Pokud si vyberete dobrého berana tak děláte dobře.
Jakmile si vyberete berana a koupite kontaktujte plemenare ve vašem okolí (SCHOK nebo soukromého) a sním podepište smlouvu. Ten by pak alespoň jednou do roka měl přijet se na nej podívat a jednou do roka by jste měl s pověřenym veterinářem na státní zakázku (ale někdy si něco ještě řekne) odebrat krev na rozbor. Na podzim pak vyplníte formulář plus drobnosti (co vám dá plemenar) podle POP a toho jak jste ho dlouho měl a kolem vánoc přijde platba.
Zdravím, nepíšete o jakém plemeni uvažujete, nejlépe je kupovat přímo od chovatele, jde o to abyste viděli kde a jak byl beran chován, Je tu dost producentů plemenných zvířat, kteří je krmí jako blojleři.Sice tvrdí že né, ale opak je pravdou.takové zvíře zná zpravidla seno a granule.Lepší koupit berana který se pase...přeji štastnou ruku při výběru..Hezký mrazivý den
ojtek
napsal(a):
Zdravím, nepíšete o jakém plemeni uvažujete, nejlépe je kupovat přímo od chovatele, jde o to abyste viděli kde a jak byl beran chován, Je tu dost producentů plemenných zvířat, kteří je krmí jako blojleři.Sice tvrdí že né, ale opak je pravdou.takové zvíře zná zpravidla seno a granule.Lepší koupit berana který se pase...přeji štastnou ruku při výběru..Hezký mrazivý den
Souhlasím s Vámi ale poznat to je pro některé chovatele (i začínající) složíte.
Já jsem zastánce chovu ovci jen s plemenými berany, starší se daji koupit i za ceny za které se prodává neplemeny a v málem chovu se jim často daří dobře. Ale nikdy nikoho nenutím.
I když by pro mnohé drobné chovatele (asi do těch 5 ovcí) bylo mnohem lepší si berana vždy půjčit jen na připuštění.
Já, chovám, ( mám) ovce 11 let a nikdy jsem například nevyděl me berany připouštět ale jehňata mám vždy a v průběhu měsíce a pul. Berany mam zvlášť a do stáda je dávám v půlce listopadu. Takže bych řekl že to je skoro jako bych ho neměl a jen si ho, půjčil, ,.
Zkuste se na to podívat z pohledu chovatele jenž má doma do těch 5 ovcí. Proto že nemá dost mista (na pastvě, ve stáji) nemůže berana dat bokem a nevěří na zástěru.
bischof.vlastimil
napsal(a):
Já jsem zastánce chovu ovci jen s plemenými berany, starší se daji koupit i za ceny za které se prodává neplemeny a v málem chovu se jim často daří dobře. Ale nikdy nikoho nenutím.
I když by pro mnohé drobné chovatele (asi do těch 5 ovcí) bylo mnohem lepší si berana vždy půjčit jen na připuštění.
Půjčování není úplně ideální z několika důvodů. Za prvé to chce mít berana s ovcemi aspoň ten měsíc a půl, což není krátká doba a obvykle, když vy budete chtít připouštět bude zrovna připouštět majitel onoho berana a musíte čekat. Druhá asi nejvíc podstatná věc je, že si pokaždé zatáhnete do stáda nové parazity, eventuálně nějaké nemoci, nebo naopak nakazíte něčím berana a budete mít taky problém. Já osobně bych třeba berana nikomu nepůjčila ani bych k sobě nevzala ovce na připouštění, protože řešit pak všenky, kloše, různé plísně, nové vnitřní parazity nebo hnilobu by mě připravilo o nervy. Je fakt lepší investovat do nějakého staršího plemeníka i když chováte jen těch pět ovcí.
Leonak
napsal(a):
Půjčování není úplně ideální z několika důvodů. Za prvé to chce mít berana s ovcemi aspoň ten měsíc a půl, což není krátká doba a obvykle, když vy budete chtít připouštět bude zrovna připouštět majitel onoho berana a musíte čekat. Druhá asi nejvíc podstatná věc je, že si pokaždé zatáhnete do stáda nové parazity, eventuálně nějaké nemoci, nebo naopak nakazíte něčím berana a budete mít taky problém. Já osobně bych třeba berana nikomu nepůjčila ani bych k sobě nevzala ovce na připouštění, protože řešit pak všenky, kloše, různé plísně, nové vnitřní parazity nebo hnilobu by mě připravilo o nervy. Je fakt lepší investovat do nějakého staršího plemeníka i když chováte jen těch pět ovcí.
