Chovám pár kanárků, jsem začátečník, tak jsem si nechala poradit a hnízdo jsem jim dala až v polovině ledna. Krásně snesla 3 vajíčka, seděla. Kanár se o samici staral a po 10 dnech to začalo... Nejdřív vyhodila jedno naklované nevylíhlé vajíčko, za dva dny druhé, které sežrali a na třetí už pak ani nesedla...Co bylo špatně? Míchanici jsem dávala až po 7 dnech sezení a jen malilinko občas dostali zelené, kousíček jablka a zrní...Ach jo
Děkuji za radu co bylo špatně. Popř. Kdy jim mám znova podstčit hnízdo. Ted jsem jim ho sebrala.
Díky Ewa
Nie je dôvod na podávanie miešanice počas inkubacie. Len to zvyšuje riziko javu ktorý sa stal- zničenie znášky a následná snaha opätovne zahniezdit. Miesanka sa dáva max.deň pred liahnutim príp.v deň liahnutia. Druhá možnosť je že hniezdenie prerušil samcek. Jeho prítomnosť počas inkubacie nie je nevyhnutná. Môžete ho pridať neskôr alebo vôbec. Hniezdo môžete ponechať.
Kanáři se hlavně nechávají hnízdit na konci března, není dobré je nechávat hnízdit v zimě. Po nasazení samičky musíte upravit jídelníček. Nesmí dostávat žádná dráždivá semena podporující páření.Já jim podávám řepku, lesknici, loupaný oves a trochu lnu. Řepku i naklíčenou.Uvidíte, jak změníte krmení, že to bude lepší. Bývá většinou v tomto problém.
Ja začínam s hnizdenim tez v zime.Jakmile vam nasednou tak jim nedavejte tu michanici klidne muze byt i samicka spatna nektere vejce rozbiji to se stava i u jinyh druhu ptaku a nebo je jeste dost mlada hnizdo jste mela nechat at nasednou znovu a svetlo at maji aspon 12 hodin denne.Skuste je nechat jeste aspon dvakrat zahnizdit a kdyz to bude delat porad tak se ji zbavte.
corvuscorax
napsal(a):
Jasně, když nebude ani po třech hnízdech mít žádné mladé, tak ji prodejte jako chovnou samici, ať nas... Někoho jiného. Tak to je rada k nezaplacení.
Proč by ji měla prodávat jako chovnou pokud paní chce mladé a samice stojí za prd tak nevidím důvod proč by si ji měla nechávat to je docela logické zbavit se ji děla to většina lidi.
corvuscorax
napsal(a):
Jasně, když nebude ani po třech hnízdech mít žádné mladé, tak ji prodejte jako chovnou samici, ať nas... Někoho jiného. Tak to je rada k nezaplacení.
Taky se stává, že změnou prostředí, krmení a dalšími aspekty, může úplně normálně zahnízdit a odchovat mláďata.K.
Samice je 6 let stará, dostala jsem ji na konci léta, to vyseděla ze 2 vajec jedno malé. Teď jsem je dala na okno aby měli světlo, ale párkrát na ně bafly kočky, mrchy. Tak nevím jetli to nebude i tím...jinak samec ji dával docela do těla při páření. Od minulého majitele mam informace, že líhla 6 mladých za rok, bohužel už se o ně pán nemohl starat, tak jsem si je vzala z dobré vůle...a tím, že jsem spíš na psy tak nemám moc informací jak na ně...
Takže vrátím hnízdo a počkám co se stane..zbavovat se jich nebudu, ať si v klidu dožijou u nás. Jen mě to mrzelo, že to nedopadlo.
Díky všem za pomoc. Ewa.
Takže príspevok by sa mal volať Svine kočky. Samička potrebuje kľud pri hniezdeni. Je od vás pekné že ich necháte u seba až do konca. Pokiaľ sa budete držať pokynovz príspevkov je veľká nádej že sa dočkáte i keď nie početného odchovu. Ale pre radosť stačí aj jedno mláďatko. Ak by sa naozaj vyliahlo len jedno, ponechajte v hniezde zopár dní aj ostatné vajíčka a potom až ich po jednom odstrante aby mláďa nemalo problém z nozkamy keď bude v hniezde len jedno.
zbosace
napsal(a):
Nie je dôvod na podávanie miešanice počas inkubacie. Len to zvyšuje riziko javu ktorý sa stal- zničenie znášky a následná snaha opätovne zahniezdit. Miesanka sa dáva max.deň pred liahnutim príp.v deň liahnutia. Druhá možnosť je že hniezdenie prerušil samcek. Jeho prítomnosť počas inkubacie nie je nevyhnutná. Môžete ho pridať neskôr alebo vôbec. Hniezdo môžete ponechať.
Zdravím a dovolím si zde ocitovat jednoho zkušeného chovatele harckých kanárů s každoročními
odchovy přes tisíc ks (takže to fakt umí )
cituji:
Podle mých zkušeností tu kolegové opakují především oblíbené chovatelské pověry. Třeba tu o "chudém" krmení samičky v době sezení, o nutnosti odebírat samce... Za více než čtyři desítky let chovu kanárů jsem vyzkoušel asi všechno, co se dá - chov v hekovkách se samcem trvale, se samcem připouštěným jen na páření, voliérový chov, harémový chov, odebírání i neodebírání vajíček... Postupným vývojem nyní hekuji hlavně ve velkých (100 x 50 x 60 cm) párovnicích s trvale sestaveným párem. Neřeším připouštění, neodebírám vajíčka a mladé z předchozího hnízda odstavuji až když se líhnou další. Z toho plyne, že samice má celou dobu stejně bohaté krmení jako mladí, samec je stále s nimi. A i když mám každý rok několik stovek párů, nezaznamenávám v podstatě žádné problémy s opouštěním snůšek, nekrmením mladých, či neoplozenými vejci. Hlavní předpoklad úspěchu vidím v zimním klidu (u mě velké voliéry v nevytápěných prostorách) a dobré předjarní přípravě. Pak to jde skoro "samo".
