Pravidelné dojení kozy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.2.2015 21:28

Dlouho jsem se odhodlávala k dotazu - občas jsou tu opravdu nemilé odpovědi, ale velmi mi to leží na srdci, tak jdu do toho :)

Prosím zkušené kozaře - dojaře o názor. Několik let chovám ovce a minikozy. Ovce pouze na maso, kozičky pro radost kolemjdoucím. Ale jelikož sama miluji kozí mléko a výrobky z něj a má dcerka má atopický ekzém, čím dál častěji mi naskakuje, že bych si "měla" pořídit dojnou kozu. Dodnes jí nemám proto, že jsem pořád v jednom kole a bojím se, že bych nezvládala dojit pravidelně dvakrát denně (navíc jsem na to "sama", takže v případě odjezdu mimo domov by mohl být problém, sehnat někoho, kdo by jí podojil. Nehledně na to, že si dokážu přestavit nějakou kozenu, co bude mít jednu "paničku" a od nikoho cizího se třeba ani nechat podojit nebude chtít..)

Proto se ptám: 1) lze kozu dojit pouze jednou denně (v pravidelném čase +- hodina)?
2) je velká pravděpodobnost, že bude koza fixovaná jen na jednoho člověka a od jiného se nebude chtít nechat podojit? (kozu bych neměla přímo u domu, tedy mám domluveno s další zodpovědnou osobou, že by zajišťovala dojení v případě, že bych nemohla.. Koza by samozřejmě byla s dalšími zvířaty, nejspíš ovcemi)
3) jak zajišťujete dojení v případě vašeho výjezdu mimo domov (těžkou nemoc)?
ono sehnat někoho, kdo vám hodí seno a napustí vodu je daleko snazší...

Nerada bych si pořídila zvíře, kterému bych nakonec nezvládla dát vše, co potřebuje.
Díky za váš čas, Hhippie.

4.2.2015 22:03
lilo

XXX.XXX.201.210

Ve sve podstate to lze... Pokud si poridite kozu pocitejte s tim ze zacatek laktace je s kuzlatky... Ta se vam postaraji o to dojeni kdyz vy nebudete moci... Proste je staci bud oddelit nebo je pustit k matce... a tak to muze byt dlouho klidne i 5, 6 mesicu i dele... A pak laktace stejne klesa...a ja kdyz mi klesne na pulku tak uz dojim pak jen jednou denne... A kdyz zase klesne tak ob den az kozenu zasusim... Pak je obdobi bez mleka...tj.... Co se tyka laktace a casu... Je vyhodne dojit pravidelne... Koza je stereotypni zvire kdyz se ji vemeno moc preplni tak startuje hormony co omezuji laktaci... Nemluve o tom ze vemeno je naducane, bolestive a pokud jsou male strychy tak se i blbe doji a muze ji to zpusobit komplikace... Vsak si vzpomente na sebe jestli jste dceru kojila jak bylo kdyz nepila... Nemyslete si obcas se to stane... A stejne tak stereotypni je na majitele... Nebo alespon ty moje ano... Muj manzel je totiz kozi strasidlo... :) a je to jedinny zastupce ktery je sem tam, ochotny... Ale od te doby co mam kozy nemam zadnou nemoc... A ani nejezdim na zadne dovolene...

5.2.2015 00:24
roklanka

XXX.XXX.45.11

Kozu lze dojit jednou denně a dá se to řešit přesně tak jak se píše v příspěvku nade mnou. Pokud budete od mala zvykat kozu na jiné lidi a obzvlášť u dojení, nechají se podojit od kohokoliv. Když bude výhradně zvyklá na vás, pak by problém mohl nastat. Také jem sama a kdybych uvažovala o těžké nemoci, nemohla bych mít ani psa, až nastane problém, pak se řeší.

5.2.2015 09:47
jecmi

XXX.XXX.160.98

Joj, Roklanko, máš pravdu. Dost dlouhou dobu se dají dávat kůzlata od matek pryč třeba na noc, ráno podojit a přes den nechat kůzlata mámám a tudíž večer nedojit.

5.2.2015 10:00
ančovička

XXX.XXX.222.190

Koza je tak stereotypní zvíře, co se týká krmení a hlavně dojení, že pokud, jak píšete, že stále nepravidelně odjíždíte na delší dobu a jste na to sama, opravdu to dobře zvažte. A to, že by k Vám chodil cizí člověk, asi by musel často, aby si na něj zvykla, to bych chtěla vidět!
A natož, aby zaskakoval na ranní a večerní dojení! naše kozy musíme dojit dvakrát denně, jinak by snad praskly a to at do října, potom se už dojí jednou denně! A vůbec si neumím představit, že by je dojil někdo cizí, to by na sebe nedaly ani sáhnout, a to jsou pěkně rozmazlené!No, ale nechci kázat, sama musíte situaci zvážit, mléko je výborné, na dovolené také nejezdíme, když někdy, tak si děti musí vzít dovolenou a bydlet u nás...

5.2.2015 10:20
ančovička

XXX.XXX.222.190

A ještě k tomu atopickému ekzému Vaší dcery-lidé si k nám chodili pro mléko pro své děti s tímto postižením, po měsíci ekzém začal ustupovat a po čase se uplně vymizel a to u všech dětí..

