Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.4.2015 16:24
haka68

XXX.XXX.107.231

Zdravím. Chtěla jsem se zeptat, uvažuji nad koupí kozla, ale nevím, jak fungují ty zástěrky, udrží se na něm, aby holky nebyly březí v nepravý čas? Je mi jasné, že 100% to nebude. Nebo jak to řešíte, držet jej odděleně? Aby třebas nepřipustil např. mladou kozičku? Děkuji za případné rady. Ivana
Mám z toho trochu strach, abych to zvládla. Já jsem dosud měla pouze ovenky a beran šel vždy na zimu do mrazáku.

7.4.2015 17:23
Žanetka

XXX.XXX.142.245

No vidíte já potřebovala spíš opak měla sem mladého kozlíka 5-6měsíců s kozenama asi od července a čekám čekám a nic tak letos sem bez kůzlat škoda.

7.4.2015 17:34
roklanka

XXX.XXX.46.19

Kozla zavírám začátkem říje (konec července) a pouštím z ruky. Nebo můžete nechat kozla se stádem (co chcete připustit) a co nechcete připustit, tak oddělit. Na zástěrku se zkušenosti dost liší, ale 100% není.

7.4.2015 18:05
haka68

XXX.XXX.107.231

Dobrý den, díky...Roklanko, mohu se zeptat, kde máte kozla zavřeného? Já mám k dispozici zahradu cca 5000 m a dvůr co má tak 500m, pak stáj cca 50 m.. tak myslíte, že třebas jej nechati na tom dvoře? Jako i dva měsíce, bez koz? Nedovedu si to moc představit, jak to s kozlama funguje, ale povahou nejsou agresoři, ne? Já měla v životě dva berany a oba dva byli potom již nebezpeční, takže jsme je prostě dali do mražáku, ale tento kozlík je moc pěkný, takže bych si jej ráda nechala. A zadarmo tedy také není...mám jen dvě kozeny a jedno holčičí mimino, právě o tu mi jde, aby ji letos náhodou nepřipustil...

7.4.2015 18:16
haka68

XXX.XXX.107.231

Žanetka napsal(a):
No vidíte já potřebovala spíš opak měla sem mladého kozlíka 5-6měsíců s kozenama asi od července a čekám čekám a nic tak letos sem bez kůzlat škoda.

Myslíte, že je to pravidlo nebo spíše náhoda? Já jsem četla, že snad jsou schopni připouštět již od čtyř měsíců?

7.4.2015 18:25
Žanetka

XXX.XXX.142.245

Dobrý den také mám dvě holky a kozlíka, no také to nemusí být jeho vina, třeba zmetali ale nic sem nepozorovala, ted je oddělen neb jedna se ho snaží trkat odhánět, tak počkám a podle roklanky zkusím připustit z ruky, nebo pak honem schánět jiného kozlíka.Je moc hodný pěkný nerada bych jej dávala pryč.

7.4.2015 19:11
roklanka

XXX.XXX.46.19

Nemám jinou možnost, než ho zavřít do chlíva a sekat mu trávu. Jednou jsem udělala ohradu pro kozly a utekla mi k nim roztoužená 4 měsíční prskající se kozička. Holt maj kluci smůlu, raději je mám bezpečně zavřené. Záleží na povaze, měla jsem jak hodného kozla, ale i nebezpečného (začal si troufat ve třech letech a v 6 už byl nebezpečnej, i když bezrohej). Kozly si držím od těla, nemazlím se s nima, ale zase se nesmí bát, aby při připouštění nebyl problém.

7.4.2015 19:46
haka68

XXX.XXX.107.231

No, tak to mě tedy dost překvapilo, já jsem si doposavad myslela, že jsou kozli zlatíčka..tak já to asi vzdám a holky holt k nějakýmu ženichovi dovezu...

8.4.2015 08:27
profesor1

XXX.XXX.192.99

Žanetka napsal(a):
Dobrý den také mám dvě holky a kozlíka, no také to nemusí být jeho vina, třeba zmetali ale nic sem nepozorovala, ted je oddělen neb jedna se ho snaží trkat odhánět, tak počkám a podle roklanky zkusím připustit z ruky, nebo pak honem schánět jiného kozlíka.Je moc hodný pěkný nerada bych jej dávala pryč.

Jste si jistá že to není hermouš? Aby všechny kozy zmetaly je málo pravděpodobné, a když už, tak u některé by jste si všimla, že špiní.

8.4.2015 12:04
Žanetka

XXX.XXX.157.235

Mám jen dvě kozeny a kozlík vypadá dobře, vše na svém místě.Byl z trojčat tak malinko menší o kozeny se zajímal -a jisté není přece nic, to ví jen oni jestli vše proběhlo nebo ne nikdo s nimi není pořád, ale byl snimi až do začátku března, pak byli nervozní a trkali ho tak sem jej oddělila že to zkusíme na podzim jak píše roklanka z ruky.Nešpinily to vím.

8.4.2015 13:00
pajca

XXX.XXX.73.177

Podívejte se, jestli má kozel pěkně velká varlata. Mohlo u něho dojít atrofii varlat,
to znamená, že původně normálně vyvinutá varlata se zmenšují a kozel je neplodný.
Dobře živený a narostlý kozel dokáže připusti říjnou kozu již ve třech měsících.

8.4.2015 13:33
Žanetka

XXX.XXX.157.235

Podívám děkuji za radu, živený je dobře pořád je přikrmuji.

8.4.2015 14:28
Žanetka

XXX.XXX.157.235

Vše je s kozlíkem v pořádku nu počkáme do července a až se začnou prskat.

8.4.2015 15:12
haka68

XXX.XXX.107.231

Žanetka napsal(a):
Vše je s kozlíkem v pořádku nu počkáme do července a až se začnou prskat.

Zdravím, Žanetko, kde toho kozlíka máte teď? Není mu smutno, jako sám bez koz? Já bych toho vyhlídlého mého chtěla moc, ale ta představa, že bude někde zavřený sám, mě děsí...

8.4.2015 15:27
Žanetka

XXX.XXX.157.235

Smutno mu asi je ale často za ním chodím, a občas něcomalého dobrého donesu, ted je v samostatném kozlíně, za chvilku povyroste tráva tak půjdou na pastvu a budou odděleny plotem tak na sebe uvidí a bude dobře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík