Kozel – nemám žádné zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jahy

16.3.2015 11:07
Jahy

XXX.XXX.44.249

Dobrý den, před pár dny jsem přišel jak slepý k houslím k ě letému bílému kozlíkovi. Nemám vůbec žádné zkušenosti ale mám velký prostor a chuťsmajlík a hlavně jsem mu chtěl pomoct aby neskončil kdoví kde.Díky za jakoukoliv radu ohledně péče, krmení atd.

16.3.2015 11:09
Jahy

XXX.XXX.44.249

2letý kozlík...

16.3.2015 11:37
kelišová

XXX.XXX.155.253

Kolik máte koz, aby se vám vyplatilo držet kozla.

16.3.2015 13:58
Jahy

XXX.XXX.39.146

Plánoval jsem dvě ale až příští rok, takže to budu muset asi uspíšit. Nicméně nevím s kolika kozami by se mi kozlík vyplatil

16.3.2015 14:17
lilo

XXX.XXX.201.210

A to je preci jedno... jako v te pisnicce od nohavici byl jeden pan ten kozla mel velice si s nim rozumel..
o kozach tam nebyla rec... zvlasti je i to ze treba v ladovych obrazcich meli kozla bobika ale o koze se tam nikde nemluvi... takoveho kozla muzete zaprahat jako osla a uveze vas take... tak k cemu kozy ze jo... :).

16.3.2015 14:17
lilo

XXX.XXX.201.210

Nebo bobese?

16.3.2015 14:41
Jahy

XXX.XXX.39.146

Jak to víte že je to Bobeš? Je tak hodný že je ho škoda do klobás..

16.3.2015 15:25
profesor1

XXX.XXX.192.99

Přeji vám, ať takovou chválu na kozlíka řeknete i na podzim

16.3.2015 15:30
Jahy

XXX.XXX.39.146

Ajaj, bude asi veselo?

16.3.2015 15:40
profesor1

XXX.XXX.192.99

Tak když třeba nedáte na ženské rady, že kozy nejsou důležité , tak kozlík bude mít zábavu a bude klidný

16.3.2015 16:13
lilo

XXX.XXX.201.210

Vy o voze a my o koze.. tedy o kozlovi... nikdo nerikal ze kozy nejsou dulezite to je ale zase uplne jina... nicmene... je v lidovych pisemnostech dolozeno a vyobrazeno to ze pan, nebo ten dedula co chodil na poudacky k mikesovi... mel kozla a zadnou kozu... takze proc kdyz nekdo muze chovat divocaka v panelaku by pan nemohl chovat pouze jen jednoho kozla...

16.3.2015 18:40
kosta

XXX.XXX.114.1

Kozlík se vyplatí.Máte li sousedy, kteří mají kozy a nemají k nim ženicha tak se na podzim
někdo ozve a kozel bude rád že si skočí.Nějaká ta koruna co dostane za skok nebo za dva se
taky hodí. Odkud jste?

17.3.2015 07:35
Jahy

XXX.XXX.42.18

Z Trutnova. Ale napište prosím názor na to nechat kozlíka vykastrovat a nechat ho na spásání. Je to jen teoretický nápad bez zkušeností tak mně prosím nekamenujte. Včera jsem se o tom zmínil před jednou známou a dostal jsem jsem naloženo prý ať si představím, že by to udělali mněsmajlíkDěkuji za seriozní názory

17.3.2015 09:40
kosta

XXX.XXX.114.1

U starších nevím.Ale myslím si že je dost starý.Nemuselo by to dopadnout dobře infekce atd.
My kastrujeme 14dní po narození.Kozel je aktivní na podzim od září do ledna.Potom je hodný.
Až zase na podzim ožje a je divočejší.Pokud má u sebe kozy tak ho nikdo nezajímá. V zimě
hledá společnost a to bude ten kdo k němu chodí.

17.3.2015 10:18
aluskas

XXX.XXX.104.146

kosta napsal(a):
Kozlík se vyplatí.Máte li sousedy, kteří mají kozy a nemají k nim ženicha tak se na podzim
někdo ozve a kozel bude rád že si skočí.Nějaká ta koruna co dostane za skok nebo za dva se
taky hodí. Odkud jste?

No neradíte zrovna dobře. Pokud to není plemenný kozel - jakože není, připouštět se s ním nesmí. (to, že toto ustanovení zákona, kde kdo porušuje je věc jedna, to že je to ustanovení nesmyslné je věc druhá, ale bohužel ten zákon je platný)

Lilo, dřív se používal obecní kozel, který připouštěl kozy v okolí, dnes už to takto nefunguje.

