Dobrý den.Těžko radit když nenapíšete jaké používáte krmivo.Předpokládám ,že máte zdravé a nepříbuzné páry,pokud to dělá je jedna samička,tak je chyba v ní.Někdy se stane,že ji ruší jiná samička která může mít také mladé,ani jedna pak nesedí na mladých a pokud je chladno mladí hynou.To jsem napsal,že se to může stát,až budu znát víc rád Vám poradím. S pozdravem Mirek.
našinec
napsal(a):
Dobrý den.Těžko radit když nenapíšete jaké používáte krmivo.Předpokládám ,že máte zdravé a nepříbuzné páry,pokud to dělá je jedna samička,tak je chyba v ní.Někdy se stane,že ji ruší jiná samička která může mít také mladé,ani jedna pak nesedí na mladých a pokud je chladno mladí hynou.To jsem napsal,že se to může stát,až budu znát víc rád Vám poradím. S pozdravem Mirek.
maruna:
Mám pět nepříbuzných párů, všechny tři páry poprvé nasedly.Mezi andulkami byla jedna samička, kterou si nikdo nevybral.Ta tam zlobila, myslím si, že k jedněm mladým i nakadila. To chápu, ale ta potom uhynula. Páry jsme doplnili a přesto ta třetí samička je opět nechala asi ve stejné době okolo deseti dnů uvynout. Měla dvě mladé, dvě vajíčka zastuzená.
Krmím denně- žluté proso, trochu nahého ovsa, míchanici-strouhanou mrkev,sekané kopřivy,půl vařeného vejce (někdy vynechám),postrouhaných pár piškotů,někdy kousek jablka nebo kedlubny .
Díky Maruna
papek

XXX.XXX.51.88
Dobrý večer, nejlepší by bylo jestli Vám to okolnosti dovolí dát hnízdit každý pár zvlášt a bude ihned jasno kdo co provádí.To je má rada.
maruna
napsal(a):
To nevím, ale poranění na nich nebylo znát.
A co dělat v takovém případě, že je samička sama zabije?
Dobrý den.Tady je těžká rada,kdybych je viděl tak by to bylo jednoduší,jestli Vám odchovávají ostatní páry za stejných podmínek tak bych vyřadil tento pár z chovu.Co se týče krmení přidal bych trochu lesknice,slunečnice.V době odchovu namočený oves.Oves se namočí dva dny pořádně se propere a pak se podává,dále dávám dva dny starý rohlík namočený ve vodě strochou mléka a pak vymačkaný,když mají mladé berou to raději než míchanici dále dávám zelené krmení pampeliška,ptačinec žabinec,jitrocel a jin.,klasy nezralé obilí a plevele.V dnešní době každý dává nakoupené vitamíny nemám s tím moc dobré skušenosti lepší jsou přírodní ty co rostou na zahrádce.Před 40 roky se nám mohlo oprosu a jiném krmení pro exoty jen zdát byl příděl v chov.spolku to bylo pár kilo.Krmili jsme jáhlami které jsem kupoval v obchodě po půl kile kilo stálo 7 kč a na močenou pšenicí a ovsem,mladých bylo dost neřešili jsme,že je nemají,ale kam s níma.Ptáky chovám po staru tedy po svém,v budce mám od 5 do8 mladých,když některý pár špatně odchovávál vyřadi jsem ho z chovu,protože když jsou špatní rodiče jsou špatné i jejich děti. S pozdravem Mirek.