Já zastávám stejný názor protože jsem v kontaktu s chovateli (znám jejich zdravotní stav stáda). Najdou se ale i stáda z řad zákazníků kdy jsem ochoten udělat vyjimku a berana jim půjčím za mych podmínek. To samozřejme musí zvážit obě strany jestli to za to stoji. U nás na zlínsku to bývalo prý v minulosti běžné - ze v obci byl jeden plemenik.
Např. Jeden z chovatelů po propouštění prodal berana(starého) a na trhu pak další rok koupil nového ale byl dost malý i mladý (jelikož má jen par ovcí a nebude jezdit daleko, bral na co měl). Podle postroje jsme poznali že ani neměl tendenci skákat a tak jsem mu půjčil berana aby ovce zabrezli.
P.S.: A ten můj beran to asi tomu mladému předvedl další roky už to zvládal sám
POKUD PŮJČUJI NEBO KUPUJI DRŽÍM SE SVÝCH PRAVIDEL A STÁLE CHODÍM SE DŽBÁNEM (s uchem) PRO VODU.
Brumhilda

XXX.XXX.84.118
Dobrý den, chtěla bych se jako nezkušený a téměř nezasvěcený člověk zeptat na pár věcí a zjistit si tak pro sebe některé informace.
Zajímalo by mne, co vše musí splňovat chovatel, aby mohl chovat - resp. i produkovat - zvířata, která jsou dále použitelná (myšleno zvláště v chovu atd.). Vím, že se věci točí okolo "POP", ale jaká jsou vlastně pravidla, jaké jsou podmínky a co musí chovatel učinit, aby mohl fungovat na této úrovni.
Poté mne ještě zajímá věc, na kterou nevím, jestli najdu jen tak v diskuzi odpověď, ale přesto se pokusím: zajímalo by mne v jakých cenových relacích se může pohybovat cena za plemenného berana - kamerunského (příp. jaký je rozdíl toho na kolik může přijít mladý beran a starý beran)?
Děkuji Vám za odpovědi a zkušenosti! B.
Dobrý den, ohledně produkce zvířat s POP je nutno se informovat na chovatelských klubech proto že ty si mohou podmínky upravovat. Základ je matky s POP otec s POP a chov v Kontrole užitkovosti, pak zdravotní zkoušky, genetické odběry pro kontrolu, trochu plemenarske práce, bonitace zvířete.
CENY BERANU JSOU ŘEZNĚ PODLE KVALITY A TRHU.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja osobne bych tyhle peripetie okolo zvirat s POP nechtel absolvovat. Pro nekoho je to zabava. Byl jsem kdysi u bobkaru s kralikama, nanestesti me muj prvni vrh pochcipal na mor ( byl jsem jeste decko ). Takze se me vystava a bodovani vyhnulo. Dalsi vec je ta, ze lidi pak nechtej kupovat drahy jehnata s narokem na pop. Pritom je dobre mozny ze ty ceny jsou opravdu zrcadlem nakladu + cena v mase. V kazdym odvetvi lidsky cinnosti se najdou jedinci, kteri si radi pomeruji... :).
Základním cílem chovu zvířat s POP je produkce plemenných beranů. Pro ty chovatele, kteří zvířata nemají jen pro zábavu, ale pro nějaký užitek, je plemenný beran určitou garancí, že potomstvo ten požadovaný užitek přinese. Člověk někdy valí oči, co se narodí zvířatům s neznámým původem (a pak objeví v inzerátech jako vhodné do chovu ). Není to tedy o poměřování čehosi.
Ja tomu houby rozumim.. ale zarazil me pripad... kdy jeden z nejvehlasnejsich chovatelu sufolku ve VC bonitoval v Pardubicich hnedovlneho berana... a pak mi jeste rekl... ze ho tam obratem ruky proda za 3000,4000 tisice... no ma sve jmeno... ackoliv mu bylo jasne ze zadnou znamku nedostane... a strasne me to zaskocilo... No mam pribuznou ktera od neho koupila 6 jehnic... jedna do tydne uhynula... majitelka si myslela ze na otravu lilkem cernym ktery na pastvine nalezla... to se lze jen domnivat... malem jsem sla do mdlob...ze za tuto cenu privezla cernou ovecku... s tim ze v kazdem stade ma byt jedna cerna ovce... takze i mezi chovateli z vyskoke spolecnosti se proste najdou podvodnici co hlupacka nachytaji na sladke kecy... byla spokojena a rikala jak si s panem porozumeli...
