Uživatel s deaktivovaným účtem

V sobotu se nám narodila první letošní kůzlátka - od holandské zakrslé. Je to vzorná matka, pěkně se postarala, malá jsou napitá, mají plná bříška. Jsou v chlívku, na slaměné podestýlce. Přestože jsme minulý rok již pár kůzlat měli, tato se mi zdají být menší, než ta loňská a od počátku jsou poměrně málo aktivní. Spíše polehávají, choulí se v rohu u pruhu látky, kterou jsem jim dala do vchodu, aby měli "absolutní" závětří, většinou se trochu klepou. Minulý rok byly větší mrazy a mladé byli od druhého dne velice živé, skotačivé... Proto mám o tyto trochu strach.
Napadá mě, zda jim ještě přeci jen nedodat nějaký vitamín "životabudič" na podporu vitality. Selen? Éčko? Prosím o názor?
Koza je přikrmována jádrem (řepné řízky, ječmen, krmná řepa), po porodu dostala teplé žrádlo i vlažnou vodu, měla k dispozici od asi 14 dní před porodem melasovaný liz se selenem.. Vypadá spokojeně.

Já si zase říkala, že když jim teď budu hřát, když taková zima není, tak aby nebyli ještě víc choulostiví a pak se nedali pořádně vypustit :( zas je tam nemůžu držet do jara.. Ale asi zítra zajedu koupit nějaký zdroj tepla. Věřím, že to zvládnou, jen musím uhnat vetku nebo obchoďáka na ten Patoral a ještě je nějak podpořit. On se ten přípravek neztratí - někdo to dává i preventivně. My měli min. Rok všechno vitální a bezproblémové, tak na to teď nejsem operativně připravená a malí zas nevypadali úplně špatně, tak jsem to neměla potřebu hystericky řešit. Jen mi to pořád vrtá hlavou :( nejsou nějak naježení, nahrbení, bříška mají napitá...jen je jim asi vážně zima?
Tak díky za podporu a váš názor lilo a Tome.
Za sebe bych jim teda nepřitápěl, zas tolik nemrzne.
Pokud jsou fakt slabší a už to nedoženou, tak i když přežijí, nebude to moc k připuštění. Mám teď ve chlívku 4 flaškáče, pokud to nezvládnou přes noc bez příkrmu, tak mají smůlu. Zatím se drží. Každý má ale tu hranici, kdy ještě zachrňuje a kdy už ne jinde :).

Tak vzhledem k tomu, jak hodně se oteplilo, už jsou čilí a skotačí. Dnes k nim přibyli další dva (taky kluk a holka), tak doufejme, že se bude všem dařit.
Děkuji ještě jednou za rady. Každopádně vzhledem k tomu, že nás čeká ještě cirka 10 ovčích porodů, ten Patoral určitě pohledám - nic se tím nezkazí :).

Jo, kolegové, zrovna jsem si volala kvůli tomu Patoralu a prý už se nevyrábí. Nabízeli jiný produkt "Patoral Se", který se však primárně vyrábí pro telata, lze použít i pro kůzlata, ale je nevhodný pro jehňata, protože obsahuje měď. Navíc je v jakýchsi inje Kčních stříkačkách, tedy to tam je jednoduché dávkování jako tomu bylo :(
Tak asi budu řešit přes veta a běžně dostupnou kombinaci selen + vitamíny.