roklanka
napsal(a):
Pokud kozám k senu dáte adekvátní příkrm, je stejná.Ve svých začátcích, kdy jsem nadělala spoustu chyb, jako je krmení jen senem, dojivost byla poloviční.
Přídavek jádra samozřejmě dostávají, ale i tak se mi zda nádoj malý a to i u "údernic". Vím, že jsem někde četl, že u krávy jersey se po přechodu na seno nádoj velmi sníží tak mě zájímalo jestli je to tak i u koz.
boaobr
napsal(a):
Přídavek jádra samozřejmě dostávají, ale i tak se mi zda nádoj malý a to i u "údernic". Vím, že jsem někde četl, že u krávy jersey se po přechodu na seno nádoj velmi sníží tak mě zájímalo jestli je to tak i u koz.
Vždy se mi kozy kozlily až v teplém období, kdy už bylo zelené, letos to mám poprvé vše na "seně" a dojivost je nic moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dojivost je tak o třetinu nižší v mém případě. Porody máme od konce prosince do konce ledna a kůzlata nechávám 2 měsíce pod kozou, přičemž odduji jen v případě, že by vemeno bylo moc nalité, což se mi se senem nestává . Jakmile začne sluníčko a pastva, dojivost se zvyšuje znatelně. Ale je fakt, že naše kozy mají opravdu jen to jejich přirozené krmení, tj. seno, trávu, větve, listí, žaludy, jen na dojení dostávají otruby. Nemám dobré zkušenosti s příkrmy, které dojivost zvyšují, protože musím víc hlídat zdravotní stav koz. Takže si radši počkám, až bude zelené, a mám méně mléka, ale také méně starostí.
Ale po výživové stránce je mléko ze sena pro kůzlata asi stejně dobré, má víc tuku i bílkovin na litr než mléko z trávy.
M.