Plemenný kozel - jaké povinnosti?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

19.10.2011 20:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.184.85

Chci se jen zeptat, když mám plemenného kozla, tak se každý rok musí dělat odběry krve...? Vloni jsme to myslím dělali ke konci roku - na brucelozu a už nevím co ještě. Je to tak, tedy každý rok? U koz v KU je taky něco povinné? Kromě tedy zasílání vzorků mléka.

Neregistrovaný uživatel

20.10.2011 12:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.198

u kozla i u koz vyšetření krve pravidelně každoročně - vždy alespon nějaký den před datem než to bylo minule

Neregistrovaný uživatel

20.10.2011 13:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.162

Kozy se nevyšetřují, pouze kozlové - včera jsem to řešil na KVS (všechny holky jsme nabrali zbytečně). U ovcí holky i kluci.
Pokud chcete přesné info dle poslední metodiky kontroly zdraví, řešte to s KVS, ať vám řeknou co a jak.

Neregistrovaný uživatel

20.10.2011 19:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.160.250

musím dělat odbery u plemenneho berana i když nejsem soukromý zemědělec a chov nemáme ani v kontrole užitkovosti??děkuji z info

Neregistrovaný uživatel

20.10.2011 20:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.40.197

Koupila jsem letos na aukci svého prvního plemenného kozla. Teď je mu asi 9 měsíců, papíry k němu ještě nemám, měl by časem přijít. Dneska mi volal veterinář, že pojede ke mě dělat náběry krve u krávy, ale sám nevěděl, jestli u toho kozla by měl brát krev taky nebo ne. Nevíte, jestli se musí brát krev i kozlovi, kterému ještě nebyl rok a sice ho mám už přihlášeného v hospodářství, ale ještě mi k němu nepřišly doklady?

Neregistrovaný uživatel

20.10.2011 20:16
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.211.162

Nabírají se zvířata starší 6 měsíců. U plemenného kozla se má provádět ještě tuberkulinace.
K beranovi - ano, vyšetřen musí být také, stejně tak ovce. Vyšetřuje se z důvodu prevence rozšíření nemocí po našem území.

Neregistrovaný uživatel

20.10.2011 21:10
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.198

pokud máte kozlíka z aukce tak by již odběry měl mít za sebou a další by ho čekaly až za rok do data kdy mu byly obdebrány

k těm kozám - pokud produkujete dál plemená zvířata po nich a tudíž je musíte mít v KU tak odběry snad bý musí, alespon já si to myslím a taky to tak odebírám? Myslím že to tak nezajímá KVS ale plemenáře - papírová zvířata by měla být a myslím si že jsou i z chovu který je v kontrole zdraví - KVS zajímá spíš to co se týka prodeje mléka ze dvora

Neregistrovaný uživatel

20.10.2011 21:12
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.198

jo a ktomu prodeji ze dvora jsem to vyšetření musela mít taky to jsem zapoměla dodat

U beranů a kozlů pokud berete na ně dotace je vyšetření poviné ač jste přihlášeni jako zemědělci a nebo nejste

Neregistrovaný uživatel

22.11.2011 12:01
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.37.6

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
jo a ktomu prodeji ze dvora jsem to vyšetření musela mít taky to jsem zapoměla dodat

U beranů a kozlů pokud berete na ně dotace je vyšetření poviné ač jste přihlášeni jako zemědělci a nebo nejste

Zdravotní zkoušky u plem.kozlů a beranů by se měli dělat,praxe je však jiná.Pokud to nikdo nekontroluje tak na to chovatelé s......,sice to nechápu proč? když je to zdarma,alespon bych věděl jak na tom plemeník je.Přitom byto bylo jednoduché-k žádosti o dotace na krmné dny přiložit protokol o provedení odběru krve a výsledky.Kdo to nedodá-dotace nedostane,jak jednoduché.A druhá věc,kdo kontroluje zda to zvíře máte?V registru jsou desetiletá zvířata i starší,pokud nežije,nelze mu vzít krev a tudíž nelze žádat o dotace...

