Rady pro začátečníka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Hanz378

18.12.2021 11:19
Hanz378

XXX.XXX.201.4

Dobrý den ,
Letos z jara jsem začal s chovem králíků. Samce a tři samice. První samice měla 2x mladé z toho jeden vrh zašlapala, druhá samice měla mladé jednou a také úspěšně odchováno. Stalo se ale to , že v červenci mi uhynul samec a já si pořídil nového, měl pět měsíců a tudíž ještě neskákal a já nemohl samice připustit.
Dvakrát jsem byl u souseda a neúspěšně.
Když nový samec začal skákat, tak se podařilo připustit třetí samici která v tu dobu dospělá , ale první dvě samice , které už mladé měli ne a ne připustit. Zkouším to pravidelně přes dva měsíce a nic. Četl jsem , že v zimním období je normální , že samice nedrží. Ale toto se táhne pomalu od září a stále nic. Je i toto normální a lze očekávat z jara úspěch ? Dával sem teď denně celer a nepomohlo. Popřípadě v čem by mohl být problém?

A ještě druhá otázka : je normální , že samec extrémně močí? Ten nový má pochcaný celý kotec. Dvířka , napáječku,pletivo. A ten první vůbec .
Děkuji za odpovědi

18.12.2021 14:08
Pinkava2003

XXX.XXX.9.173

Hanz378 napsal(a):
Dobrý den ,
Letos z jara jsem začal s chovem králíků. Samce a tři samice. První samice měla 2x mladé z toho jeden vrh zašlapala, druhá samice měla mladé jednou a také úspěšně odchováno. Stalo se ale to , že v červenci mi uhynul samec a já si pořídil nového, měl pět měsíců a tudíž ještě neskákal a já nemohl samice připustit.
Dvakrát jsem byl u souseda a neúspěšně.
Když nový samec začal skákat, tak se podařilo připustit třetí samici která v tu dobu dospělá , ale první dvě samice , které už mladé měli ne a ne připustit. Zkouším to pravidelně přes dva měsíce a nic. Četl jsem , že v zimním období je normální , že samice nedrží. Ale toto se táhne pomalu od září a stále nic. Je i toto normální a lze očekávat z jara úspěch ? Dával sem teď denně celer a nepomohlo. Popřípadě v čem by mohl být problém?

A ještě druhá otázka : je normální , že samec extrémně močí? Ten nový má pochcaný celý kotec. Dvířka , napáječku,pletivo. A ten první vůbec .
Děkuji za odpovědi

Dobrý den, možná máte samice zakrmené. Čím krmíte? Zkuste samicím nasadit dietu. Míň zrna a seno s vodou.
Jinak mně pomáhá vyměnit samici se samcem. Samice v samčí boudě přijde dřív do říje. Samec ne bordelář 🤣. Ať se daří 😉

18.12.2021 16:33
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Pinkava2003 napsal(a):
Dobrý den, možná máte samice zakrmené. Čím krmíte? Zkuste samicím nasadit dietu. Míň zrna a seno s vodou.
Jinak mně pomáhá vyměnit samici se samcem. Samice v samčí boudě přijde dřív do říje. Samec ne bordelář 🤣. Ať se daří 😉

Možná, že jsou samice zakrmené, ale také možná opak..já mám samice jak starší,tak mladší trochu kulatější,ale stále dokola mají říji.. takže by problém nebyl,ale na zimu mladé nechci,tak je nepřipouštím..
Také si myslím, že spíš podvyživená zvířata nemají o množení zájem..
Nevíme,jak pan zadavatel krmí, čím a kolik..

