Dobrý den, pročetl jsem pár diskuzí, ale stále tomu nerozumím pochopil jsem pouze, že se musí registrovat od jednoho kusu koz, ale stále mám ještě mnoho otázek a tak by mě zajímalo jestli je tady někdo kdo by mi poradil a prosím mějte se mnou trpělivost.
Zajímalo by mě jestli mohu mít jen jednu kozu nebo musím mít alespoň dvě?
Jestli mohu připouštět jakýmkoli kozlem nebo musí být plemenný?
Jak je to s registrací kůzlat?
Jak často chodí kontrola?
Kolik toto vše stojí?
Jak je to když nějaká koza zemře musím volat kafilérii?
Chovat jednu kozu zakazuje zákon - týrání zvířat. Musíte připouštět plemenným kozlem - dodržuje málo kdo. Jehňata se značkovala do půl roku, možná byla teď změna, nevím. Kontrola může přijít kdykoli, ve vašem případě jednou za sto let, ale náhoda je... Nejdražší je na tom, poštovné a pokuta za zjištění nedostatků kontrolou . Jinak tak tisíc korun i s kozou. Kafilerku musíte volat, volá skoro nikdo...
(nejhorší smrt je z vyděšení, jste český člověk tak si nějak poradíte ).
Je to stručné a polopatě, tak že není zač ;-).
Hele ja jsem si vsimla jedne veci.. pokud se clovek snazi dodrzovat zakonna opatreni a registruje se... at je to v jakekoliv cinnosti, podnikani, chovu vyroby a prodeje... je na tom vetsinou bit mnohem vice jak nekdo kdo se na to uplne vy... protoze jakmile jste v registru tak uz se o vas vi... Mam spoustu znamych kteri ani neslyseli o nejakem registru hospodarstvi, o chovu jen jedne kozy... nikdy je nikdo neotravoval s tim ze chovaji jen jednu kozu a nikdy k nim nikdo neprisel na kontrolu... jedine z ceho pak muzete mit obavu je ze vas nekdo uda.. ale to samozrejme zalezi na prostredi ve kterem zijete...
jinak k chovu jedne kozy... vsimla jsem si ze jedna koza je mnohem kontaktnejsi jak kozy dve... tj pro manipulaci je vzdy jedinec lepsi jak stado... ale pro manipulaci se stadem je treba aby stado bylo blbe...
Patrik- chovatel

XXX.XXX.128.22
Dobrý den, kozy musíte mít podle zákona dvě. Jak už jistě víte, je to považováno za týrání zvířat. Když jsme si koupili 1. kozu tak strašně mečela, dokud jsme jí nekoupili další kamarádku. Ve většině psaních najdete, že je koza společenské zvíře. Kozy se registrují do 6ti měsíců. Neznám někoho u koho by kontrola byla, ale někdo vás může nahlásit. Jinak myslím, že kontroly chodí někam do větších chovů. Jak už jste se dočetl, tak nejvíce se Vám prodraží poštovné. My jsme to udělali tak, že jsme si nakoupili velké množství známek a platili jsme jedno poštovné. Slyšel jsem že někdo to dělá tak, že si objedná pár známek a potom zase a zase, tím pádem to má o mnoho dražší. Když se zaregistrujete, tak Vám přijde takový sešit, kam budete zapisovat registrační čísla, datumy narození a dokonce i úmrtí.
Patrik- chovatel

XXX.XXX.128.22
Jak jsem minule psal tak jsem napsal: kozy musíte mít podle zákona dvě... Myslel jsem to tak, že minimálně 2.