Zdravím. Chtěla jsem se zeptat, uvažuji nad koupí kozla, ale nevím, jak fungují ty zástěrky, udrží se na něm, aby holky nebyly březí v nepravý čas? Je mi jasné, že 100% to nebude. Nebo jak to řešíte, držet jej odděleně? Aby třebas nepřipustil např. mladou kozičku? Děkuji za případné rady. Ivana
Mám z toho trochu strach, abych to zvládla. Já jsem dosud měla pouze ovenky a beran šel vždy na zimu do mrazáku.
Dobrý den, díky...Roklanko, mohu se zeptat, kde máte kozla zavřeného? Já mám k dispozici zahradu cca 5000 m a dvůr co má tak 500m, pak stáj cca 50 m.. tak myslíte, že třebas jej nechati na tom dvoře? Jako i dva měsíce, bez koz? Nedovedu si to moc představit, jak to s kozlama funguje, ale povahou nejsou agresoři, ne? Já měla v životě dva berany a oba dva byli potom již nebezpeční, takže jsme je prostě dali do mražáku, ale tento kozlík je moc pěkný, takže bych si jej ráda nechala. A zadarmo tedy také není...mám jen dvě kozeny a jedno holčičí mimino, právě o tu mi jde, aby ji letos náhodou nepřipustil...
Dobrý den také mám dvě holky a kozlíka, no také to nemusí být jeho vina, třeba zmetali ale nic sem nepozorovala, ted je oddělen neb jedna se ho snaží trkat odhánět, tak počkám a podle roklanky zkusím připustit z ruky, nebo pak honem schánět jiného kozlíka.Je moc hodný pěkný nerada bych jej dávala pryč.
Nemám jinou možnost, než ho zavřít do chlíva a sekat mu trávu. Jednou jsem udělala ohradu pro kozly a utekla mi k nim roztoužená 4 měsíční prskající se kozička. Holt maj kluci smůlu, raději je mám bezpečně zavřené. Záleží na povaze, měla jsem jak hodného kozla, ale i nebezpečného (začal si troufat ve třech letech a v 6 už byl nebezpečnej, i když bezrohej). Kozly si držím od těla, nemazlím se s nima, ale zase se nesmí bát, aby při připouštění nebyl problém.
Žanetka
napsal(a):
Dobrý den také mám dvě holky a kozlíka, no také to nemusí být jeho vina, třeba zmetali ale nic sem nepozorovala, ted je oddělen neb jedna se ho snaží trkat odhánět, tak počkám a podle roklanky zkusím připustit z ruky, nebo pak honem schánět jiného kozlíka.Je moc hodný pěkný nerada bych jej dávala pryč.
Jste si jistá že to není hermouš? Aby všechny kozy zmetaly je málo pravděpodobné, a když už, tak u některé by jste si všimla, že špiní.
Mám jen dvě kozeny a kozlík vypadá dobře, vše na svém místě.Byl z trojčat tak malinko menší o kozeny se zajímal -a jisté není přece nic, to ví jen oni jestli vše proběhlo nebo ne nikdo s nimi není pořád, ale byl snimi až do začátku března, pak byli nervozní a trkali ho tak sem jej oddělila že to zkusíme na podzim jak píše roklanka z ruky.Nešpinily to vím.