Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.10.2020 12:29
esciko

XXX.XXX.204.60

Dobry den, chtela bych se zeptat, da se nejak rozeznat falesna brezost od normalni (krome samozrejme porodu)?
Samice byla 2x pripustena stejny samcem, ted po 10 dnech pisti a utika od nej, prijde mne, ze je takova vetsi a k tomu to vyoada, jak kdyby si stavela v jednom rohu hnizdo.

georgi

8.11.2020 14:07
georgi

XXX.XXX.168.114

Proč jí po deseti dnech od připuštění dáváte znovu k samci .

8.11.2020 15:05
petr008

XXX.XXX.139.160

georgi napsal(a):
Proč jí po deseti dnech od připuštění dáváte znovu k samci .

Někdo to tak dělá a já někdy také. Dělám to u samic u kterých se mi někdy stalo, že přes jasný skok samcem nezabřezly. Dělá se to pro ověření zda je samice skotná nebo ne.
Když ji dáte za 10 dní k samcovi a bude skotná tak před ním bude utíkat a hlavně bude charakteristicky kňučet. V tom případě samcovi nedovolit, aby po ní znovu skákal.
Když u samce kňučet nebude, znamená to, že při připouštění před 10 dny nezabřezla a můžete ji nechat znovu skočit samcem.
Zkrátka je to pro ověření březosti samice, případně pro připuštění, pokud se minule připuštění nepovedlo.

8.11.2020 16:08
kkki

XXX.XXX.54.213

Taky to tak dělám.K.

8.11.2020 16:42
esciko

XXX.XXX.204.60

Děkuji za reakce, samicka porodila nakonec 25. 10., ale nezvládla se postara, byla prvnicka a mela spatne hnizdo a malo chlupu a prcci prochladli. Posledni 2 jsem zkoušela nejak zachránit, ale taky uz bylo pozde....snad priste to bude lepsi.

georgi

8.11.2020 17:01
georgi

XXX.XXX.168.114

Také jsem párkrát zkoušel kontrolní připuštění . Vedlo to akorát ke stresování samic . Někdy se o hnízdo pořádně nestarala . Na správné připuštění stačí když se samice se samcem na chvíli svážou a pak čekat . Už kontrolní připuštění nepoužívám -

9.11.2020 09:58
horal

XXX.XXX.13.28

Tohle je typický výsledek kontrolního připouštění, zvláště u mladých samiček. Každý se ptá, proč by se to nemělo? A to ještě někdo nechá i půl dne pár pohromadě v domnění že se to nakonec povede a dost často i povede. Jinak králíci se nesvazují jako psi. Králík přirazí a převrátí se. Ten stres co prožívá pak samička je veliký. Tohle zkušební připouštění se kdysi provádělo běžně, než se přišlo na to jak takové počínání samici zatěžuje. Pokud jsou zdraví králíci tak nic tomu nebrání, aby samice zabřezla. Pro jistotu se provádí tzv. dvojskok. Zkušený chovatel pozná u každé samice jak se chová v březosti (pokud jich nemá stovky) a nezkušený by si měl počkat těch 33 dní a pokud není březí připustit znovu. Nic vám neuteče a králíci budou v pohodě. Jsou sice ještě další stresové situace pro březí samici, jako kydání těsně před porodem, přemísťování, hluk, hlodavci, velké horko nebo zima, překrmování nebo nedostatečné či nekvalitní krmení a další.

