Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
8.3.2015 21:47
jiri12

XXX.XXX.2.242

Dobrý večer, máme 9 let starou ovečku, která je březí (dnes je to 142 dnů od příchodu berana do stáda, takže porod může přijít zanedlouho). Včera ráno se nemohla zvednout. Když jsme ji pomohli na nohy, tak se celý den jevila bez nejmenších problémů. Kontrolovali jsme ji až do večera. Ráno jsme ji našli ležet na zádech. Na nerovném terénu se svalila z mírného svážku. Myslela jsem si, že je to hodně zlé, poté, co jsme ji zveli se za chvíli vzpamatovala, rozchodila to a celý den byla v pohodě. Chodila, pásla se, žrala, je při chuti, nemá zažívací potíže. Test na ketózu z moče je negativní. Myslím si, že je prostě těžká a špatně se jí zvedá. V 21h jsem byla kontrolovat, ležela svalená na boku a bečela. Poté, co jsem ji obrátila z boku se ji povedlo samotné zvednout se. Nevím, jak ji mám zaopatřit na noc, aby se nestalo, že sebou bude hodiny zmítat a nebude moct vstát, máte s tím někdo zkušenost? J.

8.3.2015 22:01
profesor1

XXX.XXX.192.99

Poradit vám neporadím, ale jestli se převalí na záda a zůstane tak, zastaví se jí trávení a to je průser, přímo smrtelný.

linzii

9.3.2015 12:02
linzii

XXX.XXX.1.174

Jelikož ovci evidentně neschází moc dní do porodu, hlídala bych ji a stále dokola pomáhala vstát v případě, že zase někde zůstane ležet. Porod také hlídejte, může mít třeba trojčata. Může mít i něco se svaly, klouby, kdo ví. Prostě je opravdu těžká, starší a po porodu se vše rychle spraví Držím palce.

9.3.2015 15:21
profesor1

XXX.XXX.192.99

Já bych spíše řekl že po porodu už nevstane, ale třeba po "odhození zátěže" opravdu bude OK. Každopádně se předem domluvte s vetem na řešení varianty že nevstane.

10.3.2015 07:41
jiri12

XXX.XXX.2.242

Zdravím, děkuji za názory. Chodíme ovci hlídat ve dne i v noci, zatím se to jeví dobře. Od té doby, co jsme začali hlídat, tak žádný "kotrmelec" nenastal. Snad to bude dobré. J.

10.3.2015 09:21
kosta

XXX.XXX.114.1

Hlavně aby dobře dopadlo, hlídejte ji až bude rodit. Přeji Vám to. Ten týden ji chodit hlídat se
vyplatí. Já k nim chodím i v noci, když mají rodit tak třeba týden pořádně nespím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík