Koza nezabřezla hledám důvod.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2015 15:48
roza

XXX.XXX.9.3

Dobrý den, chtěla bych poradit byli jsme na podzim s kozama u kozla dvě se běhali znovu tak jsme jeli k jinému kozlovi.Třetí koza se už znovu neběhala tak jsem si říkala tak aspon jedna se na poprvé chytla, ale nic.Dnes je to 167 dní koza co byla připuštěná po nzději v pátek porodila, ale ona nic pohyby necítím žádné, koza žere a je v pohodě.Tak mi vrtá hlavou proč se znovu neběhala jak ostatní?Setlali jste se s tím v chovu před tím měla 3kůzlata a vše v pohodě.Tak jsem s toho taková nesvá pro holky udělám všechno jsou to moji miláčci.Děkuji vám za rady, názory.Mám volat veterináře nebo počkat jestli se bude běhat na podzim.Děkuji.

29.3.2015 16:35
profesor1

XXX.XXX.192.99

Viděla jste kozla jestli ji obskočil? Jste si jistá že třeba nepotratila? Jestli jsou kozy vaši miláčci, tak je možná že je překrmujete a proto je předpoklad že koza měla tiché říje, které vám unikly, a proto jste žila v domění že je připuštěná a další říje už nemá. Jestli nevíte co s penězma, klidně veta zavolejte, ale jestli koza již měla v minulosti tři kůzlata, tak počkejte ještě týden a pak dle potřeby si kozu rozdojte i bez kůzlat. Počkejte do půlky srpna, kdy by měla zase začít říje a až kdyby jste u kozy do konce září žádnou říji nepozorovala, tak věc konzultujte s vetem. Já bych to řešil takto.

29.3.2015 17:22
pajca

XXX.XXX.73.177

To, že Vám kozy nezabřezly při prvním připouštění, nebyla s největší pravděpodobností
chyba kozla a nemuseli jste jezdit k jinému, ale chyba byla v tom, že jste připouštěly ve
špatnou dobu.Je dobré připouštět až při druhé říji, ty první bývají někdy takové
falešné a stane se i to, že další říje přijde třeba již za týden znovu.
Říje trvá dva dny a nejvhodnější doba je jít s kozou v polovině říje, od jejího projevu.
Většinou kozy začnou hlasitě mečet ráno. Kyž se připouští již večer, je pro jistotu lepší
to zkusit ještě druhý den. Mladé kozičky mají říji kratší, proto s nima je lepší jít první den.
Stane se však někdy, že koza zabřezne po prvním zapuštění a následně v ní plod
odumře, koza to zmetá, aniž by jste to zjistila a po 6-9 týdnch má říji znovu, ale ne již tak výraznou.
Je možné, jak píše profesor, že až začne pastva, začne se koze trochu dělat mléko.
Když ji ho začnete vydojovat, tak se koze bude tvořit mléka víc, až na normální množství
jako po kůzlatech. Loni jsme ten případ také měli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík