Kdy podat jehňatům Vecoxan?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.2.2015 20:43
jírab

XXX.XXX.214.91

Tady bylo již vícekrát napsáno, že v 7 dnech po porodu (prevence proti kokcidiím). Veterinář mi však radí dát ho až ve 2 - 3 týdnech, že je to snad účinnější. Předem díky za názory.

23.2.2015 21:18
lilo

XXX.XXX.201.210

Http://www.lekarna.cz/vecoxan-2-5mg-ml-a-u-v-1lt-suspenze/
posilam pribalovy letak k vami uvedenemu pripravku... je jeho pouziti preventivne nutne? bylo stado v nedavne dobe postizeno kokcidiozou? to jsou dobre otazky... ja mam pocit ze preventivni naduzivani leciv je zkratka spatne.. proti kokcidioze vzdy platil pelynek a octova voda... nebo kysela voda a hlavne zlepseni hygieny chovu... zdravim.

24.2.2015 14:26
jírab

XXX.XXX.214.91

Díky za reakci. Kokcidie jsem měl zjištěné v chovu zhruba před rokem, v té době všechny věkové kategorie střídavě průjmovali. Od té doby jsem se snažil zlepšit mnoho věcí, od konce léta mají všechny pěkné bobky, před třemi týdny pro jistotu jsem nechal udělat kopr. test, kokcidie nezjištěny, i jiní parazité jeden až dva křížky. Taky nejsem příznivcem zbytečné chemie.
Takže myslíte raději Vecoxan či Baycox u jehňat vynechat?

24.2.2015 18:55
lilo

XXX.XXX.201.210

Sama osobne jsem se ve svem chovu s kokcidiozou nesetkala... da se ji myslim rozume predchazet pastevnimi opatrenimi ktera se doporucuji... ovsem nevim jake jsou vase podminky... ono neco jineho je to ve velkochovu a neco jineho u solicharu jako jsem ja... me se to povi kdyz se mi rozprujmuje jedinec tak mam cas a prostor ho izolovat... dulezite je udrovat si stado vice mene v dobre zdravotni kondici... pokud je dobre krmene imunita je silna tak ho ani parazite ani nemoci nenapadaji... kdyz je stado podvyzivene nepomuze ani tuna lecebnych opatreni... zalezi to samozrejme na vas jak se rozhodnete... vzhledem k tomu ze byly mrazy tak kokcidie nebyly... a pokud nechavate odpocivat urcitou cast pastvin tak az je za mesic a pul vyzenete na 10cm travu myslim ze to bude bez obtizi... asi bych lecbu pouzila jako prevenci v momente kdy by se mi ten pripad vyskytl...

24.2.2015 19:10
roklanka

XXX.XXX.45.82

Pokud máte potvrzené koprologickým rozborem, že je v chovu nemáte víc jak na 2 +, je to zbytečné zatěžování chemií. Nedělala bych to.

25.2.2015 13:46
honza_kováč

XXX.XXX.153.13

Ten veterinář má pravdu. To není očkování, to je léčivo, které likviduje kokcidie přítomné. Vývojový cyklus jednotlivých kmenů kokcidií je dlouhý cca 10 - 20 dnů. k tomu připočteme pár dnů, než se jehně ohne a s prvním stéblem slízne první vajíčka a máme cca 3 týdny, kdy jsou v něm namnožené a připravené vystartovat ven a infikovat prostředí pro další jehňata. V tu chvíli je nejúčinnější tlumit. Tlumit píši proto, že dokonalá "sterilizace" prostředí je nesmysl. Další podání je dobré opakovat opět za 3 - 4 týdny, čímž dostaneme populaci odrostlých jehňat s dostatečnou imunitou a velkou šancí, že si dál poradí. K tomu je ovšem nutné řádně připravovat stádo na připouštění a berana ke stádu dávat a odebírat, aby bahnění proběhlo v krátkém intervalu a necrcalo se to 2 měsíce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík