Kastračné gumičky áno, alebo nie?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Neregistrovaný uživatel

20.10.2011 09:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.0

Dobrý deň, našla som v diskusii množstvo príspevkov o kastračných gumičkách, naozaj je to najvhodnejší spôsob kastrácie malých jahniatok a kozliat? Ešte sme nekastrovali, ale máme v pláne a v knihe Chov koz od. M. Fantovej som čítala, že jedinci trpia po kastrácii gumičkami celú dobu, kým im "pytlík" neodpadne, najmenej to vraj bolí prvý deň a postupne sa bolesť zvyšuje! Pôvodne som chcela použiť, pravé gumičky, ale teraz neviem.....
Zatiaľ by som asi volila, narezanie, vybratie a zašitie pod narkózou, neviem či sa to malým robí v úplnej narkóze, alebo vet. použije lokálku. Chápem, že pre tých, ktorý majú väčšie stáda by táto metóda asi bola finančne aj technicky náročná, ale nie je pre malochov (3 - 5 baránkov v sezóne) lepšie kastrovať chirurgicky?
Nechám si poradiť, ide mi hlavne o to, aby zvieratá čo najmenej trpeli.
Ďakujem za rady. Andrea.

Neregistrovaný uživatel

21.10.2011 13:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.152.100

My ppoužíváme už jen kastrační gumičky na beránky a kozlíky, musí se nasadit co nejdříve po narození, kozlíci chvilku pláčou a hned běží k mamince pod vemínko, beránci jsou statčnější. Jeden rok jsme kastrovali tak, že veterinář přerušil chámovody, kozlík byl lehce uspaný, ale i tak dost naříkal....
Gumičky můžu jen doporučit. Dokonce s nimi i odrohováváme i kozy.

Neregistrovaný uživatel

21.10.2011 14:37
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.68.201

Po nasazení gumiček jsou beránci i kozlíci okamžitě v naprosté pohodě, nejeví žádné známky bolesti nebo stresu. Chirurgicky se dají vykastrovat až později, tak v 5. měsíci. Dělá se to v lehké narkóze, i tak kluci plakali a ještě druhý den bylo vidět, že je to bolí. Budu už kastrovat jenom gumičkama. I cenově je to nesrovnatelné, gumička stojí 50 haléřů a kastrace beránka kolem 300kč. Dana

Neregistrovaný uživatel

23.10.2011 17:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.129.18

Je naprostá lež, že se bolest po nasazení gumiček zvětšuje. Nejhorší je to hned po nasazení, hodinu dvě ležej a je vidět že je to bolí, ale už druhý den jsou v pohodě. Podle mě je to nejrychlejší způsob, nejmenší dobu to bolí. Když se to dělá chirurgicky trvá to než rána zaroste.

Sue

19.8.2019 20:29
Sue

XXX.XXX.141.190

Dobrý deň, chcela by som obnoviť diskusiu... Je tu niekto skúsený, či je možné vykastrovat pomocou krúžku aj 4 mesačného barana? Alebo už je nutná krvavá kastracia?

20.8.2019 08:02
nada44

XXX.XXX.155.225

Sue napsal(a):
Dobrý deň, chcela by som obnoviť diskusiu... Je tu niekto skúsený, či je možné vykastrovat pomocou krúžku aj 4 mesačného barana? Alebo už je nutná krvavá kastracia?

Dobry den. Ovecky chova pritel a vim urcite, ze starsiho beranka kastrovat gumickou nejde. Melo by to byt hned po narozeni. Nekde jsem cetla maximalne do 7 dnu od narozeni. Mame tez beranka 4 mesice a pritel mu bude sit nejakou zasteru aby neoplodnil svoji matku. Ta casem pujde pryc. Tak pak mu tu zasteru dame pryc.

6.9.2019 22:56
dominika.krizanova1

XXX.XXX.104.74

Dobrý,

Ja mám veľmi dobré skúsenosti aj s kastraciou kastračnými gumičkami v neskoršom veku. Anglonubijskeho capko sme kastrovali v dvoch mesiacoch a po pár hodinách si už gumičku vôbec nevšimal. A capka mini kozičiek sme kastovali už aj v štyroch mesiacoch. Mne príde ako jediné obmedzenie veľkosť roztiahnutej gumičky. Kým sa mu tam zmestia vajíčka, tak to ide. Určite je lepšie spraviť to čo najskôr ale ak sa inak nedá, ide to aj neskôr. Dominika

Přidejte reakci

Přidat smajlík