Oteklá brada u kozla, prosím poradit

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.3.2015 19:10
annna

XXX.XXX.120.148

Prosím poradit poslední dva dny jsem si všimla že kozel má oteklou bradu. Včera večer oteklý dnes ráno nic a odpoledne a večer znovu. Co s tím? Je to vážné? Každa rada vítána.

26.3.2015 19:18
roklanka

XXX.XXX.45.82

S největší pravděpodobností bude začervený.

30.3.2015 08:20
malá koza

XXX.XXX.209.58

Takto se projevuje silné začervení plicními červy.

30.3.2015 17:32
annna

XXX.XXX.120.148

Moc děkuji za radu. Měla jsem doma veterináře nasadil antibiotika a nic se nespravilo. Nemohla byste mo poradit jak z toho ven. Kozla jsem odčervila.

30.3.2015 17:42
roklanka

XXX.XXX.46.81

Pokud jste ho už odčervila, tak pošlete bobky na rozbor, jestli je správně odčervený. Kozám se dává 1,5 násobek, než se dává ovcím.Jaké je to plemeno ?

30.3.2015 18:15
annna

XXX.XXX.120.148

Jedná se o burského kozla. Dal mu 10% albix teda jestli
jsem mu rozuměla dobře. Dnes jsem s vet mluvila a říkal že to je i na ty plícni červy. Ale že to chce trpělivost než se uplně vyčistí. léči ho i antibiotyky kvuli infekce. Fak nevím co je dobře, ale jedno vím že mám o kozla strach.

30.3.2015 18:28
roklanka

XXX.XXX.46.81

Buráci a nubije mohou mít i nedostatek jodu v těle, což se také projevuje otokem. Albix neznám, ale předpokládám, že je to odčervovák na bázi albendazolumjde o to, zda dostal správnou dávku. Plicnivky jsou potvory a na všechn stáda odčervovák nefunguje, musí se opakovat. Ale bez koprologického rozboru je to hádání z křišťálové koule. Zkuste hodit fotku, aby bylo vidět kde ten otok přesně je.

30.3.2015 18:35
lilo

XXX.XXX.201.210

Take jsem se setkala s otokem tlamy prave spodni celisti u an kozla boule jak hopik a zpusobovalo ji pricpani slinne zlazy...

30.3.2015 19:15
annna

XXX.XXX.120.148

Lilo, děkuji za další informaci. Burák ma natekle obě strany stejně a k tomu ješte místo kolem bradky. Ješte jsem mu kontrolovala zuby ale ty jsou ok. Akorát mě ještě mate že po ránu po otoku ani památky a navečer oteče. Kolem očí a lice má bez otoku. Jinak se chová jak by mu nic nebylo. Žere, není slabý akorát hubený. Ted po odčervení ale příbírá.

30.3.2015 21:27
pajca

XXX.XXX.73.177

Otoky čelistí, mezisaničí způsobují motolice, ne plicnivky.
Příznaky silného napadení motolicemi jsou průjem, narušení funkce jater,
otok mezisaničí, anémie a špatná kondice zvířete, vyhublost.
Na motolice se používají odčervovací prostředky na bázi albendazolu, fenbendazolu.
To znamená že když doktor dal kozlovi Albex tak dal správný přípravek.
Na motolice by se dal použí i injekční Ivomec super.

1.4.2015 21:49
annna

XXX.XXX.120.148

Moc děkuji za další informaci.

1.4.2015 22:44
pajca

XXX.XXX.73.177

Ještě jenom dodám, že kdyby měl kozel plicní červy, tak by kašlal, mohl by mít
i hlenový výtok z nosu. Plicnivky se dají zjistit výtěrem hlenu z krku a koprologickým
rozborem trusu. V obojím lze najít larvičky plicnivek.

2.4.2015 12:36
moonika

XXX.XXX.196.253

pajca napsal(a):
Otoky čelistí, mezisaničí způsobují motolice, ne plicnivky.
Příznaky silného napadení motolicemi jsou průjem, narušení funkce jater,
otok mezisaničí, anémie a špatná kondice zvířete, vyhublost.
Na motolice se používají odčervovací prostředky na bázi albendazolu, fenbendazolu.
To znamená že když doktor dal kozlovi Albex tak dal správný přípravek.
Na motolice by se dal použí i injekční Ivomec super.

A viacerí by asi zo svojich súseností doplnili že otok mezisaničí býva aj u začervenia vlasovkou slezovou.

2.4.2015 14:03
pajca

XXX.XXX.73.177

Ano, máte pravdu, otok může být i na hrudi.

2.4.2015 22:47
aluskas

XXX.XXX.104.146

Ano, vlasovka to může být také, zrovna v tomto období řádí každý rok. My s ní máme obrovské problémy, ačkoli to hlídám (řekla bych až skoro hystericky), každý rok mi to nejslabší zvíře odrovná (ano, sice přirozená selekce, ale se.. mě to). Nemusí být ani průjem, zvíře normálně žere, ani nemusí vyloženě hubnout, jen příliš neprospívá, ale ani to nemusí být patrné. Někdy se otok objeví, někdy ne. I když je zvíře odčervované, ale je zamořená pastvina, je to průser. Dochází velmi rychle k anemii.
Odhrňte spodní víčko, je-li bledé, je to špatné, je-li porcelánově bílé, je to průser. Pošlete trus na kopr. rozbor, hlavně odčervete a je-li anemie píchněte železo a vit. B. a s tím železem a béčkem moc neotálejte, na mě veterinář každý rok kouká, proč hysterčím, že třeba zrovna železo nemá..bohužel koza pár dnů nepočkala...
Jinak při masivním napadení a zamořené pastvině jedno odčervení nepomůže, je to běh na dlouhou trať.

2.4.2015 22:56
aluskas

XXX.XXX.104.146

Jo a ještě jsem chtěla...veterináři odčerví, píchnou antibiotika, případně je-li průjem dají něco na podporu trávení, píchnou hepagen, ale málokdy je napadne řešit anemii, když jsem byla nezkušená a myslela si, že veterinář ví co dělá, uhynul mi postupně na anemii každý rok jeden kus. Zajímavé je, že žádný z veterinářů, které jsem postupně vyzkoušela, když žádný nepomohl a stav zvířat se rychle zhoršoval, nevěděl co jim je! dokonce ani po pitvě. no comment. takže teď si dávám bacha, železo si musím sice vždycky téměř vyprosit, ale nakonec se mi je s pomocí injekce železa a nekonečného množství každý den trhaných kopřiv podaří z toho dostat. tak to jen tak mé zkušenosti smajlík

3.4.2015 18:50
annna

XXX.XXX.120.148

Děkuji za další rady. Jeden den si říkam super otok není a druhy den se zase objeví. Doufám, že se ty otoky ztratí uplně. Zatím píchám antib a znovu odčervím zas měsíc. Tak uvidíme. Neprodává někdo 100% českou bílou kozu bez papíru dobrou dojnici. Nebo kuzlatko. Moravský kraj.