18.12.2021 17:17
hokrví

XXX.XXX.96.32

Nevím o jaké králíky se jedná, jsou li čistokrevní tak váhu zjistíte v tabulce a jedná li se o křížence tak snad víte co s čím je kříženo, podle toho pak váhu musíte odhadnout. Mám zkušenost, že kdo prodává tak své králíky vidí tak nějak větší, těžší, kvalitnější a prostě in, ale když pak vezmu vychváleného jedince do ruky a mám pocit, že držím kůži plnou peří, tak vím že to není ideál mastného plemene. Letos jsem pozoroval, že některé samice mi línali až do konce listopadu a též se mi nedařilo je připustit. K dnešnímu dni má 6 samic mladé - 49 ks a dalších 8 obskočených, některé druhý obskok, protože při kontrole pohmatem po 14 dnech nezůstali březí a jedna potratila 21 den březosti. Hlavně neztrácet naději.

18.12.2021 17:18
Pinkava2003

XXX.XXX.9.173

ančovička1 napsal(a):
Možná, že jsou samice zakrmené, ale také možná opak..já mám samice jak starší,tak mladší trochu kulatější,ale stále dokola mají říji.. takže by problém nebyl,ale na zimu mladé nechci,tak je nepřipouštím..
Také si myslím, že spíš podvyživená zvířata nemají o množení zájem..
Nevíme,jak pan zadavatel krmí, čím a kolik..

Ano, krmivo je důležité. Já krmím ječmen, granule a seno. Záleží i na plemeni. Jaké plemeno chováte?
Já chovám durynské, a se zakrmením a následným připouštěním bývá někdy problém. Ať se daří 😉

Hanz378

18.12.2021 17:20
Hanz378

XXX.XXX.201.4

Krmím seno, ječmen:oves:KKV (3:1:1)
Jablko, mrkev , celer,
Po tom co mi padl samec jsem začal dávat méně jádra aby samice nezatooustly, teď jsem dávku zvýšil .
Furt je to stejné, samice lehne a zadek nezvedne :)

18.12.2021 17:32
Pinkava2003

XXX.XXX.9.173

Hanz378 napsal(a):
Jablko, mrkev , celer,
Po tom co mi padl samec jsem začal dávat méně jádra aby samice nezatooustly, teď jsem dávku zvýšil .

Zkuste ji vyměnit s tím samcem a uvidíte 😉

18.12.2021 18:19
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Hanz378 napsal(a):
Jablko, mrkev , celer,

Tak to by mělo být v pořádku 🙂.. já krmím granule Energys bez léčiv, ječmen ovesné vločky..3:1:1..
Mladým a březím samicím dávku ovesných vloček zvyšuji..
Samce mám 4..😀
Zkusit vyměnit králíky(jak píše Pinkava)nebo zkusit jiného samce🤔

18.12.2021 19:32
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Pinkava2003 napsal(a):
Ano, krmivo je důležité. Já krmím ječmen, granule a seno. Záleží i na plemeni. Jaké plemeno chováte?
Já chovám durynské, a se zakrmením a následným připouštěním bývá někdy problém. Ať se daří 😉

Chovám Bu a Nb..fotky jsem dávala vedle na vlákno,jako Vy🙂

georgi

18.12.2021 21:10
georgi

XXX.XXX.118.61

To krmení jablkem u samic může být ten problém . PO krmení jablkem samice rychle tloustnou , hlavně starší . Připouštím celý rok ,krmím , výkrmové granule , oves a kukuřici na střídačku . Jablko vidí tak maximálně třikrát do roku se senem . S připuštěním po celý rok nemám větší problém . Pamatuji si rok , také jsem krmil jablka a od ledna do dubna jsem nemohl nic připustit . Od září do prosince mohou některé samice mít problém s připuštěním .

18.12.2021 21:22
Pinkava2003

XXX.XXX.9.173

ančovička1 napsal(a):
Chovám Bu a Nb..fotky jsem dávala vedle na vlákno,jako Vy🙂

Ano, to vím 🤣. Ptal jsem se zadavatele🙂

18.12.2021 22:23
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Pinkava2003 napsal(a):
Ano, to vím 🤣. Ptal jsem se zadavatele🙂