spise jde o takovy ten moralni kodex kdy chovatel by mel produkovat a bonitovat pouze to co za to stoji...pokud tedy uz za to chce nejake penize... mela by ta cena byt zarukou kvality.. at si pak klidne rekne desitku za ovci... jak uz jsem psala kazde zbozi ma sveho kupce a cena by mela byt urcitym ukazatelem exkluzivity... kdyz da zaruku ze za tech podminek na kterych se obe strany dohodnou vyprodukuje na nich zivotaschopna a kvalitni jehnata... samozrejme rozumim ze existuji vnejsi a vnitrni vlivy kvality odchovu, neco ovlivnit nelze...
takze na chovateli by melo byt ze to co nesplnuje znaky standartu by melo jit proste na pekac a ne do hobbychovu... jenze my v cechach jsme proste ti kterym nejspis nezalezi na kvalite ale na kvantite... a proto neni dulezite jeslti je ten beran standartni ale jeslti jsou po nem jehnata a jestli toho min sezere a z toho lepe naroste a bla bla bla jak je tady ten vychodnarskej zvyk... podle hesla hamty hamty at mam vic nez tamty... tak tohle mi je lito... kdyz to pak udela kazdej... tak ten kdo to nedela je samozrejme v obrovske nevyhode... zase podle hesla nebat se a nakrast... at je to treba kradez idealu... protoze to co tady mame za sufolky to je proste bida... ma to s nima spolecne snad jen to ze to ma cernou hlavu a nohy... a nekdy ani to ne.. tak asi tak...

Nepodcenuju nutnost chovat plemenne berany. Sahneme si ale na srdce, kolik chovatelu cpe do jehnat ruzne startery a granule a ja nevim co jeste, aby prave ten jejich skokan byl co nejdriv ucinenej rambo, nejvetsi, nejhezci. Jsem zastnacem "normalniho" chovu, maximalne pridat oves a nejaky to jabko co zbude a jinak seno trava liz. Nastesti jsem jeste nevidel plemeno treba masnejch ovci domrseny tak, aby jim na zadku rostly melouny svalu. I kdyz texl ma k tomu blizko. Budu radsi za odolny nenarocny ovce, ktery me po par dni trvajicim desti nezacnou kulhat, pak kaslat cervy atd. Vsechno je o podminkach atd, ale clovek by se nemel stat otrokem preslechtenych zvirat.
napsal(a):
Ja osobne bych tyhle peripetie okolo zvirat s POP nechtel absolvovat. Pro nekoho je to zabava. Byl jsem kdysi u bobkaru s kralikama, nanestesti me muj prvni vrh pochcipal na mor ( byl jsem jeste decko ). Takze se me vystava a bodovani vyhnulo. Dalsi vec je ta, ze lidi pak nechtej kupovat drahy jehnata s narokem na pop. Pritom je dobre mozny ze ty ceny jsou opravdu zrcadlem nakladu + cena v mase. V kazdym odvetvi lidsky cinnosti se najdou jedinci, kteri si radi pomeruji... :).
Jsou tady i chovy které vydělávají na, momentalni módní vlně a propagandě, ale vždycky na to musí být dva ten co prodává a ten co koupi. No a ten co koupil chce většinou taky prodat aspoň za to co koupil...
Massaro
napsal(a):
Základním cílem chovu zvířat s POP je produkce plemenných beranů. Pro ty chovatele, kteří zvířata nemají jen pro zábavu, ale pro nějaký užitek, je plemenný beran určitou garancí, že potomstvo ten požadovaný užitek přinese. Člověk někdy valí oči, co se narodí zvířatům s neznámým původem (a pak objeví v inzerátech jako vhodné do chovu ). Není to tedy o poměřování čehosi.
No trochu oponuji protože to vyznělo jako že beran s POP by mohl zachránit celý chov...
lilo
napsal(a):
Ja tomu houby rozumim.. ale zarazil me pripad... kdy jeden z nejvehlasnejsich chovatelu sufolku ve VC bonitoval v Pardubicich hnedovlneho berana... a pak mi jeste rekl... ze ho tam obratem ruky proda za 3000,4000 tisice... no ma sve jmeno... ackoliv mu bylo jasne ze zadnou znamku nedostane... a strasne me to zaskocilo... No mam pribuznou ktera od neho koupila 6 jehnic... jedna do tydne uhynula... majitelka si myslela ze na otravu lilkem cernym ktery na pastvine nalezla... to se lze jen domnivat... malem jsem sla do mdlob...ze za tuto cenu privezla cernou ovecku... s tim ze v kazdem stade ma byt jedna cerna ovce... takze i mezi chovateli z vyskoke spolecnosti se proste najdou podvodnici co hlupacka nachytaji na sladke kecy... byla spokojena a rikala jak si s panem porozumeli...