7.4.2015 09:56
AFA

XXX.XXX.48.255

Přidávám se k těm, kteří hlasují pro začervení. Někdy mohou parazité ve střevě vyvolat typ zánětu, při kterém se z těla ztrácí bílkovina albumin. Ten se zásadně podílí na udržení objemu tekutin v cévách. Když je ho málo, tekutiny mají tendenci "prchat" z cév do okolních tkání, ty se prosáknou a vznikají otoky, typicky třeba právě v mezisaničí. Hypoalbuminémie je snadno stanovitelná biochemickým rozborem krve. Pokud je to dávno, co jste odčervil, navíc ovce hubne, neprospívá, možná má i průjem, je opakované odčervení CELÉHO STÁDA na místě. Střevo se dá do kupy celkem rychle, hladina albuminu se upravuje déle. Buďte trpělivý, trvá to spíš týdny než dny. Pokud byla v trusu krev, přidala bych i antibiotika.
Vím, že píšu pozdě, třeba se to bude hodit i někomu jinému.
vet.

7.4.2015 10:16
AFA

XXX.XXX.48.255

aluskas napsal(a):
Jo a ještě jsem chtěla...veterináři odčerví, píchnou antibiotika, případně je-li průjem dají něco na podporu trávení, píchnou hepagen, ale málokdy je napadne řešit anemii, když jsem byla nezkušená a myslela si, že veterinář ví co dělá, uhynul mi postupně na anemii každý rok jeden kus. Zajímavé je, že žádný z veterinářů, které jsem postupně vyzkoušela, když žádný nepomohl a stav zvířat se rychle zhoršoval, nevěděl co jim je! dokonce ani po pitvě. no comment. takže teď si dávám bacha, železo si musím sice vždycky téměř vyprosit, ale nakonec se mi je s pomocí injekce železa a nekonečného množství každý den trhaných kopřiv podaří z toho dostat. tak to jen tak mé zkušenosti smajlík

Souhlasím. Má to svou logiku. Znovu to souvisí se zánětem střeva a dlouhodobou ztrátou krve, která nemusí být ani okem patrná. V takovém případě je železo správná volba.

9.4.2015 11:16
melkor

XXX.XXX.17.140

Dotaz jak na zavolanou, řešíme to zrovna u dvou loňských koziček, znám to od loňska, kdy nám umřel jeden kozlík, veterinář na možnost, že by to bylo začervení, vůbec nechtěl přistoupit, řekl, že je to od klíštěte, když se to týden nelepšilo, hledal jsem na internetu a našel, že to způsobují vlasovky, bohužel už bylo pozdě a odčervování ani železo a vitámín b12 už nezabralo.kozlík žral ještě hodinu před tím než umřel, průjem neměl.od tédoby to hlídám, každých čtvrt roku děláme koprologii v labvetu, nikdy nám vlasovky nenašli?, teď plicnivky na dva křížky, tak nevím jestli ten otok nezpůsobují i plicnivky, na ten otok koukali i v labvetu nedůvěřivě, bavil jsem se o tom už s několika veterináři a žádný to neznal dokonce ani vyučující parazitologie na zem.fakultě.tak veterinář odčervil ivomecem, teď na to koukám, že působí na plicnivky dictiocaulus a nám našli mullerius a o těch ani zmínka, copak jsou všichni veterináři úplně blbí?, nějaký červíci už z nich dnes lezou, tak to snad pomůže, lidi je tu někdo kdo opravdu dokáže poradit jak na to odčervování, koukat na ty zvířata jak jim není dobře je nad mý síly.díky.

9.4.2015 11:28
aluskas

XXX.XXX.104.146

Já už jsem z toho taky hotová. O jakého vyučujícího se jednalo? Já studuji CZU, chtěla jsem se na to jít přeptat, ale už mě to nějak odradilo, protože mám pocit, že veterináři a všichni mají pocit, že si vymýšlím.
Jak s tím bojovat...já bojuji všemi dostupnými prostředky..do krmení přidávám česnek a odčervuji dostupnými preparáty, takhle z jara, když vím, že je to problém, je cpu kopřivama...ty čerstvé vršky mladých kopřiv jim chutnají, přidávám také ostropestřec, pivovarské kvasnice, no a hlavně hlídám a hlídám sliznice a celkovou kondici
Nám se na koprologii taky nic neprokázalo, ani plicnivky, jen kokcidie.

9.4.2015 11:46
moonika

XXX.XXX.196.4

melkor napsal(a):
Dotaz jak na zavolanou, řešíme to zrovna u dvou loňských koziček, znám to od loňska, kdy nám umřel jeden kozlík, veterinář na možnost, že by to bylo začervení, vůbec nechtěl přistoupit, řekl, že je to od klíštěte, když se to týden nelepšilo, hledal jsem na internetu a našel, že to způsobují vlasovky, bohužel už bylo pozdě a odčervování ani železo a vitámín b12 už nezabralo.kozlík žral ještě hodinu před tím než umřel, průjem neměl.od tédoby to hlídám, každých čtvrt roku děláme koprologii v labvetu, nikdy nám vlasovky nenašli?, teď plicnivky na dva křížky, tak nevím jestli ten otok nezpůsobují i plicnivky, na ten otok koukali i v labvetu nedůvěřivě, bavil jsem se o tom už s několika veterináři a žádný to neznal dokonce ani vyučující parazitologie na zem.fakultě.tak veterinář odčervil ivomecem, teď na to koukám, že působí na plicnivky dictiocaulus a nám našli mullerius a o těch ani zmínka, copak jsou všichni veterináři úplně blbí?, nějaký červíci už z nich dnes lezou, tak to snad pomůže, lidi je tu někdo kdo opravdu dokáže poradit jak na to odčervování, koukat na ty zvířata jak jim není dobře je nad mý síly.díky.

Síce na ivomecu Muellerius c. uvedená nie je ale účinkuje na ňu. Na nete som o tom gúglila a našla som články ktoré potvrdzujú že funguje aj na malú plucnivku (M.c.) a mám aj osobnú skúsenosť že u našej kozy na ňu zabral.

9.4.2015 11:55
moonika

XXX.XXX.196.4

melkor napsal(a):

Kontrolujte pravidelne sliznice pri oku, akonáhle sú bledé už viete že bojujú pravdepodobne s vlasovkou alebo motolicou a možno aj niečím iným. Ten kozlík, pitvali ste ho ? akú mal pečeň a pľúca, lebo ak by mal nejaké "lézie v pečeni tak za to môže byť zodpovedná aj motolica. Tej vajíčka sa v truse prejavujú len sporadicky. Koprolku by som odporúčala robiť v SVU. Niekto tu dávnejšie písal aj o otoku pri pľucnivkách ale ťažko povedať či to nebolo spojené aj s vlasovkou. Skontrolujte tie sliznice. Inak keď odčervím kozu s plucnivkou tak vždy prvé dva dni viac kašle, asi sa snaží parazity vykašľať a potom je kľud. /ale v prípade že by mali motolice, ivomec na ne nefunguje, iba ivomec SUPER).

9.4.2015 13:27
melkor

XXX.XXX.17.140

S tím vyučujícím nevím, syn studuje tak se ptal, budou tam ale opravdu odborníci protože mu poradili že nejlepší boj proti parazitům je nejpozději do tří dnů odstranit všechny bobky, z pastviny.to bych chtěl aby mi někdo ukázal jak se z hektarový pastviny dají vysbírat bobky od 20 koz.sliznice sledujeme, znám test famacha, ten loňský kozlík měl sliznice úplně bílé, tak jsme se poučili.kvůli železu a vit.b krmíme řepné pelety, sladový květ, slunečnici, přidáváme pivovarské kvasnice a nutrimix pro ovce a kozy.stejně to zase dvě kozičky mají.nechci si zase těma chemickejma odčervovadlama ty parchanty zrezistentnit, doteď jsme odčervovali dvakrát ročně, hned po porodu dectomaxem nebo biomecem, než se odstaví kůzlata uběhne doba kdy se nesmí mléko používat apak na podzim když zasušíme podruhé.no a děláme tu koprologii, zřejmě si s některou koupenou kozou zavlekli i parazity protože dříve jsme problémy neměli.taky hodně dávám celé stromy bezinek, to milujou, oholí to až na dřevo.plicnivky nám našli, ale kozy jsem kašlat nikdy neslyšel!

9.4.2015 13:46
aluskas

XXX.XXX.104.146

Jj, takových odborníků tam máme plno občas z toho padám pod lavici, zpravidla jim nedochází, že laboratoř je praxi často na míle vzdálená.
mně se ještě osvědčil svatojánský chléb, je to sice drahá sranda, ale kozy, které jsem dostávala z toho nejhoršího, ho příjmaly velmi dobře a zlepšení bylo výrazné. Teď chci ještě vysadit kustovnici čínskou, mohla by být taky fajn. postupně jsem v chovu dospěla k tomu, že je opravdu lepší, když se veterinář na kozu ani nepodívá (protože jinak opravdu chcípne) a raději si jen dojedu pro to, co potřebuji a jinak maximálně využívám bylinky.

9.4.2015 13:55
moonika

XXX.XXX.196.4

Ja si podľa receptu ktorý bol jeden čas zverejnený na zahraničnej skupine o "naturálnom" chove kôz robím bylinnú očervovaciu zmes, sú tam napríklad byliny ako palina, orech-oplodie, podzemok paprade samčej(treba vykopať v lese, inak nezoženiete), tekvicové semená, čili, klinček, zázvor, cesnak a iné. Na vlasovku to napríklad funguje, na pľúcne červy nie. Byliny zomeliem na el.mlynčeku na kávu a tento prášok dávam každý víkend do šrotu. Je s tým paparačka ale som spokojná. Naše tiež mali vlasovku, teraz pred pôrodmi som neodčervovali, iba tú s plucnivkou, a zdá sa že je to ok.

9.4.2015 13:59
aluskas

XXX.XXX.104.146

Ano, dýńová semena jsou také super. Nebyla byste tak hodná a recept sem nedala? a co je palina? Děkuji.

9.4.2015 14:21
kosta

XXX.XXX.114.1

Palina je pelyněk.

9.4.2015 14:42
moonika

XXX.XXX.196.4

aluskas napsal(a):
Ano, dýńová semena jsou také super. Nebyla byste tak hodná a recept sem nedala? a co je palina? Děkuji.

Autorka toho receptu nejaký čas ten recept mala zverejnený ale potom tú zmes začala predávať tak návod zmizol s odporučením aby ho tí čo ho už majú nezverejňovali. Je to síce celkom iný kúsok sveta ale radšej to predsa len nezverejním keď tak ho pošlem tomu kto si oň napíše na môj mail: lietanie47@gmail.com.

9.4.2015 18:54
annna

XXX.XXX.120.148

Fakt jsem bezradná. Kozla jsem opětovně odčervila a dostal další dávku antibiotik. Dnes jsem si všimla že i jedna z koz má dnes poprvé otok. Dala jsem vitaminy multimix. Všechno konzultuji s veterinářem ale připadá mi že i on neví co to vlastně je. Dalo by se říct že po měsíci léčby pruvan v peněžence a výsledek žádny. Ba naopak.Malé shrnutí nemoci neteklé pod bradou přesně kolem místa jak mu roste vous a kolem čelisti no ptostě jak otvíra papulu. Žádný prujem, žere všechno
pohublý, Nekašle, dýcha mormálně, žadná rýma či snople. Mají velkou pastvinu takže žadný midi prostor. Prosím kdyby ještě někoho něco napadlo tak napište. Dííííííky.
Ještě jsem uvažovala že pošlu bobky na rozbor do Olomouce třeba na něco příjdou.
Neví někdojak postupovat aby mi rozbor udělali. Kde bobky poslat?