Dobrý den. Právě, že mi neodchoval žádný ze tří párů co nasedli. Celkem mám 5 párů ve venkovní voliéře s proletem do vnitní menší voliérky. Hnízdící budky mám v té velké venkovní.Všechny páry mám mladé, jedná se o první nasednutí.První samičku jsme měli doma v kleci pořízenou ze Zverimexu. Ta uhynula když 3 mladým bylo asi týden.Druhé samičce ke dvěma mladým někdo nakadil, takže je opustila. Třetí měla 3 mladé, jedno uhynulo hned a zbylá jsem našla mrtvé asi okolo desátého dne, už se mi to nezdá normální. Něco musím dělat špatně. Dát každý pár zvlášť nemůžu, na to nemám místo.Podotýkám, že jsem s venkovní voliérou začátečník,rozumy mám z knížky, nebo od okolních chovatelů, ale ty se dost různí.Rozhodně nemíním chovat výstavní kousky.Mám je pro radost, ale odchovat mladé by mě velmi potěšilo.
Ještě jsem si vzpoměla, ta třetí samička měla při tom krmení těch mladých ozobí prokvavělé. Maruna
maruna
napsal(a):
Dobrý den. Právě, že mi neodchoval žádný ze tří párů co nasedli. Celkem mám 5 párů ve venkovní voliéře s proletem do vnitní menší voliérky. Hnízdící budky mám v té velké venkovní.Všechny páry mám mladé, jedná se o první nasednutí.První samičku jsme měli doma v kleci pořízenou ze Zverimexu. Ta uhynula když 3 mladým bylo asi týden.Druhé samičce ke dvěma mladým někdo nakadil, takže je opustila. Třetí měla 3 mladé, jedno uhynulo hned a zbylá jsem našla mrtvé asi okolo desátého dne, už se mi to nezdá normální. Něco musím dělat špatně. Dát každý pár zvlášť nemůžu, na to nemám místo.Podotýkám, že jsem s venkovní voliérou začátečník,rozumy mám z knížky, nebo od okolních chovatelů, ale ty se dost různí.Rozhodně nemíním chovat výstavní kousky.Mám je pro radost, ale odchovat mladé by mě velmi potěšilo.
Ještě jsem si vzpoměla, ta třetí samička měla při tom krmení těch mladých ozobí prokvavělé. Maruna
Já bych to viděl tak. Dát ptáky pryč,najít si dobrého chovatele a od něho si pořídit nové.Vaše ptáky jsem neviděl,ale nakupovat ve zverimexu na chov není moc vhodné.Kupte si mladé ptáky ,všechny najednou,aby si na sebe zvykli a potom uvidíte ,že budou odchovy.jestli Vám nějaká samička prolézala jiné budky,tak toje první krok k neůspěchu.Radit na dálku je ovšem těžké.S pozdravem Mirek.
maruna
napsal(a):
Ze Zverimexu byla jen ta jedna naše , jinak všechny mladé od chovatelů skoro naráz. Jen jsem ji přidala, nepočítala jsem, že se zpáruje a nasedne. Už to ale nezvládla. Tu já vůbec neřeším, vadí mi ty mladé.
Maruna
Nemohla by ste poslat foto andulek a odkud jste,řešíme problémy přes počítač a možná jsme sousedé
Skúste kontaktovať niektorého člena Moravského klubu chovateľov anduliek. Tu je zoznam http://mkcha-brno.wbs.cz/seznam_clenu_mkcha_k_10.5.2011.pdf
maruna
napsal(a):
V Budějovicích to trochu znám, chodila jsem tam na učňák, teda velmi dávno. Já bydlím v Nové Vsi ,je to mezi Třebíčí a Okříškama. Třeba byste měl někdy cestu okolo. Maruna
Také jsem chodil v M.B. na učnák a už jsem tu zůstal .Do učení jsem chodil před 45 roky.Chovám duhové andulky a jiné exoty .Jezdím na burzy do Telče do Třebíče málo,ale jezdím do Třebíče na kontroly k lékařům,když to vyjde mohu se někdy stavit. S pozdravem Mirek.
Penisohlav

XXX.XXX.176.29
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.
Dostal jsem dvě andulky, bílá mutace s modrým nádechem bříška.