Neregistrovaný uživatel

22.11.2011 12:07
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.24.198

no nevím jak u jiných ale u mě už byli jak plemenáři co se o plemené kozly i berana zajímaly zda mají své známky, zkoušky krve tak letos cca měsíc tomu jsem měla kontrolu na welfare zvířat a ten veterinář měl sebou vyjeté vše co jsem kdy zvířatům dělala - od krevních zkouše až po modrý jazyk - já to měla v pohodě tak nevím co by říkal těm co to v pohodě nemají - ptala jsem se jestli ta konrola není třeba na údání tak mě ujistil že během dvou let mají v plánu kontrolovat všechna u nich reg. hospodářství

Neregistrovaný uživatel

22.11.2011 12:53
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.131.113

Kozy se nevyšetřují, pouze kozlové - včera jsem to řešil na KVS (všechny holky jsme nabrali zbytečně). U ovcí holky i kluci.
Pokud chcete přesné info dle poslední metodiky kontroly zdraví, řešte to s KVS, ať vám řeknou co a jak.

Určitě Ste to nenabrali zbytečně. můžete být rádi, že víte,že jsou kozy v pořádku.V našém kraji se odebíré krev u všech.Mám převážně kozy a ovečky v KU,. krev nechávám udělat u všech.Je to dobré taky pro to, když prodávate zvířata do chovu, můžete prokázat, že to máte v pořádku.Taky při připouštění .

Neregistrovaný uživatel

23.11.2011 21:39
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.255.148

Tady je dokument, platný pro rok 2011. Zkoušky měly být provedeny do 31.10.2011

http://www.svscr.cz/files/ibr/metodika_kontroly_zdravi_zvirat_2011.pdf

je to trochu zmatené, hledejte "plemenní kozli (berani) a kozy (ovce, stáda) s KU (kontrolou užitkovosti

a kozy (ovce)(s produkcí nebo prodejem mléka

a stáda s produkcí plemenných beránků

je to pokaždé různé, ale plemenný kozel a plemenný beran se kontrolují vždy, samice jen někdy (KU, prodej mléka, produkce plemenných kozlíků, beránků)

Kdo tomu neporozumí, ptejte se na okresní nebo krajské veterinární správě nebo svého veterináře. V zásadě je to zdarma, někteří veterináři si účtují cestu nebo nějakou částku s odůvodněním, že ta úhrada od státu je menší než náklady, ale většinou zdarma)

Ivan

Neregistrovaný uživatel

24.11.2011 08:35
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.71.100

Zdravotní zkoušky u plem.kozlů a beranů by se měli dělat,praxe je však jiná.Pokud to nikdo nekontroluje tak na to chovatelé s......,sice to nechápu proč? když je to zdarma,alespon bych věděl jak na tom plemeník je.Přitom byto bylo jednoduché-k žádosti o dotace na krmné dny přiložit protokol o provedení odběru krve a výsledky.Kdo to nedodá-dotace nedostane,jak jednoduché.A druhá věc,kdo kontroluje zda to zvíře máte?V registru jsou desetiletá zvířata i starší,pokud nežije,nelze mu vzít krev a tudíž nelze žádat o dotace...

Nevím jak se děje v jiných krajích,ale u nás na Plzeňsku ( tedy alespoň obvod Plzeň - Jih ), to funguje dobře. Když jsem si pořídila prvního kozla, tak jsem neměla tušení, že se mají dělat nějaké krevní zkoušky. Neměla jsem je udělané a hned když bylo 14 dní po termínu do kdy měly zkoušky být, tak mi přišel z KVS dopis, že u mě neevidují krevní zkoušku u kozla a pokud nenechám udělat vyšetření do 30 dní, tak mi hrozili pokutou až 30 000 Kč. On ten výsledek krve laboratoř zasílá také na KVS. Takže ty mají přehled, kdo krve dělal a kdo ne. Pak už to záleží jen na příslušné KVS, jak se k tomu staví. Ještě mi paní veterinářka z KVS říkala, že vždy před skončením termínu, do kdy mají být zkoušky udělaný, tak si vyžádají přesný seznam, kdo má kde v kraji plemenného kozla či berana, aby si mohli udělat kontrolu, jestli mají všichni udělaný vyšetření. Dája

25.2.2020 01:27
PetrSvetr

XXX.XXX.28.163

A tak do kdy teda mají být zkoušky udělané? Mám plemenného kozla, mám ho půl roku. Zkoušky mají být jednou za rok, takže je to k nějakému konkrétnímu datu v roce, nebo do roku po nabytí zvířete? Co všechno v tom vyšetření musí být? Snažím se to někde najít, zatím se mi to nepodařilo. Děkuju.

25.2.2020 01:47
PetrSvetr

XXX.XXX.28.163

K tomu, co má být součástí vyšetření: našel jsem jenom toto:
Plemenní licentovaní kozli 1 x ročně: EpD210 BRUCELÓZA OVCÍ A KOZ (B.melitensis) – VyLa – KS (RBT + RVK)

Nevyznám se v těch zkratkách, ale pochopil jsem z toho, že se jedná o krevní zkoušku. Musí tedy vet provádět i vyšetření, nebo má prostě udělat tuto zkoušku a poslat to do laboratoře? Může to udělat libovolný vet, tedy i takový, který běžně léčí jen psy a kočky? A bude vědět, kam krev poslat? A nevíte, za jak dlouho se ví výsledek?

25.2.2020 12:23
roklanka

XXX.XXX.46.244

Povinný odběr krve se provádí u celého stáda,včetně plemeníka. Je to státní zakázka. Domnívám se, že odběr může provést jakýkoliv vet, ale budete mu muset všechny úkony zaplatit a sdělit požadavek co chcete zjistit. Veti pověření k odběrům znají požadavky a jim platíte cestu a materiál. Výsledky přichází poštou jak vetovi ,tak i vám cca do 14 dnů.

25.2.2020 13:19
PetrSvetr

XXX.XXX.11.125

Víte to jistě, s tím celým stádem? Všude jsem zatím našel, že celé stádo se odebírá jen v rámci kontroly užitkovosti, pokud se KU nedělá, musí se povinně testovat (a je státem hrazen) jen odběr krve plemenného kozla + kozy po zmetání. A dělá se jen brucelóza, nebo i jiná nemoc (encefalitida třeba)?

Nevíte, jestli někde je seznam vetů, kteří jsou k odběrům pověření? Jak zjistím, který vet to dělá?

A poslední otázka: nevíte, jak to je s tím "jednou ročně"? Když jsem kozla nabyl před půl rokem. Samozřejmě jej nechám vyšetřit co nejdřív, to bych udělal tak jako tak, ale nahlásila se k nám kontrola SVS a chtějí to potvrzení vidět a tak jestli se bát pokuty, nebo je odkázat na to, že kozla ještě nemáme rok?

Děkuju

25.2.2020 14:47
PetrSvetr

XXX.XXX.11.125

Ve vyhlášce jsem našel jen "jednou za rok", nebo něco na ten způsob

25.2.2020 16:40
pajca

XXX.XXX.140.210

Pokud nejste v KU, tak budete dělat pouze kozla na brucelózu, artritídu a
encefalitídu. Pokud byste měl stádečko s tržní produkcí mléka , tak byste
musel dělat i všechny kozy starší 12 měsíců + kozel. Kromě toho ještě
jednoduchou tuberkulinaci. Zkoušky se provádí vždy do roka od předešlé.

25.2.2020 16:52
PetrSvetr

XXX.XXX.11.125

Jenže já nevím, kdy byla dělána ta předešlá. Zkusím to zjistit, ale možná se mi to zjistit nepodaří, nebo testy nedělali. Tak by mne zajímalo, jestli v tom případě budu v průšvihu. Samozřejmě nechci, aby byli v průšvihu ani předchozí majitelé kozla.

25.2.2020 17:02
pajca

XXX.XXX.140.210

Jestli ste koupil mladého kozla na podzim na nákupním trhu, tak ještě
zdravotní zkoušky neměl, a Vy je budete dětat poprvé. Jesti je kozel již
starší, tak je měl dělat již půvadní majitel a od toho byste se to měl
dozvědět. Jinak státní veterináři si to dokáží dohledat.
No a jestli máte kozla neplemenného, tak to máte ,,trochu" problém.

25.2.2020 18:13
PetrSvetr

XXX.XXX.2.123

Kozel je již starší. Dostal jsem k němu i zdrav. dokumentaci a tahle zkouška tam nebyla, tak se bojím, že ji nedělali. A jak jsem psal, nechci, aby s tím měli problémy, tak se snažím test zajistit co nejdřív.
Kozel je plemenný, takže s tím by problém být neměl.

Volal jsem na SVS a tam mi řekli, že tuberkulinace se dělat nemusí, jen krevní zkoušky. A taky mi tam řekli, že v Praze to nedělá (smluvně pro SVS) vlastně nikdo, mám si sehnat veterináře z jiného kraje.

Mám hodného veterináře, kam chodím s kočkou, kozy normálně nedělá. Je to opravdu dobrák, nabídl, že to pro mne udělá, musí ale zjistit, jak. Dělal to akorát před třiceti lety na praxi :-) Jakej formulář musí vyplnit, kam krev poslat. Jestli to někdo víte, pomůže nám to.

26.2.2020 13:21
roklanka

XXX.XXX.46.243

Můj vet to posílá do Prahy. Státní veterinární ústav Praha, Sídlištní 136/24 , 165 03 , tel: 251031111, Oddělení virologie a sérologie.

26.2.2020 15:39
PetrSvetr

XXX.XXX.16.234

A můj vet mi právě řekl, že to zjišťoval a krev musí odebrat veterinář, který je pověřen státní zakázkou na tato vyšetření. Měla by ho mít nasmlouvaného příslušná krajská veterinární správa, v Praze Městská veterinární správa Praha. Jenže tam jsem včera volal, dali mi na celou Prahu jen dvě jména, přičemž obojí jsou ze stč kraje; jeden už asi zkončil, protože se nedá vygooglovat, druhej je 40 km daleko.
Tak jsem zavolal do toho svú, nechal se přepojit na doktora a ten mi řekl, že v pohodě, může to nabrat libovolný vet (oficiálně ne, ale běžně se to dělá) a můžu jim to se žádankou, kde je číslo hospod, ušní číslo a kod vyšetření
EpD210 BRUCELÓZA OVCÍ A KOZ (B.melitensis) – VyLa – KS (RBT + RVK)
a
EpD401 ARTRITIDA A ENCEFALITIDA KOZ – VyLa – sérologické vyšetření

Doktor mi tvrdil, že povinná je jen brucelóza, ale říkám si, když už tam tu krev povezu a platí to stát, tak nechám vyšetřit obojí.

A můžu jim to tam prej sám dovézt, jsou tam non-stop. Mám to po cestě, je to v Suchdole, takže to je úplně ideální.

26.2.2020 17:37
roklanka

XXX.XXX.46.243

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.2.2020 19:25
Uživatel s deaktivovaným účtem

odebrat krev může každej veterinář !

26.2.2020 21:40
PetrSvetr

XXX.XXX.19.148

Odebrat může, tam jde o to, aby to bylo garantované. Je jasný, že když mi to odebere libovolnej vet a krev si do Suchdola dovezu sám, tak bych moh krev po cestě i vyměnit. Na druhou stranu - proč bych to dělal, že... Když není pověřenej, tak mu to taky nikdo neproplatí. Ale odebrání krve, odstředění a nalití do zkumavky - to by se člověk vešel do stovky. Já mu dovez bednu ovoce (protože ho mám rád). Vyfotil se s kozlíkem a má hezkej zážitek.

26.2.2020 21:48
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Klidně si můžete přát jakékoliv vyšetření a oni vám ho taky udělají. Velmi dobře vědí co je placeno jako státní zakázka. Zbytek vyfakturují vám.

27.2.2020 09:31
dad

XXX.XXX.64.31

Petr Svetr - by jste se divil, jak se kšeftuje s krví na odběry a to i na dost vysoké chovatelské úrovni

27.2.2020 12:04
pajca

XXX.XXX.138.110

To jste nakousl citlivé téma. Když jste napsal A napište i B . Jaká
hospodářská zvířata máte na mysli, kde se kšeftuje s krví ?

27.2.2020 13:51
PetrSvetr

XXX.XXX.25.106

No, možný je všechno. Ale na brucelózu, předpokládám, ne. Kdyby ji někdo ve stádě měl, tak se jí určitě rád zbaví. Ale ta u nás nebyla tuším od roku 1950, tak si myslím, že to nikdo moc neřeší

27.2.2020 15:09
dad

XXX.XXX.64.31

Pajca - kozy AN, u pastevně chovaného dobytka, víc ani ťuk, odvetná opatření rodinných příslušníků daných osob u plemenářů a členů svazu jsou skoro likvidační,
když jsme u toho, všichni jsme jenom lidi, u psů jedné rasy bylo i více klubů s rozdílnými exteriérovími charakteristikami, různé chovatelské vady jsem potkal u pekynézů, čivav, kavkazanů, v.kníračů
to vše u představitelů svazu a poradců chovu
u králíků a slepic bylo pro skoro strýce jednodušší vyhrát otevřené výstavy v Rakousku a Německu než klubovku na okrese
Takže když mi někdo tvrdí něco o nezávislém posudku tam kde jde o peníze a prestiž tak už si myslím jen svoje.
Hezky jste mně vyprovokovala k psaní. Doufám jen, že pro mně bez následků.

27.2.2020 16:47
pajca

XXX.XXX.138.110

Dad - slyšela jsem že třeba u psů se dostat mezi tu smetánku a
uchovnit fenu-psa je velký problém a že ti nahoře mají nejlepší
kusy. Jde jim o peníze za štěnata a tak ruka ruku myje.
Totéž jsem slyšela i od koňáků, že předseda klubu měl zase při
uchovňování nejlepšího hřebce - klisnu.
Když to vezmu od drůbeže, králíků, ovcí, koz, skotu, koní, tak při
posuzování exteriéru vždy záleží na znalostech a zkušenostech
pusuzovatele. Pak záleží na jeho svědomí, jestli se nechá ovlivnit
tím, že posuzované zvíře je jeho známého, nebo ještě známějšího.
I když se bude posuzovatel snažit být spravedlivý, tak může být
jeho názor jiný, než by měl jiný posuzovatel. Nejspravedlivější
by bylo, kdyby všude každou kategorii zvířat posuzoval jeden člověk,
a posuzování bylo anonymní, s tím, že by neznal majitele.To je ale
nemožné. To jsem psala o posuzování.
K.odběrům krve.
Prokázání původu otce a matky u ovcí a koz je již několik let snad
doložitelné. (u drobné havěti a psů nevím.). Vím, že se před nějakými
roky, když se začala dělat parentita některým chovatelům stávalo,
že se jim neschodovaly výsledky krve rodičů s vysledky beránka.
Beránek i chovatel měli tedy smůlu.
Pokud vím, tak se už i několik let berou vzorky na parentitu i kozlům,
kozám i aukčním kozlíkům. Je samozřejmě dobře, že se tyto vzorky
odebírají.
Domnívám se tedy, že záměna původu rodičů je nemožná,
protože se vzorky odebírají dřív, než jdou mladí plemeníci na posouzení
a na nákupní trh. Výsledky dostává i svaz, a plemeníky s neshodnými
výsledky na trh nepustí.
Nebo jsem naivní ?

27.2.2020 17:26
dad

XXX.XXX.64.31

Otcovství je naprosto v pořádku. Genetika je věda a dá se znovu ověřit.
Nejhorší je posuzování zevnějšku. Pak se dá ovlivnit 100 denní test.
Až budete mít papír z VS z vyšetření krve u kusů nad 24 měsíců kde bude psáno že plemenný byk je gravidní tak se asi pousmějete.
Až vám seberou dotace na telata, protože úředník blbě opsal číslo z hlášenky tak se budete smát míň.
A až vám budou chtít ještě kvůli špatnému opisu zrušit plemeníka za 95 t. tak se smát přestanete.
Je to všude stejné. Jde o peníze a prestiž.
Když už se ale předělává exteriér který se přebral z D jen aby ty drahý dovozový zvířata vůbec prošly do chovu tak je to podle mně už za hranou.
Nakonec jste to napsala vy. Ruka ruku myje. Dáte vydělat jim, oni dají vydělat vám. Postavíte se na zadní, oni taky.
Nic se nezměnilo s je jedno co chováte.
Jinak před chvílí odešel úředník z životního z předkontroly na udání na strašný smrad a nezákonnou likvidaci nebezpečného odpadu. Oba jsme byli překvapení tím druhým.
Budu si muset promluvit se sousedem jak to vypadá s tou jeho kolaudací přístavby kterou už dva roky používá. Výtr fouká všemy směry.

Přidejte reakci

Přidat smajlík