9.4.2015 19:44
moonika

XXX.XXX.196.4

Určite treba dať urobiť rozbor. Sliznice ste im pozerali? Najčastejšie ten otok býva u vlasovky a motolíc ale tiež, menej často ale stáva sa to aj u silného premnoženia kokcídií. Takže ten rozbor je potrebný, Odčervovák vám kokcídie nezlikviduje. A tiež či dostali správne dávky, zvýšené, nie ako sa odporúča pre ovce. Na niektoré odčervováky už môžu byť tie tie vaše parazity rezistentné. Ale ten rozbor je nutný.

9.4.2015 23:30
pajca

XXX.XXX.73.177

annna napsal(a):
Fakt jsem bezradná. Kozla jsem opětovně odčervila a dostal další dávku antibiotik. Dnes jsem si všimla že i jedna z koz má dnes poprvé otok. Dala jsem vitaminy multimix. Všechno konzultuji s veterinářem ale připadá mi že i on neví co to vlastně je. Dalo by se říct že po měsíci léčby pruvan v peněžence a výsledek žádny. Ba naopak.Malé shrnutí nemoci neteklé pod bradou přesně kolem místa jak mu roste vous a kolem čelisti no ptostě jak otvíra papulu. Žádný prujem, žere všechno
pohublý, Nekašle, dýcha mormálně, žadná rýma či snople. Mají velkou pastvinu takže žadný midi prostor. Prosím kdyby ještě někoho něco napadlo tak napište. Dííííííky.
Ještě jsem uvažovala že pošlu bobky na rozbor do Olomouce třeba na něco příjdou.
Neví někdojak postupovat aby mi rozbor udělali. Kde bobky poslat?

Mislím si, že za antibiotika jsou to vyhozené peníze, když jse tak již jednou léčili
a kozel neprojevuje jiné známky onemocnění. Antibiotika parazity nezlikvidují.
Odčervovala jste znovu Albexem, nebo doktor použil jiný prostředek ? Je nutné
dát 1,5 - 2 x větší dávku než je předepsaná pro ovce a zvážit nebo správně
odhadnout váhu kozla, aby nebyla dávka podhodnocená. Je dobře léky proti
parazitům měnit, zvlášť když se domníváte, že se léčba minula účinkem. Doktor
by mohl po druhé použít Ivomec super. Ale je mi jasné že říkat doktorovi čím má
léčit není vůbec jednoduché.
Jestli že má kozel vlasovky, nebo motolice, musíte počítat s tím, že je mají i ostatní
kozy. Jestli nepasete na zamokřené louce, budou to spíš vlasovky slezové, ale i v
tenkém střevě. Vlasovky se vyvíjí bez mezihostitele. Z vajíček vyloučených trusem
se během týdne za příznivých podmínek vyvine infekční larva, kterou již s pastvou
zvířata sežerou a v nich se vývoj dokončí. Tak že je to koloběh rychlý.200 červů
dokáže vysát až 10 ml krve za den.
Píšete že je kozel vyhublý. Když bude léčba účinná, tak to bude kozlovi trvat i několik
měsíců než se dostane do původní kondice. Jenom že je tu jaro, a nastává příznivé
ba nejpříznivější období pro rozvoj parazitů. Je to černá myšlenka, ale je to bohužel
tak.
Posílat bobky na rozbor hned po přeléčení nemá cenu. Počkejte třeba dva týdny
a když bude stav kozla stejný, tak od něho seberte ty nejčerstvější bobky a pošlete
na rozbor. Nejrychlejší doručení do SVU bude když se domluvíte s doktorem a on
Vám řekne, kdy odesílá vzorky od jiných chovatelů na rozbory. Veterináři vzorky
vozí na okresní pobočky KVS, odkud si je odvážejí SVU sami. Když se domluvíte
na okresní pobočce sama tak stáhněte žádanku ze stránek SVU, který si pro vzorky
jezdí a dovezte si vzorky třeba na OVS sama. Snad je to srozumitelné.

10.4.2015 00:00
pajca

XXX.XXX.73.177

melkor napsal(a):

Několikrát jsem to tu už psala. Doporučení jednoho veterináře a též chovatele
koz, jak na plicnivky.
Podle jeho rady je nejůčinnější, (protože plicnivky jsou zalezlé hluboko v průduškách
a průdušinkách a tam jsou těžko postižitelné láčivem) použít dvojnásobnou dávku
Aldifalu 3 dny po sobě, po 24 hodinách. Zdálo se mě to hodně, tak jsem to
konzultovala na vysoké veterinární škole a bylo mě to potvrzeno.
Tehdy jsem zháněla pomoc pro svého kamaráda chovatele ze SR.

10.4.2015 08:16
moonika

XXX.XXX.232.127

pajca napsal(a):
Několikrát jsem to tu už psala. Doporučení jednoho veterináře a též chovatele
koz, jak na plicnivky.
Podle jeho rady je nejůčinnější, (protože plicnivky jsou zalezlé hluboko v průduškách
a průdušinkách a tam jsou těžko postižitelné láčivem) použít dvojnásobnou dávku
Aldifalu 3 dny po sobě, po 24 hodinách. Zdálo se mě to hodně, tak jsem to
konzultovala na vysoké veterinární škole a bylo mě to potvrzeno.
Tehdy jsem zháněla pomoc pro svého kamaráda chovatele ze SR.

Kamarátovi sa ich tak podarilo úplne zbaviť plucnivky?
3dni po sebe dvojitá, trochu by som sa bála aby sa nezadusila tým množstvom uvoľnených parazitov. Už pri klasickom jednorázovom odčervení aldifalom vo vyššej dávke( takej ako odporúčali u aldifalu veterinárky pre kozy v Zpravodaji) koza prvé dva dni po odčervení koza zrazu veľmi kašľala, bála som sa aby sa nezadusila-snažila sa ich vykašlať. Ale zvládla to, našťastie. Lenže vždy asi po 4mesiacoch začne zasa trochu pokašliavať takže to odčervenie ako píšete asi nezasiahne tie "hlboko zalezené". Ale keď jej dám takú dávku 3dni za sebou tak to množstvo čo sa uvolní bude ešte väčšie tak aby sa nezadusila.

10.4.2015 08:43
Majdalenka

XXX.XXX.43.94

10.4.2015 18:57
annna

XXX.XXX.120.148

Děkuji všem za další rady a příspěvky. Dnes zas silný otok a jako bonus otok ve stejných místech
máji i další členové stáda. Zas jsem odpoledne stravila u vet. Jelikož jsem podruhé odčervovala
před třemi dny dal mi jiné antibiotika a lék na snížení otoku. Posílám bobky na rozbor tak o uvidím co vyjde.

10.4.2015 19:28
moonika

XXX.XXX.232.127

annna napsal(a):
Děkuji všem za další rady a příspěvky. Dnes zas silný otok a jako bonus otok ve stejných místech
máji i další členové stáda. Zas jsem odpoledne stravila u vet. Jelikož jsem podruhé odčervovala
před třemi dny dal mi jiné antibiotika a lék na snížení otoku. Posílám bobky na rozbor tak o uvidím co vyjde.

Tie sliznice ste kontrolovali? Čím a akou dávkou ste odčervili?

10.4.2015 19:42
annna

XXX.XXX.120.148

Ještě posilam fotky. Na kozlovi to nejde moc vidět, ale u kozy to je zřetelné.

10.4.2015 19:55
annna

XXX.XXX.120.148

ODPOVED DOSTAL 10% ALBEX NA ODČERVENÍ.

10.4.2015 23:00
moonika

XXX.XXX.232.127

Ak albex alebo iný albendazol dostávali aj v minulosti, nemusí už byť na vaše parazity účinný. A vet asi poddávkoval, to býva bežné... Ak predtým albex nezabral, mal dať iný odčervovák. Sliznice skontrolujete napr.podľa stupnice na obrázku a veterinárovi povedzte aby si dal do gúgla obrázkov "bottle jaw in goats" a zistíl čo je najčaastejší dôvod takéhoto opuchu, že to má súvis so začervením (hypoproteinémiou, anémiou). Tie atb ho môžu akurát ešte viac oslabiť:( Držím palce aby to posledné odčervenie zabralo, ale to by už mal opuch zmiznúť...

10.4.2015 23:01
moonika

XXX.XXX.232.127

To je tá stupnica.

10.4.2015 23:02
pajca

XXX.XXX.73.177

moonika napsal(a):
Kamarátovi sa ich tak podarilo úplne zbaviť plucnivky?
3dni po sebe dvojitá, trochu by som sa bála aby sa nezadusila tým množstvom uvoľnených parazitov. Už pri klasickom jednorázovom odčervení aldifalom vo vyššej dávke( takej ako odporúčali u aldifalu veterinárky pre kozy v Zpravodaji) koza prvé dva dni po odčervení koza zrazu veľmi kašľala, bála som sa aby sa nezadusila-snažila sa ich vykašlať. Ale zvládla to, našťastie. Lenže vždy asi po 4mesiacoch začne zasa trochu pokašliavať takže to odčervenie ako píšete asi nezasiahne tie "hlboko zalezené". Ale keď jej dám takú dávku 3dni za sebou tak to množstvo čo sa uvolní bude ešte väčšie tak aby sa nezadusila.

Mému kamarádovi, snad ho tak můžu nazývat, i když je o dost let mladší, se
plicnivek úplně zbavit nepodařilo. Ono to ani nejde. Jestliže Vaše kozy mají plicnivky,
tak z nich trusem odcházejí vajíčka a larvičky, které před tím vykašlaly a polkly.
Některé druhy plicnivek dokončí svůj vývoj mimo tělo definitivního hostitele
několikerým převléknutím larev. Ty pak vylézají na traviny a jsou opět spaseny,
a následně se střevní stěnou provrtají do krevního oběhu a s krví do plic.
Některé druhy potřebují k dokončení vývoje mezihostitele, kterými jsou plži
vodní i suchozemský a žížaly. K nakažení dochází pozřením larev nebo přímo
mezihostitele pří pastvě.
Někdy dříve v diskusích tu někdo zmínil, že způsob jak snížit možnost nákazy,
je likvidace mezihostitelů přítomností třeba krůt nebo kachen pižmovek, nebo
indických běžců. Zdá se mi to jako dobrý nápad, když vidím, jak naši běžci
neustále za pochodu prohledávají trávu na louce a hledají něco k sezobnutí.
Samozřejmě že je ještě krmíme i jinak, aby někoho nenapadlo, jako jednu paní,
když se ptala : No jó, ale co budou žrát, když pozbírají včechny slimáky ?
Hlemíždi jsou mezihostitely i motolic.
U mého přítele kozy léčbu přežily, a to jim dal dávku ještě větší než dvojnásobnou.
Jeho kozy měly (mají) jednu z nejhorších plicnivek rodu cystocaulus. Na pastviny
mu chodí jeleni a divoká prasata což jsou hostitelé. K vývoji potřebují mezihostitele.
Léčbu musí přispůsobit podmínkám chovu. Hlavní odčervení po ukončení pastvy.
Nakažení plicnivkami je jenom při pastvě.
K té doporučené a potvrzené dávce. Já tomu veterináři věřím, že by mi neradil
něco, čím by někomu zlikvidoval stádo.
Z opatrnosti můžete přeléčit nejdříve jednu kozu a když nebude problém, tak
pokračovat. Podle něho je Ivomec na plicnivky slabý. Ne že by nebyl účinný,
ale zlikviduje jich málo.
Když kozy při léčbě víc kašlou, vzpoměla jsem si na jednu věc. Když jsme před
lety řešili pasteurellu, tak nám doktor poradil dávat na usnadnění vykašlávání
Sinecod. (ředí to hleny).Dá se koupit v lékárně. Je to lék pro lidi.
čím by zlikvidoval.