spise jde o takovy ten moralni kodex kdy chovatel by mel produkovat a bonitovat pouze to co za to stoji...pokud tedy uz za to chce nejake penize... mela by ta cena byt zarukou kvality.. at si pak klidne rekne desitku za ovci... jak uz jsem psala kazde zbozi ma sveho kupce a cena by mela byt urcitym ukazatelem exkluzivity... kdyz da zaruku ze za tech podminek na kterych se obe strany dohodnou vyprodukuje na nich zivotaschopna a kvalitni jehnata... samozrejme rozumim ze existuji vnejsi a vnitrni vlivy kvality odchovu, neco ovlivnit nelze...
takze na chovateli by melo byt ze to co nesplnuje znaky standartu by melo jit proste na pekac a ne do hobbychovu... jenze my v cechach jsme proste ti kterym nejspis nezalezi na kvalite ale na kvantite... a proto neni dulezite jeslti je ten beran standartni ale jeslti jsou po nem jehnata a jestli toho min sezere a z toho lepe naroste a bla bla bla jak je tady ten vychodnarskej zvyk... podle hesla hamty hamty at mam vic nez tamty... tak tohle mi je lito... kdyz to pak udela kazdej... tak ten kdo to nedela je samozrejme v obrovske nevyhode... zase podle hesla nebat se a nakrast... at je to treba kradez idealu... protoze to co tady mame za sufolky to je proste bida... ma to s nima spolecne snad jen to ze to ma cernou hlavu a nohy... a nekdy ani to ne.. tak asi tak...
Bohužel je pravda že poslední dobou jsem i Já při bonitacich pohoršen ale dovolují to standardy jenž si každý klub stanovuje sám ( no a tam sedí ty největší chovatele většinou).
A nutno mít na paměti že hodnocení je subjektivní.
To že se objevilo zvíře s jinou barevnou variantou není nic neobvyklého a nemusí být ani špatné ! Pokud to odpovída standardu jenž se ale dá vyložit jinak.
napsal(a):
Nepodcenuju nutnost chovat plemenne berany. Sahneme si ale na srdce, kolik chovatelu cpe do jehnat ruzne startery a granule a ja nevim co jeste, aby prave ten jejich skokan byl co nejdriv ucinenej rambo, nejvetsi, nejhezci. Jsem zastnacem "normalniho" chovu, maximalne pridat oves a nejaky to jabko co zbude a jinak seno trava liz. Nastesti jsem jeste nevidel plemeno treba masnejch ovci domrseny tak, aby jim na zadku rostly melouny svalu. I kdyz texl ma k tomu blizko. Budu radsi za odolny nenarocny ovce, ktery me po par dni trvajicim desti nezacnou kulhat, pak kaslat cervy atd. Vsechno je o podminkach atd, ale clovek by se nemel stat otrokem preslechtenych zvirat.
Tak se všichni spojme a budem pro to aby se berani hodnotily až v roce...
Pořád říkám aby se mladí berani dávali do odchovny a...

bischof.vlastimil
napsal(a):
Tak se všichni spojme a budem pro to aby se berani hodnotily až v roce...
Pořád říkám aby se mladí berani dávali do odchovny a...
A co dal? Ono i hodnoceni mladych jehnic ma podle smysl jen v tom, ze dostanou ER a prodaj se za 7. O dalsim osudu a prvnim porodu, potomcich, to je jen papirova nadeje. Nehlede na to, ze to je vsechno dokrmovany a dopovany uz od narozeni aby to nabralo. Kdyby nas od mala takhle futrovali a obstastnovali vitaminama, tak mame vsichni dva metry a 120kg. Mozna i modry oci a blond vlas :)
Berana bych pujcil jedine sousedovi, kteremu vidim pod ruku a jeste lip aby jeho ovce pochazeli ode me. Stejne tak pustit si do stada neci dve ovecky aby je beran obskocil. Nikda. Ty problemy navic v obdobi pripousteni za to nestoji. To si radsi kupte za cenu masa letosniho beranka, co nejstarsiho. A po mesici u ovci ho bouchnete.
