Zdravím všechny, prosím můžete mi poradit, jak správně sestavit směs pro kozy.Momentálně mám březí kozy, které právě začaly cca 90 den březosti.A pak pro kozy laktující.Nevím si s tím moc rady.Mám ječmen, melasu, otruby...Co ještě dokoupit a v jakém poměru správně namíchat?Jinak dostávají kvalitní luční seno, solný liz, nutrimix, no a ten ječmen :(...a ješte jeden dotaz-jaké máte zkušenosti se sušenými řepnými řízky?Dávat/nedávat?popřípadě kolik.Nekde jsem četla, že je to dobré? -namočit 12 hodin a pak promíchat se šrotem.No nevím nevím...Budu moc ráda za odpověď, jsem začátečník a ráda bych jim dala to nejlepší.Díííííky Pavlína.
Zkušenost s řepnými řízky mám. Dělám kozám směs, řepné řízy, vojtěškové úsušky a lněné semínko zaliji horkou vodou (nechám nabobtnat cca 6 hodin) a směs dělám z otrub, sladového květu, ovesných omelek, ječného šrotu a to pak smíchám s namočeným a přidám celý oves. Tuto směs dostávají kozy před porody a do odstavu kůzlat. Na dojírně pak dostávají směs suchou, bez řepných řízků. Ale množství vám neporadím, dělám to pro celé stádo a od oka.
Dobrý den, krmím strouhanou řepu, mrkev, topinambury se šrotem a vitamíny. Podle oka. Každá má trochu jiné chutě, přesně pro každou se to nedá namíchat.Některá chce více šrotu jiná méně a to taky neplatí vždy. Člověk má taky různé chutě. Když jim dávám zeleninu v celku, tak nejdřívé snědí topinambury, mrkev a řepu. Musíte zkoušet a pozorovat jak jim chutná.
S pšenicí bych byla velcie opatrná, obsahuje více lepku a působí při nadměrném požití acidozu. Přidává se malý díl do směsi a je třeba zvykat pozvolna. Osobně se pšenici vyhýbám, neb mám v živé paměti záchranu dvou koz, když mi utekly a sežraly jí slepicím a trvalo skoro týden, než jsem je postavila na nohy a to už je pěkná řádka let.
chovateka
napsal(a):
Zdravím a chtěla bych se zeptat, kde se dají sehnat ty řepné řízky a vojtěškové úsužky.Lněné semínko mám i sladový květ jsem sehnala od známých a chtěla bych aby ty holky měly něco dobrého.Děkuji Blanča.
Zdravím, taky krmím cukr.řízky melasovane + oves+ječmen mačkaný, můžou se po tom utlouct, kdyby jste byli v okolí Frýdku, mohla bych nabídnout 30 kg pytel za 260 Kč.
eržika
napsal(a):
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda také zkrmujete pšenici. Zdá se mi, že jí chovatelé moc nepoužívají. V odborné knize je doporučena jako obilovina s velmi dobrými dietetickými účinky. Dostali jsme jí jako deputát ale pořád s krmením váhám. Díky.
Psenici zkrmovat ve smesi s ovsem jecmenem... Tak 15% max celkoveho mnozstvi... Rozodne se toho nebojte... Dulezite ale je stejne tak jako u kazdeho jadra aby to nebylo jejich prvni zradlo aby byly prvne zakrmeny senem...
Prosím můžete mi poradit, zda můžu dát do krmné směsy pro kozy krmný hrách, případně v jakém % zastoupení asi? Dočetla jsem se, že při lučním senu by krmná směs měla obsahovat 21% stravitelných bílkovin, tak proto řeším sójový šrot a hrách jako krmivo s vysokým obsahem bílkovin. Kromě toho ječmen, oves a pšeničné otruby. Ráda bych i lněné semínko přidávala, ale nevím kde ho dobře koupit. Poradíte?
Ahoj, přidám pár zkušeností.
Pokud mají kozy pastvu tak jsou cukrovarské řízky docela luxus, já je kozám dávám v zimě když nemají štavnatý krmení. Jinak je netřeba zalévat horkou vodou, stačí studená, a čas na namočení je různý od značky, prostě musí být všechny peletky dokonale rozpadlý na ty kousky řepy(4-12h). Poměr řízky voda mám vyzkoušený od oka, ale je to asi 1:4. Je lepší dát vody víc, než míň, nenabobtnalé peletky jsou pro zvíře nebezpečný, může i prasknout bachor.
Len používám extrudovaný, nemusí se pařit ani mlejt. Je pro běžné krmení vhodnější, snáze se stráví. Pozor ale celý len je také duležitý, podávám ho důkladně spařený(spíš povařený) při žaludečních potížích a po porodu, udělá to takový sliz.
Melasa je pro kozy medle k ničemu, stejně se kvalitní krmná melasa špatně shání, ten hořkokyselej blivajz co je dneska nebrat, stejně to nechce nic žrát.
K jádru. Pšenici si nechte pro slepice nebo jinou drůbež, pro čistý býložravce je špatně stravitelná, má špatný lepek a je drahá. Ječmen je fajn ale musí se pomačkat nebo šrotovat, je tvrdý a hodně ho jinak vyjde trusem.Pozor na omezenou trvanlivost porušených zrn. Nejlepší je oves, celé zrno i s plevama. Je výborně stravitelný a měkký - nemusí se mačkat. Koza rozchodí i přežrání ovsem, když se dostane na zásoby. Cena je nejpříznivější.
Žito, vůbec nebrat, ani otruby, je kyselý.
Suché neplesnivé pečivo taky krmím, jen s chlebem asi opatrně viz žito.
Sůl a minerální liz je samozřejmost, ad libitum, sypké minerály dávám březím kozám a dle potřeby podle návodu.
Nejlepší je dostatek pastvy a pestrost. Koza chce aspon tri druhy krmení. Suchý, štavnatý a jádro. Radost jim dělají i větve stromů i jehličnanů.
Pokud máte kozlata na maso, tak pozor na zbytečný překrmování, ten lůj je stejně k ničemu. Tchán s tchýní když měli ovci, tak ji rvali obilim a když jsem ji porážel, tak měla ve střevech aspon 10 kilo loje (vypadala jak březí, ale berana neviděla).
Jsem hlavně koňák, kozy mám jen pro radost(a mléko, maso), jsou to jen moje zkusenosti a člověk se pořád učí, tak kdych tu psal nejaky blbosti, tak se omlouvám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