30.8.2015 07:34
jindra.hyska

XXX.XXX.203.11

Dobrý den,
já se tím připouštěním s plemenným kozlem trápím taky.Je to děs, jezdit s každou kozičkou, několik kilometrů, za plemenným kozlem, když mi po zahradě s kozami běhá kozel Lojzík, který umí kozičkám udělat stejnou službu, jako kozel s PoP a mají na to celý podzim, nejsou ve stresu z jízdy autem atp.
Mohl by mi někdo napsat, jaký postih, by mě čekal, když bude Lojzík rychlejší než já a kozu obskáče, proto že u jedné kozičky mám říji tak slaboučkou, že ji špatně vyhodnocuji, kdy vyjet do světa a hledat kozla s PoP.
Kozičky mám jen jako koníčka a na domácí potřebu mléka, tak proč se musím trápit plemenným kozlem?
Děkuji za všechny odpovědi a vysvětlení, jaký postih by mě čekal, kdybych nedodržela, ustanovení zákona.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.8.2015 22:13

Asi nebudu mít pravdu, ale nedovedu si představit postih za to, že se vám kozel proboural ke koze. A jak by vám někdo dokazoval, že to připuštění bylo úmyslné.

31.8.2015 05:31
jindra.hyska

XXX.XXX.203.11

Orionko, děkuji za Vaši odpověď a Váš názor, ale znáte to, jak to v té naší republice chodí se zákonama a paragrafama
Selský rozum, by mi napověděl to samé, co píšete Vy...děkuji.

31.8.2015 07:07

jindra.hyska napsal(a):
Orionko, děkuji za Vaši odpověď a Váš názor, ale znáte to, jak to v té naší republice chodí se zákonama a paragrafama
Selský rozum, by mi napověděl to samé, co píšete Vy...děkuji.

Ono to tak jeden rok dopadlo u nás. Pětiměsíční kozlík oskákal 4 matky, než by jeden řekl švec. Naštěstí to nikdo nezkoumal, kůzlátka byla pěkná, kozlíci chutní.
Něco jiného by bylo, kdyby zadavatel diskuze chtěl neplemeným kozlem krýt na výdělek, jak mu někdo radil. Pak by ho někdo mohl ( soused s plemeným kozlem - např. a bohužel ) napráskat.

31.8.2015 08:57
jindra.hyska

XXX.XXX.203.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ono to tak jeden rok dopadlo u nás. Pětiměsíční kozlík oskákal 4 matky, než by jeden řekl švec. Naštěstí to nikdo nezkoumal, kůzlátka byla pěkná, kozlíci chutní.
Něco jiného by bylo, kdyby zadavatel diskuze chtěl neplemeným kozlem krýt na výdělek, jak mu někdo radil. Pak by ho někdo mohl ( soused s plemeným kozlem - např. a bohužel ) napráskat.

Teď jste na to kápla, horší jsou ty "práskači", než zákony.Někdy se dá zákon obejít, ale sousedského práskače, toho člověk neobejde

31.8.2015 14:56

jindra.hyska napsal(a):
Teď jste na to kápla, horší jsou ty "práskači", než zákony.Někdy se dá zákon obejít, ale sousedského práskače, toho člověk neobejde

Ale zase na druhou stranu, to byste musela mít velkou smůlu. Já jsem na vsi naplavenina a starousedlíci- venkované- se jen baví, když slyší, že koza se musí chovat minimálně ve dvou kusech ("co je to za blbost, vždycky jsme měli jednu kozu " ), o nějaké registarci hospodářství - no to už si ťukají na hlavu...A podobně to bude s plemeným kozlem. Pokud ovšem nemáte souseda odborníka.

31.8.2015 15:22

Otázka je, proč ho chcete kastrovat. Obvykle se to dělá s malými kozlíky, aby nemohli poskákat kozy, které jsou s nimi ve výběhu a aby rychleji nabrali před porážkou. Pokud máte v úmyslu mít kozu nebo kozy, bylo by hloupé kozlíka teď kastrovat. Je-li hodný k lidem teď ve 2 letech, pravděpodobně mu to už vydrží a nebylo by třeba ho kastrovat kvůli zklidnění. Další důvod by mohla být obava z kozlího zápachu, ale ani to není tak univerzální. Moji kozli doopravdy nesmrdí ani v říji, je to zvláštní vůně, která se podobá směsi růžového dřeva a možná acetonu, je to těžko popsatelné. Navíc mimo říji jsou takto cítit jen slabě. Jsou ale celý den venku v zimě v létě s možností úkrytu.
Pokud nebudete chtít mít kozy, není dobrý nápad mít jen kozla. Lépe řečeno, nejlepší by pro něho bylo, abyste kozy měl, ale pokud nebudete chtít, stejně časem přijdete na to, že bude potřebovat společnost dalšího kozla. Samotný kozel nebo kastrát nebude spokojený a je velká pravděpodobnost, že se stane závislý na Vaší společnosti, až Vás to bude otravovat. Jiná zvířata, třeba ovce apod. mu tuto kozí společnost nenahradí. M.

31.8.2015 15:26

Mimochodem - já jsem takhle jako slepá k houslím před časem přišla k 1. koze. Dnes mám zhruba 30hlavé stádo včetně 3 kozlů... Držím palce, kozy jsou moc prima. I kozlové samozřejmě . M.

31.8.2015 15:53
jindra.hyska

XXX.XXX.203.11

Prosím, jaký je postih, když připustím kozičku, neplemenným kozlem?

Přidejte reakci

Přidat smajlík