, vyperu. Když ho perete musíte ho přeci namočit. Já nikdy nezabíjím jeden kus, ale pokaždé je jich několik. Aby neoschli na povrchu tak je ponořím do vody. Také krev v ranách na hlavě po vstřelu a na krku po vykrvení okamžitě zasychá a pak s špatně smývá, navíc při dnešním počasí by byl ten první plný muších vajíček. Když je donesu domů (je to téměř kilometr) tak jdou do dřezu pod sprchu, aby se spláchly všechny nečistoty. Pak odkapat na utěrce nebo lehce osušit utěrkou a šup do pytlíku na mražení opět aby neoschli na povrchu. Do mrazáku ale nejdou, zabíjím den dva před zpracováním a i zákazníci mají rádi čerstvé. Zmražené si mohou koupit v tesku.

horal
napsal(a):
Jivo, jak mám rozumět, nenamáčím, vyperu. Když ho perete musíte ho přeci namočit. Já nikdy nezabíjím jeden kus, ale pokaždé je jich několik. Aby neoschli na povrchu tak je ponořím do vody. Také krev v ranách na hlavě po vstřelu a na krku po vykrvení okamžitě zasychá a pak s špatně smývá, navíc při dnešním počasí by byl ten první plný muších vajíček. Když je donesu domů (je to téměř kilometr) tak jdou do dřezu pod sprchu, aby se spláchly všechny nečistoty. Pak odkapat na utěrce nebo lehce osušit utěrkou a šup do pytlíku na mražení opět aby neoschli na povrchu. Do mrazáku ale nejdou, zabíjím den dva před zpracováním a i zákazníci mají rádi čerstvé. Zmražené si mohou koupit v tesku.
Jenom vyperu,ale nenechávám namočené ve vodě.Ikdyž zabíjím víc králíků,tak je zabíjím většinou po dvou.Ty vyperu,dám na tác a pak dalšího.Také do mrazáku moc nedávám,ale někdy to prostě jinak nejde.Ty co prodávám,jdou pryč hned v den zabití.
Ať si je kupující zpracuje podle svého.Králíka pro nás na víkend zabíjím tak v úterý a nechám vyzrát v lednici.Vzhledem k tomu,že králíky neomračuji pistolí,ale rukou a pak vpichem do srdce vykrvím,není na králíkovi skoro žádná krev,jen trošku v místě vpichu a králíky mám hned u baráku.
Martina40

XXX.XXX.243.254
samec
napsal(a):
Dobře jste to napsal, já jsem to psát raději nechtěl. Jinak mám kamaráda, který občas staré kusy, nebo i zajíce právě dá namočit do vody na jeden den, potom jej nechá vykapat, opět jej namočí, ale do VÍNA, na 2-3 dny , víno přilévá....potom jej hned upeče, přidá nějaké dobroty ....údajně lepší maso nejedl..JOJO, PÁN JE GURMÁN...
Ano souhlas, protože maso, které se naloží do "kyselého", což víno vlastně je, krásně zkřehne. To my kuchařky víme . No a o moc dobré chuti pokrmů upravovaných s vínem už nemluvím.....................mňam.
Jinak s tím namáčením do vody to vypadá, že co chovatel, to názor. který niíkomu neberu. Já teda na chvíli taky namáčím, a několikrát vyměním, dokud není voda čistá.
Ale pamatuju si informaci od kamaráda sokolníka, která se celá staletí praktikuje. Když potřebujete, aby dravec trochu zhubl a nechcete ho trápit hladem (on pak může být i zbytečně dost protivný), tak mu podáte méně tučné maso (třeba králíka), které necháte 24 hodin vymáčet ve vodě.
Dravec se pocitově zasytí, ale přitom hubne. Takže s těma zbytečně ztracenýma živinama, jak psal horal na tom něco bude.
A věřte, že sokoloníci jsou alchymisti, který to mají zmáknutý a dravce váží každý den a hlídají každé deko nebo i gram.
Hezký den.
Králíky zásadně nedávám do vody, ani na hodinu, natož natož na půl dne..
Pod tekoucí vodou opláchnu, nechám chvíli stydnout, pak pověsím do chlaďáku (teplota cca 8 stupňů). Druhý nebo třetí den vykostím a dám do mrazáku.
Výmluvy na "králičí pach" vznikly v době, kdy se králíci chovali na čtvrt metru hnoje (a mnozí tak chovají dodnes..) Porážím nejpozději ve 4 měsících, to nejsou samci ničím cítit. A u správně vykrveného není třeba nic "vymáčet" - nebo jste snad viděli, že by na jatkách házeli prasata a bejky do bazénu?

hokrví
napsal(a):
Tak jak popisujete porážku to dělal můj soused, ale já se to nikdy nenaučil, prořezávám krk jako mnoho dalších chovatelů.
Mě to učil děda už jako holku,také mně to chvíli trvalo,ale ani jeden ze synů se to také nanaučil.
A vykrví se pořádně když většina krve zůstává v hrudní dutině ? Jaká je technika, přes krk nebo mezi žebry ? S tímhle jsem se setkal akorát u prasat. Strejda na Slovensku píchal prase vojenským bajonetem do srdce přes krk. Sousedi původem z Rumunska zase za přední lopatkou mezi žebry propichovali srdce. V západních Čechách se prořezávají pouze cévy na krku. Ať je to tak nebo onak, myslím si, že je to dost složité, ale pokud máte v tom praxi tak to bývá brnkačka. No popsali jsme toho dost a opravdu je na každém jak si kdo maso uchovává. Mně také nezbude někdy než dát králíka do mrazáku. Jenom jsem chtěl upozornit na některé doporučení (samozřejmě že ne moje) jak uchovávat králičí maso. Hlavně aby bylo co tam dávat.
Ještě přidám fotky jak porážím a napínám kůže.

No nevím jestli to popíšu srozumitelně.Králíka si chytnu mezi nohy,zvrátím hlavu a úzkým delším nožem píchnu,u nás se tomu říká trojúhelník,od krku kde končí žebra a začíná krk.Pokud se dobře píchne,vyteče všechna krev.Nevím,jestli je to k pochopení.