Sourozenci. Bratr a sestra (SAMEC x SAMICE)
Od chovatele jsem zjistil že i když jsou sourozenci z jednoho vrhu mohou se spolu rozmnožovat.
Po genetické stránce jak jim tak i mláďatům to nevadí.
Nejsem si zcela jistý tak se ptám vás.
Mohou se tedy spolu rozmnožovat a mít mladé?
Děkuji
Asi tušíte, že tak zcela bez problémů to být nemusí. Zkuste si přečíst nedávnou diskuzi na podobné téma:
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/diskuse/detail/3157178/dotaz
Čím bližší je příbuzenský vztah, tím vyšší riziko geneticky podmíněných poruch. Některé mohou způsobit, že se plod ve vajíčku ani správně nevyvine. Nicméně je i šance, že mláďata budou vitální. O úplném zdraví to ale nemusí svědčit, nelze pohledem zjistit případné skryté důsledky inbreedingu, jenž se mohou projevit později.
Penisohlav
napsal(a):
Dobrý den, chtěl bych se zeptat.
Dostal jsem dvě andulky, bílá mutace s modrým nádechem bříška.
Sourozenci. Bratr a sestra (SAMEC x SAMICE)
Od chovatele jsem zjistil že i když jsou sourozenci z jednoho vrhu mohou se spolu rozmnožovat.
Po genetické stránce jak jim tak i mláďatům to nevadí.
Nejsem si zcela jistý tak se ptám vás.
Mohou se tedy spolu rozmnožovat a mít mladé?
Děkuji
Ještě k té mutaci vašich andulek - předpokládám, že ta dvě bílá mláďata mají černé oči a jsou to dvojfaktorové perlové andulky. Sama jich mám několik. Není problém se sehnat na jakékoli burze a jestli chcete mít od nich čistě bílá mláďata, nemusíte ty sourozence spolu křížit. Můžete každého z nich spářit nejen s podobnou mutací (2f perlová v modré řadě, tedy bílá černooká) (pak všichni potomci jsou bílí), ale třeba i s modrou perlovou andulkou - statisticky by polovina potomků měla být bílá.
Jestli jste z Vysočiny, mohu Vám zajistit čistě žlutou (samce i samici - zatím jsou v budce), štěpící do modré. Pak po spáření s bílou 2f perlovou by polovina potomků měla být čistě bílá a polovina čistě žlutá. Viz foto (omlouvá se za horší kvalitu). Jestli jsem neodhadla správně mutaci, omlouvám se...
Penisohlav

XXX.XXX.176.29
Děkuji pomohlo mi to.
Bohužel nejsem z Vysočiny, ale děkuji vám za nabídku.
Popis andulek pasuje, jenže dnes odpoledne jsem brouzdal po internetu a pořádně mě to znejistilo.
Podle mě je to samec a samice, ale raději se ptám vás.
Ta větší (samec) má ozobí fialovo-modré a ta menší (samice) má ozobí světle modré s bílými kroužky kolem nozder.
Je to tedy samec a samice nebo se časem ještě změní.
Mají kolem 2-3 měsíců, tak tedy se vás chci ještě zeptat jestli jsme ta pohlaví tušili správně.
Děkuji vám moc.
Podle popisu je to samec a samice (která ještě pohlavně nedospěla). Ale jistě to nejlépe posoudíte sám podle obrázků na této stránce:
http://talkbudgies.com/determining-gender/66009-cere-reference-guide.html
nebo pořiďte fotodetail ozobí, z kvalitní fotografie to lze určit s pravděpodobností blížící se ke 100 %.
Penisohlav

XXX.XXX.176.29
Velice vám děkuji za odkaz.
Díky němu jsem zjistil na čem jsem a moji anduláčci také
Trefil jsem se správně a stránky mě v mém tvrzení ujistila.
Mám tedy samici a samce ve stáří kolem 2 měsíců.
Pokud se mohu ještě zeptat za jak dlouho budou schopné se rozmnožit a vím že budu vypadat jako buran, ale jestli se mohou i tito moji ptačí sourozenci rozmnožovat?
Velice vám děkuji
Penisohlav

XXX.XXX.176.29
Dobrý den geldek, vašeho prvního komentáře s odkazem na příbuzenské křížení jsem si všiml až teď.
Už vím že není dobré je nechat se křížit tak proto uvažuji že si koupím ještě jednu andulku. Samičku. A právě teď mi hlavou brouzdá pár otázek ohledně uvažovaného koupě samice.
1. Pokud budou tři (2 samice a 1 samec) nebudou moji ptačí sourozenci novou samici šikanovat? Budou tři, ale trojka je takový blbý počet. Nebo že by třeba samec odstěhoval svoji sestru nebo samec by šikanovat novou samici.
Teď polopatě (nebude se ve voliéře odehrávat šikana z jakéhokoliv jedince vůči jinému?)
2. Pokud se bude šikana odehrávat bude dobré poté koupit ještě druhého samce kvůli vyrovnáni párů? (ta druhá volba koupě samce mi moc nevyhovuje, ale dám na vaše rady)
3. Může se stát že se bude bratr pářit jak se sestrou tak i s novou samici?
4. A již předešlá položená otázka Za jak dlouho budou schopné vyvést mladé, předpokládám že letos to již nestihnou kvůli období a jejich věku (2 měsíce cca)?
Děkuji za odpovědi
Dobrý den,
omlouvám se, že odpovídám tak pozdě, ale večer jsem u odpovědi "zvadla" a dnes byl fofr (burza v Telči, pak návštěva).
Takže:
1/ samice se někdy - zejména při výběru budek na začátku hnízdění - nejednou hrozně poperou. V zásadě platí, že lichá dospělá samice (bez partnera nebo bez budky nebo bez obou) téměř jistě v době hnízdění způsobí v hejnu problémy. Je bezpochyby lepší mít o budku více než je samic, jistě ne méně.
Jestli si necháte jednoho samečka + dvě samičky a dáte 1 budku, s největší pravděpodobností se samice poperou i když dva z trojice budou sourozenci. Jestli dáte dvě budky, možná se poperou také, ale je větší pravděpodobnost, že si každá jednu budku vybere a samečka budou "sdílet" - i když jedna z obou samic podle pravidla "lepší brácha, než žádný".
Loni mi zcela harmonicky hnízdily ve dvou blízko vedle sebe umístěných budkách dvě samice a měly společného, oběma nepříbuzného samečka :).
Nicméně je nejlepší, když každá samička má svého partnera i svou budku.
Jen tak pro zajímavost: Letos mám o budku víc než je párů, i více samečků než samiček, přesto se na jaře dvě samice děsně praly, jednu i se samečkem jsem musela dočasně oddělit, než se ta dominantnější samice rozhodla, kterou z volných budek si vybere.
Takže novou samici nebudou šikanovat oba sourozenci, ale jestli, tak jen samička - sestra. Nebo naopak ta nová ji.
Jestli máte jenom klec, pak než budete mít nějakou alespoň 1,5 metrovou voliérku (ale lepší alespoň 2 m), do odchovů nechoďte, bez budky andulky nezahnízdí, ani do jara nezačne letošní samice snášet vajíčka na zem.
Otázka 2 - ano, je dobré mít alespoň tolik samců než samic. Nicméně ani to nemusí zajistit úplnou toleranci mezi samicemi. To víte, ženské... skáčou si do vlasů... vlastně peří.
Otázka 3 - ano, jestli bude jen jeden samec a obě samice budou chtít hnízdit, tak se tak stane.
Otázka 4 - barva ozobí napoví, kdy je samice "v říji", tedy ochotna se pářit. Jde o hormonální cykly. Mladším andulkám než 6 měsíců bych budky jistě nedávala. U mně hnízdily až 9 - 10 měsíční. A velice úspěšně. Máte čas si vše dobře promyslet, jaké mutace chcete odchovat, v jakých podmínkách a připravit se.