napsal(a):
A co dal? Ono i hodnoceni mladych jehnic ma podle smysl jen v tom, ze dostanou ER a prodaj se za 7. O dalsim osudu a prvnim porodu, potomcich, to je jen papirova nadeje. Nehlede na to, ze to je vsechno dokrmovany a dopovany uz od narozeni aby to nabralo. Kdyby nas od mala takhle futrovali a obstastnovali vitaminama, tak mame vsichni dva metry a 120kg. Mozna i modry oci a blond vlas :)
Berana bych pujcil jedine sousedovi, kteremu vidim pod ruku a jeste lip aby jeho ovce pochazeli ode me. Stejne tak pustit si do stada neci dve ovecky aby je beran obskocil. Nikda. Ty problemy navic v obdobi pripousteni za to nestoji. To si radsi kupte za cenu masa letosniho beranka, co nejstarsiho. A po mesici u ovci ho bouchnete.
Tak jsem si myslel že zde mluvíme o beranech...
Já jsem neviděl moc chovatelů co se u jehnic koukali na výslednou třídu tam hodně sledovali exterier a všechno ostatní je na chovateli. Pokud nechceme nikomu nic nařizovat?
Já jsem třeba plemenne berany půjčoval ale již nikdy jsem je nechtěl doma
Suploval jsem tak podle mě svaz chovatelů jenž by toto mohl znovu aplikovat.
bischof.vlastimil
napsal(a):
Tak jsem si myslel že zde mluvíme o beranech...
Já jsem neviděl moc chovatelů co se u jehnic koukali na výslednou třídu tam hodně sledovali exterier a všechno ostatní je na chovateli. Pokud nechceme nikomu nic nařizovat?
Já jsem třeba plemenne berany půjčoval ale již nikdy jsem je nechtěl doma
Suploval jsem tak podle mě svaz chovatelů jenž by toto mohl znovu aplikovat.
V dnešní době musíte hlavně koukat na CPH a teprve potom na exteriér. Co je vám platná jehnice jak ze žurnálu, která ale má velmi nízké CPH. Potom se to táhne s jejím potomstvem dál. Prostě je potom neuchovníte - jsou to jen jatečné kusy a nebo černí plemeníci. Protože když prodáváte beránky na výpas, tak nikdy nemáte jistotu, že na podzim skončí v mrazáku. Ještě malá poznámka CPH se rok od roku zvyšuje. Mám berana, kterého jsem uchovňovala před 5 lety. To měl CPH 150,6 a byl v 27% nejlepších. Letos už beran se stejnou hodnotou CPH by byl v 56% nejlepších.
přezdívka
napsal(a):
V dnešní době musíte hlavně koukat na CPH a teprve potom na exteriér. Co je vám platná jehnice jak ze žurnálu, která ale má velmi nízké CPH. Potom se to táhne s jejím potomstvem dál. Prostě je potom neuchovníte - jsou to jen jatečné kusy a nebo černí plemeníci. Protože když prodáváte beránky na výpas, tak nikdy nemáte jistotu, že na podzim skončí v mrazáku. Ještě malá poznámka CPH se rok od roku zvyšuje. Mám berana, kterého jsem uchovňovala před 5 lety. To měl CPH 150,6 a byl v 27% nejlepších. Letos už beran se stejnou hodnotou CPH by byl v 56% nejlepších.
Ano to jistě chci mít vysoké CPH a potažmo velkou příbuznost v rámci plemene...
Promiňte ale, NE, touhle cestou opravdu nechci jít.
CPH je pro mě ten poslední ukazatel stejně jako vysledná třída.
bischof.vlastimil
napsal(a):
Ano to jistě chci mít vysoké CPH a potažmo velkou příbuznost v rámci plemene...
Promiňte ale, NE, touhle cestou opravdu nechci jít.
CPH je pro mě ten poslední ukazatel stejně jako vysledná třída.
To jsem si říkala taky, že se na nějaké CPH mohu vykašlat, že je důležitější jak je zvíře narostlé a jak odpovídá standartu.Bohužel praxe je taková jaká je a při výběru na bonitaci je jako první selekční ukazatel CPH teprve potom až to ostatní. A ten kdo se té vlny chytil, je dnes schopen uchovnit každého mrzáka a pěkní berani končí na jatkách. Dost lidí v mém okolí je takovým systémem znechuceno a ustupuje od kontroly užitkovosti a to je opět voda na mlýn pro ty, kteří uchovní skoro 90% všech narozených beranů i když poměr by měl být opačný.10% do chovu, ostatní do pekáče, aby byl nějaký šlechtitelský pokrok.
