Prosím pomoc někoho kdo má zkušenost s odmítnutýma kuzlatama, máme kamerunský dvě kuzlata máma se hned po porodu knim neměla, násilně sme do nich dostali náký mlezivo, jedno už je čiperný ale druhý furt ne. Tak jestli byste mi neporadili co snima a za jakou dobu je zase přikrmit bud mlékem nebo znova u kozy ?
Dobrý večer,
pokud je kozena nevzala vůbec, musíte kojit z láhve a nebo a to bude lepší, přivázat kozenu a prcky podložit, aby to bylo pití rovnou ze struků. Musíte mít ale jistotu, že pijí!
To malé horší musíte zahřát, napojit tak aby jste měli jistotu, že něco vypilo.
Mlezivo není zdrojem jen protilátek ale především také cukrů, které kůzle používá jako rychlou energii. Takže malé napojit mlezivem, chtělo by to, aby kůzlata pila min.každé dvě hodiny a byla v teple. Mleziva musí vypít co nejvíce.
Zkoušeli jste kůzlata opatlat placentou a přistrčit je koze pod pusu? Nebo i koze opatlat pusu placentou a dát je k sobě? To by mohlo pomoci, pokud je krátce po porodu. Toto neuvádíte.
Přišel jsem tam a obadva prcci byli narozený a placenta venku koza vubec je neočitstila nic takže sem je dal pod ní a ona na ně akorát šlapala nebo utíkala, potom sem je osušil a jedno už pilo pořádně dvakrát ale musel jsem ho násilně podržet pod strukem ale druhý mělo struk v puse a nemá sací reflex ted je mám oba doma a pudu znova skusit nakrmit pod kozu.
Tomu malemu take dejte vice casu.. Chce to teplicko a mleziva mu davejte casteji po malych davkach treba 20ml ohratych ve vodni lazni na 39C zkuste casto prikladat k matce... A az pak krmit... Ale hlavne to kuzle se musi postavit porotze kdyz se samo nepostavi tak vetsinou ani nehleda...tzn musite ho hodne stimulovat masirovat... A hladte mu celo jako plochou ruky... Vsimla jsem si ze kdyz tam je saci reflex tak lehce trkne... A hlavne v klidu... Me nez se chytla ovecka trvalo to dve hodiny... Porod neni vycerpavajici jen pro matku ale take pro kuzle.. Jeslti to byl nejaky prekotny a pritom z nejake priciny zadrzeny porod... Protoze se tam jedno kuzle sprajclo... Jak to byva zvykem... Tak pak muze to lehce priduseny bejt hur adaptabilni... Stejne tak koza z toho muze byt traumatizovana a nevi co delat, me takle jedna koza po velmi tezkym porodu vubec nemluvila... A kdyz nezacne mluvit tak je to proste pase male nezapisuje... Kozenu bych privazala... Aby vam netancovala a mrnochy prikladala... Na flasce vam muzou zkoncit vzdycky...
Ne nicim co neni od mamy... To radeji mamu chodte dojit... Nebojte mleka nasadi dost... A uz rozhodne ne kravskym nebo plnotucnym mlikem redenym vodou... Zvlast jeslti jsou jen par hodin na zivu... Nemusite ji ani pokladat... Kuzlata uz by mela byt dostatecne silna aby se udrzela pod mamou... Urcite se chytnou tak to moc nekombinujte... A mame bych je tam nechala pokud je prijima a uz se nejak stara... Pokud do nich trka tak rozhodne ne... Jak to s ni vypada uz s nima mluvi?
Zkuste to vydržet aspoň týden, třeba budete mít štěstí a přijme je, ale pokud nejsou s ní v chlívku, tak tomu moc nevěřím. Mě ovce nepřijala jen jedno z dvojčat, mrně sice trká, ale spíš odhání a prcek už ví, že si má dát pozor. Ovce při krmení kopala, snažila se od něj utéct, ale nakonec se nechala přesvědčit u kusu žvance, buď dávku jádra nebo aspoň kus chleba, co ji na chvíli zaměstná a neprotestuje u kojení odvrženého mláděte. Pro mě (mám dovolenou) je zatím rychlejší podržet chvíli ovci než míchat a ohřívat náhražku:). Tak hodně zdaru, ať se mrňouskům daří.
Tak obě přežila noc a jsou čilý k světu. Každý tři hodiny je chodim přikládat k máme aby se napila a ještě občas jim přidám kapku sušeného mléko v lahvi. Jinak přikládám fotku at se kapku taky pochlubím :