Dobré ráno, nějaké porody již sice máme za sebou, ale každý je trošku jiný, tak se jdu raději optat.
Včera ráno se mi obahnila ovečka, je to LaucanexVF, mléčné plemeno. Měla a stále má obr vemeno, ale je v dobrém výživném stavu, zdarvá. Před porodem dostávala příkrm ze zrnin + nutrimix, seno a když to šlo, byla venku ždíbat travičku a až do porodu byla opravdu absolutně ok.
Včera ráno porodila 2 kluky, prvního jsme trošku tahali, protože měl skrčené přední nožky a nešel ven, ale tahali jsme za to, co čouhalo ven, do ovenky nikdo nesahal, druhý prcek už šel v pohodě, placenta taktéž vyšla celá.
Od večera se mi zdá ovečka taková jiná, unavená, nechtěla ani zrno, ani mrkev, pila, seno si dala. Také jsem si dnes ráno všimla, že má průjem - ne úplnou vodu, ale je to řidké + mi přijde, že má stále ještě sem tam stahy, což přikládám tomu, že se zavinuje děloha.
Večer jsem jí pro jistotu dala Acidomid, což mi doporučila veterinářka. A tak já nevím, jestli to mám nějak řešit, nebo jestli přeháním. Ovečka je prostě taková jiná, unavená, seno žere, vodu pije, přežvykuje...ale je mi divné, že to zrní nechce :/ Mohla by se takhle z ničeho nic po porodu rozvinout ketóza, když do porodu byla absolutně OK?
Byl to její první porod.
Tak co myslíte, řešili byste tento stav nějak?
To že má ještě, jakoby stahy, se mi moc nelíbi.
Sledoval bych ji pokud se odlišuje od normálu.
To že nechce šrot, zrní... se stává i moje ovce někdy prostě vysadí a já se v tom případe po nich poohlížím! To že má průjem sledujte nastavila si dietu sama tak pokud ji nechcete podporovat jinak? Jen sledujte ale při zhoršení hned jednejte.
Spíše trošku to tahání jehňete ven se mi nelíbilo, pokud to nešlo jinak... (raději se pokusit jehňe v tlačit zpět, zkontrolovat, srovnat a pak tahat) ale posoudit situaci je vždycky na chovateli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud má ovce viditelné stahy, není to standartni stav. Ano, děloha se balí, ale to není vidět.
Může mít v sobě ještě jedno jehně, taky jste jí mohli tím taháním klidně natrhnout.
Zase si nepředstavujte, že jsem tahala jako o život, pouze když ovenka měla stah a tlačila, tak jsem držela za kus nožek, který koukal a vyvíjela mírný tlak, že bych ho z ní vyškubla se rozhodně tvrdit nedá. Jak prošla hlavička, zvládla už zbytek sama.
Teď jsem u ní byla a zdála se lepší, baštila seno a už nepůsobila tak ztrhaně. budu jí sledovat.
Mohla dostat horečku z přeplněného vemena. Držte ji jen na seně a vodě. To by musel být jooooo těžký porod, aby ovce v sobě nechala ještě jedno jehně a netlačila po narození těch dvou jehňat. Jestli se ovce vyčistila, tak by to mělo být OK. Pro jistotu ale sem tam čichněte k ocasu, jestli nezačne smrdět.
Dobrý den, tak hlásím, že ovečka je již v pořádku, je čilá, průjem ustal. Do zrna se tedy stále moc nehrne, ale tak sama asi ví, co je pro ní nejlepší.
Trochu bojujeme s tím, že má až příliš mléka - malí chlapíci se rozhodli cucat pouze z jedné půlky vemene, takže ta druhá je stále plná :/ Měla jsem strach ze zánětu, takže k druhé půlce přikládáme 3týdenní jehně, které jsme doteď krmili flaškou a i když tedy chlapík hoduje, tak tam mléko stále zbývá :/ a jedna část je trochu červenější, takže masíruji a dodojuji, co to dá.