přezdívka
napsal(a):
To jsem si říkala taky, že se na nějaké CPH mohu vykašlat, že je důležitější jak je zvíře narostlé a jak odpovídá standartu.Bohužel praxe je taková jaká je a při výběru na bonitaci je jako první selekční ukazatel CPH teprve potom až to ostatní. A ten kdo se té vlny chytil, je dnes schopen uchovnit každého mrzáka a pěkní berani končí na jatkách. Dost lidí v mém okolí je takovým systémem znechuceno a ustupuje od kontroly užitkovosti a to je opět voda na mlýn pro ty, kteří uchovní skoro 90% všech narozených beranů i když poměr by měl být opačný.10% do chovu, ostatní do pekáče, aby byl nějaký šlechtitelský pokrok.
Všechno Je to o tom, jak se chovatelsky klub dohodne a jak bojuje na vyšších frontách ovšem tam mnohdy kopou pro sebe a o plemeno samotné jim až tak moc nejde.
Ale Já tou cestou vysokého CPH nepůjdu...
Důležité je pro mě zdravé zvíře, pak exteriér jenž požaduji a je ve standardu.
Protože není fér pokud někdo přiveze, novou krev, (kvalitní) ze zahraničí aby začínal od nuly (při nejlepším).
Nakoupit si krásné ovce s POP jak lusk a na nich chovat umí každý...
chovatel_ovci

XXX.XXX.25.57
Jen tak náhodou jdu kolem.
Možná byste si všichni měli přečíst, že dle zákona č.154/2000 - Plemenářský zákon - má u nás KAŽDÝ, kdo chová v registrovaném chovu byť i jen jednu ovci, povinnost ji zapouštět plemenným beranem (s průkazem původu - POP). Hlava III, §15. Jestli si ho koupí, půjčí, nebo si ovci nechá nainseminovat, je jeho volba. Ale beran musí mít papíry. Tolik říká zákon. Tedy ve veřejné diskusi hovořit o tom, jak máte registrovaný chov a zapouštíte neplemeníkem, si koledujete o to, aby Vás nějaký inspektor vyhmátl a navštívil. A jak v tom registrovaném chovu přihlašujete jehňata? - když oficiálně nemáte plemeníka. A kde vezmete povinné ušní známky pro jehňata (protože značení ovcí je povinné též ze zákona a nemáte li plemeníka, nemůžete si známky objednat. Aspoň na Portále farmáře to tak funguje). Plemenného berana pojmenovatelného plemene si máte pořídit i v případě, že chováte tzv. "ovci", tedy zvíře, o jehož předcích nemáte potuchy, k jakému plemeni patřili. V tom případě pak potomek je z 50% otcovské plemeno a po několika generacích můžete mít i čistokrevné ovce, pokud střídáte plemeníky jednoho plemene. Nebo můžete plemena střídat, v tom případě máte stále "ovci", ale příznivě se vám projeví efekt křížení a nepříbuznosti. A i v případě, že chováte třeba valašky, si na ně můžete pořídit berana úplně jiného plemene a pak budete mít jasně definované křížence.
Jasně že ovce u nás nejsou pro kontrolory tak zajímavé jako krávy, takže různé černé chovy prochází. Dokud na ovce nepřijde nějaká morová rána, která se bude šířit napříč registrovanými i neregistrovanými chovy, tak je to nezajímavé. Pak to zajímavé bude, a možná bude pozdě.
Protože ovce chovám, bylo by mi to líto.
J.F.

XXX.XXX.135.131
Měl jsem neplemeného se známky a nikdy nebyl problém zaregistrovat jeho jehňata, žádný POP neměl. Pak jsem ho nechal porazit a odhlásit a taky žádný problém. Vedl jsem si i elektronickou stáj. A jednou jsem i volal ohledně pár rad a nic neříkali, že by to vadilo.

Já mám tedy registrované hospodářství a připouštím plemeníkem, ale nerozumím argumentu, že až přijde nějaká morová rána, tak že to bude pro kontrolory zajímavé...? Jak jste správně poznamenal, tak to pak nejspíš zasáhne všechny zvířata, ať budou mít známky nebo papíry... tedy nevím, v čem se situace s benevolností úřadů změní?

A hlavne, portal farmare nema cislo berana jako povinnou polozku. jsem programator a kdyz je pozadavek aby lidi neco vyplnili, tak proste dokument bez ty polozky neulozej. a kdyz vyplnej chujovinu, ta se na to stejne casem prijde.