Kamerunská kozička-bulka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.2.2015 17:52
bertik78

XXX.XXX.219.13

Prosím o radu.mám kamerunskou kozičku, tak 8 let a má na levé straně za koutkem pusy na povrchu něco jako bradavici ve velikosti většího hrášku. Pohledem to není vidět, ale postupně se to zvětšuje.(první zjištění tak před měsícem). Na pohmat je to pro kozičku asi trochu citelné.vidět to není má na tom srst. Barva kuže vypadá zatím taky normálně.
děkuji za radu co by to mohlo být.

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2015 18:37

Dobrý den.
Předpokládám, že to bude něco jiného, ale posílám pro možnost:
už se mi to stalo podruhé (prvně minulou zimu) - přes pastevní sezónu nepřikrmuji, tak se kozy neperou. Ale přes zimu jsou dravější a to hlavně u korýtek a tato jedna na to reaguje citlivěji v oblasti čelistí - tvoří se jí postupně z malinké bouličky narůstající boule a za několik týdnů je nutné jí vyříznout - viz fotky. Uvnitř je hromada hnisu. Poté léčím lokálními antibiotiky od veta.
Letos se vetka vyděsila, protože krátce před tím, než jsme toto šly řešit, dostala informaci, že se vrací do Čech pseudotuberkulóza, která prý může mít i takovéto příznaky. Tak jsme posílali na laborku - výsledky negativní. Tedy je to opravdu jen od mechanického poškození rohem jiné kozy...

7.2.2015 18:39

Jinak koza se chovala normálně, evidentně jí to nijak extra nepřekáželo. Jen jsme nechtěly riskovat, že by jí to prasklo a někde po výběhu trousila hnisavé cosi :(
Jo, na fotkách je tolik hlav, protože jsme to zrovna pojali edukativně pro lesní školku v rámci tématu "devatero řemesel" :).

7.2.2015 18:57
bertik78

XXX.XXX.219.13

Bertik 78. Děkuji za info. Takže se jedná o nějaký abces?na vašem fotu má kozička velkou bouli. Ta moje ji má blíž ke koutku tlamičky a o dost menší-asi velikost většího hrášku. Jak mám postupovat? mám ještě čekat, nebo to už konzultovat s veterinářem?
děkuji za info.

7.2.2015 19:29

No, tak pokud máte pocit, že to koze překáží, bolí nebo že to potřebujete řešit kvůli svému klidu, tak oslovte veterináře ;).

7.2.2015 19:34
lilo

XXX.XXX.201.210

Muze to byt bud projev pseudotuberkulozy jak pise hhippie, nebo pistel, abces a jine lahudky...
mazala bych bud cernou mastinebo jinou co vytahuje zanety a nebo zavolala veta aby to riznul a zadrenoval a pro jistotu udelal rozbor..

7.2.2015 19:35
bertik78

XXX.XXX.219.13

Děkuji a jak píšete, pro jistotu to cinknu veterinářovi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík