Příprava na připouštění

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.3.2015 16:55
awery

XXX.XXX.233.53

Ahojte,
ráda bych se zeptala jak správně načasovat přípravu na připouštění?
Ráda bych přidala berany do stáda v srpnu abych bahnila leden/ únor. Kdy přidat flushing, kolik a jak dlouho dávat a kdy zařadit od přivezení beranů?
Máte nějaké praktické poznatky či doporučení na tuto dobu, o které byste se se začínajícími hobby chovateli ochotně podělili? např. používáte jiné lizy?
Děkuji

Neregistrovaný uživatel

15.3.2015 18:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Takže načasovat to de ale záleží kdy dáte berana... my rodíme jehnata v duben-květen z důvodu menšího úhynu ovcí dřívejsme také rodili jehnata v lednu-únoru ale když byl ještě sníh a mráz tak nám to moc nevyhovovalo a byly větší ztráty. Jinak co se týče tech lizů tak používáme lizi v kostkách nebo v bedýnkách ale při době bahnění dáváme ještě doplňující lis od značky OSVIOR (je to sice nákladná investice kolem 700, -800, - záleží na druhu lizu ale vyplatí se to ovce pak nemají žádné komplikace)
Záleží i na plemeni ovcí?

16.3.2015 14:31
awery

XXX.XXX.233.53

Děkuji za odpověď.
Ano, myslím, že na plemeni záleží - některá se dle mých zkušeností ve stádě dají "ukecat" k říji dřív ochotněji než jiná.
A můžu se zeptat, kdy zařadit flushing? V okamžiku kdy přivezu berana, nebo později?
Děkuji.

16.3.2015 15:09
profesor1

XXX.XXX.192.99

A kdy vlastně přivezete toho berana?

Neregistrovaný uživatel

16.3.2015 18:56
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.89.231

Berana k ovcím pouštíme začátkem lisopadu proto, aby se jehňata rodila až v půli dubna-května. Ovce totiž rodí venku.

16.3.2015 19:48
awery

XXX.XXX.233.53

Jednoho už mám doma, ale budu ho odvážet v dohledné době a přivezu pak i s beranem pro druhé stádo - ideálně na začátku srpna, aby se mi v průběhu srpna rozříjely ovce. Ale jak tuto říji podpořit?

16.3.2015 19:53
awery

XXX.XXX.233.53

Jak nad tím víc přemýšlím, kluky možná přivezu až začátkem září, asi by kvůli počasí a pastvě, atd. byly jehňata lepší až v únoru, max. v březnu ( ovce, co nezabřeznou na poprvé, atd.). Později už mi to moc nevyhovuje. Dá se to takto plánovat nebo to vidím příliš jednoduše?

16.3.2015 21:12
profesor1

XXX.XXX.192.99

Podle mne začátek říje ovlivňuje začátek studených nocí v srpnu a fáze měsíce. Loni začalo hnusné počasí v půlce července a letos mám 99% ovcí a koz okocených do konce února. To se mě jiné roky začínaly teprve kotit. Berana mám celoročně ve stádu. A proč ty fáze měsíce - protože se mě vetšinou kotí více kusů během tří - čtyř dnů, a mezi tím jsou delší pauzy bez porodů. Ale možná je to tím, že je říje "nakažlivá" a když některá ovce "zavoní" tak to vyprovokuje více kusů.

16.3.2015 22:25
lilo

XXX.XXX.201.210

Je to dokonce dokazane ze se synchronizuji zenske cykly tudis i ty kozi a ovci to maji kdyz ne spolem tak velmi blizko vedle sebe... kdyz jsem privezla kozla... tak behem 4 dnu zacla prskat prvni a pak uz se sypala jedna za druhou... i mladosky... dneska mela termin posledni kozena... porodi snad zitra... pricemz prvni porod byl pred tydnem v nedeli... spise nez mesic na to ma vliv delka svetelneho dne...

16.3.2015 22:35
awery

XXX.XXX.233.53

Všude se uvádí že vliv má délka světelného dne a říje se často synchronizuje (přirozeně a v chovech i aplikací preparátů). Teoreticky vím, ale jak je to v praxi s načasováním flushingu a případnou další podporou? co děláte vy, krom toho, že se berani/kozli přivezou do stáda?
A další otázka, dáváte beranovi značící postroj?

17.3.2015 09:38
ovcezkopce

XXX.XXX.168.4

Kamerunského berana jsme dali do stáda kamerunek 1.9., do konce února všechny (březosti schopné) porodily.
Zwartbles berana jsme dali masným ovcím 10.9., poslední porod byl 2.3.2015, zabřezly všechny březosti schopné.
Takže do měsíce zabřezly všechny ovce "přírodně", bez jakékoliv stimulace.
Celoročně mají k dispozici kromě několika lizů, seno, pastvu, v menší míře sušený sladový květ a oves - jádro přidáváme víc až po cca 1/3 březosti. Celoročně průběžně dostávají do vody B a C compositum a combisol SE podle doporučeného dávkování od výrobce.
Značící postroj nedáváme.

Přidejte reakci

Přidat smajlík