Dobrý den, prosím Vás o informace. Chováme burské 4 kozičky s pop a kozlíka. Byla jsem při koupi informována, že smí zabřednout až letos na podzim. Kozlíka a kozičky mám rozdělené lesnickým plotem, nepouštěla jsem je k sobě... Dnes porodila kozlíka roční burská kozička , jsou oba v pořádku. Nevím jak mám teď postupovat, jak mám vést stájový registr, když ještě neměla porodit. Jestli mám zavolat šlechtitele anebo koho mám informovat? Neměla bych zavolat vet aby se na kozičku podíval, když rodila mladá? Prosím poraďte mi. Děkujji moc
Asi pred rokem jsem koukala co dokaze roztouzena koza... ktera tedy mela ve stade jen berana... take pres plot... ta se mu nabizela mohla se umrskat... takze to ze ji muze doskocit pres plot je vcelku mozne... a jestli byl v jednom pripade tak sikovny... tak mozna nezustane jen u jednoho... jinak asi splehlivejsi by byl plot s vodicem...
Hele slysela jsem ze je kozel schopen probourat k prskavce i pres bedneni, zdemolovat chliv... takze ta elektrika je k plotu sichr a ten plot je pro nej jako nic... spis by meli byt oddeleni jeste dukladneji... jinak nevim jak mate postavene stado.. tj jaky je vas chovny cil... jestli jste ji koupila jako zvire bez POP a budete chovat pro maso tak to nejspis nevadi... ale pro zacatek zkontrolujte jeslti jsou nejake z tech dvou struku pruchozi a kuzlatko z pocatku kontrolujte jeslti nepije ze spatnych... az bude trochu vetsi tak uz bude jiste vedet ktery je s mlekem a ktery ne... ale pokud by jste chtela chovat plemenne kusy tak pastruky jsou vylucujici vada z chovu... je to dedive... a takova koza by se mela vyuzit jatecne...
brezmon
napsal(a):
Tento rok máme v plánu elektrický ohradník... Teď jsem si všimla, že kozičká má čtyři struky vadí to něčemu?
U dojných plemen je pastruk vylučující, ale mám takový pocit, že u buráků není, to vám řekne šlechtitel. Jen je třeba je kontrolovat. V říji je vše jinak a kozel se bude snažit dostat se ke kozám za každou cenu. I za cenu zdemolování chlívku a jelikož jsou buráci rohatí, má k tomu i zbraně. Záleží na tom, jestli chcete připouštět z ruky, v tom případě je dobré mít kozla dál od koz. Jinak může být se stádem stále.
Dobrý den, u buráků pastruky nevadí. Nechávají se dorůst, aby neměli problémy v březosti a při porodu. Proč půjdete do KU až příští rok? Pokud máte kozla s PoP, tak ho přihlašte a kozičky musíte mít také přihlášené, abyste dostali PoP i pro ně. Bez toho nemůžete produkovat plemenná zvířata. Nedostanete dotace.. Jedináček od prvničky nemá nárok na PoP.
Kozla dejte dál.Měla jsem kozu, která se zamotala do ohradníkové sítě, když se prskala. Proud do sítě šel a myslela jsem, že když dostala několikrát ránu, tak do ní už nevleze. Omyl je pravdou.