Jehnata, brezi ovce cim a kdy ockujete, preparujete...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.2.2015 15:44
ralfa

XXX.XXX.196.175

Posledni dotaz, pripravuji se na prvni porody ouessantek, dezinfekte, selen, nuzky a pod mam nastudovano a jiu porizeno, nebo v brzke dobe bude porizeno, jedine co mi vrta hlavou je jeste zda pred porodem nejak a pripadne cim ockujete a kdy. Nebo zda jeste odcervujete nebo cokoliv co jeste oveckam davate aby mladatka byla zdrava. Nebo jim staci obrane latky z ockovani na zimu? myslim 10.mesic jsem je kompletne ockovala a odcervovala a vse. Vet. mi rekl ze jednou za pulroku se toto opakuje, ale ted nevim zda pred nebo po porodu abych neublizila vice nez pomohla. Nez se s nim setkam chci se zeptat jeste vas jak a co provadite u ovci pred porodama..
Jo a jeste se zrovna zeptam, jiz ted hodne resenou ketozu, abych nepodcenila krmeni prvorodicek zda mam krmit jeste necim, nebo spise ubrat: krmim srotem 1x za tri dny, spise jako doplnek aby mi neprerostly, dale maji porad pastvu jeste tam maji co okusovat a nepretrzite seno samozrejme a liz jeden ten oranzovy a druhy sedy se selenem a ted jeste jsem jimporidila sedy s mineraly a repnymy rizky nebo tak neco v tom je. Tak doufam, ze mineraly a vit jim nechyby je jeste neco co je potreba? Cerstva voda je samozrejmosti i kdyz ty moje moc teda nepijou, domecek je cisty, suchy a bez pruvanu, jako dezinfekci pouzivam vapno na zem a pred porodem natru i steny. Je jeste neco co bych pro ne mohla udelat?
Omlouvam se za dnesni dotazy, chci byt utvzena, ze mam vse, nebo jeste zda mam objednat nejake vitaminy, nebo leky, nebo?... Diky za odpoved.

18.2.2015 19:57
lucyy

XXX.XXX.230.183

Neodčervovala bych, pokud to není nutné. Jestli chcete mít jistotu, nechte si udělat koprologický rozbor, ať víte, jestli ovečky nějaké parazity mají nebo ne. Pokud ne, můžete jarní odčervení i vynechat. Jinak ostatní myslím stačí, my měli vitamíny, seno, maličko ovsa a vše bylo ok Připravila bych si ještě číslo na veterináře, kdyby něco.. Porod trvá asi 15 minut, neměl by být delší než hodinu (od objevení kopýtek), když by trval dlouho, můžete jí opatrně pomoct, nebo zavolat veta.. My měli štěstí, že jsme byli u toho, jinak většinou rodí v noci. Ještě mě napadá oddělit pro jistotu berana, ale záleží, jakého máte, jestli hodného, tak to potřeba není.. tak hodně štěstí a krásná jehňátka :)

21.2.2015 01:12
owex

XXX.XXX.187.2

Vysokobřezí ovce bych už neodčervoval. Podaný preparát může " ovlivnit" plod a očekávaný kladný výsledek můžete takto negativně ovlivnit. Souhlasím s názorem uvedeným výše - odeberte trus a nechte si udělat koprologický rozbor. Lze to i zaslat do SVÚ Jihlava, kde Vám do 3 dnů vyhotoví protokol. Následně máte jasnou představu o parazitech u konkrétního zvířete či ve stádě. Dále mají odčervovací prostředky vliv i na laktaci a opět bych neodčervoval laktující ovce. Může se to projevit např. průjmem u jehněte, které pije mateřské mléko.No, přidal bych k těm lizům s minerály obyčejný slaný liz. Můžete jim ještě do krmné dávky přidávat i trochu krmného vápna = je to kalcium a přece jen ten porod ovce vysiluje a toté platí o následné laktaci. Opatrně se šrotem. Hodně štěstí.

21.2.2015 17:46
ralfa

XXX.XXX.196.175

Dobry den, dekuji za odpovedi, ano vse tak nejak delam, nebo mam v planu udelat pred a po porode. Berana oddelim, neni zly na ovce, ale na nas, uvidim jak se bude chovat, ale asi na tech par dni ho oddelim a zkusim poustet za me pritomnosti. Odcervovat a ockovat tedy nebudu, myslim, ze jsou holky v poradku, jen jsem myslim nekde cetla, ze nekdo odcervuje, tak jsem se radeji zeptala. Lizy jsem ted nakoupila vselibarsjake s vsim moznym at si holky vyberou co jim bude smakovat, tak tam snad take nebude problem a srot uz take nebudu davat, dostavali jen tak 2-3 za tyden, ale ted uz nedostanou aby tedy mimca moc nevyrostla a nebyl problem, takze jen pastva, seno, liz a voda. Zdarne porody vsem!

Přidejte reakci

Přidat smajlík