Inspirací pro mě jsou především příbuzné druhy kanárů v naší přírodě - sameček rozhodně nekrmí samičku na vejcích suchým zrním (ostatně tento základ výživy doma držených ptáků se v přírodě až do léta nevyskytuje, naši zvonohlíci, stehlíci a spol se s ním tedy nesetkají), ani se nikam neodklidí, aby náhodou sedící samičku nerušil, také krmení je v prvních dnech po vylíhnutí hlavně na něm.
Mirek
jinak velmi poučné je to celé vlákno
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/nemodforum/r/detail/1523298/kanari
k tomu jen moje vlastní zkušenost z chovu z voliér (společně více druhů v různých fázích hnízdění, takže vaječina a velmi pestrá strava k dispozici vlastně pořád )
a rovněž bez problémů.
Samozrejme skúsenosti nadobudnuté praxou prispôsobené podmienkam sú na nezaplatenie. Avšak vychádzam z údajov poskytnutých zadavatelkou. Menšia klietka na okne, obmedzený pohyb, aktivity samca počas inkubacie- nemožnosť tlmiť pohl.aktivitu ako vo vetsich priestoroch, nadbytok bielkoviny. Taktiež som vyskúšal asi všetky spôsoby chovu ale v obmedzenom priestore to skrátka treba riešiť inak. A na dodatok, keď som dal kanarov do okrasnej voliery len na oživenie ani som nezaregistroval kedy sa samička stratila a odrazu som našiel hniezda z 3-5 mladými. Posledné moje klietkove kanare zas odmietali kŕmiť mláďatá pokiaľ nemali k dispozícii škuračku- žabinec. Myslel som že som si dotiahol do chovu nejakú chorobu keď mi všetky mladé do 5 dní padli. Pri návšteve asi najstaršieho chovateľa akého poznám som si videl veľké mn.tejto rastliny v každej odchovnej klietke vo všetkých jej fázach rastu. Bol prekvapený že som si ešte nevšimol v prírode konopky a zvonohliky ako túto rastlinu doslova vyhľadávajú.
Nehodlám je množit ve velkém ani je prodávat.. šlo mi jen o to abych udělala vše co je v mých silách...prostě jsem to zkoušela formou pokus/omyl...a jelikož nikdo v mém okolí kanárky nechová chtěla jsem poradit od někoho zkušeného...Ale jak koukám každý pes jiná ves...tak to snad nějak dopadne.. Venku jsou moji Karlové (kanáři) ve větší kleci až když je hezky, nechci je tam nechávat přez zimu, ani na to nejsou prostory, takže jsou hold teď doma v obýváku.
Jak bude hezky půjdou zase ven...a tam si můžou dělat co se jim zlíbí.
Díky ted za všechny rady, ono to nějak dopadne
ewka
napsal(a):
Nehodlám je množit ve velkém ani je prodávat.. šlo mi jen o to abych udělala vše co je v mých silách...prostě jsem to zkoušela formou pokus/omyl...a jelikož nikdo v mém okolí kanárky nechová chtěla jsem poradit od někoho zkušeného...Ale jak koukám každý pes jiná ves...tak to snad nějak dopadne.. Venku jsou moji Karlové (kanáři) ve větší kleci až když je hezky, nechci je tam nechávat přez zimu, ani na to nejsou prostory, takže jsou hold teď doma v obýváku.
Jak bude hezky půjdou zase ven...a tam si můžou dělat co se jim zlíbí.
Díky ted za všechny rady, ono to nějak dopadne
Dobrý den paní nechci se zastávat všech, ale skutečně to uvidíte sama. Já mám kanáry v obýváku, když přijde čas, tak hold musí do ložnice kde má samička klid, já vajíčka odebírám a dávám do zrní do tmy a po třetím vylíhutém vajíčku přidám ty ostatní. Musela jserm taky vyřešit kdy ji samec vůbec nepomáhal naopak jsem měla strach, že je rozbije, dala jsem samičku do samostatné klece a odchovala sama všechny. Byla moc šikovná. Nyní řeším jiný problém a to, že jsem tento pár koupila okroužkovaný a pořád ho oklobávali, tak manžel samcovi přestřihl a samičce jsme to nechali, bohužel bylo pozdě a veterinář jí musel odstřihnout jednu nohu, protože by odešla. Ale je strašně statečná a šikovná, jen si myslím, že už by je neodchovala.
Když je pouštím o víkendu prolétnout, tak je první venku, ale na kolegu už jde jaro a honí ji, tak ji musím nahnat do klece, moc mě to mrzí, potřebovala bych novou oranžovou samičku, ale nevím zda ji seženu. Ráda bych si zopakovala tu podívanou na ty začátky života. Tak vydržte a nic nevzdávejte. Pozor na ty kočky... Z toho bych měla také strach. Dáša