9.11.2020 11:15
petr008

XXX.XXX.139.160

Já v tom zas takový problém nevidím. Po předchozí debatě s Vámi ohledně připouštění (jak dlouho nechat samici u samce), jsem to začal dělat podle Vás a musím (ač nerad) připustit, že je to tak asi lepší, takže jsem u toho zůstal.
Ale setkal jsem se s případem, kdy samice měla říji, samec ji skočil, vše bylo jasné, takže jsem čekal měsíc a týden a nic...
Takže u takové samice ji po 10 dnech od připouštění strčím k samcovi do kotce a podívám se jak reaguje. To neznamená, že po ní nechám samce skákat. Když uslyším kňučení, hned ji beru zpátky a nemyslím si, že toto by pro samicu nějaký nepřekonatelný stres. Vím na čem jsem a nemusím měsíc čekat.

georgi

9.11.2020 20:21
georgi

XXX.XXX.168.114

Připouštění je hlavně o zkušenosti .Zjistit kdy je samice v říji a jak probíhá samotné připuštění .Pokud samice nezabřezne , nemusí to být samotným připuštěním . Stačí že je samice tlustá nebo chyba v genetice u některého z jedinců . V každém případě zařazováním do chovu takových jedinců si zaděláváte na budoucí problémy .

9.11.2020 21:22
petr008

XXX.XXX.139.160

Však já do chovu dávám jen samice zase jen po dobrých matkách. Ale tady se prostě stalo a potřebuji od ní mít mladé na maso a ne do chovu. Tak ji k vůli tomu hned nezabiju, když by mi chyběla do počtu.
Připustil jsem znova a uvidím co z toho. Ale u této samice, kde se mi to už jednou stalo, kontrolní "připouštění" určitě provedu, právě proto, že chci vědět, na čem jsem a co se děje.
On vůbec název "kontrolní připouštění" je v tomto zavádějící. Pro mě je to ověření zabřeznutí/nezabřeznutí pomocí samce. Zní to pitomě, ale lépe vystihuje o co jde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.11.2020 11:54

Celkovo je to blbosť... Jak píše horal , samica v ruji a dva skoky.. Niet čo riešiť.

10.11.2020 12:43
ančovička1

XXX.XXX.37.123

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Celkovo je to blbosť... Jak píše horal , samica v ruji a dva skoky.. Niet čo riešiť.

Ja to take nedelam..jak pisete,dva podarene skoky a je hotovo..kdyz jsou samice zdrave, zabreznou..😀

10.11.2020 18:30
petr008

XXX.XXX.139.160

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

A k naprosté dokonalosti už chybí jen jeden chytrý slovák, který všechno ví, všechno zná a všude byl minimálně dvakrát, než skončil tady na české ifauně.
Mít jednoho takového gumenného. Postavím ho ke králíkárně a žádného samce už nikdy potřebovat nebudu. Samice se budou nadšeně, uvědoměle říjet a zabřezávat 4 x za den jen z pohledu přes mřížku na jeho neomylný výzor (nebo vyzour?). Nevím jak je to slovensky správně .

PS: já už ho znám, takže mě ta gumová moudra nepřekvapují.

10.11.2020 18:51

petr008 napsal(a):
A k naprosté dokonalosti už chybí jen jeden chytrý slovák, který všechno ví, všechno zná a všude byl minimálně dvakrát, než skončil tady na české ifauně.
Mít jednoho takového gumenného. Postavím ho ke králíkárně a žádného samce už nikdy potřebovat nebudu. Samice se budou nadšeně, uvědoměle říjet a zabřezávat 4 x za den jen z pohledu přes mřížku na jeho neomylný výzor (nebo vyzour?). Nevím jak je to slovensky správně .

PS: já už ho znám, takže mě ta gumová moudra nepřekvapují.

Neznáš,je česky a slovensky nepoznáš...😉A keby si ma poznal osobne, to by sme sa veru bratku pobavili...Vieš je mi jedno čo robíš hlavne , že ti to funguje... A keby že nie mám pekného samca Nitranera, pre teba za 600 CZ kaček... 🤗🤗🤗

10.11.2020 19:11
petr008

XXX.XXX.139.160

Díky, ale na výstavy chováme plemenné ČA a FB + pár samic kříženek na maso .

Frhyla

24.12.2020 21:34
Frhyla

XXX.XXX.11.198

11-14den samici vyšetřím pohmatem jestli je březí nebo ne a nepotřebuji ji zbytečně dávat k samci

Přidejte reakci

Přidat smajlík