5.2.2015 10:45
lilo

XXX.XXX.201.210

Jeste doplnim... ze koza je sice stereotypni... Ale take zalezi na jejim charakteru... A na technice dojeni vasi i vaseho nastupce... Mam treba kozy co jsou plasani... A dyz je doji manzel tak daji maximalne 3/4 toho co podojim ja... Jde o to tu kozu nevydesit... I kdyz no... Nevim jestli to jde u koziho strasidla... A pak ekzistuji motivacni postupy... Kozu si privazete, na kratko date ji mnamku takove mnozstvi co stihne snist pri vasem dojeni... Cim jste rychleji tim je to ekonomictejsi... :), kdyz kope tak si zajistite zadni nozku... To delam za pomoci voditka nohu uvazu na lodni uzel a omotam okolo sve nohy a konec prislapnu...ona se pak prevazne soustredi na tu privazanou nohu ale tou zas nemuze moc kopat... Nektere kozy jsou ovsem tak konsternovane ze kdyz jim sahnete na vemeno tak se ani nehnou... Ajine vam polezou po zdi... Vemeno radeji zalehnou, nez aby neco dali... Reknu vam to dojeni je pro nezkuseneho peknej cirkus a ne vzdy to z pocatku zvladne sam nebot to vyzaduje grif, silu i klid...i kdyz by jste tu kozu nejradeji ted hned na miste zabila za to ze vam prave vykoupala tu druhou nohu v plnem kbelicku.. Pak koza ma zadni nohy dve a tak dokaze skopnout kbelik i tou druhou nezajistenou nohou... Nektere kozy jsou na to prebornice... S kazdou dalsi kozou a dojnou sezonou z vas bude vetsi a lepsi odbornik.. Vubec bych se toho nebala... Nakonec zjistite ze vlastne nikam nemusite, ze vsichni radi prijedou za vami, ze vubec nestonate a ani vase dite nestona protoze budete mit tolik zabavy ze vam na takove myslenky ani nezbyde cas a jedine po cem budete touzit je sklenice tepleho mleka na spani... Tak at se dari a dejte vedet jestli do te kozy pujdete..

5.2.2015 10:45
benousek

XXX.XXX.166.42

Zdravím, nemohu dělat chytrolína, chovám kozeny teprve 5 let, ale po této krátké době mohu říci za sebe, tak buď "dojit kozy a nebo jezdit na dovolenou". (Jsem rovněž sama, takže vážné onemocnění si nechci ani připouštět). Vy ale píšete, že bude kozenka umístěná u někoho jiného, a tak je tedy pravděpodobné že na něj bude zvyklá. Myslím, že bude také důležité, kdo ji začne dojit. U mě byly začátky s dojením nesmírně složité a už jsem myslela, že to nedokážu. Ale trpělivost se vyplatila. Pokud tedy mohu poradit, tak by asi bylo vhodné, až začnete dojit, aby ten někdo dojil s vámi, aby byla kozička zvyklá i na jiné ruce. Moje kozy jsou na lidi zvyklé, (chodí se na ně dívat do ohrady), ale na vemeno jim nikdo sahnout nemůže. Chovatelka K.

5.2.2015 12:03

Díky všem. Dozvěděla jsem se, co jsem potřebovala.
K technice dojení - to je přeci to, na co si stejně každý musí se svou kozou přijít na svůj způsob. Mám tu k ruce selku, co má pár kravek pod naší zahradou, kozy taky měla, a další havěť, tedy by to nejspíš byl ten druhý člověk ke mě. Tedy techniku dojení jako takovou by neměl být problém se naučit (od člověka "nejpovolanějšího").
Ono s těmi dovolenými to taky není tak žhavé. Ale těžko kvůli tomu, že máme 1 kozu, budu ochuzovat své malé děti o výlety. Proto se připravuji i na možnost záskoku za mě v případě potřeby. To je celé.
Tedy ještě jednou děkuji a snad na jaro seženu nějakou ochotnou a spolupracující kozenku z okolí.. Myslím, že to zvládneme ;).

5.2.2015 12:20
peetr

XXX.XXX.238.140

Dobrý den, naprosto souhlasím s většinou odpovědí, jsou hluboké a výstižné.
Jen bych doplnil, pokud jsem se nepřehlédl, nezaznělo, že můžete narazit zakoupením na takovou kozu dojnici, že ani dvojčata kůzlata nepoberou denní nádoj kozy a musíte oddojovat od prvního dne po porodu. Mám takovou kozenku, oddojuji od prvního dne. Takže ani ponechání kůzlat u kozy nemusí být zárukou toho, že budete mít v uvozovkách podojeno. Na to není možné se spolehát.
Nepatrně bych oprášil možnost, úrazu kozy, zánětu vemene, koliky žaludků, to všechno se může v chovu třeba jedné kozy přihodit a vyžaduje to jistý čas, pozorování zvířete, péči...
V minutě ráno a večer nevypozorujete, zda se ulevilo či přitížilo.
Pokud máte už zkušenosti v chovu zakrslic, máte mojí podporu.
Myslím, že jste velmi zodpovědná a pokud takto přemýšlíte, snadno to zvládnete.

5.2.2015 15:01
fidÍk

XXX.XXX.31.8

Také jezdím v létě na dovolenou.Sjíždíme řeku a je to otázka cca pěti dní.Jezdí mi každý den krmit mamka s tetou, mají to 5 km.Už v tom mají za ta léta systém(máme zvířat víc )Jen s tím dojením...Ve stejnou dobu co mamka s tetkou krmí přichází moje kamarádka-je z druhého konce vsi a jde dojit.Kdysi dojila jako holka(ted už je v důchodu ) a věřte-nezapomněla to-je to holka šikovná...Asi tak 4 dny před plánovanou dovolenou chodí dojit se mnou a má na sobě moje triko.Holky jsou při dojení na úvazu a hleděj si kyblíku s dobrůtkou.Trvá to sice o trochu déle, ale všichni jsme spokojené.Já už se vždy nemůžu dočktat, až přijedu...("nejlíp si to přeci udělám sama").
Tak nebojte-ono to půjde...
Romana.

6.2.2015 12:50
ralfa

XXX.XXX.196.175

Dobry den, pokud nevadi rada se pridam. Take silne uvazuji o porizeni kozy na mleko jen tak pro vlastni spotrebu, neni nahodu v okoli Brna nekdo kdo by byl ochoten se podelit o informace? Co vse je potreba delat kdyz si poridite kozu? Moc bychvjednu chtela na mleko, ale mam obavy zda to zvladnu jak zakladatelka. Kozu jsem nikdy nemela, tak je dotazu vice a hodne pro zkusene uplne nesmyslnych. Kdyby se nekdo nasel z okoli...Jinak zakladatelce preji hodne stesti, tim, ze mate zkusenou dojicku v sousedctvi mate vyhrano, urcite to pude

6.2.2015 13:27
lilo

XXX.XXX.201.210

A uz mate jina hospodarska zvirata?

6.2.2015 13:31
ralfa

XXX.XXX.196.175

Ano, mam ovecky na spas a na jaro pribudou asi dva hozlici hol.zakr, kozy, prave aby delali spolecnost koze kdybych se pro ni rozhodla. Ale dojeni je pro mne neznama zalezitost pokud se nepocita dojeni krav na praxi ve skole pred x lety :).

6.2.2015 13:48
jecmi

XXX.XXX.160.98

ralfa napsal(a):
Ano, mam ovecky na spas a na jaro pribudou asi dva hozlici hol.zakr, kozy, prave aby delali spolecnost koze kdybych se pro ni rozhodla. Ale dojeni je pro mne neznama zalezitost pokud se nepocita dojeni krav na praxi ve skole pred x lety :).

Nebojte se toho. Najděte si někoho, kdo kozu má a dovolí Vám to párkrát zkusit. Pak do toho skočte.

6.2.2015 14:32
lilo

XXX.XXX.201.210

JA MYSLIM ZE POKUD UMITE CHYTIT ZA VEMENO TAK SE VAM TO BRZY OZIVI... TAKE JSEM KOZU ZKOUSELA DOJIT JEN JAKO MALE DITE A PAK KDYZ JSEM SI PORIDILA PRVNI KOZU NEBYL PROBLEM JI PODOJIT TECHNIKA PRSTOKLADU MI BYLA HNED JASNA... ALE BYL UKRUTNEJ CIRKUS JI TO NAUCIT... A MAXIMUM CO MI NA PRVNI LAKTACI DAVALA BYLY 4 DECI ZA DOJENI... NO UZ SEM JI ODEPISOVALA NEZ JSEM ZJISTILA ZE TO JE TO NEJLEPSI MLIKO CO KOZA MUZE VYPRODUKOVAT... BYLA TO PRVNICKA Z VENKOVNIHO ODCHOVU... KRIZENKA CEHOKOLIV... PRY NAKRYTA... VYPADALA JAKO PUL ROCNI KUZLE... A ASI JEJI DEDA BYL NEJSPIS I JEJI OTEC... NEBYT MANZELA TAK JI NEMAM... SAMA BYCH JI NIKDY NEKOUPILA... A VIDITE NEBYT ZROVNA TYHLE KOZY TAK ZADNOU JINOU NEMAM... PROTOZE BYCH NEVERILA ZE KOZI MLIKO NEMA KOZINU...

6.2.2015 15:49
roklanka

XXX.XXX.45.11

ralfa napsal(a):

Pokud budou kozlíci nevykastrvaní, mohli by případnou kozu nakrýt, v období říje budou soupeřit, to není moc šťastné řešení.

6.2.2015 15:51
ralfa

XXX.XXX.196.175

Samozrejme vykastrovani.

6.2.2015 16:40
lilo

XXX.XXX.201.210

A jakou mate predstavu ze poridite kozu... Dojnou, mladou, prvnicku, kuzle... ? kolik potrebujete aby dojila a co budete delat s pripadnymi prebytky mleka... Z jedne kozy je nekdy mleka dost na to aby ho clovek vsechno vypil, nekdy je ho ale malo, takze se poptavka nemusi uspokojit... Zaroven ho muze byt malo na to aby z toho neco vyrobil... Take pozor na to kozy jsou krute navykove takze bych spis doporucovala a planovala poridit dve dojne kozy :) misto kasrovanych kozliku... Ty jsou z meho pohledu trosku darmozrouti... A uzitek z nich je jen na koukani... Druha koza udela prvni spolecnici z obou budete mit mleko a take kuzlata... $ ale nechci vam za zadnou cenu svuj pohled podsouvat...

6.2.2015 16:57
ralfa

XXX.XXX.196.175

Tak nevim jak zakladatelka, ja chci mleko pouze pro svoji rodinu, pro mne zancka ideal kdyz da denne 1ay 2 litry mleka. Bohate nam bude stacit. Kdyz bude vice udelam syry, tvaroh...co pujde. Myslim, ze pro nas je jedna akorat, nehlede na to, ze aninevim co to vechno obnasi, tak u mne je to zatim ve stadiu zjistovani, hodnoceni pro a proti...ono kdyby v obchodech neprodavali vodu a jeste za takove penize a dalo se sehnat normalni mleko, tak neni co resit, ale okusili jsme domaci prave mliko a ta chut a kvalita je nesrovnatelna, nehlede na to, ze jsemhodne cetlao tom ze kozi mliko je zdrave a vylecilo nejeden zdravotni problem. Pokud budu porizovat, tak druh nebo plemeno uz vim presne, uplne jsem se do ni zamilovala, jen musim take zjistit vice o plemeni, neni u nas rozsirene, tak kdyby nekdo vedel vice o walliserske cernokrke, budu take vdecna za info. Skoda, ze tady v okoli neznamnikoho kdo by se se mnou podelil o zkusenosti, preci jen je to llepsi osobne probrat veci, nez tady prohledavat diskuze i kdyz na faunu nedam dopustit, hodne jsem se tady dozvedela, v podstate vse kdyz tak uvazuji. Ono mit ovce na spas je uplne neco jine, nez kdyz uz se musi kazdy den dojit atd. Ovecky jsou takove samostatnejsi a v lete kdyz maji vodu a travu chodim se za nima jen pomazlit, ale koza na mliko uz je narocna, proto nevim zda do toho jit. Co vsechno potrebuje, co kdyz vsechno potrebuju ja abych mleko spravne uskladnila..atd atd...musim jeste googlovat nez se rozhodneme. Kdyby tady byl treba aspon nekdo ochoten pres skype pokecat co a jak se dela, to by bylo take super.
Zakladaelce se jeste jednou omlouvam, ze sem ji sem tak drze vlezla.

6.2.2015 17:19
lilo

XXX.XXX.201.210

Valiserskou kozu mela pokud si vzpominam pani http://www.alaskafarm.cz/clanky/kozy.html
nevim nakolik je to aktualni... A mam pocit ze to je od vas trochu z ruky.. A pak je nedavno nekdo nabizel na inzerci... O tomto plemeni vubec nic nevim a tak ani nevim jakou maji dojivost... Ale dobra koza ma tak 2 litry na jedno nadojeni... Napisu pozdeji ted uz me rvou z ruky pocitac... Tak se mejte a at se dari...

6.2.2015 17:22
eržika

XXX.XXX.86.96

roklanka napsal(a):
Pokud budou kozlíci nevykastrvaní, mohli by případnou kozu nakrýt, v období říje budou soupeřit, to není moc šťastné řešení.

Roklanko, již druhý týden čekám na porod kozy, splňuje již delší dobu všechny ukazatele pro porod ale pořád nic. Už 14 dní jí chodím 2x za noc kontrolovat. Ta mi teda dává. Ale hlavně se chci zeptat. Má úplně plné obrovské vemeno asi 15 cm nad zemí a kdybych jí na něj nasadila velký kýbl, byl by plný. Zapálené ho nemá. Neměla bych jí ho trochu oddojit? A nebo už je to opravdu poslední fáze přípravy před porodem?Díky.

6.2.2015 18:50
roklanka

XXX.XXX.45.11

Ne neoddojujte, na vemeno sáhněte až porodí, zda jsou struky průchozí.Je to opravdu poslední fáze, nalije vemeno do maxima a už se dočkáte. 15cm to je ještě dobrý, ale budete muset naučit kůzlata pít v kleče.Až bude po porodu, tak můžete oddojit mlezivo, aby se kůzlatům lépe pilo.

6.2.2015 19:10
roklanka

XXX.XXX.45.11

Walliserky chová p. Kateřina Berkovcová z Mechova, Bečov nad Teplou, má tři plemeníky. Není to tak běžné plemeno, mělo by to být kombinované plemeno maso+mléko. Takže žádné veké údernice to asi nebudou a splní to co od nich očekáváte.

6.2.2015 19:32

Taky jsem se kdysi (ještě jsen ani o dojce neuvažovala) zajímala o walliserky - jsou vážně krásné a prý i dobré dojnice. Ale za mě bude daleko nejpraktičtější pořídit normální bílou a hlavně bezrohou. Už jen z toho titulu, že kdybych se to rozhodla nekomplikovat a dát je do stádečka ke školce, tak aby moc nebila kozy malé (rohaté, egoistické :) ale pořád mám v hlavě nechat dojnou kozu (s nějakým parťákem) u domu, kde máme taky možnost dostatečné pastvy i postavení zázemí. Jako výhodu vidím, že by byly po ruce a pod neustálým dohledem. Ale to už bych měla zvířata na třech místech + dvě malé děti + lesní školku (správce, opravář, stavitel) + hipoterapii 3x týdně + mladého koně na ježdění a lidi na odtrénování... Tak to už by mě z toho vážně mohlo klepnout :(