malá koza
napsal(a):
Dobrý den, krmím strouhanou řepu, mrkev, topinambury se šrotem a vitamíny. Podle oka. Každá má trochu jiné chutě, přesně pro každou se to nedá namíchat.Některá chce více šrotu jiná méně a to taky neplatí vždy. Člověk má taky různé chutě. Když jim dávám zeleninu v celku, tak nejdřívé snědí topinambury, mrkev a řepu. Musíte zkoušet a pozorovat jak jim chutná.
Dobrý den mohu se zeptat kolik těch topinambur?

A ještě jestli máte zkušenosti s pěstováním, a na co jsou dobré?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.153.142
1. Dávky nevím, asi to nepřehánět/(hrstka hlíz na den)?
2...Kromě inulinu obsahuje topinambur i další biologicky aktivní látky, minerální látky – železo, křemík, zinek, hořčík, draslík, fosfor a vápník, vitaminy skupiny B a C, pektinové látky, vlákninu, organické kyseliny a aminokyseliny...Topinambur reguluje krevní tlak a trávicí systém, chrání játra a ledviny. Pomáhá také zvyšovat odolnost organismu při infekcích. Působí antistresově, dodává organismu energii, detoxikuje ho a zvyšuje schopnost koncentrace. Doporučuje se také pro rekonvalescenty, v prevenci proti artritidě, revmatu..(zdroj: http://www.rehabilitace.info/vyziva-a-jidlo/topinambur-a-zdravi/ )
3. K pěstovaní je teďka dobré vlákno u králíku asi se 120 příspěvky.
ululu

XXX.XXX.153.142
Dobrý den, mohlo by to byt i pro ovce?
ululu

XXX.XXX.240.118
Moc děkuji! Minuly rok jsme zkusili poprvé jsou skvělé zapékané se syrem nebo přidávat do salatu, bohuzel jsme toho meli málo. Letos máme třikrát tolik, takze to zkusíme i tem ovečkám . Ale syrove jsou taky dobré.