😂😂tak pardon🤣

19.12.2021 09:21
bery25

XXX.XXX.33.19

ja som sa rozhodol ze budem chovat len hyly,mam 6 ročnu a tu nakrijem tri krat ročne kedykolvek,ruja,neruja,a čistokrvnu samicu českeho strakača ,ledva raz ročne,aj to s pomoci vsetkych ruk,chovam čisto pre svoju a rodinnu potrebu,aj tak su všetky po stiahnuti rovnake

Hanz378

19.12.2021 17:27
Hanz378

XXX.XXX.54.140

Tak dnes konečně úspěšný skok u obou samic. Za chvíli to zkusím znovu. Očividně stačilo jen napsat zde o tom jaký mám problém a vyřešilo se to samo :D
Jediná změna kterou jsem za poslední dobu udělal bylo že dnes dostali ráno trochu petržele. Tak budu doufat že to bude úspěšné .

georgi

19.12.2021 17:29
georgi

XXX.XXX.118.61

Jestli bery25 po stáhnuttí jsou všichni stejně staří králíci stejní ,pak hyla není hyla . Hlavně v porovnání s českým strakáčem . Chovám německé strakáče a hlavně jejich křížence a jak jsem už psal s celoročním připouštěním nemám problém .

19.12.2021 18:22
Pinkava2003

XXX.XXX.9.173

Hanz378 napsal(a):
Tak dnes konečně úspěšný skok u obou samic. Za chvíli to zkusím znovu. Očividně stačilo jen napsat zde o tom jaký mám problém a vyřešilo se to samo :D
Jediná změna kterou jsem za poslední dobu udělal bylo že dnes dostali ráno trochu petržele. Tak budu doufat že to bude úspěšné .

Tak gratuluji 🙂 já nechávám 2 - 3 skoky. Králíčat mívám v hnízdě kolem šesti 😉

Hanz378

19.12.2021 19:40
Hanz378

XXX.XXX.54.140

Pinkava2003 napsal(a):
Tak gratuluji 🙂 já nechávám 2 - 3 skoky. Králíčat mívám v hnízdě kolem šesti 😉

Děkuji
Dnes jsem dal každou dvakrát a zítra ráno pro jistotu ještě jednou.

19.12.2021 20:17
Pinkava2003

XXX.XXX.9.173

Hanz378 napsal(a):
Děkuji

Já připouštím v jeden den. Druhý den už mi samice nedržely. 😉

19.12.2021 21:20
Fatu

XXX.XXX.208.133

Hanz378 napsal(a):
Děkuji

Tak snad budete, mít víc štěstí než já..jednou mě samice nezůstala březí a když zůstala,tak mě dvakrát mladé nechala.. takže od konce srpna do pulky prosince o ničem..už je na mrazáku..

19.12.2021 21:29
bery25

XXX.XXX.33.19

georgi napsal(a):
Jestli bery25 po stáhnuttí jsou všichni stejně staří králíci stejní ,pak hyla není hyla . Hlavně v porovnání s českým strakáčem . Chovám německé strakáče a hlavně jejich křížence a jak jsem už psal s celoročním připouštěním nemám problém .

asi ste ma zle pochopil,ale to nevadi

20.12.2021 14:24
hokrví

XXX.XXX.96.32

Když připouštím samice tak maximálně dva skoky a nenechávám samici dlouho u samce, 2 až 3 minuty, když chci připustit 2 samice od jednoho samce v jeden den, tak po jednom skoku a že bych je pak dával ještě opakovat to nedělám.

20.12.2021 17:22
Pinkava2003

XXX.XXX.9.173

hokrví napsal(a):
Když připouštím samice tak maximálně dva skoky a nenechávám samici dlouho u samce, 2 až 3 minuty, když chci připustit 2 samice od jednoho samce v jeden den, tak po jednom skoku a že bych je pak dával ještě opakovat to nedělám.

Každý má svůj způsob. Ať se daří 😉

20.12.2021 19:33
hokrví

XXX.XXX.96.32

Pinkava2003 napsal(a):
Každý má svůj způsob. Ať se daří 😉

Souhlasím a proto je tu tato diskuze aby jsme mohli zkusit i něco jinak než naco jsme zvyklí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík