Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.4.2022 15:32
dbsoukromy

XXX.XXX.74.203

Dobrý, den.
Mám samici, která už má jedno mládě před výletem. Najednou obsadila jinou budku, vyhnala z ní hnízdící samičku a vyházela její vajíčka. Dá se tomu nějak zabránit? Mám velikou voliéru, tři páry, čtyři budky.... jsem začátečník, možná dělám nějakou chybu. Prosím poraďte mi....

27.4.2022 18:36
Pepa123

XXX.XXX.236.113

dbsoukromy napsal(a):
Dobrý, den.
Mám samici, která už má jedno mládě před výletem. Najednou obsadila jinou budku, vyhnala z ní hnízdící samičku a vyházela její vajíčka. Dá se tomu nějak zabránit? Mám velikou voliéru, tři páry, čtyři budky.... jsem začátečník, možná dělám nějakou chybu. Prosím poraďte mi....

Záleží co máte na mysli tím "velká voliera " . Andulky jsou na jednu stranu potvory , může se tam najít jedna která bude dělat nepokoje a je konec odchovu. Měl jsem jeden pár u korel a v době hnízdění jim nedal pokoj spíše samička takže andulky museli jít pryč. A to voliéra je 2m dlouhá 2m vysoká a 1m široká takže relativně pro soužití dobrá ale bohužel.

27.4.2022 21:45
JoPe

XXX.XXX.82.8

dbsoukromy napsal(a):
Dobrý, den.

Na 100ˇ% tomu lze zabránit pouze hnízděním po 1 páru. Jinak nezbývá než pozorovat, kontrolovat a agresorky včas dávat jinam.

27.4.2022 22:10
Moudivláček

XXX.XXX.67.120

dbsoukromy napsal(a):
Dobrý, den.

Andulky už léta nechovám, mám mnohem problematičtější velké papoušky.
Jen můj názor. Voliéra velká až moc, budka navíc též. Pokud jsou budky ve stejné výšce nevidím problém ve vašem chovatelství, ale problém v té samičce.
Dnes vše přžešlechtěno a pak problémy. jestli to bude znovu, rychle se jí zbavte.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.4.2022 12:49

dbsoukromy napsal(a):
Dobrý, den.

Chovám andulky už 19 let. Mívám 3-5 párů + vždy aspoň 4-5 samců navíc kvůli barvě.

Ano, taky se mi stalo, že samice opustila mláďata těsně před výletem a šla snést vejce do vedlejší budky. V té době jsem měla 5 párů a budek asi 8, takže si s klidem vybrala prázdnou budku.

Vaší samici bych osobně raději oddělila se samcem zvlášť. Je pravděpodobné, že to prostě udělá zase. :(

Jo a dle mého to o velikosti voliéry není. Mívala jsem je roky ve voliéře cca 3x4 metry a udělala to za tu dobu jen jedna. Byla můj odchov. Její matka to nedělala.

28.4.2022 13:02
dbsoukromy

XXX.XXX.19.79

Děkuji Vám za informaci. Moc mne to mrzelo, zabila 5 mláďat.... nechci teď s ničím hýbat, vedle sedí další samice s mláďaty, ale až dokrmi to své jedno, půjde jinam.... přijde mi, že její samec si ji nevšímá, nikdo jiný její mládě nedokrmuje. Samec, kterého jsem viděla se na ní pojímat, už krmí jiné mladé......Samička je silně dominantní. Ale holka je to moc hezká a tak snad bude mít někdo pouze jeden pár , a budeme spokojeni všichni....

28.4.2022 13:09

dbsoukromy napsal(a):
Děkuji Vám za informaci. Moc mne to mrzelo, zabila 5 mláďat.... nechci teď s ničím hýbat, vedle sedí další samice s mláďaty, ale až dokrmi to své jedno, půjde jinam.... přijde mi, že její samec si ji nevšímá, nikdo jiný její mládě nedokrmuje. Samec, kterého jsem viděla se na ní pojímat, už krmí jiné mladé......Samička je silně dominantní. Ale holka je to moc hezká a tak snad bude mít někdo pouze jeden pár , a budeme spokojeni všichni....

Ono jsou dominantní snad všechny samice andulek. :))

Uvidíte. Třeba by stačilo ji dát příště na výběr z více budek, ale je to buď a nebo no...

28.4.2022 13:16
dbsoukromy

XXX.XXX.19.79

Mám objednáno dalších 5 budek. Tak na výběr bude. A ta její dominance, to je extrém. Takovou sousedku bych nechtěla.... ještě bych měla možná pořídit víc samců. Mám to teď 3 na 4 v poměru holka:kluk. Tak zkusím posílit více tu mužskou část. A snad ji někdo zpacifikuje.... ale bojím se nechat si ji. Nechci to podstupovat znovu...
Ještě jednou děkuji Vám i ostatním za cenné rady.

28.4.2022 14:02

dbsoukromy napsal(a):
Mám objednáno dalších 5 budek. Tak na výběr bude. A ta její dominance, to je extrém. Takovou sousedku bych nechtěla.... ještě bych měla možná pořídit víc samců. Mám to teď 3 na 4 v poměru holka:kluk. Tak zkusím posílit více tu mužskou část. A snad ji někdo zpacifikuje.... ale bojím se nechat si ji. Nechci to podstupovat znovu...
Ještě jednou děkuji Vám i ostatním za cenné rady.

Uvidíte. Ale jediná 100% jistota je jí oddělit no.

Jinak za mě pár samců navíc dělá v hejnu lépe. Nejlepší odchovy jsem měla v době, kdy jsem měla 5 párů a k nim navíc 12 samců. :) Často pomáhali krmit po výletu mláďata. Dva bratři se dokonce přidali k páru, který tak odchoval v pohodě 6-8 mladých najednou. Jednou měla samice mladé dle barvy s jedním z bratrů. Před i poté už zase jen s tím svým samcem. :)

28.4.2022 20:52
JoPe

XXX.XXX.82.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Uvidíte. Ale jediná 100% jistota je jí oddělit no.

Jinak za mě pár samců navíc dělá v hejnu lépe. Nejlepší odchovy jsem měla v době, kdy jsem měla 5 párů a k nim navíc 12 samců. :) Často pomáhali krmit po výletu mláďata. Dva bratři se dokonce přidali k páru, který tak odchoval v pohodě 6-8 mladých najednou. Jednou měla samice mladé dle barvy s jedním z bratrů. Před i poté už zase jen s tím svým samcem. :)

Možné je asi vše, každé společenství vytvoří určitou hyerarchii a nějak se to v té voliéře porovná...Jenže ten "bordel" každý s každým, samci sráží při páření ty druhé ze samic atd. Pro mě je to nic říkající chaotický odchov z pohledu selekce a prošlechťování barevných variant. Pokud chce někdo konkrétní výsledky, tak připadá v úvahu jedině hnízdění po párech, ale je mi jasné, že většině chovatelů je to úplmě jedno.

29.4.2022 06:22

JoPe napsal(a):
Možné je asi vše, každé společenství vytvoří určitou hyerarchii a nějak se to v té voliéře porovná...Jenže ten "bordel" každý s každým, samci sráží při páření ty druhé ze samic atd. Pro mě je to nic říkající chaotický odchov z pohledu selekce a prošlechťování barevných variant. Pokud chce někdo konkrétní výsledky, tak připadá v úvahu jedině hnízdění po párech, ale je mi jasné, že většině chovatelů je to úplmě jedno.

Je asi hejno od hejna. Krom toho páru, kde žili ve 4 (pár + 2 bratři) se samci roky drželi svých samic a žádné handrkování o ně nikdy nebylo. Prostě sedávala skupinka samců a pak páry. :) To byla ta voliéra cca 3x4x2 metry a byly tam jen andulky.

Pak mám zkušenost, kdy byli s korelami ve voliéře 4x1,5x2 metry a tam se mi opravdu jedno jaro skoro většina přepárovala.

Nyní mám pár + 5 samců navíc ve voliéře spolu s párem zpěváků a tam je zatím klid. :)

Ano, souhlasím, že pokud chce někdo šlechtit určitou barvu, pak to chce je mít po páru. Jako u všeho. :)

Nicméně sama si za těch 19 let chovu na výsledné barvy mladých nemůžu nikterak stěžovat. Naopak se mi povedly kombinace, které jsem od té doby v inzerci hooodně dlouho neviděla a které bych si s radostí ještě někdy v životě zopakovala. ☺️

PS: Mým cílem je odchovat zdravé, silné a dlouhověké jedince. Barva je pro mě bonus. :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík