Gamas

XXX.XXX.192.99
Dobrý den přeji.
Chtěla bych se zeptat.
Uvažujeme nad koupí kozy (malé kozičky) a chci vědět, jak se bude chovat ve společné ohradě s ovcemi. Známý mi řekl, že bude chtít být vedoucí celého stáda a bude je trkat, aby docílila svého - je to pravda?
Nebo ji mám nechávat osamotě někde na jiné louce na kolíku?
Jako začínající by se mi hodilo i několik rad, jak se vůbec o kozu starat. Kozy chovali mí prarodiče, ale už bohužel nežijí, tak to od nich nemůžu zjistit.
Děkuji za odpovědi.
Gamas

XXX.XXX.192.99
A jaká koza je pro začátečníky nejlepší? Česká bílá nebo nějaká jiná?
linzii

XXX.XXX.1.174
Dobrý den, nepíšete k jakým ovcím, ale pokud jsou bezrohé, tak kupte kozu také bezrohou. Koza dobře ví, co na hlavě má a aspoň tedy mé kozy stále mění vůdkyni stáda, co rok dva je to jiná potvora, mladá když doroste matku a tak dále. Někdy mám pocit, že se roztrhají na kusy, jsou to rány, mečení.. Nikdy si tedy nic neudělaly, jen já jsem asi moc starostlivá Ale mám i ovce a přes zimu musí být oddělené, kozy by je nepustily ani k jeslím.
Gamas

XXX.XXX.192.99
linzii
napsal(a):
Dobrý den, nepíšete k jakým ovcím, ale pokud jsou bezrohé, tak kupte kozu také bezrohou. Koza dobře ví, co na hlavě má a aspoň tedy mé kozy stále mění vůdkyni stáda, co rok dva je to jiná potvora, mladá když doroste matku a tak dále. Někdy mám pocit, že se roztrhají na kusy, jsou to rány, mečení.. Nikdy si tedy nic neudělaly, jen já jsem asi moc starostlivá Ale mám i ovce a přes zimu musí být oddělené, kozy by je nepustily ani k jeslím.
Ovce jsou bezrohé, jsou to spíš takový koně než ovce velikostí, tak určitě budou větší než koza. A naše ovce jsou vždy na podzim po sloučení všech ohrad vedoucími. Tak snad v tom nebude problém.
Děkuji. :D
Take mame 4 ovecky, berana bezroheho,4 jehnata a 6 a 7 tydenni kuzlata - bilou bezrohou a jednu anglunubijskou s ruzkama. V ovcine maji vsi hni zvlast chlivky, kuzlata jsou spolu. Na pastve jd to zatim bez problemu, jehnata se s nimi honi a dovadeji vsichni spolu. Kuzlata skacou ovcim po zadech a ovce vdtxinou stoji a drhi. Ktere ovci se to nelibi, tak jim utece nebo si je lehce drgne a ony ji daji pokoj. Take s kuzlaty zaciname a mame z nich radost. Zatim problem v souziti neni.
Gamas

XXX.XXX.192.99
Děkuji. Nám zase skáče jehně na záda ovci nebylo by na tom nic divného kdyby ležela, ale jehně na ni vyskočí když stojí. Je to velice zajímavé.