Dobrý den, vážení, mám otázku. Včera jsem si dovezla předloňskou kozenu po kůzlatech. Majitel tvrdí, že kůzlata hned po porodu prodal... Koza má no spíš skoro nemá vemínko, struky tak na dva prsty, a když zkusím podojit, tak něco mléka teče... Otázka je, rozdojí se? Mám zkoušet? Děkuji.
No a kolik z ni ted vydojite... ? ja mam pocit ze trochu by to asi slo... kdyz ji budete v pravidelny cas dojit.. i nekolikrat denne... kdyz ji budete velmi krmit... protoze ta koza na nejakych x litru musi sezrat x kilo zradla... pak az bude zelene... take brambory zvysuji laktaci... ale asi to nebude zadna slava... koza na mleko zadelava v prubehu brezesti a s nastupem kuzlatek... a pokud ji nedojil... je to mizerie a vubec se ptam proc jste ji kupovali...
No spíš podle toho co popisujete, buď koza zmetala nebo kůzlata hned po porodu uhynula či se narodila mrtvá. To, že je hned po porodu prodal je velmi nepravděpodobné.
Nepíšete v jakém je koza zdravotním a výživovém stavu. Je to předpkládám prvnička, takže vzhledem k situaci od ní žádné zázraky nečekejte.
Rozdojit - ano, asi se vám to podaří, ale otázka je, jestli to množství mléka, které z ní dostane bude stát za tu námahu. Co se mých zkušeností týče - spíš nebude, ale i vyjímky potvrzují pravidlo.
Zkusit to můžete. Jak píše lilo, dojit několikrát za den. Pozor ovšem na tu krmnou dávku, postupně navykat, ať nezpůsobíte acidozu. A na brambory také pozor, mohou způsobit průjmy, pokud na ně není zvyklá.
Co se mého názoru týče - já bych ji zasušila, počkala na další sezonu a pokud chcete kozu na mléko, koupila nějakou co opravdu dojí.
Já jsem teda úplný začátečník, ale mám doma něco podobného.Malá asi rok stará, prvnička co porodila mrtvá kůzlata.Vemeno takřka žádné a struky taky malinkaté.Majitel jí nechtěl, prej nadojí maximálně hrnek mléka denně.No bůh ví proč(kdyby jste viděli ty podmínky v kterých chudera žila, jsem myslela, že nejsem ve stáji ale v pekle) každopádně první 2 dny dojila za celej den s bídou dvě deci...no šla na pastvu, dostala nažrat(oves, řepné řízky, krmnou mrkev) a nyní pátej den nadojila ráno 3OOml a večer 500ml...posupně se o zvyšuje, tak uvidím...
No moje zkušenost byla kdysi taky s kozou která už neměla kůzle a když jsem ji pořádně krmila rozdojila se mi..neviděla jsem v tom tehdy žádný problém..nejsem nějakej obrovskej zkušeňák ale nechápu proč by to nemělo jít..nebylo toho mléka tolik ale bylo..teď už mám po letech jinou kozu, ale s tou tehdejší to šlo celkem bez problémů..jen to pár dní trvalo...