Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.3.2015 14:23
peťak

XXX.XXX.159.147

Pěkně zdravím,
moc ráda bych poprosila o vaše zkušenosti se sytémem pastvy koz a oveček. Pasete "volně" - na velké pastvině bez přesunů, nebo střídáte hony či oplůtky, jak velkou ohradu na jaký počet zvířat, máte stabilní ohrady nebo mobilní elektrické, jak často přesouváte, jak řešíte přístřešky, jaký typ ohradníku se vám osvědčuje - sítě, pásky, lanka?
CHci toho trochu hodně, ale budu moc vděčná za jakýkoliv postřeh, "útržek" z praxe - co se vám osvědčuje a neosvědčuje? My zatím máme 400 m ohradníku pro 11 koz a tři ovečky, přesunujeme cca 1x za měsíc, chci ale postupně rozšířit na 20 koz a 10 oveček a ještě přibrat dva menší koníky a snažím se vymyslet systém, který bude ideální pro zvířata i pastvinu a zároveň únosný co se týká pracovní náročnosti - momentálně mne přesun pastviny stojí celý den práce (přesun tyček, pásek, podsekání,...), takže mám pocit, že při větším počtu zvířat už bych pak nedělala skoro nic jiného než přesouvala ohradníky... )o:
Předem moc děkuji za vaše sdílení!
Petra.

jahoda04

14.3.2015 11:50
jahoda04

XXX.XXX.89.231

peťak napsal(a):
Pěkně zdravím,
moc ráda bych poprosila o vaše zkušenosti se sytémem pastvy koz a oveček. Pasete "volně" - na velké pastvině bez přesunů, nebo střídáte hony či oplůtky, jak velkou ohradu na jaký počet zvířat, máte stabilní ohrady nebo mobilní elektrické, jak často přesouváte, jak řešíte přístřešky, jaký typ ohradníku se vám osvědčuje - sítě, pásky, lanka?
CHci toho trochu hodně, ale budu moc vděčná za jakýkoliv postřeh, "útržek" z praxe - co se vám osvědčuje a neosvědčuje? My zatím máme 400 m ohradníku pro 11 koz a tři ovečky, přesunujeme cca 1x za měsíc, chci ale postupně rozšířit na 20 koz a 10 oveček a ještě přibrat dva menší koníky a snažím se vymyslet systém, který bude ideální pro zvířata i pastvinu a zároveň únosný co se týká pracovní náročnosti - momentálně mne přesun pastviny stojí celý den práce (přesun tyček, pásek, podsekání,...), takže mám pocit, že při větším počtu zvířat už bych pak nedělala skoro nic jiného než přesouvala ohradníky... )o:
Petra.

Zkuste oplotit celou plochu pletivem..a postupně rozpulovat ohradníkem (či el.dítěmi ty máte cca za 15min.postavenou.
My máme celou louku oplocenou opletivem a rozpulujeme vždy el.síťemi popř. ohradníkem a máme v ohradě 50Ks ovcí 10koz a 5koní :)

jahoda04

14.3.2015 11:52
jahoda04

XXX.XXX.89.231

jahoda04 napsal(a):
Zkuste oplotit celou plochu pletivem..a postupně rozpulovat ohradníkem (či el.dítěmi ty máte cca za 15min.postavenou.
My máme celou louku oplocenou opletivem a rozpulujeme vždy el.síťemi popř. ohradníkem a máme v ohradě 50Ks ovcí 10koz a 5koní :)

Zkuste oplotit celou plochu pletivem..a postupně rozpulovat ohradníkem (či el.sítěmi ty máte cca za 15min.postavenou.
My máme celou louku oplocenou pletivem a rozpulujeme vždy el.síťemi popř. ohradníkem a máme v ohradě 50Ks ovcí 10koz a 5koní :)
(oprava pryvop. chyb)

Slune4nice

14.3.2015 12:09
Slune4nice

XXX.XXX.216.228

peťak napsal(a):
Pěkně zdravím,
Petra.

A co si to přepočítat na dobytčí jednotky?

14.3.2015 13:52
peťak

XXX.XXX.159.147

Děkuji moc za radu, Jahodo - můžete mi, prosím, ještě napsat, na jak velké úseky louku rozdělujete a jak dlouho zvířata necháváte na jednom místě?
S díky Petra.

