Včera v noci nám uhynula náhle kojící ovce.Porod byl normální před 2 měsíci u původního chovatele, krmena senem a pastvou, měsíc před bahněním odčervená Helmigelem, dvojčata kojila. Vypadala v dobré kondici.Přivezli jsme jí s dalšími dvěma kojícími ovcemi a jehňaty před pěti dny.V podstatě náhle začala lehat, ještě se asi třikrát zvedla a malátně popošla po louce, pak ulehla zcela. Příznaky byly- vysoká horečka 42st(víc teploměr nebral), zrychlené dýchání, občas lehké celkové záškuby. Vemeno, kopyta vše v pořádku, dýchání čisté, bobky normální, vymočila se. Veterinář do hodiny po ulehnutí dal antibiotika, vitaminy, analgetika.Nevěděl o co jde. Dýchání pak bylo klidnější, teplota za pár hodin poklesla, ale ovce byla apatická. V noci, tedy zhruba 12 hodin od ulehnutí, zahynula. Příznaky a hlavně rychlý konec mi jedině pasují na listeriózu, enecephalickou formu. Prosím jestli máte někdo zkušenost s touto infekcí, napište názor.Samozřejmě mám nyní obavy o celé stádečko, kde kromě dvou kojících matek mám ty jehňata (ty osiřelé pily její mléko!) a další zabřezlé ovce. Zatím vypadají všichni v pořádku...zatím.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Listerióza encefalická forma vypadá úplně jinak. Zvířata můžou mít horečku, ale častokrát vůbec nebývá nebo bývá jen v pořádku. A je to nemoc nervové soustavy, takže skutečně převažují neurologické příznaky, typicky jednostranné - takové zvíře má třeba pokleslé jedno ucho a svěšený koutek, jak člověk po mrtvici, či nosí hlavu na stranu, točí se dokola, sliní.. no nakonec, když už mele z posledního, tak kope nohama a vytáčí hlavu, ale svalové záškuby zase moc typické nejsou.
To, co popisujete, tzn. velmi vysoká horečka, malátnost, apatie, svalové záškuby, pokles gorečky a rychlý úhyn, je naopak vcelku typický příznak jakékoliv nemoci, která způsobuje sepsi, celkový zánět a otravu krve. No, umí to i ta listerióza septikemická forma, ale taky to může jít od dělohy, od ledvin, vlastně od jakéhokoliv orgánu. Něco podobného umí také otrava mědí, včetně horečky, a akutní otravu může spustit i stres - tzn. převoz. To by mohlo vysvětlit, proč se zdravá ovce u vás náhle rozsypala.
Děkuji za komentář.Mně to jen nedá-chci přijít na příčinu toho co se stalo a hlavně jestli nebylo něco u nás špatně...na podzim jsme už přišli o sedmiměsíčního beránka, také z jiného chovu, ale ten strádal tři měsíce-neprospíval, chodil poslední za ovcemi, často bečel, ovce do něj strkaly.Na závěr jsme ho utratili, byl vyhublý- ještě jsem ho "vypitvala"- měl srdce jak bačkoru, ostatní orgány vypadaly v pořádku. Takže asi také stres po odloučení ze stáda...nebo srdeční vada... Už se budu bát převézt zvíře z jiného hospodářství
Ano- četla jsem se zájmem. I když si myslím, že v našem případě ketoza ne. Bohužel když ta ovce naposledy močila, kdy jsem mohla použít testační papírek, tak ještě chodila a pak už lehla a už nic. Veterinář na to také myslel, ale pak jsme to vyloučili. Ty vysoké horečky a hrozně rychlý konec...a ketoza má spíše plíživý průběh, ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

stauda
napsal(a):
Ano- četla jsem se zájmem. I když si myslím, že v našem případě ketoza ne. Bohužel když ta ovce naposledy močila, kdy jsem mohla použít testační papírek, tak ještě chodila a pak už lehla a už nic. Veterinář na to také myslel, ale pak jsme to vyloučili. Ty vysoké horečky a hrozně rychlý konec...a ketoza má spíše plíživý průběh, ne?
U ketózy hlavně ovce horečku nemá.
A ještě jak to komentovala bodlinka -ketoza po obahnění ne. Ale ještě k té výživě- bývalá majitelka měla ty kojící na seně a pastvě, tak jsem nechtěla nic měnit, maminy se zdály opravdu v dobré kondici.Veterinář to však zpochybnil, že mám ty kojící matky jen na louce a seně. Každopádně jim teď opatrně přidávám oves, nějaký Nutrimix, no občas mi sežerou granule, co mám pro ta osiřelá jehňata- ty jim opravdu chutnají. Tak snad to nevadí. Jen doufám, že se z té !smůly" vyhrabeme- to ještě u těch březích ovcí se opakovaly výhřezy pochvy, dvakrát jsem jim to musela zreponovat, pak jsme snaD odstranili příčinu- stoupaly si totiž ke krmelci a tím k tomu docházelo- ale to je na okraj...