Dojivost koz "na seně"

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2015 09:11
boaobr

XXX.XXX.19.34

Chtěl bych se zeptat těch co mívají porody v lednu či únoru, jak vám dojí vaše kozy při zimním krmení senem? O kolik tak odhadem se vám zvedá dojivost při krmení zeleným? Děkuji za odpovědi.

25.2.2015 09:36
roklanka

XXX.XXX.45.82

Pokud kozám k senu dáte adekvátní příkrm, je stejná.Ve svých začátcích, kdy jsem nadělala spoustu chyb, jako je krmení jen senem, dojivost byla poloviční.

25.2.2015 09:43
boaobr

XXX.XXX.19.34

roklanka napsal(a):
Pokud kozám k senu dáte adekvátní příkrm, je stejná.Ve svých začátcích, kdy jsem nadělala spoustu chyb, jako je krmení jen senem, dojivost byla poloviční.

Přídavek jádra samozřejmě dostávají, ale i tak se mi zda nádoj malý a to i u "údernic". Vím, že jsem někde četl, že u krávy jersey se po přechodu na seno nádoj velmi sníží tak mě zájímalo jestli je to tak i u koz.

25.2.2015 09:44
boaobr

XXX.XXX.19.34

boaobr napsal(a):
Přídavek jádra samozřejmě dostávají, ale i tak se mi zda nádoj malý a to i u "údernic". Vím, že jsem někde četl, že u krávy jersey se po přechodu na seno nádoj velmi sníží tak mě zájímalo jestli je to tak i u koz.

Vždy se mi kozy kozlily až v teplém období, kdy už bylo zelené, letos to mám poprvé vše na "seně" a dojivost je nic moc.

25.2.2015 09:57
roklanka

XXX.XXX.45.82

Nemyslela jsem jen jádro, směs (vojtěška, cukr.řízky, nebo řepa, brambor, otruby, květ, trochu šrotů.jádro).

25.2.2015 10:38
profesor1

XXX.XXX.192.99

Slunce a čerstvá tráva je nejlepší a nejlevnější "přídavek" na dobrou dojivost. Když se mě některá ovce okotí až na trávě, její jehňata vždy do podzimu doženou jehňata z února a března.

25.2.2015 11:04
roklanka

XXX.XXX.45.82

U koz a ještě k tomu plemenných je to jinak, tam nelze nechat porody až na slunce a trávu, plemeníčci mají předepsaný věk na aukci. A mléko taky není pominutelné, takže odstavy jsou tak akorát na trávu a sluníčko. V tom je chov mléčných koz poněkud jinde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2015 11:41
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dojivost je tak o třetinu nižší v mém případě. Porody máme od konce prosince do konce ledna a kůzlata nechávám 2 měsíce pod kozou, přičemž odduji jen v případě, že by vemeno bylo moc nalité, což se mi se senem nestává smajlík. Jakmile začne sluníčko a pastva, dojivost se zvyšuje znatelně. Ale je fakt, že naše kozy mají opravdu jen to jejich přirozené krmení, tj. seno, trávu, větve, listí, žaludy, jen na dojení dostávají otruby. Nemám dobré zkušenosti s příkrmy, které dojivost zvyšují, protože musím víc hlídat zdravotní stav koz. Takže si radši počkám, až bude zelené, a mám méně mléka, ale také méně starostí.
Ale po výživové stránce je mléko ze sena pro kůzlata asi stejně dobré, má víc tuku i bílkovin na litr než mléko z trávy.
M.

Přidejte reakci

Přidat smajlík