A co tu tak pořád pročítám různé diskuse, nějak jsem vyhodnotila, že právě ta "nejobyčejnější česká" je velice nenáročná. O to nejde, zvířata mají každodenní péči a vše, co potřebují, ale nerada bych řešila věci typu vyhodnocování složení půdy kvůli doplňování dalších minerálů a stopových prvků pro kozy místně nepříslušné (angloanubijky, atp.)...na to fakt nemám kapacitu.
Výběr z plemen je poměrně široký, ale nemám v plánu se honit za nádojem. Na druhou stranu - vím, že odbyt bych měla i tak na průměrně 8l denně (maminky ze školky). Ale znáte to všichni malochovatelé - dělat to ilegálně je "o čumák" a legálně nemám ambice vzhledem ke všemu, čím by člověk musel projít a co zafinancovat :(.

6.2.2015 20:33
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den, mate toho pozehnane... nejlepsi je mit dojnou kozu hned vedle domu... Protoze rano vstanete a prvni co delate je ze jdete podojit... pak hned mleko slejete a zchladite nebo nalejete cerstve detem... Pak zbytky do lahvicek a to vsechno do skolky... Tak je to u nas miluji jeste teple... Pak je vyzenete vypustite, nakrmite obstarate jak deti tak kozy a trada za dalsimi povinostmi, kdyz rodi nemusite litat sem tam v noci treba 4x x metru nekam do tmy... nevim jake mate zazemi ale v noci a v mrazech, nebo kdyz je blato je to daleko i na ten dvorek... Mam kozy a porodnici pro ovecky u domu, a zbyle ovecky mame pres nahon cca 400m, maji tam boudu a senik, pastvinku kam vodim kozy cca 200m po ceste k ni mam husy a drubez tak 150m... Pak mi vadi i to ze seno mam na pude, nebo slozene cca 80m od domu... Pak vadi i to kdyz musite pro obili na dve ruzna mista..
To ze prodate kozi mleko tj vlastni prebytky neni ilegalni, jen je potreba spotrebitele upozornit na to ze mleko neproslo tepelnou upravou a ze ji doporucujete... Co se tyka plemene je to na sympatiich... A na chuti mleka... Prosly mi rukama pouze 4 vlastni dojnice a to je malo na to neco hodnotit... Se tremi z nich jsem byla velmi spokojena jsou to dve podilovky a jedna cista nubka, co se tyka kvality ve vyrobe a chuti a jeji trvanlivosti... Ctvrta mela sice 6 litrovy nadoj i ukazkove samovypousteci vemeno, ale mleko z meho zmlsaneho pohledu zkratka nepitne a druhy den na vyliti...

6.2.2015 20:53

No vidíte, to mě ani nenapadlo, že může být mléko "nepitné" :) myslela jsem, že je to o tom, co "do kozy vejde předem", tak to že zhodnotí (znehodnotí) do mléka.. Takže to je stejně o sázce do loterie, jeslti člověk natrefí na dobrou kozu s dobrým mlékem. Na druhou stranu - nemám s čím porovnávat - mám tu čerstvé domácí mléko jen od kravek té zmíněné "pomocnice" selky.. Kozy nikde v dohledu. Tak třeba pro nás bude "každé dobré".
S tím ještě teplým mlékem - dost se tu řešila možnost infikování nemocemi od klíšťat (encefalitida?). Máte kozy očkované proti ní? Lze to vůbec? Já jen, že mi to přijde fakt riziko :(
Kdyby byla koza u domu, mělo by to jistě své plusy - ikdyž to není jakože vyjdu ze dveří a jsem v chlívku (cirka 100m ve spodní zahradě), zas by bylo kde zchlazovat mléko - nepřetržitý přepad ze studně s teplotou vody celoročně 11 stupňů... Ono všechno má své. Musím to promyslet a nejspíš i vyzkoušet, protože jak už jsem se kolikrát vyškolila - člověk míní a zvířata mění :D.

6.2.2015 21:40
lilo

XXX.XXX.201.210

Doporucuju pri nakupu kozi mleko ochutnat, a nejen cerstve ale treba na druhy den stare... To uz poznate jeslti jaksi zraje a jeslti kozinka vystupuje... Ja kozinku nemohu ani v minimalni, proste me ekluje... Nemluve o prevareni mleka, kde muze vystupovat teprve z hotoveho treba lehce z palacinek, vice z pudingu, proste mi nesedela kombinace s cukrem... Nechala jsem si jen kozy ktere jsou chutne a ze kterych delam maslo, mleko, cerstve syry, sladke i slane upravy... Podminky stajeni a podminky krmeni mely holky naprosto stejne...
infikovani klistovou encefalitidou... Za celou dobu co mam kozy tak jsem kliste nasla pouze na jedne koze... Ono je mozne ze encefalitidu prodelate ale nemusi mit tak vazne priznaky a tudis ji povazujete treba za bolest hlavy nebo za upal.. To jeslti jsem prodelala encefalitidu bych zjistila asi na protilatkach... Neockuju...
Jo jo s tim ze zviratka menej to mate pravdu...