Týjo, my jsme je dělali ve šlupce - jakože vařené - a nikdy mě nic nenadmulo tak, jak ty topinambury. Mysleli jsme, že nám exploduje břich. Takže bacha na ně - jsou opravdu hodně nadýmavé!
ululu

XXX.XXX.235.162
To je tim inulinem(16%), musí se po trochách pravidelně (pokud to nekoho nadýmá). My s tim problémy neměli.

Já zas o nich obecně četla, že jsou velmi nadýmající... ale že prý když se uvaří, tak už je to v pohodě.
No, a u nás nebylo...skoro jsme s mámou lítaly
ululu

XXX.XXX.235.162
Teoreticky se to povařením nezpravi, protože inulin v ni zustane, (nastesti):), pořád. Pak se jím začne v tlustém st. zivit prospesne mikrorg., a pokud se to přežene, tak to bohuzel dopadne jako u Vás, což se mi nastesti nestalo protoze byl nedostatek hliz proto jsme je jedli nastesti střídmě:).
Jinak kupujeme přípravky z něj=> zachovávaji se: „beta-karoten, vitamíny B / B1, B2, B3, B5, B6, B7/ a C, minerálne látky a stopové prvky (vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, meď, chróm, mangán a selén), organické kyseliny“, nenadýmá, takže kdyby nám topiny nechutnaly, a nechtěli bychom je pro ovce tak tohle..
Mám to z téhle stranky: http://m.zdrava-vyziva-florakom.sk/products/bio-topinambur-koncentrat-prirodny/
Oveckam budeme dávat i nat ma s ní nekdo zkušenosti?
ululu

XXX.XXX.235.162
Mě osobne by stacila hlíza denne kvůli zdravi a na chut
ululu
napsal(a):
Teoreticky se to povařením nezpravi, protože inulin v ni zustane, (nastesti):), pořád. Pak se jím začne v tlustém st. zivit prospesne mikrorg., a pokud se to přežene, tak to bohuzel dopadne jako u Vás, což se mi nastesti nestalo protoze byl nedostatek hliz proto jsme je jedli nastesti střídmě:).
Jinak kupujeme přípravky z něj=> zachovávaji se: „beta-karoten, vitamíny B / B1, B2, B3, B5, B6, B7/ a C, minerálne látky a stopové prvky (vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, meď, chróm, mangán a selén), organické kyseliny“, nenadýmá, takže kdyby nám topiny nechutnaly, a nechtěli bychom je pro ovce tak tohle..
Mám to z téhle stranky: http://m.zdrava-vyziva-florakom.sk/products/bio-topinambur-koncentrat-prirodny/
Vňať dávam kozám, majú ju veľmi radi.
ululu

XXX.XXX.235.162
Dekuji zkusím to
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.153.142
moonika
napsal(a):
Vňať dávam kozám, majú ju veľmi radi.
Nať dokonce obsahuje víc vitaminů než hlízy, i když ne tolik prvků a prebiotickeho inulinu: (Rastlina je polyvitamínová, obsahuje vitamín C, B1, B2, B3, B5, B6, B7. Hoci je zelená hmota bohatšia na vitamíny ako hľuzy. (zdroj: http://m.danaadamcova.webnode.sk/news/topinambur-/ ) ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.253
ululu
napsal(a):
Naštěstí je to s těmi mikroorganismy špatná teorie: (Některým citlivějším lidem, může konzumace hlíz topinamburů způsobovat nadýmání. Po určité době se tato záležitost upraví jakmile si tělo zvykne na novou potravinu. Do té doby je vhodné konzumovat denní dávku topinambur 100 - 250 g. Pomoci si můžeme při úpravě jídla také přidáním koření nebo bylinek, které mají účinky proti nadýmání např. anýz, kmín atd.)
( Zdroj: http://www.topinambury-rk.cz/topinambury-recepty/ ).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.87.253
Takže "citlivějším": "počkat až si tělo zvykne", do té doby do 250 g s kmínem, anýzem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Naštěstí je to s těmi mikroorganismy špatná teorie: (Některým citlivějším lidem, může konzumace hlíz topinamburů způsobovat nadýmání. Po určité době se tato záležitost upraví jakmile si tělo zvykne na novou potravinu. Do té doby je vhodné konzumovat denní dávku topinambur 100 - 250 g. Pomoci si můžeme při úpravě jídla také přidáním koření nebo bylinek, které mají účinky proti nadýmání např. anýz, kmín atd.)
( Zdroj: http://www.topinambury-rk.cz/topinambury-recepty/ ).
Tentokrát se pletete Vy, protože když inulin prochází žaludkem a tenkým střevem a je až v tlustém střevě bakteriálně fermentován, může to mít u lidí s poškozeným zažíváním často za následek zvýšené nadýmání, případně průjem. Po úpravě zažívání tyto příznaky časem mizí.
Dobré na tom je, že to podporuje právě ty bakterie které se snažíme doplňovat různými probiotickými jogurty či jinými přípravky.
veruliiinka

XXX.XXX.142.48
To by mě zajímalo kde ty cukrovarské řízky sehnat, na Boskovicku jsem na ně nenarazila, to už jsem se ptala na hodně místech...

Dají se koupit u různých výrobců krmiv.
veruliiinka
napsal(a):
To by mě zajímalo kde ty cukrovarské řízky sehnat, na Boskovicku jsem na ně nenarazila, to už jsem se ptala na hodně místech...
Mě se osvědčily řízky značky Fink http://www.finknezvestice.cz/, anebo kupuji Energys (ty dělají hlavně směsi pro koně) jsou dražší a loni měli mizernou kvalitu (hodně prachu) a letos jsou zase super. Já je teda kupuju hlavně koni, kozám je dávám jen v zimě.
Zkusil bych teda v nejhorším nějaké jezdecké potřeby, ale tam to bude hodně drahý, klidně 1300/q.
Neregistrovaný

XXX.XXX.87.253
Dobrý den, mám zájem o topinambury. Kdy se dají koupit? Děkuji.
Pomik

XXX.XXX.7.107
Nerg

XXX.XXX.235.162
Jenže té nadzemní hmoty plné minerálů a vitamínů...
https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/574352/moje-krmeni-topinambury.
Nerg
napsal(a):
Jenže té nadzemní hmoty plné minerálů a vitamínů...
https://www.ifauna.cz/kralici/forum/r/detail/574352/moje-krmeni-topinambury.
To áno ale ako sa to množí:) tiež im to občas dávam a mám ho už aj tam kde by byť nemusel. Občas sme šli radšej nakosiť topinambur k rieke, tam sú celé "polia". sú to síce topinambury s trochu drobnejšími listami ale chutia rovnako a aspoň sa mi to tu nemnoží.
Nerg

XXX.XXX.240.118
Já mám teď už pátým rokem políčko topinambur 15x4 m, a ještě se mi nestalo ze by někde přerůstaly okraje. Kolem políčka mám sekaný trávník, a to v mém případě bohatě stačí. Také mám zkušenost že na likvidaci nejsou potřeba žádné chemikálie nebo vybírání bramburek ze země, ale bohatě stačí když je člověk hodně často seká-zeslábnou a zmizí.
Nerg
napsal(a):
Já mám teď už pátým rokem políčko topinambur 15x4 m, a ještě se mi nestalo ze by někde přerůstaly okraje. Kolem políčka mám sekaný trávník, a to v mém případě bohatě stačí. Také mám zkušenost že na likvidaci nejsou potřeba žádné chemikálie nebo vybírání bramburek ze země, ale bohatě stačí když je člověk hodně často seká-zeslábnou a zmizí.
S tým oslabovaním osekávaním to máte pravdu. aj som čítala návod ako sa toho čiastočne zbaviť keď sa to v určitom období orezáva, už neviem presné detaily. zatial mi to nejak moc nevadí a kozám to chutí.