Chtěl jsem vyjádření někoho kdo je chová - podle mých známých, kteří jej mají a odchovávají jsou cumanensis jiní nejen svým vzhledem, ale i chováním, a tak nějak moc zastoupeni jako ara žlutokrký coby mazlíček v US nejsou (dle sdělení mých us přátel). Navíc vyčlenit u cumanensis poddruh (ssp) jen na základě jeho výskytu je dost nešťastný krok. A k jeho povaze - kdyby byl tak stejný v chování jako nobilis, tak by se snad i podobně snáze odchovával, nemyslíte? A odchovy v Evropě byly a i v současné době jsou raritou.
Přikládám odkaz na uvedený článek:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/clanky/r/detail/7748/ara-amazonsky-v-prirode-a-lidske-peci/.
kaninda

XXX.XXX.119.29
Poznám chov, kde sa cumanensisy odchovávajú. Je pravdou, že sú pri odchove mladých citlivejšie ako nobilisky, no za príčinu považujem zatiaľ nižšiu mieru domestikácie cumanensisov oproti nobiliskám. Je to ako v prípade ary kanindy, ktorej odchov bol ešte v nedávnej minulosti veľmi ojedinelý, no dnešné informácie ho popisujú ako relatívne ľahko odchovateľného (tak isto ako ary horské). Zhodujú sa na tom viacerí chovatelia uvádzaných druhov. Čo som za síce krátku dobu odsledoval, ale predsa, tak rozdiel správania medzi nobilis a cumanensis nie je nijako radikálny. Možno by sa to dalo prirovnať k rozdielu správania medzi araraunami a kanindami. Kanindy sú oproti araraunám popisované ako mierne nervóznejšie a aktívnejšie. No časom, keď bude kanínd v chovoch viac, možno chovateľská mienka o tomto druhu bude iná. Chce to len chovať ich. Pokiaľ mám aktuálne informácie, tak pár kanínd vyjde cenovo zhruba rovnako ako pár cumanensisov.
kaninda
napsal(a):
Poznám chov, kde sa cumanensisy odchovávajú. Je pravdou, že sú pri odchove mladých citlivejšie ako nobilisky, no za príčinu považujem zatiaľ nižšiu mieru domestikácie cumanensisov oproti nobiliskám. Je to ako v prípade ary kanindy, ktorej odchov bol ešte v nedávnej minulosti veľmi ojedinelý, no dnešné informácie ho popisujú ako relatívne ľahko odchovateľného (tak isto ako ary horské). Zhodujú sa na tom viacerí chovatelia uvádzaných druhov. Čo som za síce krátku dobu odsledoval, ale predsa, tak rozdiel správania medzi nobilis a cumanensis nie je nijako radikálny. Možno by sa to dalo prirovnať k rozdielu správania medzi araraunami a kanindami. Kanindy sú oproti araraunám popisované ako mierne nervóznejšie a aktívnejšie. No časom, keď bude kanínd v chovoch viac, možno chovateľská mienka o tomto druhu bude iná. Chce to len chovať ich. Pokiaľ mám aktuálne informácie, tak pár kanínd vyjde cenovo zhruba rovnako ako pár cumanensisov.
Dva mí přátelé je odchovali, a oba se zhodli na tom, že cumanensis jsou nervoznější, daleko více citliví na změny ve svém okolí a rušení neznámým. Přirovnali je k chování odchytových žaků. Ale jinak určitě na tom srovnání s kanindama něco pravdivého bude.
A cena je u všeho, čeho je málo a o co je navíc i zájem velmi těžce stanovitelná. Sám chovám jeden vzácnější druh papoušků, kde jsem za kus platil X kč nebo i 10 x více.
kaninda

XXX.XXX.119.29
Mám za to, že aj v rámci jedného druhu sa nájdu viac alebo menej citlivé páry, resp. jedinci. Chov cumanensisov, ktorý som spomínal, je v súčasnej dobe v Českej republike zrejme najväčší, čo sa do počtu párov týka. A je to aj jeden z mála úspešných, nakoľko sa podaril odchov. Ale nechcem sa chváliť cudzím perím a v súčasnej dobe ani ne je vhodné uvádzať, o ktorého chovateľa sa jedná. No zrejme tušíte, o kom píšem.
Akurát môj osobný názor je, že až tak stresové ako odchytové žaky nie sú. Chovatelia ešte odchytových žakov mi možno dajú za pravdu, že síce mávajú oplodnené vajíčka (a v menej prípadoch aj odchované mláďatá až na bidlo), no zo samotného páru nič nemajú, nakoľko sa neustále aj po rokoch ukrývajú v búdke. Nie je to pravidlo, ale spravidla to tak je. U cumanensisov som toto nepozoroval. Boli možno o niečo plachšie, no neskrývali sa. Dokonca jeden v skutku obrý samec cumanensisa prišiel až ku mne na pletivo a zaujímal sa o mňa. Či pochádzal z domáceho chovu si už nepamätám, dlhšie som u daného pána chovateľa nebol.
Taky jsem se o něj před časem zajímala právě kvůli videí z ameriky, kde se mne zaujal jako ideální domácí mazlíček stejně jako ara žlutokrký. Oproti ary červenokridleho mne zaujal právě svou velikostí. Není to takový střízlík. A jako mazel může být stejně dobrý jako žlutokrký. Když jsem však zjistila jaká je to u nás vzácnost a kolik by byla pořizovací cena (u toho nejmenovaného pana chovatele), vcelku rychle jsem na to zapomněla. Abych uklidnila případné připomínky. Nejsem z těch kdo chce mít za mazlíka něco co je oříšek sehnat, odchovat nebo je to vzácné. Přeji těmto arům, aby se dostali do dobrých podmínek a chovatelům kteří to štěstí mají úspěšně odchovy.
aymy
napsal(a):
Taky jsem se o něj před časem zajímala právě kvůli videí z ameriky, kde se mne zaujal jako ideální domácí mazlíček stejně jako ara žlutokrký. Oproti ary červenokridleho mne zaujal právě svou velikostí. Není to takový střízlík. A jako mazel může být stejně dobrý jako žlutokrký. Když jsem však zjistila jaká je to u nás vzácnost a kolik by byla pořizovací cena (u toho nejmenovaného pana chovatele), vcelku rychle jsem na to zapomněla. Abych uklidnila případné připomínky. Nejsem z těch kdo chce mít za mazlíka něco co je oříšek sehnat, odchovat nebo je to vzácné. Přeji těmto arům, aby se dostali do dobrých podmínek a chovatelům kteří to štěstí mají úspěšně odchovy.
No jo no, jasně že červenoramenný...nobilis, to je ten menší.