14.3.2015 13:55
peťak

XXX.XXX.159.147

Děkuji, Slunečnice, i za Vaši radu - na DJ si to samozřejmě přepočítat můžu - zároveň bych ale moc ráda zjistila nějaké konkrétní zkušenosti z praxe, od lidí, kterým něco nějak funguje... Petra.

14.3.2015 16:38
lilo

XXX.XXX.201.210

Z hlediska prevence kokcidii je vhodne nespasat uplne na korinek a rotovat po zhruba tydnu... vzhledem k tomu ze je to 5 dj tak i pastviny by mely byt odpovidajici velikosti, smim se zeptat na vymeru? mame system pevne oplocenky a rozdelujem elektrikou podle potreby na useky ktere tak vypasaji...mam 7500m plus 1,2ha na kterem delame seno mame 6 bahnic berana jehnata 6 koz a kuzlata. po odstavu kozy zustavaji doma a opasaji cca 2000m, dal secu kde co a prikrmuju podle potreby

14.3.2015 17:27
peťak

XXX.XXX.159.147

No my teď máme cca 4ha, ještě budeme něco dokupovat než se dostaneme na ten počet zvířat, o kterém jsem psala... Bohužel ty pozemky nemáme všechny pohromadě, což vše trochu komplikuje, ale zase mají pestrost (o:
A jak velké úseky rotujete po tom týdnu? Myslíte někdo, že by mělo nějaký význam mít vždy v jednom úseku kozy a ve druhém ovce a koně a pak vždy po pár dnech posunout kozy do dalšího nového úseku a ovce a koně do toho úseku, kde byly kozy (protože kozy jsou mlsnice co chtějí hlavně něco nového a ovečky s koníkama by to pak dobraly - nebo bych je tak šidila?).

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2015 17:42

Nejlip past vsechno dokupy. S konma nemam zkusenot, meli jsme jednoho kdyz jsem byl prcek. Kravy berou vrsky trhaj to jazykem a co pokalej a pomocej to zustane. Ovce brou u zeme. Kozy si vybiraj. Ty kone nevim ale tipuju je neco mezi kravou a ovcej. Copak pastva na zelenym to neni problem, ale na zimu budete muset resit spolecny krmeni senem a to je trosku veda, pokud chcete minimalizovat caneni. Sirky sprusli atd atd.
Me vydrzi cca 8-11 ovci v oplutku 50x50m cca 5 dni. Tim myslim na bujny trave, spis prerostly. Po peti dnech zustane kratkej porost a sem tam dlouhy stebla ktery jim nejedou.
Jestli zacinate tak si davate docela velky sousto. Protoze na kozy neplati co se ohrad tyce to co na ovce a na kone. kone by nemely mit moc silnej ohradnik pokud vim. A ovce zase potrebujou poradnou slupku do cumaku, kozy myslim taky.

11.4.2016 12:24
igor

XXX.XXX.0.0

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nejlip past vsechno dokupy. S konma nemam zkusenot, meli jsme jednoho kdyz jsem byl prcek. Kravy berou vrsky trhaj to jazykem a co pokalej a pomocej to zustane. Ovce brou u zeme. Kozy si vybiraj. Ty kone nevim ale tipuju je neco mezi kravou a ovcej. Copak pastva na zelenym to neni problem, ale na zimu budete muset resit spolecny krmeni senem a to je trosku veda, pokud chcete minimalizovat caneni. Sirky sprusli atd atd.
Me vydrzi cca 8-11 ovci v oplutku 50x50m cca 5 dni. Tim myslim na bujny trave, spis prerostly. Po peti dnech zustane kratkej porost a sem tam dlouhy stebla ktery jim nejedou.
Jestli zacinate tak si davate docela velky sousto. Protoze na kozy neplati co se ohrad tyce to co na ovce a na kone. kone by nemely mit moc silnej ohradnik pokud vim. A ovce zase potrebujou poradnou slupku do cumaku, kozy myslim taky.

Z čeho máte ty oplůtky?

11.4.2016 19:54

Co dum da, ale na vetsine pastvin mam obvod z dratu a oplutky lanka na laminatovych tyckach. Mel jsem jeste do nedavna nadbytek brankovejch rucek ( priziny s rukoveti ) tak mam oplutek resenej lankem s rukoveti na konci, a ta udrzuje lanko +- porad napnuty.

11.4.2016 20:36
igor

XXX.XXX.96.23

Je to pod napětím? Nebo ne?

12.4.2016 10:05

Je to pod napetim.

Přidejte reakci

Přidat smajlík