10.4.2015 23:03
moonika

XXX.XXX.232.127

10.4.2015 23:08
moonika

XXX.XXX.232.127

pajca napsal(a):
Mému kamarádovi, snad ho tak můžu nazývat, i když je o dost let mladší, se
plicnivek úplně zbavit nepodařilo. Ono to ani nejde. Jestliže Vaše kozy mají plicnivky,
tak z nich trusem odcházejí vajíčka a larvičky, které před tím vykašlaly a polkly.
Některé druhy plicnivek dokončí svůj vývoj mimo tělo definitivního hostitele
několikerým převléknutím larev. Ty pak vylézají na traviny a jsou opět spaseny,
a následně se střevní stěnou provrtají do krevního oběhu a s krví do plic.
Některé druhy potřebují k dokončení vývoje mezihostitele, kterými jsou plži
vodní i suchozemský a žížaly. K nakažení dochází pozřením larev nebo přímo
mezihostitele pří pastvě.
Někdy dříve v diskusích tu někdo zmínil, že způsob jak snížit možnost nákazy,
je likvidace mezihostitelů přítomností třeba krůt nebo kachen pižmovek, nebo
indických běžců. Zdá se mi to jako dobrý nápad, když vidím, jak naši běžci
neustále za pochodu prohledávají trávu na louce a hledají něco k sezobnutí.
Samozřejmě že je ještě krmíme i jinak, aby někoho nenapadlo, jako jednu paní,
když se ptala : No jó, ale co budou žrát, když pozbírají včechny slimáky ?
Hlemíždi jsou mezihostitely i motolic.
U mého přítele kozy léčbu přežily, a to jim dal dávku ještě větší než dvojnásobnou.
Jeho kozy měly (mají) jednu z nejhorších plicnivek rodu cystocaulus. Na pastviny
mu chodí jeleni a divoká prasata což jsou hostitelé. K vývoji potřebují mezihostitele.
Léčbu musí přispůsobit podmínkám chovu. Hlavní odčervení po ukončení pastvy.
Nakažení plicnivkami je jenom při pastvě.
K té doporučené a potvrzené dávce. Já tomu veterináři věřím, že by mi neradil
něco, čím by někomu zlikvidoval stádo.
Z opatrnosti můžete přeléčit nejdříve jednu kozu a když nebude problém, tak
pokračovat. Podle něho je Ivomec na plicnivky slabý. Ne že by nebyl účinný,
ale zlikviduje jich málo.
Když kozy při léčbě víc kašlou, vzpoměla jsem si na jednu věc. Když jsme před
lety řešili pasteurellu, tak nám doktor poradil dávat na usnadnění vykašlávání
Sinecod. (ředí to hleny).Dá se koupit v lékárně. Je to lék pro lidi.
čím by zlikvidoval.

Ďakujem za info :) ja dlhšiu dobu riešim malé pľucnivky u jednej kozy, po odčervení je vždy pokoj na 3-4mesiace a potom znovu začne pokašliavať tak znova musím odčerviť. Koza inak prospieva dobre, nebyť toho že po čase začne pokašliavať a nebyť rozboru tak by človek nepovedal že s nimi bojuje. Ten Sincecod si zapíšem, ďakujem.

10.4.2015 23:09
pajca

XXX.XXX.73.177

No tak koukám, že mi tam zůstalo něco navíc. To mám z toho, že se vykecávám
jak starý bača.

11.4.2015 07:59
moonika

XXX.XXX.197.133

pajca napsal(a):
No tak koukám, že mi tam zůstalo něco navíc. To mám z toho, že se vykecávám
jak starý bača.

Ten liek ak dobre pozeram by ani nemal uvolnovat hieny, ako skor tlmit kasel. A kludne piste dalej obsiahle prispevky, ja ich vzdy so zaujmom citam, su prinosom ;-).

13.4.2015 17:27
annna

XXX.XXX.120.148

Co to znamená mezihostitel. Mám tomu rozumět, že kdybych chovala třeba kačeny a husy tak by bylo po problému se začervením u kozího stada. Prosím někoho o laické vysvětlení. Děkuji
Jinak bobky jsou na cestě na rozbor tak uvidíme co vlasně kozel má.

14.4.2015 09:12
melkor

XXX.XXX.17.140

Díky, poučná diskuze, po odčerveni ivomecem za tři dny kozičky bez otoku, nechci nic ponechávat náhodě a objednávám aldifal, za jak dlouho po ivomecu ho můžu použít, abych chuděry nějak nepředávkoval.

14.4.2015 09:50
roklanka

XXX.XXX.46.170

Mezihostitelé plicnivek jsou suchozemští, nebo vodní plži, žížaly a jiní bezobratlí, takže kachny, slepice, částečně pomohou, ale nezlikvidují úplně mezihostitele. Husy vám nepomohou, jsou to býložravci.

16.4.2015 01:29
pajca

XXX.XXX.73.177

Problém masivního začervení podporuje chov na stále stejném pozemku, bez
možnosti odpočinku a pak chybějící sistém v odčervování a obavy některých
chovatelů ze zbytečného zatěžování organismu chemií. Odčervení je potřeba
udělat před zapouštěním, dojené ovce a kozy zasušit, a měsíc před porody.
Koprologický rozbor je možné a správné udělat, aby bylo známo, jaký je stav
napadení.
Pokud jde o plicnivky, tak jak jsem již psala, ne všechny druhy potřebují mezihostitele.
Hostitel parazita je zvíře nebo i člověk, ve kterém parazit žije a potřebuje ho ke
svému životu.
Mezihostitel je určitý jiný živočich, kterého parazit potřebuje ke
svému vývoji, do určité fáze vývinu. Při dosažení určitého vývojového stádia se
jeho vývoj zastaví a může tak čekat 2-3 roky ve svém mezihostitelovy. Když
se během této doby stane, že se i se svým mezihostitelem dostane do žaludku
svého trvalého hostitele, pak teprve jeho vývoj začne pokračovat a dokončí se.
Plže a žížaly potřebují jako mezihostitele některé druhy plycnivek a motolice.
Bez nich nemůžou být. Když larvičky nenajdou svého mezihostitele, do kterého
se zavrtávají, tak uhynou. Larvy motolic svého mezihostitele opouští a vylézají
na traviny, nebo plavou na vodě. Proto se motolicí můžou nakazit zvířata pitím
vody z potoka nebo stojaté vody.
Vlasovka slezová má přímý vývoj, bez mezihostitele.
Tasemnice ovčí, kozí, se vyvíjí přes mezihostitele, kterými jsou půdní roztoči.
Ve svém mezihostitelovy vydrží hlavička tasemnice čekat na příležitost 2-3 roky.
Zato potom roste až 8 cm denně a za měsíc již ze sebe odlučuje články se
zralými vajíčky, které s trusem odchází ven, na pastvinu. Proto je v případě výskytu
tasemnic potřeba odčervovat mláďata každé dva měsíce, protože ještě nemají
proti nim vybudovanou žádnou imunitu.
Snad nebude vadit, když vzpomenu i jiný příklad mezihostitelů. Napřiklad tasemnice
psí má mezihostitele přežvíkavce, králíky i blechu psí. Larvička blechy sežere
vajíčko tasemnice u konečníku psa, v ní se vyvine zárodek, pes chytí a sežere
blechu a vývoj pokračuje.
Kdo chová králíky, třeba si všiml boubelí, zárodků tesemnice psí, které se nacházejí
u králíka u žaludku, nebo na střevě u konečníku.. Jsou to rosolovité kuličky velikosti
čočky s bílou tečkou. Králík se nakazí krmivem potřísněným psím trusem od psa
s tasemnicí. Když pes sežere střeva z králíka s boubelemi. bude mít tasemnici.
Boubele můžou být i v mase.
Člověk může být hostitelem i mezihostitelem tasemnice mnohačlenné a tesemnice
bezbranné. Získat je lze konzumací syrového masa které obsahuje boubele se
zárodky. Vepřové maso může obsahovat boubele tasemnice mnohačlenné a
hovězí, ale i ovčí a kozí boubele tasemnice bezbranné.
Mezihostitelem se člověk stane když pozře vajíčka těchto tasemnic. Boubele se
člověku vytvoří ve svalech a v nejhorším případě v mozku. Vývoj dál nepokračuje.
Tak doufám, že jsem milovníkům tataráku nepokazila chuť.
Snad jsem ty co to dočetli moc neunavila a jestli je něco špatně nechť mě opraví.

16.4.2015 10:50
moonika

XXX.XXX.250.22

Je to zaujímavé všetko, mňa tak nedávno zaujala motolice kopinatá. Napadnuté zviera vylúči vajíčka, vajíčka s vyvinutými larvami zožerú v tomto prípade suchozemskí slimáci v nich prebehnú nejaké štádiá vývoja a potom sa vylučujú slizom, ktorý zas chutí mravcom v ktorých to napadá nervovú sústavu tak, že napadnuté mravce s infekčnými štádiami motolice zostávajú strnulo prichytene na koncoch tráv, takže sú ľahko zhltnuté definitívnym hostiteľom:) Je to pre mňa zázrak, ako je to "prešpekulované " :).

16.4.2015 19:54
annna

XXX.XXX.120.148

V pondělí dostal kozel další odčervovaci medicinu. Tentokrát to asi pomohlo. Dávku aplikoval pod kůži. Pořad čekám na výsledky rozboru bobku. Začinám být přesvědčena, že to jsou ti plícni červi.
Neví někdo zdali jsou tito paraziti přenosní na člověka at při krmení nebo při konzumaci masa kdyby byl nakažený jedinec zabit. Děkuji za každou radu a informaci.

16.4.2015 22:10
pajca

XXX.XXX.73.177

Plicnivkami se nenakazí ani kozy přímým, vzájemným kontaktem. Plicnivky musí
prodělat část svého vývoje mimo tělo svého definitivního hostitele. Plicnivkami se
přežvýkavci nakazí na pastvě tím že pozřou larvu, která dokončila své vývojové
stádium mimo tělo hostitele. Po vstupu do trávícího traktu se střevní stěnou provrtají
do cév a s krví doputují do plic, kde dokončí svůj vývoj a začnou klást vajíčka.
z vajíček se vylíhnou v plicích larvičky, které nemocné zvíře vykašlává, poliká
a ty odchází zažívacím traktem s trusem ven a koloběh se opakuje.
Maso předpokládám že jíte tepelně zpracované.

17.4.2015 17:20
annna

XXX.XXX.120.148

Takže potvrzeno. Celý problém oteklých brad opravdu zpusobily plicni červi. V ponděli mi přijde veterinář přepíchat celé stádo. Ale je mi jasné že neni vyhráno. Nemá někdo nějakou radu, aby to nedostaly znovu. Mám v plánu vydenzifikovat pastvinu vápnem, ale nevím zda to pomuže. prosím poradte.

17.4.2015 20:28
moonika

XXX.XXX.254.147

V rozbore neboli iní paraziti iba pľúcne červy-aký druh? dal vám veterinár ten papier čo všetko sa našlo? zvyčajne toho býva viac... nebol tam aj haemonchus? Divím s že po albendazole vám otok nespľaskol, patrí k tým účinnejším na pľucnivky, ivomec (keď spomínate že ich príde napichať)sa síce tiež dáva aj na pľucnivky ale pajca vyššie spomínala že nie je tak účinný, aj keď ten má zasa výhodu že má dlhšiu dobu účinku.

17.4.2015 21:06
annna

XXX.XXX.120.148

Tak přesně tam bylo larvy plicních červů +
a pak ještě oocysty kokcidií +.

17.4.2015 22:35
pajca

XXX.XXX.73.177

Ono je nutné se na výsledky rozboru dívat i jinak. Dívala jsem se zpět a našla jsem,
že jste posílala trus na rozbor až po druhém odčervení, zřejmě Albexem.
To znamená, že výsledek neodpovídá původnímu stavu začervení, ale současnému
po dvojím odčervení. To, že tam máte ještě plicnivku na 1 + a žádné jiné parazity
svědší o správném rozhodnutí veterináře a použití účinného léku.
To, že se ještě potvrdily plicnivky po dvojím odčervení, i když na 1 +, zřejmě potvrzuje
to, jak jsem psala, že plicnivky jsou těžko postižitelé hluboko v průduškách,
průdušinkách a plicních sklípcích a že je jedna, i dvě dávky pouze potlačí.
Kokcidiózu albex neřeší.
Na Váš dotaz, aby to nedostaly znovu Vás asi zklamu. Za prvé, by jste je musela
plicnivek zbavit důslednou léčbou, pak by nesměli tak tři roky vstoupit na pozemek,
kde se pásli a nesměla by na pozemek kde by jste je pásla vstoupit srnčí zvěř,
která to může také roznášet.
Na názor o účinnosti vápnění jsem se ptala veterináře na jednom shromáždění.
Navrhla jsem dávku 20 metráků na hektar, jako dávku proti mechu. Řekl mi, že
to velký účinek mít nebude, že by se muselo vápno dostat alespoń 2 cm do půdy,
čemuž zmíněná dávka neodpovídá. Větší desinfekční účinek má tuším dusíkaté
vápno. Jak to vychází cenově nevím.
Budete se muset držet systému odčervování, jak jsem psala výše. V případě nutnosti
i mimo něj.

18.4.2015 06:45
annna

XXX.XXX.120.148

Dotaz pro pajcu, prosím jaké a jak dlouho ovce či kozy chováte? Čtu všechny Vaše příspěvky a vidím že máte přehled.
Technicky je pro mě nemožné, aby neztupovaly na pozemek a likvidovat stádo se mi nechce jsou to mioji miláčci a mám k nim citovou vazbu. Nechovám na kšeft ale pro radost. Ted ale misto radosti starosti.