28.2.2015 12:58
terraya

XXX.XXX.154.19

Omlouvám se za vstup do diskuze, ale k té klíšťové encephalitidě-tam se musíte naočkovat Vy, nikoli kozy. Jen pokud se pro očkování rozhodnete (Vy i děti), počítejte s tím, že to je očkování celoživotní - po základním očkování po 5 letech vždy 1vakcína. Riziková je především pro dospělé, děti toto onemocnění zvládají o něco lépe-spíše ty příznaky, co popisuje lilo. Jinak díky i všem ostatním za příspěvky, pro mě též velmi poučné .

28.2.2015 14:18
lilo

XXX.XXX.201.210

Dobry den... rozhodne doporucuji pred jakymkoliv ockovanim at vasim ci vasich zvirat precist si pribalove letaky a zjistit si treba neco o hlinitych solich a pomocnych latkach obsazenych ve vakcinach a pak zhodnotit riziko vasi nakazy a moznosti lecby... mne za to to riziko nestoji...

28.2.2015 17:25
aluskas

XXX.XXX.104.146

lilo napsal(a):
Dobry den, mate toho pozehnane... nejlepsi je mit dojnou kozu hned vedle domu... Protoze rano vstanete a prvni co delate je ze jdete podojit... pak hned mleko slejete a zchladite nebo nalejete cerstve detem... Pak zbytky do lahvicek a to vsechno do skolky... Tak je to u nas miluji jeste teple... Pak je vyzenete vypustite, nakrmite obstarate jak deti tak kozy a trada za dalsimi povinostmi, kdyz rodi nemusite litat sem tam v noci treba 4x x metru nekam do tmy... nevim jake mate zazemi ale v noci a v mrazech, nebo kdyz je blato je to daleko i na ten dvorek... Mam kozy a porodnici pro ovecky u domu, a zbyle ovecky mame pres nahon cca 400m, maji tam boudu a senik, pastvinku kam vodim kozy cca 200m po ceste k ni mam husy a drubez tak 150m... Pak mi vadi i to ze seno mam na pude, nebo slozene cca 80m od domu... Pak vadi i to kdyz musite pro obili na dve ruzna mista..
To ze prodate kozi mleko tj vlastni prebytky neni ilegalni, jen je potreba spotrebitele upozornit na to ze mleko neproslo tepelnou upravou a ze ji doporucujete... Co se tyka plemene je to na sympatiich... A na chuti mleka... Prosly mi rukama pouze 4 vlastni dojnice a to je malo na to neco hodnotit... Se tremi z nich jsem byla velmi spokojena jsou to dve podilovky a jedna cista nubka, co se tyka kvality ve vyrobe a chuti a jeji trvanlivosti... Ctvrta mela sice 6 litrovy nadoj i ukazkove samovypousteci vemeno, ale mleko z meho zmlsaneho pohledu zkratka nepitne a druhy den na vyliti...

S tím, že pokud upozorníte spotřebitele, že má mléko převařit a pak je to legální, bohužel nemáte pravdu. Pokud chcete prodat byť jen jeden litr denně jako přebytek, musíte být registrován u vet. správy pro prodej mléka ze dvora.

28.2.2015 17:44

aluskas napsal(a):
S tím, že pokud upozorníte spotřebitele, že má mléko převařit a pak je to legální, bohužel nemáte pravdu. Pokud chcete prodat byť jen jeden litr denně jako přebytek, musíte být registrován u vet. správy pro prodej mléka ze dvora.

Nemáte pravdu, k prodeji ze dvora žádná registrace není potřeba.

http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/prodej-ze-dvora/.

28.2.2015 18:47
terraya

XXX.XXX.154.19

Lilo, dovolím si oponovat, vzhledem k tomu, že se v této oblasti pohybuji. I v potravinách a jinde je hliník a jeho množství je minimální a je spíše mnoho povyku pro nic. Koneckonců není dávno doba, kdy byly hliníkové příbory a podobně, přesto v této populaci, která je používala se nic nezměnilo. Nikomu očkování nenutím, je to věc každého, ale čím je člověk starší ( a u této nemoci to platí už od 35.roku věku, tím narůstají nejen komplikace, ale i končí toto onemocnění smrtelně). Je na každém, co má na prvním místě... Kozy také očkujete, odčervujete, též i jiné domácí mazlíčky, zde vakcína či soli a jiné nevadí? Již nechci dále toto rozebírat, byl to pouze diskuzní příspěvek k upřesnění dotazu. Vaše postřehy stran kozenek jsou pro mě velmi přínosné, přeji nám všem hodně štěstí!

28.2.2015 19:21
lilo

XXX.XXX.201.210

Souhlasit nemusite... diskuzi rozvadet nebudu... kazdy si ke sve pravde vetsinou dojde sam... mam zkusenosti s ockovanim velmi spatne u vlastnich deti 1. obrovska lokalni reakce a dlouhotrvajici plac nekolik hodin v kuse, dal somnambulismus a nocni desy 2. syn mesic po ockovani hexa v 10 mesicich infekce a febrilni krece...3.14 dni od ockovani v 5 mesici obevene lozisko exemu po druhe a treti vax ekzem po celem tele..6 typu potravinovych alergii i na psenici...proto neockuji ani sebe uz ani sve deti ani zvirata tam dochazelo po ockovani k neuropatiim... ochrnutim docasnym i trvalym...a pokud mohu vsem doporucit at nejprve nastuduji vsechna pro a proti... informaci je opravdu hodne... ohlednou se po rodinne anamneze pocinaje vsemi autoimunitnimi onemocnenimi... a az pak zvoli zda se naockuji ci ne... a pokud se naockuji at opravdu bedlive sleduji jake projevy maji... v pripade jakychkoliv byt nesouvysejicich priznaku at apeluji na sve lekare o zapis do karty a nahlaseni na sukl... to je asi tak vsechno... kdybych nemela umrti do te doby zdraveho pribuzneho v rodine den po ockovani na otok mozku take bych neverila...

28.2.2015 19:27
aluskas

XXX.XXX.104.146

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nemáte pravdu, k prodeji ze dvora žádná registrace není potřeba.

http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/prodej-ze-dvora/.

Ale mám pravdu, zajděte se zeptat na krajskou veterinární správu. Vzhledem k tomu, že toto momentálně řeším, vím to docela přesně. smajlík
Podmínky, za kterých můžete prodávat mléko ze dvora se pak mírně liší. Někde chtějí chlazení, někde jim stačí lednice kam dáváte mléko v lahvích apod.
Prodejci, kteří mohou prodávat syrové mléko jsou uvěřejňovány v seznamu. Kdo registrován není, dostane pokutu, myslím, že 50 tisíc.
Registrované subjekty naleznete zde: http://eagri.cz/public/app/svs_pub/subjekty/mleko.php
nikdo jiný prodávat mléko ze dvora nesmí. Správně ho nesmíte dát ani zadarmo, dokonce i v tomto případě můžete dostat pokutu.

28.2.2015 19:43
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele vite pro koho jsou zakony? pro hlupaky kteri je berou vazne... :) http://www.suroviny.info/nejsem-evidovany-u-kvs-mohu-prodavat-mleko/.

28.2.2015 20:04
aluskas

XXX.XXX.104.146

No, co si budeme povídat, české zákony jsou občas trochu postavené na hlavu. Ale vzhledem k tomu, že jsme v Čechách, díky bohu, že jsou alespoň nějaké zákony. Protože jinak by tu byl ještě větší bordel než už je.
Jinak je dobře, že jste si tento článek našla, neboť vám zcela jasně osvětluje, jak to s tím prodejem mléka je a že jen tak, bez registrace, ho prodávat ani směňovat nemůžete.

28.2.2015 21:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Jedinym zakonem ktery ma smysl dodrzovat a ani nemusite byt krestan je desatero... kdyz by se kazdy choval podle nej nebylo by potreba dalsich zakonu... to je z meho pohledu asi tak vsechno...denne bychom si meli uvedomovat jaka v nem je pravda a jake jsou vlastne obycejne nasledky... a to nemyslim trest bozi... jinak svetske zakony jsou o oklestovani lidskych svobod...a lidi jsou tak hloupi ze si toho ani nevsimaji... vzhledem k tomu ze nejsem registrovana a neminim na tom nic menit kde neni zalobce neni ani soudce... a pokud preci jen nekdo zaklepe u mych dveri treba s udanim... teprve pak z toho budu vyvozovat nejaka opatreni... a budu resit aktualne vzniklou situaci... do te doby to pro me nema smysl... i kdyz lidska zavist je silnej motiv...

26.5.2015 15:02
lizbeth

XXX.XXX.212.33

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No vidíte, to mě ani nenapadlo, že může být mléko "nepitné" :) myslela jsem, že je to o tom, co "do kozy vejde předem", tak to že zhodnotí (znehodnotí) do mléka.. Takže to je stejně o sázce do loterie, jeslti člověk natrefí na dobrou kozu s dobrým mlékem. Na druhou stranu - nemám s čím porovnávat - mám tu čerstvé domácí mléko jen od kravek té zmíněné "pomocnice" selky.. Kozy nikde v dohledu. Tak třeba pro nás bude "každé dobré".
S tím ještě teplým mlékem - dost se tu řešila možnost infikování nemocemi od klíšťat (encefalitida?). Máte kozy očkované proti ní? Lze to vůbec? Já jen, že mi to přijde fakt riziko :(
Kdyby byla koza u domu, mělo by to jistě své plusy - ikdyž to není jakože vyjdu ze dveří a jsem v chlívku (cirka 100m ve spodní zahradě), zas by bylo kde zchlazovat mléko - nepřetržitý přepad ze studně s teplotou vody celoročně 11 stupňů... Ono všechno má své. Musím to promyslet a nejspíš i vyzkoušet, protože jak už jsem se kolikrát vyškolila - člověk míní a zvířata mění :D.

Můžu se zeptat, zda jste nakonec kozu pořídili a jakou? uvažuji také nad pořízení jedné k ovečkám, milujeme kozí mléko a výrobky z ní smajlík děkuji.

27.5.2015 22:20

Ani se neptejte :(
Asi 2 měsíce poté, co jsem se rozhodla kozu pořídit, jsem upravovala (zarostlou) zahradu, aby byla "nezničitelná" pro velké kozy, stavěla domek, atd.
Pak jsem našla inzerát na 2 dojné kozy, prvničky - první už měla 3týdenního kozlíka, druhá čekala (prý až za dlouho). Po 3 dnech porodila šikulka 3 mláďata - tak jsem věděla, že na dalších x měsíců si budu muset na mléko počkat. Druhá kozenka je kamarádky - selky, se kterou jsme se rozhodly, že společně si vypomůžeme a zvládneme dát kozenkám, co potřebují (pravidelné dojení).
Když jsme kozičky převezly do nové ubykace - dostavěného výběhu - tak, aby nedostaly průjem z přehršle nové trávy, oddělila jsem jim pouze kus zeleného s domečkem, ať si zvykají, že je vypustíme za pár dní na celé. Síť s el. znaly, seznámily jsme je s ní znovu... ještě jsem chodila kontrolovat... přesto jsem tu svou, s těmi třítýdenními kůzlátky, našla ráno v elektrice ubitou (prý se to stalo v půl jedné v noci - slyšela to sousedka).
Tedy mám na zahradě kozu s 2,5 měsíčním kozlíkem a 3 sirotky, které ale teta přijala, takže rostou, z části na mléce, z části na příkrmu (umělé mléko nechtěly, tak začly rovnou starter)... dojnou kozu nemám, mléko nemám, jen tři nedochůdčata (1 kozlík,2 kozenky), které plánuji, až se odstaví, prodat, protože na tohle fakt nemám prostě ikdyž jsem se připravovala, jak jsem uměla, tak bylo všechno špatně :(
Krásná ukázka důsledku NEDOSTATKU POKORY - místo, abych byla ráda, že mám 3 zdravá krásná kůzlata, tak jsem remcala, že v dohledné době nebude mléko pro malou dcerku... tak shora zajistili, aby mléko opravdu nebylo...nikdy.

28.5.2015 08:33
jecmi

XXX.XXX.0.105

Hhippie, tohle je mi moc líto. Ale každý z nás má nějaké - hodně špatné zkušenosti. Nejlepší dojky zemřou, od nejlepších koz se nenarodí kozička, máte představu, kolik mléka nadojíte, je to s bídou půlka... to je to těžké. Přijímat každou maličkost s radostí, to je to krásné.
A každý Vám řekne, že nejlepší koza je ta, co vyrostla u Vás. Zkuste to nevzdát.

28.5.2015 08:56
lizbeth

XXX.XXX.212.33

To mě opravdu mrzí, ale to k tomu asi bohužel patří je zapotřebí se zase nenechat odradit prvním nezdarem a doufám, že jednou to mlíko dojit budete

28.5.2015 14:11
petrako

XXX.XXX.3.11

Moje začátky byly taky dost tragické. První dlouho očekávaná kůzlata sežral pes, z další várky se jedna oběsila na plotě až třetí pokus dopadl dobře a nakonec jsem se dočkala kůzlat i mléka. Takže to nevzdávejte. Petra.

28.5.2015 20:07

Jste milé, díky za podporu!
Když ono jde o to, že mi tu běhá "milion" nemléčných zvířat a jediná mléčná dáma, na kterou jsem tak dlouho čekala, dopadla takto :(
Už jsem uvažovala i stáhnout nějakou ovci z výběhů, když už mám udělanou ohradu u baráku, a dojit prostě ovci. Ale to dcerku z ekzému nevytáhne, když je vhodné jen mléko kozí.
Taky právě uvažuji, co s těmi dvěma osiřelými kozenkami. Ani nevím, co jsou zač - matka kříženec hnědé, na prvničku měla pěkné vemínko, ale kdoví, co vyroste z těch (podtržených) dcerek a navíc čekat rok, než možná bude mléko... to spíš uvažuji porozhlédnout se po nějaké čistokrevné s předpokladem kvalitnějšího nádoje (chápu, že ty z kvalitních chovů jsou již rozdané, ale třeba se někde něco ještě najde).. Sice Jecmi psala, že "nejlepší koza je ta, co vyrostla u nás", ale možná že sáhnout po transparentnějším zdroji dojky by bylo rozumnější, když už jsem "zase na začátku".. co myslíte?

29.5.2015 07:44
jecmi

XXX.XXX.0.105

Kupte jim dojící tetu, u jdené stejně nezůstanete...

31.5.2015 17:11
brakemonka

XXX.XXX.110.78

Přišla jsem o matku kůzlete, když jí bylo cca 5 týdnů.
A žádné podtržené nedochůdče z ní není:) Přikrmuji kravským mlékem, kolem půl litru kravského denně, má šrot, pastvu... matka byla prvnička, chudák zapuštěná tak, že na druhém měsíci březosti vážila 23 kilo. A dcerka vypadá, že bude, i přesto, že sirotek, narostlejší.).

4.6.2015 19:50

To jecmi: nojo, jenže ono je těch dojných koz k dispozici pomálu.. kort v našem kraji

5.6.2015 17:08
kosta

XXX.XXX.114.1

Také jsme měli letos smůlu.Jedna koza falešná březost.Ani mléko ani kůzle.Druhá porodila předčasně, Kúzlata krásná velká ale už mrtvá dodýchávala nebylo jim pomoci. Třetí mladucha
prvnička jedno kúzle a vemeno nic moc.Mléka málo, ty dvě starší ji šikanují tak stresuje.Na noc
má svůj kotec kde se aspoň v noci nasytí.Tři kozy mléko nikde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík