Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

pav

24.2.2015 18:19
pav

XXX.XXX.147.11

Máme březí kamerunskou kozičku. Bohužel až teď jsme si všimli, že nemá na vemínku standartní struky, ale jeden má jakoby rozdvojený a druhý roztrojený. termín porodu by měl být zhruba za měsíc a je to prvnička. Jaké máme čekat komplikace po porodu? Jsme začátečníci a nenapadlo nás při koupi toto ohlídat.

24.2.2015 19:02
lilo

XXX.XXX.201.210

Mohl by jste to vyfotit... to je zvlastni anomaliet tak jak to popisujete... otazkou bude jak se ten struk naleje a zda a kudy bude pruchozi to zjistite po porodu...jinak si myslim ze by to nemuselo byt na zavadu... hlavne dbejte na to az kozena porodi vymacknout mlezivo a kontrolovat napiti kuzlete...

24.2.2015 19:04
roklanka

XXX.XXX.45.82

To jsou pastruky, jek hlídat vemeno, jinak by komplikace být neměly. Burky je mívají taky. U dojných koz je to vylučovací vada z chovu.

24.2.2015 20:53
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

pav napsal(a):
Máme březí kamerunskou kozičku. Bohužel až teď jsme si všimli, že nemá na vemínku standartní struky, ale jeden má jakoby rozdvojený a druhý roztrojený. termín porodu by měl být zhruba za měsíc a je to prvnička. Jaké máme čekat komplikace po porodu? Jsme začátečníci a nenapadlo nás při koupi toto ohlídat.

Záleží jestli to jsou, pastruky, nebo opravdu roz-dvojené a trojené stuky u konce i to jsem už zažil.
, Pastruky, vadí pokud nefungují- dříve je i odstraňovaly...

A pokud je to to druhé tak s tím měli trochu problém u čerstvě narozených pro které to bylo do tlamičky velké ale to je kolikrát i zdraví a normální struk, jak zde již bylo podotknuto až spustí mléko tak uvidíte a důležité je si to zkontrolovat a ohlídat trošku.

24.2.2015 21:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Pastruky nevadi... i pokud nefunguji... jehne bezpecne pozna ze ktereho mleko tece a zektereho ne... jen u tech mrnat cerstvych je potreba pohlidat jestli se naucilo a napilo...
ja podle popisu pochopila ze je to rozdvoj roztroj kanalek.. tj vrchol struku... a to jsem prave v zivote nepotkala a to by me zajimalo jak to vypada... ale chodila jsem dojit sousedovic kozu a ta mela vubec jakesi tuhe uzle na strukach.. a to by me zajimalo co to je...

24.2.2015 21:04
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

lilo napsal(a):
Pastruky nevadi... i pokud nefunguji... jehne bezpecne pozna ze ktereho mleko tece a zektereho ne... jen u tech mrnat cerstvych je potreba pohlidat jestli se naucilo a napilo...
ja podle popisu pochopila ze je to rozdvoj roztroj kanalek.. tj vrchol struku... a to jsem prave v zivote nepotkala a to by me zajimalo jak to vypada... ale chodila jsem dojit sousedovic kozu a ta mela vubec jakesi tuhe uzle na strukach.. a to by me zajimalo co to je...

Ty, uzle, se tam vytváří zajizvením třeba po příměti.

24.2.2015 21:11
lilo

XXX.XXX.201.210

Ale ona nic podobneho nemela... to bych si vsimla... nebo by se se mnou soused prisel poradit co ze to ma koza na vemeni... mozna ji to mohlo prokousnout kuzle...

24.2.2015 21:13
bischof.vlastimil

XXX.XXX.226.180

Je možné že i to bylo příčinou ale pokud si nevšiml tohohle tak si nemusel všimnout ani jiného...

25.2.2015 12:23
pav

XXX.XXX.24.34

Přidávám fota těch struků. Jestli tomu dobře rozumím, tak by to takový problém být neměl? Mám jí poté i když vše proběhne v pořádku raději vyřadit z chovu? Děkuji za odpovědi.

25.2.2015 13:21
lilo

XXX.XXX.201.210

No uvidite az naleje veminko ktere budou funkcni a kde zhruba budou umistene ty nefunkcni.. protoze ten funkcni struk se take naleje a zvetsi...nefunkcni zustane nenality... pak musite kuzlatka prilozit a kontrolovat zda pili ze spravneho a maji napita briska... jsou to pastruky... ale hodne blizko u sebe... mam ovecku s pastrukama a ta ma rozmisteni pomalu jako kravicka... pravidelne zdvojene struky v rade za sebou.. rika se ze matky s pastrukama jsou dobre dojnice...

25.2.2015 13:28
roklanka

XXX.XXX.45.82

To jsou ošklivé pastruky a koza by měla jít z chovu a hlavně její potomci, je to dědičné.

25.2.2015 13:35
honza_kováč

XXX.XXX.153.13

Ta fotka není úplně dobře vidět, pokud jsou směrem dopředu od hlavních struků na tzv. mléčné liště, pak jsou to pastruky, tady se mi to skoro zdá jako zdvojené struky, ale možná to vidím špatně. Pastruky problémem jsou, protože:
1) Dědivost těchto znaků je velmi vysoká.
2) V případě vícečetných vrhů lákají nejslabší trojče k "uspokojení", ale z dudlíku nic neteče a takový jedinec snáze odpadne, protože nesoupeří s ostatními dvěma o mléko, popř. prováhá důležitou první dobu.
3) Mechanickým drážděním sáním může dojít k částečnému rozdojení a je to problémové místo pro rozvoj zánětu, infekce...
Každé vyřazení zvířete z chovu je otázka posouzení, ale toto je významný argument.

25.2.2015 14:10
lilo

XXX.XXX.201.210

Vite kolik ma clovek dedicnych vad ktere prenasi na sve potomky... a vedom si jich stejne se mnozi?... spis je problem ze takove zvire nekdo proda zive... ale to uz je ta lidska povaha... mozna i dedicna vada...
to pav: uvidite az se ji naleje to vemeno jak to bude vypadat jeslti ta kuzlata vemou pripadne jeslti ta kuzlata budou mit take zdedene pastruky... podle toho se rozhodnete co dal...

Přidejte reakci

Přidat smajlík