Ahoj všichni, mám doma Lízu, která by měla mít v dubnu kůzlata (teda doufám, začínám zasušovat). Na podzim jsme koupili mladou Terezku, narozenou prý v 4/2014, aby měla Líza kamarádku. Myslela jsem si, že bude celá šťastná, ale trvalo dlouho než si jakžtakž zvykly. Obě jsou rohaté bílé.ˇNejdříve po Tereze Líza šla jak býk, museli být tři týdny oddělené a pouštěli jsme je jen na zvykání. Už od začátku byla ta mladá divoká. Zdá se mi, že byla od malička uvázaná. Nikdy jsem neviděla běhat kozu po zdi chlívku. Když už si jí Líza přestala všímat, tak přesto je ta mladá divoká, jako by to přeháněla, že po ní Líza jde. Přitom ta si v klidu přežvykuje seno. Tereza lítá jako blázen, ale když nás nevidí, stojí klidně vedle Lízy a nic nedělá. Jak tam někdo příjde, začne být divoká. teď jsem přestala 3 dny dojit, abych Lízu zasušila. Byla jsem marod, tak jsem tam posílala syna a ten mi včera řekl, že Tereza po něm pořád skáče, což nedělala. Myslel si že cítí "chlapa", ale šla sem tam hned odpoledne a ona opravdu zepředu i zezadu na Vás stoupne, opře se kopýtkama o Vás a jakoby jedním kopýtkem hrabe jako prosí. Dokonce začala přeskakovat branku, takže sem jí musela zase zavřít, mečí jako blázen. Dala jsem jí granule na které byly zvyklé, myslela jsem si, že jak jse u nich ty 2 dny nebyla, že má třeba na ně chuť a prosí, ale i když je snědla a já jí otevřela, hned se na mě vrhla u už mi stále opřená o hrudník. Když si vezmu, že jí bude rok v dubnu a teoreticky by mohla být věkově už máma, tak si nedokážu představit takový střestiprdlo jak má kůzlata. Je možné, že se nebude moct vůbec vychovat? A co to s ní je? Dneska jsem četla, že by mohla ještě i v únoru prskat, ale nevykazuje žádný znaky. Skákání po lidech asi stejně mezi ně nepatří. Oproti Líze, kterou jsem zachránila před kudlou je opravdu blázen.
Děkuji za radu, nevím co sní, je mi jí líto, že musí být zavřená, ale skáče jako blázen. Od malička byla uvázaná, tak jsem jí chtěla dopřát lepší život.
Helena.
Sem chodila jiná Helena.
Ta si jistě nemyslela, že koza "prosí" jako pes....
https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/forum/r/detail/416517/tak-to-mam-za-sebou-louceni.
Tak uvidime. Ted je zase v klidu a jak tam prijdu zacne litat- herecka. Tamta paní Helena ta uz je jinde, ja zacinam a sami vite, jak je o kozach tezke sehnat nejake info. Uz sem bojovala s přímětí pyskovou a s všenkama. Teď se těšim na ty kůzlata a kdyz vsechno dopadne tak to bude zatim muj nejvetsi chov. uspech. Kdyz pominu kurata atd. Jinak sem rada.ze sem do kozy šla, protože si je hned človek zamiluje a tešim se na leto az budou behat i ty maly.
Mam zkusit teretu ke kozlovi? Tam by se videlo, jestli ma o ni zajem. Omlouvam se za to psani, pisu z nobilu.
My jsme dostali taky jednu kozu tmavě hnědou až černou, temperament měla taky divoký, vše přeskočila ze všeho se dostala a říkáme ji cikánka.Když čekala první kůzlata tak i s břichem přeskočila branku v kotci, nebo nadzdvihávala vše, aby se dostaza ven.Museli jsme vše jistit řetězem a prknama.Když porodila, tak měla takovou sílu, že když jsem ji musela za každou cenu oddojit, aby nedostala zánět, tak na louce manžel na ní ležel a já ji musela dojit, třeba na trávu a přesto i s ním ho nadzdvihávala, jakou měla sílu.Byla vzorná matka a časem se z ní po kůzlatech stala dobrá dojnice, matka i koza.Je ji už asi 8 let a nechávám ji dožít, nejsou s ní žádné problémy a zaslouží si to i když toho temperamentu ji přece trochu zůstalo.Jen mít s nima trpělivost.Ať se daří.Blanča.