Kozička krvácí už 5dní

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.2.2015 15:16
brezmon

XXX.XXX.35.211

Dobrý den,
jsem začínající chovatel burských koziček. Kozičce je jeden rok. Nicméně chtěla jsem ji připustit letos, ale utíkala mi, takže s kozlíkem být mohla. Dobře jí, nic na ni jiného nepozoruji. Všimla jsem si, že krvácí, spíše hlenovitě. Volala jsem hned vet, ten mi řekl, že buď rodí anebo zmetá jenže už je to pátý den a pořád krvácí. Myslím, že to není moc, ale má celý ocásek špinavý, tak jsem ji ho umyla, ale stejně se jí to tam zachytává. Nemáte s tím někdo zkušenosti? Nevím jak dlouho může takto krvácet a jak zjistím úproč? Bydlí spolu s jinými kozičkami, ti si toho nevšímají a kozlík, který je přes zimu s nimi takém ne. Děkuji Vám za všechny vzácné rady. Přeji úspěšný chov s pozdravem Monika.

1.2.2015 15:57
zuzka.jihlavcova

XXX.XXX.13.40

Zapouštět burskou kozičku v roce není vůbec dobré.Burské kozičky jsme nejdříve zapouštěli vždy až napřezrok.Narodila se například v březnu 2012 zapouštěla se na podzim 2013.Nebo klidně i o rok dýl.Jen je fajn, když má pohyb a pastvu, aby nezatloustla.Pokud má problémy jaké má nejspíš opravdu zabřezla a potratila.Čistit se může dlouho.Klidně i měsíc.Podívejte se na vemínko jestli se nezvětšilo.Jinak se nám někdy stalo, že se takhle projevovala kozička i 3 týdny před porodem.Vypadá to, že to vám nejspíš ukáže čas.

1.2.2015 16:13
brezmon

XXX.XXX.35.211

Moc děkuji za odpověď a doufám, že bude holka v pořádku, budeme ji pořád hlídat. Bylo v plánu ji dát až na podzim, s zabřednutím až po roce jsem byla seznámena. Myslíte si, že bude lepší, když dám kozlíka zvlášť? Kozlík má svůj chlívek, jen jsem myslela, že si ten větší chlívek u koziček zahřejí rychleji a nebudou prskat. Nemůže ji brzké možná zybřednutí ohrozit na životě?

1.2.2015 16:22
lilo

XXX.XXX.201.210

Take muze byt brezi a pak by jste mela sledovat pohyby kuzlat na pravem boku... Zvetsovani veminka a zvetsenou jakoby zmasilejsi vulvu... Hlenova zatka muze byt s primesi krve ale jde spise o hlen nez o krev.. Muze odchazet i nekolik tydnu pred porodem...

1.2.2015 16:22
zuzka.jihlavcova

XXX.XXX.13.40

Já myslím, že to kozička zvládne.Sice bych jí radši nechala píchnout antibiotika, ale zase nevíme, jestli to byl opravdu potrat.Divím se, že to veterinář nevyhodnotil.Ted se vám asi kozičky prskat nebudou, ta hlavní vlna začíná u některých v srpnu a postupně sílí.V prosinci už je to také slabší.Ale s kozlíkem bych je nenechávala.Ten se do stáda dává při zapouštění.Také by to nedělalo dobrotu, kdyby byl u rodících koziček.

1.2.2015 19:08
brezmon

XXX.XXX.35.211

Dobře, tak já ho hned zítra oddělím. Moc Vám děkuji za vaše rady. Ještě počkáme, určitě budeme ještě volat vet, ikdyž si připadám, že ho otravuji, ale chci aby byla v pořádku. My máme vet, který sám nic neřekne, na všechno se ho musím ptát a ještě pořádně nevím na co, tak to pak doháním jinde. Zkoušela jsem sahat jestli nemá kůzlátko, ale nic jsem necítila, vulva zatím normální. Moc si vážím vašich reakcí.

1.2.2015 21:52
malá koza

XXX.XXX.209.206

Dobrý den, burka by při zapouštění měla mít minimálně 45kg. Pokud jsou zapuštěné mohou mít problémy při porodu. Sice se prská, ale je to nevyzrálé dítě. U těchto koz se říje někdy hodně špatně poznává. Je lepší dávat kozla ke kozám na připouštění a pozorovat co se bude dít. Potom víte, kdy mají termíny a lépe se pak poznává, když je nějaký problém.
Jestli si nejste jistá s názorem vet, zkuste jiného. Nám jednou nezabřezla burka, ale byla nenažraná, tak měla pořád větší břicho. Myslela jsem, že je březí. Termín pryč a ona neporodila. Potom se jí objevil také výtok. Vet jí dal atb, že má zánět a byla v pořádku.

Přidejte reakci

Přidat smajlík