Správná konstrukce menšího seníku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.1.2015 16:27
luděknovotný

XXX.XXX.128.66

Dobrý den. Měl bych odborný dotaz na konstrukci menšího seníku. Dva roky zpět jsem si postavil seník z osb desek (2x3, 5x2, 5m), ale oba roky mi zde seno nevydrželo ani do října. Vždy zatuchlo a prášilo. Mohl by mi někdo poradit, kde je asi chyba?
Seno je vyrobeno kvalitně, propařené, dvakrát dosušené, naskladněné suché.
Konstrukce seníku je následující:
Střecha pultová (nezatíká). Dno je z osb desek asi 20cm nad zemí, asi 30cm nad ním je rošt ze střešních latí. Ze dvou třetin celé plochy pláště jsou osb. U střechy asi 10-15cm neopláštěno.
Když jsem někde viděl nějaké fotky lesních seníků, tak tam vždy byl rošt zespodu ale asi se u mě tam natáhne vlhkost. Zvažuji, že bych rošt zrušil a seno kladl rovnou na osb desky nebo druhá varianta, že bych zrušil osb dno, nechal jen rošt a zrušil stěny (plášť) z osb a místo nich udělat také ze střešních latí jakoby roštovou stěnu.
Jo seník je na louce, v žádné vlhké kotlině nebo podobně.
Děkuji za konstruktivní návrhy.
Luděk.

11.1.2015 18:09
berrynator

XXX.XXX.18.54

Já bych viděl problém i v těch samotných osb deskách, desky se vyrábí v několika variantách, některé jsou odolné částečně vlhku, jiné skoro vůbec, takže záleží jaké máte vy, navíc vodě podle mě nejsou odolné žádné, v případě deště se na stěny jistě voda dostane, čemuž nezabrání ani střecha. Navíc každé seno i sebesušší vám přijde k sobě a potřebuje dýchat, píšete sice, že máte rošt, což je dobré, ale otázkou taky je, zda-li v té vaší stavbě může nějak cirkulovat vzduch, který by se dostal k senu zespoda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík