Jitule2010

XXX.XXX.43.206
Dobrý den, prosím o radu. Kozička nám již 3 týdnem leží. Občas si s potížemy stoupne ke žrádlu, s tím že se pohybuje po předních skrčených nožičkách. Nakonec si stoupne, ale vydrží jen chvíli stát. Volali jsme veta, provedl kontrolu, vše se zdá vpořádku. Pro jistotu píchl vitamín B, D. Ještě před tím jsem volala veterinářce, která nám dala přípravek proti ketóze. Bohužel kozenku nechceme trápit peroálním podáváním, odmítá. Takže jí to přimícháváme do mrkve. Kozička normálně papá, ale neudrží se dlouho na nožkách. Břicho pěkně kulaté a "julinku" teď již na teklou, ale normálně zabarvenou. Zatím z ní nic nevyteká. Podáváme nastrouhaný brambor s nutrimixem. Situace je taková, že její stav je stále stejný. Teplota je v normě. Mám strach, aby se nejednalo o ketózu. Jedná se o holandskou zakrslou kozenku. Můžete prosím poradit jak dál. Obrátit se opět na veta? Kozenka by měla za chvíli porodit a bojíme se, aby vůbec zvládla porod. Děkuji.
Bože, proč si nepořídíte sádrovou kozu, bojíte se ketozy a dáváte jí brambory? Koze může jít o život a vy jí nebudete stresovat perorálním podáváním léku, který jí pomůže? A to koza leží 3 týdny?
''vet provedl kontrolu'' co si pod tím pojmem mám představit?
1. existují testační papírky na ketozu, které se dají koupit v lékárně !
2.koza s podezřením na ketozu musí být na dietě - seno voda-nic víc !
3.kromě léků na ketozu se podává i prostředek na podporu trávení a píchá Hepagen (denně)
Holanďanky mohou mít i čtyřčata, takže ketoza je možná i u mladé kozy.
Jitule2010

XXX.XXX.43.206
Brambory podáváme jen jako doplněk stravy jednu menší bramboru - vařenou zamíchanou s nutrimixem. V knižkách píší, že můžou i brambory. Pokud je koza březí, každý stres je pro ní jen přítěží. Nemám sondu, takže jsme použili stříkačku. Veterinář jí prohmatal a změřil teplotu - to bylo vše. Žádný ultrazvuk nic. Je to prvnička - takže o čtyřčatech ani neuvažuji. Ano koza leží 3 týdny, ale zažívání má vpořádku i včetně bobíků. Nehubne ! Není malátná, jen prostě leží a občas si stoupne. Koupím tedy ty papírky a udělám test. Kozička je mladá - cca 1,5 rok.
Pokud má ketozu, tak jí tím bramborem zabíjíte. Kdyby přestala přežvykovat, bylo by už pozdě. Na netu je o ketoze hodně, tak jste si to měla nastudovat. Píšete, že bobky má v pořádku, dělali jste koprologický rozbor, jestli nemá parazity? Koza i vysokobřezí běhá, skáče, leze po stromech jen o trochu pomaleji. Pokud koza lehne, je někde problém a musí se vyřešit.
Jitule2010

XXX.XXX.43.206
Tak dnes Julinka porodila dvě kůzlátka, včera večer dokonce dlouho stála. Takže si nemyslím tedy, že je to o ketóze, ale takový předporodní stav. Je fakt, že kozička byla drobnější než její sestra. Nakonec tedy jako u prvničky se jí narodily dvě kůzlátka - u holanďanek, jsou to vyjjímky kdy se poprvé narodí dvě. Jsou teda drobnější, fakt lehoulinká. Snaží se pít, ale vemínko je tak akorát do dlaně. Poradíte prosím něco? Pokud by začali sát, mělo by se vemínko zvětšít - aspoň tak to mám nastudováno.Popřípadě, co je asi tak nejvhodnější pro výkrm čerstvě narozených kozenek. Je lepší flaška či sonda? Děkuji za radu.
Jitule2010
napsal(a):
Tak dnes Julinka porodila dvě kůzlátka, včera večer dokonce dlouho stála. Takže si nemyslím tedy, že je to o ketóze, ale takový předporodní stav. Je fakt, že kozička byla drobnější než její sestra. Nakonec tedy jako u prvničky se jí narodily dvě kůzlátka - u holanďanek, jsou to vyjjímky kdy se poprvé narodí dvě. Jsou teda drobnější, fakt lehoulinká. Snaží se pít, ale vemínko je tak akorát do dlaně. Poradíte prosím něco? Pokud by začali sát, mělo by se vemínko zvětšít - aspoň tak to mám nastudováno.Popřípadě, co je asi tak nejvhodnější pro výkrm čerstvě narozených kozenek. Je lepší flaška či sonda? Děkuji za radu.
Jestli je tedy koza v pořádku jak tvrdíte, tak ji rozumně navyšte dávku příkrmu(k tomu bramboru a mrkvi přidejte aspoň jádro), aby měla z čeho to mléko tvořit, pokud jehňata pijí, jen kontrolujte bříška a pokud budou plná, tak není třeba je ničím "vykrmovat" a už vůbec do nich strkat nějakou sondu, akorát jim tím rozházíte zažívání. Jinak doufám, že jste zkontrolovala, že z vemene teče mlezivo a jehňata se po narození napila, to že se snaží jim je na nic, pokud se opravdu nenapijí...Doporučuji projít zdejší diskuze, tohle je nutné vědět ještě před tím, než se jehňata narodí a navíc najdete další spoustu informací, které se mi nechtějí vypisovat (co dělat v případě, že matka nemá mlezivo, když má málo mléka, čím přikrmovat, jak i kolik, je to tu opravdu všechno)...
Jitule2010

XXX.XXX.43.206
Kontroly jsme provedly, to už jsou třetí kůzlata, takže zkušenosti s tímto máme. Jen jsme se zalekli toho, že mamča nám dlouho ležela. Kůzlátka se již napila, mlíčko teče. Z maminy stále teče ten nažloutlý sekret, ale placenta zatím nic. Tak ještě chvíli posečekáme.
profesor1
napsal(a):
Tak teď jsem z toho jelen. Julinka porodila... julinka byla nateklá... co je to vlastně ta julinka?
Nepletete si náhodou spokojeně ležící kozu od nemocné?
A nažloutlý sekret, který teče asi Julince asi z julinky ještě může téct třeba 14 dnů!
Kuwa to je zamotané...
to je jednoduché, je to Julinka co má julinku ..já padám
Váš příspěvek s doktůrkem co pořádně neporadil, mě rozesmál hned po ránu a směju se ještě teď
Jiank doufejme, že te´d, když už Julinka porodila a mlíčko teče, bude všechno v pořádku
Jitule2010

XXX.XXX.43.203
Dobrý den, tak teď jsem se zasmála také. Ale uvedu vše na pravou míru. Je tak jak zde bylo psáno, Julinka je jméno a druhá julinka je pochova Omlouvám se za toto pojmenování. Ale mi tomu tak říkáme