Přivlastňování cizího jehněte

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.1.2015 12:46
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Dobrý den, kamerunské ovce chováme již 7 let. Včera se nám začaly bahnit ovečky. Poprvé se nám stalo, že o čerstvě narozené jehně se začaly přít 3 ovce. Naprosto bez pardónu si ho pod sebe kopýtky soukaly jedna po druhé. Jelikož jsme u bahnění nebyli, nevěděli jsme jak dlouho je jehně na světě a zda se vůbec stihlo napít mleziva, tak jsme narychlo vytvořili živou zeď a matku jsme s jehnětem oddělili od ostatních oveček, aby se jehňátko co nejdříve napilo. Zbývající 2 ovce byly jako šílené, zdálo se, že nás povalí, jak se snažily za každou cenu dostat zpět k jehněti. Když se jehně dostatečně napilo. Postavili jsme pro něj a matku box z připraveného materiálu. Zbývající 2 ovečky se stále snažily dostat k ním. Odpoledne se obahnila jedna z těch dvou oveček a situace se opakovala, poslední z oveček začala zase o jehně bojovat a problém byl na světě, jelikož poporodní box máme jen jeden a nyní bylo třeba řešit i další matku s jehnětem. Nakonec v poporodním boxu skončila doposud neobahněná ovce a 2 čerstvé matky putovaly ke zbytku stáda, kde jsou ovečky, které jsou v očekávání a jehňat si nijak nevšímají, takže čerstvé matky mají klid. Nyní mám dotaz, jak dlouho může ovci trvat posedlost po cizím jehněti, zda bude stačit 1-2 dny v izolaci nebo vše ukončí až bahnění a vlastní jehně? Ptám se pro případ, pokud bychom poporodní box potřebovali pro jinou ovečku dříve než se nám obahní ta "náruživá náhradní matka". Záleží mi na tom, abychom předešli stresování zvířat. Má někdo zkušenosti, jak nejlépe postupovat? Děkuji.

12.1.2015 13:02
roklanka

XXX.XXX.45.36

Takové návaly mateřství mívají samice těsně před porodem, zpravidla do 24 hod, porodí a je po problému. Pak se to může stát u samice, které uhynula mláďata, nebo se narodila mrtvá.Stalo se mi, že koza půl roku po narození mrtvých mláďat (zasušená) si přivlastnila kůzle jiné kozy a dokonce mu spustila mléko a odchovala ho. Je dobré mét kam oddělit bucoucí matky a matky s mláďaty. Pokud je vše v jednom, je ještě jeden problém, který může nastat. Samice s probíhajícím porodem přivolá odrostlejší mláďta a ty jí vypijí dřív, než se na světě objeví její potomci, to už se i také stalo.Sice chovám kozy, ovce jsem měla jen pár let, ale myslím si, že je to velmi podobné. Moje ovce-dcera a matka rodily po sobě, dcera měla velmi těžký porod a matka přijala její jehňata bez problémů do doby, než se dcera postavila na naohy. Pak se společně staraly o jehňata a nebylo poznat čí je čí.

13.1.2015 08:30
anobbona

XXX.XXX.84.98

Já včera měla taky podobný problém. Ráno jsem ve stáji našla dvě jehňátka, jedno už bylo polomrtvé a druhé ovce právě čistila - máma merino. Ve stáji se motalo cca 7 ovcí a z toho jedna právě začínala taky rodit - suffolk. Ty dvojčata z merinky jsem vzala domů do tepla aby se zbrchala a hlídala tu rodící ovci. Merinka se neustále motala kolem suffolky, ale porod nepostupoval. Volala jsem veterináře, protože ovce nemohla porodit. Merinka mezitím neustále pobekávala a hledala ty své dva drobky, tím jak je volala neustále lákala už starší narozená jehňata a ta se, jak je psáno výše občas pokusila i napít jak od merinky, tak od rodící suffolky.
Suffolka měla trojčata a byla hodně zapletená, při porodu "asistovala" merinka veterináři a jakmile vytáhl jehně, ihned se jej ujala a čistila ho. Veterinář vytáhl tři živá jehňata, jehňata jsem osušila a neustále je strkala k matce, která po náročném porodu byla dost vyčerpaná. Merinka se neustále u jehňat točila, pobekávala na ně. Jakmile začaly jehňata hledat struk, tak si je merinka přivlastňovala a mě dalo dost práce abych udržela všechny jehňata u svých matek, suffolka to nakonec vzdala a utekla mi ven. Mezitím jsem merince nosila ty dva její prcky aby se napily a zas jí je odnesla do tepla, protože jehňata velmi rychle prochladala a mrtvěla - obě měly problém se postavit na nohy.
V závěru pak bylo úplně jedno které jehně od které ovce pije. Musela jsem je ale oddělit, protože suffolka měla mlíka pro tři, došla na krmení jen když bylo nutné a merinka jen pro dvě a merinka byla tak rozdávačná, že by neuživila ani jedno. Merinka byla neustále u jehňat, zatímco suffolka si odešla ke krmelci a přišla co chvíli zpět...
nyní jsou obě matky oddělené od ostatních ovcí každá se svými jehňaty, suffolka s trojčaty naprosto bez problémů, jen ji držím v izolaci aby ji už starší jehňata nevypíjela a měla dostatek mlíka pro ty svoje, merinka se svými dvojčaty musí být v teplém boxe, jehňata pod lampou a jednomu budu dávat na zadní nohy dlahy (chodí si po spěnkových kloubech).

13.1.2015 21:26
awery

XXX.XXX.171.2

To teda koukám jako puk, co všechno si na Vás ovečky vymyslely.
Doufám, že v kotečcích už si holky udělaly v "děckách" pořádek. Mohu poprosit, mohla byste to diskuze dát fotky dlah a popis, jak na to?
Doufám, že je nikdy potřebovat nebudeme, ale je lepší být připravena :)
Děkuji a přeji hodně sil

14.1.2015 09:12
anobbona

XXX.XXX.84.98

Ano ovečky jsou každá se svými jehňaty, zatím stále ještě zavřené každá v samostatném kotci, ale vše je v pohodě, trojčata možná už dneska pustím mezi ostatní ovce, dvojčata zůstanou ještě v boxe. Jedno jehňátko z dvojčat má na zadních nožičkách dlahy - klasická zahradní hadice (cca 7cm dlouhá), rozřezaná podél, navlečená na nožičku, tak aby to fixovalo pokroucené nožičky do správné polohy a ovázané trochu gázou aby to drželo.

20.1.2015 13:20
chovatelka kamerunek

XXX.XXX.170.130

Poslední z trojice oveček, které bojovaly o jehně byla v izolaci 7 dní. Za tu dobu se neobahnila. Včera jsme ji vrátili ke stádu a čekali jsme co bude. Nejevila zájem ani o čerstvě narozené jehně jiné ovce, takže se asi uklidnila. V očekávání jsou už jenom 2 ovečky, takže snad bude vše OK. Šest ovcí se obahnilo a mají celkem 9 jehňátek. Všechna zatím prospívají. Starosti nám dělá jenom jedna ovečka, která porodila dvojčata, ale stará se jenom o jedno z nich, tak doufáme, že se umoudří a příjme i to druhé.

20.1.2015 14:09
jecmi

XXX.XXX.160.98

Gratuluji k drobotině. Nám v sobotu porodila poslední ovečka, takže pro letošek jsou ovce odrozené. Teď začínají kozy, už máme jednoho kozlíka...
Jak se mi uleví, až bude po...

Přidejte reakci

Přidat smajlík