Hanz378

XXX.XXX.201.4
Dobrý den ,
Letos z jara jsem začal s chovem králíků. Samce a tři samice. První samice měla 2x mladé z toho jeden vrh zašlapala, druhá samice měla mladé jednou a také úspěšně odchováno. Stalo se ale to , že v červenci mi uhynul samec a já si pořídil nového, měl pět měsíců a tudíž ještě neskákal a já nemohl samice připustit.
Dvakrát jsem byl u souseda a neúspěšně.
Když nový samec začal skákat, tak se podařilo připustit třetí samici která v tu dobu dospělá , ale první dvě samice , které už mladé měli ne a ne připustit. Zkouším to pravidelně přes dva měsíce a nic. Četl jsem , že v zimním období je normální , že samice nedrží. Ale toto se táhne pomalu od září a stále nic. Je i toto normální a lze očekávat z jara úspěch ? Dával sem teď denně celer a nepomohlo. Popřípadě v čem by mohl být problém?
A ještě druhá otázka : je normální , že samec extrémně močí? Ten nový má pochcaný celý kotec. Dvířka , napáječku,pletivo. A ten první vůbec .
Děkuji za odpovědi
Hanz378
napsal(a):
Dobrý den ,
Letos z jara jsem začal s chovem králíků. Samce a tři samice. První samice měla 2x mladé z toho jeden vrh zašlapala, druhá samice měla mladé jednou a také úspěšně odchováno. Stalo se ale to , že v červenci mi uhynul samec a já si pořídil nového, měl pět měsíců a tudíž ještě neskákal a já nemohl samice připustit.
Dvakrát jsem byl u souseda a neúspěšně.
Když nový samec začal skákat, tak se podařilo připustit třetí samici která v tu dobu dospělá , ale první dvě samice , které už mladé měli ne a ne připustit. Zkouším to pravidelně přes dva měsíce a nic. Četl jsem , že v zimním období je normální , že samice nedrží. Ale toto se táhne pomalu od září a stále nic. Je i toto normální a lze očekávat z jara úspěch ? Dával sem teď denně celer a nepomohlo. Popřípadě v čem by mohl být problém?
A ještě druhá otázka : je normální , že samec extrémně močí? Ten nový má pochcaný celý kotec. Dvířka , napáječku,pletivo. A ten první vůbec .
Děkuji za odpovědi
Dobrý den, možná máte samice zakrmené. Čím krmíte? Zkuste samicím nasadit dietu. Míň zrna a seno s vodou.
Jinak mně pomáhá vyměnit samici se samcem. Samice v samčí boudě přijde dřív do říje. Samec ne bordelář 🤣. Ať se daří 😉
Pinkava2003
napsal(a):
Dobrý den, možná máte samice zakrmené. Čím krmíte? Zkuste samicím nasadit dietu. Míň zrna a seno s vodou.
Jinak mně pomáhá vyměnit samici se samcem. Samice v samčí boudě přijde dřív do říje. Samec ne bordelář 🤣. Ať se daří 😉
Možná, že jsou samice zakrmené, ale také možná opak..já mám samice jak starší,tak mladší trochu kulatější,ale stále dokola mají říji.. takže by problém nebyl,ale na zimu mladé nechci,tak je nepřipouštím..
Také si myslím, že spíš podvyživená zvířata nemají o množení zájem..
Nevíme,jak pan zadavatel krmí, čím a kolik..
Nevím o jaké králíky se jedná, jsou li čistokrevní tak váhu zjistíte v tabulce a jedná li se o křížence tak snad víte co s čím je kříženo, podle toho pak váhu musíte odhadnout. Mám zkušenost, že kdo prodává tak své králíky vidí tak nějak větší, těžší, kvalitnější a prostě in, ale když pak vezmu vychváleného jedince do ruky a mám pocit, že držím kůži plnou peří, tak vím že to není ideál mastného plemene. Letos jsem pozoroval, že některé samice mi línali až do konce listopadu a též se mi nedařilo je připustit. K dnešnímu dni má 6 samic mladé - 49 ks a dalších 8 obskočených, některé druhý obskok, protože při kontrole pohmatem po 14 dnech nezůstali březí a jedna potratila 21 den březosti. Hlavně neztrácet naději.
ančovička1
napsal(a):
Možná, že jsou samice zakrmené, ale také možná opak..já mám samice jak starší,tak mladší trochu kulatější,ale stále dokola mají říji.. takže by problém nebyl,ale na zimu mladé nechci,tak je nepřipouštím..
Také si myslím, že spíš podvyživená zvířata nemají o množení zájem..
Nevíme,jak pan zadavatel krmí, čím a kolik..
Ano, krmivo je důležité. Já krmím ječmen, granule a seno. Záleží i na plemeni. Jaké plemeno chováte?
Já chovám durynské, a se zakrmením a následným připouštěním bývá někdy problém. Ať se daří 😉
Hanz378

XXX.XXX.201.4
Krmím seno, ječmen:oves:KKV (3:1:1)
Jablko, mrkev , celer,
Po tom co mi padl samec jsem začal dávat méně jádra aby samice nezatooustly, teď jsem dávku zvýšil .
Furt je to stejné, samice lehne a zadek nezvedne :)
Hanz378
napsal(a):
Krmím seno, ječmen:oves:KKV (3:1:1)
Jablko, mrkev , celer,
Po tom co mi padl samec jsem začal dávat méně jádra aby samice nezatooustly, teď jsem dávku zvýšil .
Furt je to stejné, samice lehne a zadek nezvedne :)
Tak to by mělo být v pořádku 🙂.. já krmím granule Energys bez léčiv, ječmen ovesné vločky..3:1:1..
Mladým a březím samicím dávku ovesných vloček zvyšuji..
Samce mám 4..😀
Zkusit vyměnit králíky(jak píše Pinkava)nebo zkusit jiného samce🤔
georgi

XXX.XXX.118.61
To krmení jablkem u samic může být ten problém . PO krmení jablkem samice rychle tloustnou , hlavně starší . Připouštím celý rok ,krmím , výkrmové granule , oves a kukuřici na střídačku . Jablko vidí tak maximálně třikrát do roku se senem . S připuštěním po celý rok nemám větší problém . Pamatuji si rok , také jsem krmil jablka a od ledna do dubna jsem nemohl nic připustit . Od září do prosince mohou některé samice mít problém s připuštěním .
Hanz378

XXX.XXX.54.140
Tak dnes konečně úspěšný skok u obou samic. Za chvíli to zkusím znovu. Očividně stačilo jen napsat zde o tom jaký mám problém a vyřešilo se to samo :D
Jediná změna kterou jsem za poslední dobu udělal bylo že dnes dostali ráno trochu petržele. Tak budu doufat že to bude úspěšné .
georgi

XXX.XXX.118.61
Jestli bery25 po stáhnuttí jsou všichni stejně staří králíci stejní ,pak hyla není hyla . Hlavně v porovnání s českým strakáčem . Chovám německé strakáče a hlavně jejich křížence a jak jsem už psal s celoročním připouštěním nemám problém .
Hanz378
napsal(a):
Tak dnes konečně úspěšný skok u obou samic. Za chvíli to zkusím znovu. Očividně stačilo jen napsat zde o tom jaký mám problém a vyřešilo se to samo :D
Jediná změna kterou jsem za poslední dobu udělal bylo že dnes dostali ráno trochu petržele. Tak budu doufat že to bude úspěšné .
Tak gratuluji 🙂 já nechávám 2 - 3 skoky. Králíčat mívám v hnízdě kolem šesti 😉
Hanz378

XXX.XXX.54.140
Pinkava2003
napsal(a):
Tak gratuluji 🙂 já nechávám 2 - 3 skoky. Králíčat mívám v hnízdě kolem šesti 😉
Děkuji
Dnes jsem dal každou dvakrát a zítra ráno pro jistotu ještě jednou.
georgi
napsal(a):
Jestli bery25 po stáhnuttí jsou všichni stejně staří králíci stejní ,pak hyla není hyla . Hlavně v porovnání s českým strakáčem . Chovám německé strakáče a hlavně jejich křížence a jak jsem už psal s celoročním připouštěním nemám problém .
asi ste ma zle pochopil,ale to nevadi