18.4.2015 08:34
malá koza

XXX.XXX.209.36

Dobrý den, dusíkaté vápno je drahé.50kg pytel stojí okolo 1500, - Kč. Dávkování bych musela najít. Rozhazuje se během vegetace. Rozhází se na pastvinu, ideálně na mokrou, nebo se potom zalije.Nejlépe se rozkládá, když zem je stále vlhká.3 týdny se nesmí pást. Při jeho reakci vzniká kyanid, kterým by se mohli zvířata při pastvě otrávit. Trávu nespálí, ničí pouze klíčící rostliny. Likviduje i celá mraveniště. Tímto způsobem jsme ničili tasemnici.
Ještě k těm mezihostitelům. Četla jsem, že se hostitelé vyskytují i v seně.Takže se zvířata mohou nakazit i senem.

18.4.2015 18:43
annna

XXX.XXX.120.148

Dobrý den ještě k tomu vápnu. Nestačilo by vápno vzdušné případně mletý vápenec. To není tak drahé a vím že se to používá na zahrady.

19.4.2015 17:32
pajca

XXX.XXX.73.177

annna napsal(a):
Dotaz pro pajcu, prosím jaké a jak dlouho ovce či kozy chováte? Čtu všechny Vaše příspěvky a vidím že máte přehled.
Technicky je pro mě nemožné, aby neztupovaly na pozemek a likvidovat stádo se mi nechce jsou to mioji miláčci a mám k nim citovou vazbu. Nechovám na kšeft ale pro radost. Ted ale misto radosti starosti.

Stádo nelikvidujte, to jsem Vám neradila. Léčit se to dá, i když je plicnivka odolná.
Je jen potřeba dodržovat pravidelné odčervování a tlumit tím intenzitu napadení,
protože plicní červi způsobují v plicích záněty, poškozené plíce snadněji napadnou
bakterie způsobující závažnější onemocnění, jako je třeba pasteurelóza. Chovů s
plicními červy je v republice řada a mnozí to ještě nevědí. K vážným problémům může
dojít před, nebo po porodech, kdy je koza oslabená březostí. Takto to bylo u mého
kamaráda, kterému začly kozy po porodu hynout. Do té doby netušil, že má stádo
nakažené plicními červy. K tomu se přidaly zápaly plic a kozy se dusily hleny.
Některé druhy parazitů, které se vyvíjejí až na podzim již při nižších teplotách mají
vývoj zpomalený, nebo se zastaví. Když je kozy, ovce spasou již v tomto období,
tak se larvy v jejich zažívací ústrojí pouze, zabydlí ", zavrtají se do střevní stěny
a čekají na jaro, až přijdou příznivé podmínky pro jejich rozvoj. Mezi takové podmínky
patří i období porodu, kdy je organismus oslabený. Myslím, že plicnivka mezi tyto
parazity také patří. Proto je potřebné odčervení i před porodem.
Odčervení a karanténa ja důležitá při každém nákupu nového zvížete, ne ho hned
vypustit do stáda a spoléhat na tvrzení chovatele, že je zvíře odčervené.
Ono mohlo být, ale v době nákupu to již není pravda, protože když odčervíte
a necháte kozu běhat dál po zamořené pastvině, tak je veliká pravděpodobnost,
ale nejen to, je to jistota, že si do doby prodeje zase parazity nazbírala. A tak si
chovatel přinese domů to co ještě jeho zvířata možná nemají.
Koukám ale, že zase píšu román.
Na Váš dotaz jak dlouho chovám kozy ovce, odpovím takto.
Zvířata mě provází celým životem. Kozy ovce kráva již za minulého režimu, dost
dlouhá část života strávená u skotu v JZD, později koz víc a víc, k tomu zase
ovce, prasnice na selátka. Tak jsem trochu praktických zkušeností za život nazbírala
a problém s parazity mě zajímá, tak se snažím mít trochu o nich přehled. V minulosti
jsme u ovcí řešily pouze kloše a u koz nic.
S otevřením hranic a dovozem plemen zvířat u nás do té doby nechovaných jsme
si dovezli i nemoci, které chovatelé dřív neznali.
A jestli moje povídání někomu pomůže, tak budu ráda. Proto sem chodím.

22.4.2015 19:30
annna

XXX.XXX.120.148

Uz opravdu tomu nerozumím. U některých kusu otoky na bradě zmizly ale místo toho mají nafouklé břicho. Napřed jsem si myslele že se nadmuly, ale není to tím.Jdu na mě kouknout břícho jak balon příjdu za dvě hodiny a uplně břicho splaclé. Hned jsem kontaktovala veta a ujistil mě že to mužou dělat ti červi po těch lecích. Tak fakt už nevím jestli se dočkám a bude stádo vpořádku.

23.4.2015 11:00
moonika

XXX.XXX.241.80

Bolo by dobré pozrieť sa na tie sliznice pri oku či sú alebo nie sú anemické...

24.4.2015 08:11
malá koza

XXX.XXX.209.196

Parazité, kteří umírají vylučují toxiny. Zkuste dát živočišné uhlí /aktivní/. Váže na sebe jedy. Má se podávat až dvě hodiny po lécích, aby nesnižovalo jejich účinnost.

27.4.2015 20:29
annna

XXX.XXX.120.148

Děkuji všem za rady a příspěvky. Léky zabraly a stádo se uzdravuje. Jen at se to nevrátí.
Přeji všem mnoho chovatelských úspěchu. S pozdravem.

27.4.2015 23:06
pajca

XXX.XXX.73.177

To je dobře, že léky zabraly a kozy se zotavují.
Mrzí mě však, že Vás zklamu ve vašem přání, ať se to nevrátí. Ony se budou
plicnivky i ostatní paraziti vracet, protože jsou na pozemku, kde pasete. Bez parazitů
ale není žádná koza, s vijímkou několika hodin po odčervení. Vy jste ale nabyla
zkušenost, o kterou jste chytřejší a víte co dělat.
Přeju, ať už se Vám v chovu daří jenom lépe.

28.4.2015 17:41
annna

XXX.XXX.120.148

Pajco, děkuji. Zas napíšu jak to pokračuje.

Přidejte reakci

Přidat smajlík