Obecně, protože jen ta koza to ví. Hlenová zátka může odcházet 14 dní, ale i víc před porodem. Prvničkám se dělá vemínko dříve, než druho a více rodičkám. Ale může se vemeno nalít během svou dnů a někdy-dost vyjimečně i po porodu. Takže jsem vám neporadila a nezbývá než se těšit a hlídat kozy.
Zdenka2609

XXX.XXX.219.54
Ahojte, no nam se behem jednoho tydne okotili 3 kozy. Jedna ma jedno kuzle a mlika ma trosicku. O Druhou kozu jsme prisly pri porodu, ale taky nemela ani nalite veminko. No treti se taky spatne kotila tak jedno kuzlatko je slabe jeste nechodi krmim ho kazdou hodinu a půl trochou mlicka, jinak ty co chodi a jsou uz cile, prikrmuji sunarem a zatim neni zadny problem. Mam strach pouzit kravske mleko, kvůli síle kterou má, že by to ty maličké kůzlátka mohlo špatně trávit. No určitě jak už budou starší a kozy nebudou mít dostatek mléka tak nic jiného než kravské nám nezbyde jim dávat. Jo ještě jsem četla, že přikrmovat sušeným mlékem to mi vůbec nechtěli bumbat to úplně odmítají. No letos bude nějaký špatný rok pro kozenky.
Aj mnesa už okotili kozy ma ich štyry 2 maju 2 a 2 po jednom a iba 1 capik je ta super tie prve som prikrmovala sunarom a nič im nebola a je mi luto tu vašu kozu ja som mala zly rok 2013 mala som ine kozy a prečasne porodili vsetky 3 bez srsti boli ta som ich predala a zato som si kupila väčšie ta tak držim vám palce.
Já nevím, ale neřekla bych špatný rok, asi záleží na pleneni kozy, jejím původu a krmení..naše kozička, krátkosrstá hnědá se okotila před týdnem, potřetí, sice byl problém, poprvé za dvacet let se narodilo jako druhé mrtvé nedorostlé kůzlátko, což jsme nečekali, ale stalo se, tak máme jednoho velikého kozlíka a koza má vemínko až na zem tak 5cm, takže musím asistovat při každém kojení, protože vemínko je plné, tuhé, kozlík nemá sílu si ho nasát sám. a ještě vydojím denně tři litry! někdy vložím fotku! ted jsme mírně zvýšili krmnou dávku, asi půl kila smesi šrotu 3x denně dohromady s asi půlkou krájené řepy, trochu vitamix pro kozy, seno stále k dispizici a liz.za tyden čekáme další přírůstek od druhé kozičky a ještě třetí za měsíc.. podáváme stále teplou vodu k pití. přebytečné mlezivo mám zmrazené pro strýčka příhodu, škoda, že nemohu pomoct..tak vám držím palce, at to dobře dopadne..
Zdenka2609

XXX.XXX.219.54
No přesněji umřela nám bílá česká krátkosrstá bezrohá koza měla už 6 let. Takže nám zbyly už jen dvě rohaté hnědé s černým pruhem na hřbetě.
Pokud máte dojné plemeno, neměl by být problém aby ukojila dvojčata. Záleží na tom, jak kozu krmíte, platí, koza dojí hubou. Koza se má přikrmovat min,6 týdnů pře porody. Letos jsem kozám dávala příkrmy hned po skončení pastvy a mléka mají hodně, kůzlata jsou vyrovnaná, žádní neporoditelní obři. Asistovala jsem jen u dvou porodů prvniček a jen proto, že měli podloženou přední nohu.
Stejně tak platí, že příkrmy se musí začít dávat pozvolna, aby nevznikly trávící problémy.
Zdenka2609

XXX.XXX.219.54
No to jako zase to ony si hodovali, letos jsme poprvé zkoušeli krmnou mrkev, dáváme ji na střídačku s řepou. šrot dostávali jen ráno, teď dáváme dvakrát. jinak jsme jim i dávali nápoje ze lněného semínka, oliz mají stále opravdu všechno, stalo se to poprvé co chováme kozy, že nemají mléko proto jsem udivená čím to může být a jak to napravit nevím, dávky jsme jim zvýšili oběma jen jedna z toho měla průjem tak dostala borovici a vše ok.
Nejsem výživář, mohu vám jen napsat co dávám kozám já. Cukrovarnické řízky a vojtěškové úsušky namočím a smíchám s otrubami, ječ.šrotem, ovesnými omelkami a ovsem. Směs je jen vlhká, nepráší. Do prosince jsem ještě přidávala krmné brambory a dýně.Od ledna dostávají do směsi více ovsa. Této směsi dostávají kozy cca 1,5kg/den. Krom toho mají seno stále k dispozici, samozřejmostí je liz.
Dobrý den, tak jak to čtu, všechno dopadlo výborně, to jsem moc ráda.Kozy jsou velice citlivá a vděčná zířata, už si neumím představit, že bych je neměla a kupovala dětem krabicové mléko! posílám konečně fotku naší pětileté Lucinky s kozlíkem..loni měla tři, předtím vždy po dvou, což je ideální..na fotce je Lucka týden po porodu,18.2., kozlík nestačí pít, tak dojím a dojím...
ančovička
napsal(a):
Dobrý den, tak jak to čtu, všechno dopadlo výborně, to jsem moc ráda.Kozy jsou velice citlivá a vděčná zířata, už si neumím představit, že bych je neměla a kupovala dětem krabicové mléko! posílám konečně fotku naší pětileté Lucinky s kozlíkem..loni měla tři, předtím vždy po dvou, což je ideální..na fotce je Lucka týden po porodu,18.2., kozlík nestačí pít, tak dojím a dojím...
Moc pěkná kozenka, krásně se leskne, té nic nechybí