Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2015 14:26
kanyza

XXX.XXX.250.27

Dobrý den, chovám kozy první rok, mám 3 prvničky, všechny zdárně porodily, kůzlata se mají k světu. Já vím, že mi někdo bude nadávat, že si mám nejdřív přečíst literaturu než se do něčeho dám a že jsem si to způsobil sám, atd... a asi bude mít pravdu .
Bylo mi řečeno, že kozu začít oddojovat po týdnu. S tím jsem taky začal, ale v tu dobu měla koza vemeno jak skálu. Ano, nenapadlo mě ho kontrolovat průběžně a reagovat dříve. To se stalo u jedné, ostatní dvě jsou v pohodě. Zavolal jsem doktora, teplota 39,8, zánět, to malé množství mléka, které z ní vyšlo, bylo s příměsí krve (lehce narůžovělé). Její kozlík krásný veliký, při porodu 4kg, stále pil a pije od ní. Koza je čilá, žere všechno. Po 3 dnech antibiotik, kdy vemeno měklo a zase tvrdlo, teplota klesla k normálu a vemeno střídavě tvrdé a někdy trochu povolilo, že šlo cosi oddojit. Dnes 4. den ráno, když jsem myslel, že to půjde k lepšímu, má vemeno jak skálu a nejsem schopen oddojit téměř nic. Přikládám cizí kůzle(z dvojčat), které je od kozy, která jim postojí sporadicky.
Zkrátka prosím o radu, jak docílit, aby se vemeno vrátilo k normálu, je-li to vůbec možné. Děkuji.

5.4.2015 14:52
profesor1

XXX.XXX.192.99

Zmáčkněte na liště ikonku diskuse, naskočí vám všechna témata a nad tím je obdelníček za slovem VYHLEDÁVÁNÍ, tam napište -...zánět vemene... Vyskočí vám tam hodně diskusí na toto téma. Např. https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/nemodforum/r/detail/1349076/zanedbana-mastitida-je-sance

Škoda že už jste se sprdnul sám, někteří si vás tu mohli vychutnat!

5.4.2015 16:38
roklanka

XXX.XXX.46.172

Nějak se mi to nezdá, koza měla teplotu normální, to, že bylo mléko růžové, ještě nutně neznamená, že tam je zánět, mohla jí jen prasknout žilka, což je banální problém a stává se to. Odhaduju, že kůzleti je kolem týdne (ten údaj chybí), kdyby jste nepřikrmoval kůzle, asi by tu už nebylo. Sice se mi to nikdy nestalo, ale od důvěryhodných kozařů vím, že jsou kozy, co nepustí mléko, jen kůzleti a fígle podstrčit kůzle k jednomu struku a druhý dojit taky ne vždy vyjde. Zkuste vemeno nahřát, promasírovat, vydojit co jde a znovu nahřát a vydojit atd atd.

5.4.2015 19:00
kanyza

XXX.XXX.250.27

Kozlíkovi je zítra 14 dní a přikrmován nebyl. Byl pod ní (ostatní kozy cizí kůzle nepřipustí k sobě), ona mu vždy krásně stála. Nevím co z ní vytáhl, ale něco se mu muselo podařit, je velký a silný. Pokud jsem chtěl já oddojit to ztvrdlé vemeno, tak celkem max.1dcl z obou struků, a to po průběžné masáži.

5.4.2015 19:11
lentilka1982

XXX.XXX.173.186

Mě se tohle stalo loni u prvničky. Vemeno jak kámen, ale mléko mělo normální barvu i chuť. Když jsme chtěli oddojit prostě nám mléko "nepustila". Měla dvě kůzlata a krásně prospívala. Jakou má mléko barvu teď? Teplota mi přijde taky normální.

5.4.2015 19:31
roklanka

XXX.XXX.46.172

S velkou pravděpodobností se o zánět nejednlo a nejedná. Růžové mléko způsobuje prasklá cévka ve vemeni a většinou se to sami spraví a není třeba zasahovat.Můžete zkusit kozlíka zavřít a po pár hodinách ho pustit ke koze a dojit z druhého struku, když bude kozlík pít. Osobní zkušenost se zadrženým mlékem nemám, ale vím, že to známým trvalo i víc než měsíc, než jim koza pustila vše, co vevemeni měla. Pokud je mléko stále růžové, lze koze podat kanavit.

5.4.2015 21:37
profesor1

XXX.XXX.192.99

Antibiotika snižují tvorbu mléka, proto možná změklo. Nemohla být koza do vemen potrkaná od druhé kozy? Zkoušel jste chuť toho mléka? Pokud je to zánět nebo ne, tak koze bych nic než vodu a seno nedával.

6.4.2015 10:40
kanyza

XXX.XXX.250.27

Děkuji za rady, názory a připomínky. Koza má stále vemeno velmi tvrdé, takže mažeme, masírujeme, dojíme, budu mít tenisový loket, pravou ruku mám úplně zhuntovanou. Manželka chystá konopnou mast. Kozlík má na dvou týdnech 7 kg, je to pěkný mamlas a když se ostatní kůzkata ženou ke krmení, on si spokojeně pospává v rohu. Koza mu pravidelně a dlouho postojí, dokud od struků neodejde sám. Koza je dominantní v 3 členném stádě, to spíš on nakládá ostatním a dělá pořádek u koryta. Mléko má barvu pěkně bílou, ale chuťově se mi moc nezdá, každopádně je horší než od jiné kozy, kterou pěkně oddojuji.

6.4.2015 11:57
roklanka

XXX.XXX.46.172

Kozlík pěkně prospívá, nemyslím si, že mléku něco bude, chuť mléka může být jiná začervením, nebo holt genetika. Opravdu si myslím, že je to jen zadržování mléka, znám stesky kamarádek, že jim koza nepustí mléko a nedaj se oblbnout.

Přidejte reakci

Přidat smajlík