Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.129
Dobrý den,
ráda bych Vás, zkušenější chovatele, požádala o radu.
Od května loňského roku mám beránka a ovečku spolu (předtím byli u jiného chovatele ve stádu několika dalších kusů). V srpnu mi připadalo, že by mohla být ovečka v říji (také beran ji stále naháněl), tak jse očekávala, že by za 5 měsíců mohlo být nějaké jehňátko, bohužel nic se nenarodilo. Páreček je stále spolu, tak stále čekám, jestli se náhodou nenarodí něco déle. Beránek i ovečka jsou zhruba 2 letí.
Zajímalo by mě, jestli je možné, aby jim v případném spojení vadilo to, že jsme je na podzim nestačili ostříhat a jsou dost zarostlí. Důvodů k nezabřeznutí může být samozřejmě spousta, mám je jen pro radost a výpas zahrady, tak mi ani moc nesejde na tom, zda budou mít jehňátka nebo ne.
Také by mě zajímalo, zda mají ovečky nějak dané období říje (třeba jaro - podzim nebo léto - zima), to že to je dvakrát do roka, to vím, ale dá se to na ovečkách nějak poznat? Ptát se na rozpoznání březosti je nejspíš zbytečné, už jsem četla spoustu příspěvků, že je to těžko rozpoznatelné, hlavně v případě, že nejsou ostříhané. Je vhodné je nechat ostříhat např. v dubnu či květnu nebo je vhodnější nechat to až na podzim? Děkuji za odpovědi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.60
Ouessantky mají většinou jehňata až od března - cca až do června, ale klidně i déle... takže je to akorát, nemusíte mít strach. To že nejsou ostříhané jim zas tak nevadí, beranovi teda určitě ne... Počkáte a uvidíte, stříhejte až po porodu, tak měsíc po asi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.32.226
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Dobrý den,
ráda bych Vás, zkušenější chovatele, požádala o radu.
Od května loňského roku mám beránka a ovečku spolu (předtím byli u jiného chovatele ve stádu několika dalších kusů). V srpnu mi připadalo, že by mohla být ovečka v říji (také beran ji stále naháněl), tak jse očekávala, že by za 5 měsíců mohlo být nějaké jehňátko, bohužel nic se nenarodilo. Páreček je stále spolu, tak stále čekám, jestli se náhodou nenarodí něco déle. Beránek i ovečka jsou zhruba 2 letí.
Zajímalo by mě, jestli je možné, aby jim v případném spojení vadilo to, že jsme je na podzim nestačili ostříhat a jsou dost zarostlí. Důvodů k nezabřeznutí může být samozřejmě spousta, mám je jen pro radost a výpas zahrady, tak mi ani moc nesejde na tom, zda budou mít jehňátka nebo ne.
Také by mě zajímalo, zda mají ovečky nějak dané období říje (třeba jaro - podzim nebo léto - zima), to že to je dvakrát do roka, to vím, ale dá se to na ovečkách nějak poznat? Ptát se na rozpoznání březosti je nejspíš zbytečné, už jsem četla spoustu příspěvků, že je to těžko rozpoznatelné, hlavně v případě, že nejsou ostříhané. Je vhodné je nechat ostříhat např. v dubnu či květnu nebo je vhodnější nechat to až na podzim? Děkuji za odpovědi
Pokud je ovečka 2 letá, lze jehně čekat v dubnu. Loňská ovečka by ho většinou porodila až v květnu. Většina jehňat se rodí právě v dubnu, některá už to stihnou v březnu, některá dík mladým matkám až v květnu. Červen a později bývá spíš u starších ovcí, které mají problémy se zabřeznutím.
Jinak říje u ouessanek je nejčastěji říjen - listopad. U nás většinou beran skáče v půli listopadu, takže jehňata jsou v půlce dubna. Což je pro odchov ovcí pod přístřeškem (což právě ouessantkám vyhovuje nejvíc, ne je na zimu zavřít do stáje) ideální, jelikož jdou jehňata už do tepla. :)
Já stříhám berana začátkem dubna, ovce až týden po porodu, tj. většinou konce dubna/začátkem května.
Střiž 1x ročně je u nich nutná (některé dokonce samy začnou vlnu shazovat), za ten rok se do ní nachytá spousta nečistoty a ani pak nemůže pořádně pot v létě odcházet z těla (lépe řečeno se zachytí právě ve vlně). O horší dostupnosti vemínka pro jehňata u nestříhané ovce, ani nemluvě.
Říje se dá poznat dle chování berana (víc si ovce hlídá, občas za nimi běhá jako "ocásek"). Březost nepoznáte do doby cca 14 dní před porodem, kdy zpravidla bříško poklesne. Ale u ovce, která se od narození nestříhala to poznat půjde těžko. Zuzka F.
PS: Pokud byste se chtěla zařadit mezi chovatele uvednené na webu o plemeni (http://ouessant.webnode.cz), stačí písnout mail.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Uff to jsem rad ze jsem to tady nasel o te riji. Mam tri prtavky, od kazdy barvy jednu, cerna, hneda, bila. Bila je o dost vetsi a ma nejvetsi buben uz ted, beran s nima byl celou dobu. Da se spolehnout na to ze jehnata budou teda nejdriv v dubnu? Trosku mam vitr dat je ven, ted jsou ve chlivku a poustim je ven se probehnout a pak zase zavrit. Dost tady cihaj kanata a lisky samozrejme jsou tady taky. Prtavy jehne od ouvessantky si myslim kane zvladne uplne v pohode.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Uff to jsem rad ze jsem to tady nasel o te riji. Mam tri prtavky, od kazdy barvy jednu, cerna, hneda, bila. Bila je o dost vetsi a ma nejvetsi buben uz ted, beran s nima byl celou dobu. Da se spolehnout na to ze jehnata budou teda nejdriv v dubnu? Trosku mam vitr dat je ven, ted jsou ve chlivku a poustim je ven se probehnout a pak zase zavrit. Dost tady cihaj kanata a lisky samozrejme jsou tady taky. Prtavy jehne od ouvessantky si myslim kane zvladne uplne v pohode.
No mě ptáci sežrali i jehně cca 3-4kg , do dneška nevím co to bylo , ale asi buď káně nebo nějaká sova našel jsem už jenom kůži pověšenou na sloupku ohrady ML.