Penisohlav

XXX.XXX.4.161
Dobrý den, velice jste mi pomohla.
Do příštího roku budu ještě hodně přemýšlet o vaších radách.
Velice vám děkuji
Penisohlav

XXX.XXX.176.29
Dobrý den, velice se omlouvám že ujíždím od tohoto témata jinam, ale vážně bych potřeboval vaši pomoc.
Ke svým dvou sourozencům jsem dokoupil vždy nepříbuzné protějšky.
Tím pádem mám 4 kusy (2 samice,2 samce) nu a teď můj problém.
Ještě před koupi nepříbuzných jedinců jsem u mladé samičky zpozoroval zelený průjem.
Byl tak silný a velký že jsem tomu nevěřil.
Nejprve jsem si myslel že to má natrhané opláchnuté trávy ze zahrady. (nejedovaté druhy)
Bohužel po koupi dvou dalších začali trpět tím samým co mladá samice.
Stále mají zelený průjem.
A starší nepříbuzný sameček dnes i zvracel.
Kromě mladého samečka bratra, ten je bez příznaků.
Tři zbylí mají zadeček zcela zelený ulepený a celá voliéra je zašpiněná od zelených výkalů.
Krmím zrním pro andulky. Vysadil jsem vaječnou směs a zelenou trávu.
Vodu dostávají z kohoutku.
Jako podestýlku jsem dával seno se kterým si velice rádi hráli.
Nevíte tedy z čeho to mohli chytit a jak léčit, jestli koupit nějaké vitamíny nebo prášky.
Děkuji
To, co popisujete je vážný stav. Správně jste vyřadil vajíčko i zelené krmení. Doporučení je samozřejmě veterinář, jestli ale nemáte v okolí takového, co by se v papouščích alespoň trochu vyznal a měl možnost udělat laboratorní testy, pak musíte udělat vše, co je dostupné. Jestli se průjem mezi ptáky rozšířil, nemusí jít o nákazu od některého z nich, ale třeba i z krmení. Pokud se ani na druhý den po vysazení zelené a měkké složky potravy stav neupraví, je nevyhnutné s tím něco dělat. Písek, jestli dáváte z venku, minimálně spařte vřící vodou, nebo trochu vlhký dejte do mikrovlnky nebo na sporák dobře přehřát. Po vysušení dodejte do něj živočišní uhlí, například rozdrcenou tabletku Carbosorbu. Nemusí to být úplně jemný prach. Bez odhalení příčiny průjmu jsou další, mnohem účinnější kroky ale diskutabilní. Jestli došlo k nějaké otravě, pak každý lék typu Ivomec jenom zatěžuje organizmus. Jestli je ale příčina v endoparazitech, pak dostupný Ivomec je velmi účinný (osobně bych ho raději v případě rozjeté nemoci podávala rozředěný (max 1 menší kapka na andulku v cca 4-5 kapkách vody) přímo do zobáčku. Mohu případně popsat jako, protože vnutit něco dospělé andulce není jednoduché a hrozí udušení. Další, pomaleji účinnou metodou je kapka Ivomecu na kůži mezi rozfouknuté peří na spodní straně křídla nebo na zátylek. Opakuji, že Ivomec není všelék.
(Vezměte si dobrou lupu a trus prozkoumejte a jestli v něm náhodou objevíte nějaké hlístice, pak Ivomec jistě rychle zabere.)
Někdo nedá dopustit na česnek. Nevím, v jaké formě jsou andulky ochotny ho konzumovat. Nejlevněji sušený česnek koupíte v Lidlu. Já s nim zkušenosti nemám.
Jistě nic nezkazíte, když donesete na okus ty nejmladší letošní vrbové větvičky, ale obávám se, že si je andulky v tomto stavu nevšimnou.
