Dobrý den,
Doma mám jeddnu aymaru pruhovanou- ručně nedokrmennou. Aymaru mám doma něco přes dva měsíce... Snažim se jí každým dnem ochočovat ale pořád se bojí. Klas nebo nějakou tu tyčinku si z ruky vezme, ale na prst si nevleze, neenechá se ani pohladit. Už jsem docela zoufalý- je to můj první papoušek, moc jsem se na ní těšil a ted tohle :( Poradí mi někdo prosím co mám dělat? Prosím moc moc o rady.
Dodopastel
napsal(a):
Dobrý den,
Doma mám jeddnu aymaru pruhovanou- ručně nedokrmennou. Aymaru mám doma něco přes dva měsíce... Snažim se jí každým dnem ochočovat ale pořád se bojí. Klas nebo nějakou tu tyčinku si z ruky vezme, ale na prst si nevleze, neenechá se ani pohladit. Už jsem docela zoufalý- je to můj první papoušek, moc jsem se na ní těšil a ted tohle :( Poradí mi někdo prosím co mám dělat? Prosím moc moc o rady.
Pokračovat a hlavně vydržet. Některému jedinci to trvá déle, jiný se ochočí rychleji.Také to závisí na tom, jak s ní bylo zacházeno než jste ji koupil. Mohla být chytána rukou a to pak trvá celkem dlouho, než se jí přestane bát. Hlavně nijak nenahánět násilím, musí přijít sama, a když už bere z ruky, uvidíte že časem na ni i půjde.
Ono může hrát roli v jakém věku jste si ji od chovatele bral. Pokud už strávila nějaký čas mezi svými, mohla zdivočet. Je určité citlivé období, kdy je ideální, aby mladí výletci putovali k novým majitelům. Proto né každý ručně dokrmený pták je automaticky krotký. To se však dá zjistit právě při převzetí. Pokud chovatel ptáka musí chytat a honit po kleci, už to není dobře a zřejmě takový jedinec překonal období fixace na dokrmovatele. Určitý vliv může sehrát i povahová vlastnost jedince. No a vliv má na to i to, jak se k němu chovatel choval.
Dodopastel
napsal(a):
Dobrý den,
Poradím Vám prodat ji někomu do chovu a koupit si ručně dokrmené mládě. Budete mít po trápení, OBA!
Uživatel s deaktivovaným účtem

saluki
napsal(a):
Poradím Vám prodat ji někomu do chovu a koupit si ručně dokrmené mládě. Budete mít po trápení, OBA!
Tohle by bylo to nejkrajnější řešení. Určitě bych to takhle neřešil už nyní.
lupus4
napsal(a):
Přečtěte si něco o pozitivním tréninku (princip platí napříč živočišnými druhy ) nejlépe knihy
od RNDr. Franty Šusty
Chodím v knihkupectví kolem této knihy, pořád mám pocit, že si knihu nechci koupit. Bud je to dané obalem a nebo tím, že jsem si v úvodu přečetla větu trénink psa. Vzhledem k tomu že vlastním pouze papoušky, tak si myslím, že mi bude na nic. Je opravdu určená i pro papoušky? Pokud mi je vhodná, hned zítra si jí koupím, v Neoluxoru jí mají.
Děkuji moc.
Lenkok
napsal(a):
Chodím v knihkupectví kolem této knihy, pořád mám pocit, že si knihu nechci koupit. Bud je to dané obalem a nebo tím, že jsem si v úvodu přečetla větu trénink psa. Vzhledem k tomu že vlastním pouze papoušky, tak si myslím, že mi bude na nic. Je opravdu určená i pro papoušky? Pokud mi je vhodná, hned zítra si jí koupím, v Neoluxoru jí mají.
Děkuji moc.
Je to o systému, v druhým díle jsou i papagájove , ale jde o pochopení principu pozitivní motivace a to vám za to stojí (nebo by mělo), pokud dokážete přemýšlet hodí se vám to na jakéko-li doma chované zvíře
Když si je nechcete koupit, půjčte si je v knihovně a uvidíte zda je budete chtít mít doma...
lupus4
napsal(a):
Je to o systému, v druhým díle jsou i papagájove , ale jde o pochopení principu pozitivní motivace a to vám za to stojí (nebo by mělo), pokud dokážete přemýšlet hodí se vám to na jakéko-li doma chované zvíře
Když si je nechcete koupit, půjčte si je v knihovně a uvidíte zda je budete chtít mít doma...
Děkuji.
Lenkok
napsal(a):
Děkuji moc.
Pokud se Vám dr.Šusta zdá méně stravitelný (myslím po jazykové stránce), zkuste Gabby Harrisovou - vyšly jí u nás dvě knihy a podává tuto problematiku alespoň pro mne mnohem stravitelněji. Nic proti dr.Šustovi, jeho knihy mám, byla jsem na jeho kurzech a je moc fajn, a určitě to dělá dobře, bylo to opravdu hodně přínosné, jen mi trochu přijde to jeho názvosloví pojmů někdy neohrabané a knihy Harrisové jsou pro mne pocitově mnohem stravitelnější a tak nějak jasnější.
https://www.dobre-knihy.cz/dotkni-se-zvireci-duse-jak-poznavat-zvirata-nejen-hlavou-ale-i-srdcem-262509.html
https://www.dobre-knihy.cz/od-delfina-ke-psovi-a-zpet-k-cloveku-prirucka-eticke-komunikace-se-zviraty-355904.html.
Mám doma knihu od Michaela Sazhina, "The Parrot Wizard's Guide to Well behaved Parrots", u nás bohužel ještě v češtině nevyšla. Ale to co je tam shrnuto je čistě věnované papouškům.A už i v té angličtině mi to přijde příjemně čtivé i pro laika. Pokud se vše podaří, tak vyjde příští rok překlad a já už se na něj moc těším.