Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.3.2015 17:19
stauda

XXX.XXX.168.41

Včera v noci nám uhynula náhle kojící ovce.Porod byl normální před 2 měsíci u původního chovatele, krmena senem a pastvou, měsíc před bahněním odčervená Helmigelem, dvojčata kojila. Vypadala v dobré kondici.Přivezli jsme jí s dalšími dvěma kojícími ovcemi a jehňaty před pěti dny.V podstatě náhle začala lehat, ještě se asi třikrát zvedla a malátně popošla po louce, pak ulehla zcela. Příznaky byly- vysoká horečka 42st(víc teploměr nebral), zrychlené dýchání, občas lehké celkové záškuby. Vemeno, kopyta vše v pořádku, dýchání čisté, bobky normální, vymočila se. Veterinář do hodiny po ulehnutí dal antibiotika, vitaminy, analgetika.Nevěděl o co jde. Dýchání pak bylo klidnější, teplota za pár hodin poklesla, ale ovce byla apatická. V noci, tedy zhruba 12 hodin od ulehnutí, zahynula. Příznaky a hlavně rychlý konec mi jedině pasují na listeriózu, enecephalickou formu. Prosím jestli máte někdo zkušenost s touto infekcí, napište názor.Samozřejmě mám nyní obavy o celé stádečko, kde kromě dvou kojících matek mám ty jehňata (ty osiřelé pily její mléko!) a další zabřezlé ovce. Zatím vypadají všichni v pořádku...zatím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.3.2015 18:49

Listerióza encefalická forma vypadá úplně jinak. Zvířata můžou mít horečku, ale častokrát vůbec nebývá nebo bývá jen v pořádku. A je to nemoc nervové soustavy, takže skutečně převažují neurologické příznaky, typicky jednostranné - takové zvíře má třeba pokleslé jedno ucho a svěšený koutek, jak člověk po mrtvici, či nosí hlavu na stranu, točí se dokola, sliní.. no nakonec, když už mele z posledního, tak kope nohama a vytáčí hlavu, ale svalové záškuby zase moc typické nejsou.

To, co popisujete, tzn. velmi vysoká horečka, malátnost, apatie, svalové záškuby, pokles gorečky a rychlý úhyn, je naopak vcelku typický příznak jakékoliv nemoci, která způsobuje sepsi, celkový zánět a otravu krve. No, umí to i ta listerióza septikemická forma, ale taky to může jít od dělohy, od ledvin, vlastně od jakéhokoliv orgánu. Něco podobného umí také otrava mědí, včetně horečky, a akutní otravu může spustit i stres - tzn. převoz. To by mohlo vysvětlit, proč se zdravá ovce u vás náhle rozsypala.

10.3.2015 19:16
anobbona

XXX.XXX.84.98

Já teď podobně přišla o ovci, píši o tom v tématu "možná ketoza" někde dole ve vlákně.

10.3.2015 19:49
stauda

XXX.XXX.168.41

Děkuji za komentář.Mně to jen nedá-chci přijít na příčinu toho co se stalo a hlavně jestli nebylo něco u nás špatně...na podzim jsme už přišli o sedmiměsíčního beránka, také z jiného chovu, ale ten strádal tři měsíce-neprospíval, chodil poslední za ovcemi, často bečel, ovce do něj strkaly.Na závěr jsme ho utratili, byl vyhublý- ještě jsem ho "vypitvala"- měl srdce jak bačkoru, ostatní orgány vypadaly v pořádku. Takže asi také stres po odloučení ze stáda...nebo srdeční vada... Už se budu bát převézt zvíře z jiného hospodářství

10.3.2015 19:54
stauda

XXX.XXX.168.41

Ano- četla jsem se zájmem. I když si myslím, že v našem případě ketoza ne. Bohužel když ta ovce naposledy močila, kdy jsem mohla použít testační papírek, tak ještě chodila a pak už lehla a už nic. Veterinář na to také myslel, ale pak jsme to vyloučili. Ty vysoké horečky a hrozně rychlý konec...a ketoza má spíše plíživý průběh, ne?

10.3.2015 20:03

stauda napsal(a):
Ano- četla jsem se zájmem. I když si myslím, že v našem případě ketoza ne. Bohužel když ta ovce naposledy močila, kdy jsem mohla použít testační papírek, tak ještě chodila a pak už lehla a už nic. Veterinář na to také myslel, ale pak jsme to vyloučili. Ty vysoké horečky a hrozně rychlý konec...a ketoza má spíše plíživý průběh, ne?

U ketózy hlavně ovce horečku nemá.

10.3.2015 20:08
stauda

XXX.XXX.168.41

A ještě jak to komentovala bodlinka -ketoza po obahnění ne. Ale ještě k té výživě- bývalá majitelka měla ty kojící na seně a pastvě, tak jsem nechtěla nic měnit, maminy se zdály opravdu v dobré kondici.Veterinář to však zpochybnil, že mám ty kojící matky jen na louce a seně. Každopádně jim teď opatrně přidávám oves, nějaký Nutrimix, no občas mi sežerou granule, co mám pro ta osiřelá jehňata- ty jim opravdu chutnají. Tak snad to nevadí. Jen doufám, že se z té !smůly" vyhrabeme- to ještě u těch březích ovcí se opakovaly výhřezy pochvy, dvakrát jsem jim to musela zreponovat, pak jsme snaD odstranili příčinu- stoupaly si totiž ke krmelci a tím k tomu docházelo- ale to je na okraj...

10.3.2015 20:11
stauda

XXX.XXX.168.41

Jasně - ketoza=metabolická porucha, horečky= příznak infekce.

11.3.2015 07:57
anobbona

XXX.XXX.84.98

Já nemyslela, že vaše ovečka umřela na ketozu, ale nejspíš na tu listerii, mě aspoň vet tohle potvrdil, ale uhynulou ovci neviděl.

11.3.2015 08:20
Massaro

XXX.XXX.109.6

Pokud ovci veterinář neviděl, natož nějak důkladněji nezkoumal, může pouze odhadovat, na co pošla. Ale ne potvrdit. Listeriozou navíc obvykle nebývá postižen pouze jeden kus.

Přidejte reakci

Přidat smajlík