Samozřejmě je nyní potřebné dbát na hygienu chovného zařízení a misky, bidla, hračky... mýt alespoň vřelou vodou (případně se Savem a pak dobře opláchnout a vysušit).
Jo a seno bych nyní raději zaměnila za nějaký čistý papír. Alespoň budete mít lepší přehled.
Penisohlav

XXX.XXX.176.29
Strašně moc vám děkuji. Po vyřazení vajíčka a zeleného krmiva se trus zlepšil.
Jen někdy vidím velkou hromádku zeleného trusu. Možná ještě průjem nezmizel zcela, ale jinak se vše vrací do pořádku. Brat a sestra jsou v pohodě. Náznaky průjmu odzněli, ale nový pár (samec a samice) průjem stále mají. Uvidím ještě jeden den a pokud se nic nezmění podám jim živočišné uhlí. Pokud i poté průjem nezmizí zajdu s andulkami k veterinářovi.
Ještě jednou děkuji
Živočišní uhlí (bez přídavku laxativa nebo antilaxativa) není na škodu dávat i zdravým ptákům, nic se jim nestane. Také poupata (i listy) na letošních vrbových proutcích andule rády ozobou. To nepatrné množství kys. salicylové může být také jenom k prospěchu. Možná je to to nejlepší řešení, protože na podzim řada "přízemních" zelených rostlin má na povrchu málo viditelné plísně nebo rezavé snětě. I jílek, který andule milují a lze ho i na podzim najít na kosených lukách, má více velmi jedovatého námelu (paličkovice nachové) než jarní. A samozřejmě pozor na jedovaté rostliny jako takové, nemusí být pravdou, že andule je bezpečně rozeznají. Jistě rozeznáte listy starčeků od listů pampelišek? Někdy jsou ty přízemní listy ještě matoucejší než na tomhle obrázku:
https://plantevaernonline.dlbr.dk/cp/graphics/ImageDatabase/SENVU-EAR-700.jpg
Nezapomeňte na suchý rohlík (alespoň), není pravdou, že ptáci sůl vůbec nepotřebují. Běžně jim dávám kousek kuřecího masa z polévky nebo i trochu samotného méně slaného (třeba rozředěného) masovo - zeleninového vývaru a jdou se zadusit. Minule jsem o tom mluvila s dalším chovatelem andulek. Ten na doporučení veterináře jim dává kousek normální kamenné soli, jaká se dává zvířatům na liz. Samozřejmě nemusíte jít do těhle extrémů. Kdybyste ale měl krotkou andulku, tak rychle zjistíte, jaký je to všežravec... :).
Je důležité aby potrava byla čerstvá a zrní bez plísní a roztočů. Jestli drtíte do písku vaječné skořápky, pak jistě převařené... pro jistotu.
A ještě maličkost, ale důležitou - andulkám v našich podmínkách běžného chovu chybí jod. Několik kapek Betadinu na sépiovou kost nebo do písku (gritu) jistě neuškodí.
Penisohlav

XXX.XXX.176.29
Děkuji vám. Vaše rady mi velice pomohly. Udělám vše co jste mi poradila. Andulám zpestřím jídelníček vším co jste doporučila. Snad průjem zcela zmizí.
Mám ještě jednu otázečku.
K mým sourozencům (samec X samice) jsem dokoupil protějšky (samice X samec). Jenže jsou momentálně v jedné voliéře a sourozenci se párují spolu a nově dokoupení spolu.
Myslíte že až budou na jaře rozděleni do dvou voliér (bratr X samice a sestra X samec) padnou si do oka?
Protože někdy se stává že vidím jak spí samci na jedné tyči a samice na druhé.
Tak doufám že nebudou homosexuálové.
Děkuji vám
Jestli ti sourozenci mají kolem dvou měsíců, to, že jsou více spolu a navzájem si probírají pírka, případně se i krmí, neznamená, že se párují. Do puberty sourozenci z jedné budky často (ne vždy) mají k sobě blíž, andulky se navzájem rozeznávají.
S homosexualitou se také nemusíte zabývat, když budou andulky dospělé a dáte jim budky, samice se dostanou do hnízdní nálady, zhnědne jim ozobí a samci "ztratí hlavu". Mimo hnízdění samci se mají k sobě více než se samicemi, spolu sedí, probírají si pírka, "povídají si". Samičky jsou spíše samotářské.
Až dáte budky (nejdřív až budou mít alespoň 6 měsíců), až pak si všímejte, který samec se má ke které samici a když i pak sourozenci budou mít snahu se pářit a nechcete to, musíte je rozdělit, ve voliéře nechat nepříbuzný pár a až zahnízdí, vpustit do ní ten další pár. Budky by měly být v podstatě stejné na stejně dobrých místech, jinak se samice poperou (což se samozřejmě může stát i když jim nabídnete stejné podmínky k hnízdění).
Pro případnou inspiraci:
Vrátím se k tomu krmení: včera jsem do voliéry dala několik zelených nejmladších vrbových větviček, dnes jsou na zemi zcela rozcupovány.
Denně dávám pampelišku - aby vydržela svěží, dávám "kytičky" do kelímků s vodou a ty zajistím mezi dvě krabice s různým krmením (viz 1. obrázek).
I když pampelišku utrhnu na louce s nízkou pokosenou trávou, takže není ve stínu a vlhku, nyní na podzim nejednou naleznu bílé skvrny od plísní - obr.2. Opatrnost tedy je na místě i u bezpečných rostlin.
Žiji v oblasti s nedostatkem vápence v půdě a tak nalézt žabinec není jednoduché. Dlouho trvalo, než jsem objevila dostatečně blízké místo, kde roste. Nosím minimálně 3 x v průběhu týdne a dávám do staré vaničky na vyvolávání fotek, kterou naplním vodou do výšky asi 0,5 až 1 cm od dna. Žabinec vydrží svěží celý den a andule se rády i vykoupou - obr.3.
penisohlav

XXX.XXX.176.29
Dobré ráno, omlouvám se Vám že odepisuji o půl měsíce později, ale můj notebook potřeboval zavést do opravny a neměl jsem žádnou možnost Vám odepsat (můj mobil je totiž dotykový z Číny).
Jinak děkuji za užitečný článek který mi opět pomohl.
Průjmu jsem se zbavil, ale i tak raději ještě dva týdny počkám až budu jistý že jejich stolice je v normálním stavu delší dobu.
Spadl mi kámen ze srdce když jste řekla že se samečci mimo dobu drží spolu stranou.
Ale mám ještě jednu otázečku.
Mám pro ně připravenou novou voliéru se třemi budkami jenže bez bidýlek u otvorů. Takže když budou chtít do ní vlést dokáží to nebo bude dobré jim je každému otvoru bidlo přidělat?
Děkuji
Mírák

XXX.XXX.32.22
Dobrý den, mám dva páry andulek.
Asi před měsícem jsem andulkám instalovat tři hnízdní budky. Jedna ze samiček (starší) jeví o budku zájem, dokonce již byla i párkrát uvnitř. Dokonce jsem ji načapal se samečkem když se pokoušeli o páření, ale nic z toho nebylo. Samička neudrží na bidle rovnováhu a samečka odežene. Toto jsem zpozoroval již několikrát. Poprvé jsem je viděl zhruba před deseti dny, takže pokud by se páření povedlo, již by snášela, ale stále nic. Samička neustále okusuje otvor budky a vše v její blízkosti.
Nevíte jestli se jim páření nepovedlo a budou to zkoušet dále, nebo nemám čekat nic?
Za odpovědi děkuji.
PS: krmím vaječnou směsí a ovocem.