Dobrý den, jak naučit andulku aby když necháme volnou klec přilétla nebo dobrovolně se nechala vložit do klece ?
Jako další bych se chtěla zeptat jak naučit andulku na přivolání přilétnout k vám. Nejlépe na určitou část ruky.
Ale bohužel andulka má 1 rok.. budu počítat s tím že to zabere 3x více času a práce
Děkuju dopředu za odpovědi
Dobrý den,
jděte na to přes jídlo. Klásky prosa jsou ideál. Nejdřív ochočit, pak až zkoušet létání na zavolání. Andulka se Vás nesmí bát, pak to asi půjde. Zkušenost mám spíš takovou, že andulky přiletí, když mám v rukou něco zajímavého pro ně. Například na mě sami létali, když jsem vzala do ruky pulitr. Používali ho na koupání. Vysloveně na zavolání mi asi žádná andulka nepřilétla, nebo si to už nepamatuju, protože ty ochočené jsou s člověkem téměř pořád.
Nejlepší je, nedat jim půl dne najíst a pak nabídnout klásek prosa. Nejdříve přes klec, pakliže na andulce uvidíte, že se nebojí, dát ruku s kláskem do klece. Může mít i vliv za jak dlouhou šťopku klásek držíte. Pokud budete držet přímo u klasu, andulka se bude více bát, než když klas chytít na vzdáleném konci šťopky. Smozřejmě to chce ozkoušet a postupně dávat ruku blíž a blíž. Později dát ruku na bidélko i s klasem a při troše nepozornosti andulky, vám stoupne nevědomky na ruku. Po čase můžete buď zkusit ruku malinko zvednout, patrě se andulka lekne a nebo naopak držet klásek tak, aby andulka musela stoupnout na ruku aby se k němu dostala. To můžete zkoušet i mimo klec.
Co se týká pouštění, tak nejlépe pustit ráno a během dne andulka bude muset jít do klece se najíst, takže hlídat a následně zavřít. Nebo opět, nechat ji vyhladovět a pak pustit, aby do klece šla s vidinou jídla. To andulka pochopí rychle. Časem si navykne, že v kleci je jídlo a pak už bude létat do ní sama. K večeru ji nerozsvěcovat, aby věděla, že se musí někam uklidit ke spánku, to může také pomoct. Stmívá se postupně, takže by to neměl být problém. Pakliže usne venku, tak ji chyťte do ruky a dejte do klece. U toho nemluvte, aby to neměla spojené s vámi to chytání a až bude v kleci, tak teprve rozsvítit. Aby se mohla najíst a najít si to správné místo ke spaní.
I já musím doteďka některé ptáky chytat pokud je pustím, prostě do klece vlezou za jídlem, ale jsou tak rychlí, že než je zavřu, tak mi z klece zdrhnou a pak už tam nejdou. U jiných nemusím spěchat, sedí mi v kleci i přes den, když jsou puštění. Je to pták od ptáka.
Přeji hodně štěstí a trpělivosti,
Staňková.
Buďte trpělivá a supíkovo hámotinama se neřiďte - je to přímo ukázka jak se to dělat NEMÁ, ZEJMÉNA ta část o pouštění
zkuste nastudovat literaturu viz :
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3406100/co-mam-delat-kdyz-mi-nejde-ochocit-aymara-pruhovany#a3407281.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dejte si do něco do ruky např. :její oblíbenou hračku nebo proso, atd. Ukažte jí to a ona za vámi poletí. Takhle to trénujte a potom to půjde samo.